Çekim Teknikleri & İpuçları

Fotoğrafta Sadelik: Sade Bir Görüntü Elde Etmek İçin 10 İpucu

Sade bir fotoğrafta, aktarılmak istenen mesajı vermek için yalnızca “yeteri kadar” öge bulunur. Bu tür bir sadelik, görsel hafızada kalıcı bir etki bırakabilir. Sadeliği elde etmenin belirli tek bir yolu söz konusu değildir. Ancak fotoğraflarımızı sadeleştirmenin bilinen yöntemleri vardır. Bu yazıda bu yöntemleri göreceğiz.

Fotoğrafta sadelik veya yalınlık, fotoğrafçılığımızı geliştirmeye başladığımızda önemini fark ettiğimiz ilk inceliklerden biridir. Sadeliğin prensiplerini uygulayarak son derece güçlü kompozisyonlar oluşturabilirsiniz.

Genellikle ilgi çekici bir konu bulmanın fotoğrafta sadelik elde etme bakımından yeterli olduğu düşünülür. Oysa konunun ne olduğuna karar vermek, sade bir görüntü elde etmek için yalnız başına yeterli değildir. Sade bir görüntü elde etmek için konuyu ve konuyu destekleyen ögeleri (örneğin, izleyicinin bakışını konuya yönlendiren doğal hatları) kompozisyona dahil ederken, önemsiz ve mesaja katkısı olmayan ögeleri dışarıda bırakacak şekilde bir düzenlemeye ihtiyaç vardır.

ÜCRETSİZ e-Kurs: Fotoğraf Düzenlemenin 20 Temel Adımı

Sadelik nedir, ne değildir?

Bazen bir konuyu anlatmanın en kolay yolu, onun ne olmadığını anlatmaktan geçer. Fotoğrafta sadelik belki de bu yöntemin kullanılmasıdır. Konumuzu öne çıkarmak için onu diğer unsurlardan ayrıştırarak yalıtırız.

Grandeur of Love by Baki Karaçay ✅ on 500px.com

Grandeur of Love by Baki Karaçay ✅ on 500px.com


Fotoğrafta sadelik ile kast edilen, karmaşıklığa, karışıklığa ve dağınıklığa yer vermemektir. Ancak bu, yavan veya sıkıcı bir görüntü anlamına da gelmez. Belki de sadeliği en iyi tanımlayan ifade “yalnızca yeteri kadar” ifadesidir. Anlatılmak istenen hikâyeyi veya iletilmek istenen mesajı vermek için fotoğrafta yeterince unsura yer vermek. Kararınca. Kâfi miktarda. Fotoğrafı izleyen kişinin dikkatini çekmek ve hatta hayranlık uyandırmak için gerektiği kadar. Böylesi bir sadelik gerçekten de görsel hafızada kalıcı bir etki bırakabilir. En çok akılda kalan fotoğrafların sade fotoğraflar olması bu nedenledir.

Sadeliğe ilginç bir örnek olan yukarıda yer verdiğim ödüllü fotoğrafımı, Antalya Antik Yat Limanının kalabalık ortamında dar açılı (300 mm) bir lensle elde ettim.

15 Dakikada Siz de Kendi Blogunuzu Açın (ÜCRETSİZ Rehber)

Sadelik ve minimalizm

Minimalizm sadeliğin bir formu olsa da, sadelik ile aynı şey değildir. Sadelik, görsel keskinlik (görüş) ve görsel ifade (aktarım) yeteneğini kullanmanın bir yöntemidir. Minimalizm ise bir tarzdır.

Sadelik, fotoğraftaki ögeleri en aza indirmekten ziyade konunun özünü yakalamakla ilgilidir; ancak bunların her ikisini birden de içerebilir. Çoğu zaman öyle olmasa da, sade bir görüntü, sanki hiç bir gayret sarf etmeden, adeta zahmetsizce çekilmiş hissi verir.

Sade görüntüler ruhumuzu okşar

Yaşadığımız dünyanın gittikçe karmaşıklaşması karşısında, sade görüntüler ruhumuzu okşar ve algımıza bir yalınlık hissi verir. Zihnimize ve gönlümüze, bir anlık da olsa duraksayıp sakinleşme gücü verir. Düşüncelerimizin, görüşümüz ve duygularımızın duruluk ve netlik kazanmasını sağlar.

Aging Storm Redux by Jake Olson Studios on 500px.com

Aging Storm Redux by Jake Olson Studios on 500px.com

Sade bir görüntüyü karşınıza aldığınızda nereye bakmanız gerektiğini hemen fark edersiniz. Dikkatinizi dağıtıcı unsurlar ortadan kaldırılmıştır ve kompozisyon sizi doğrudan doğruya asıl bakmanız gereken noktaya yönlendirir.

Sade bir fotoğraf oluşturmak için karmaşıklığı, dağınıklığı ve karışıklığı ortadan kaldırmalısınız. İletmek istediğiniz mesaj için gerekli olmayan her şeyi, göz alıcı olmayacak, dikkati dağıtmayacak şekilde düzenlemelisiniz.

Lightroom ve Photoshop’un Ücretsiz Sürümünü Hemen İndir

Fotoğrafta sadelik elde etmenin yolları

Fotoğrafta sadelik elde etmenin belirli bir yolu yoktur. Aslında fotoğrafçılar olarak sadeliği yakalamak için izlediğimiz farklı yollar, tarzlarımızı belirleyen temel unsurlardan biridir. Eğer fotoğraflarınızı sade hale getirmek için biraz emek vermek istiyorsanız, işte size yardımcı olacak bir kaç strateji. Bu teknikleri uygulayarak kompozisyonunuzu sade hale getirmeyi kolayca başarabilirsiniz.

1— Önce konunuzu belirleyin

Fotoğrafınızda bir ilgi merkezi olması çok önemlidir. Sizi fotoğrafını çekmeye zorlayan o anki konu ne? Başlangıçta sizi etkileyen ve fotoğrafını çekmeye yönlendiren şeyin ne olduğunu unutmayın!

Her çekime konunun ne olduğuna ve konu hakkında ne anlatmak istediğinize karar vererek başlamalısınız. Dikkatinizi konu üzerine yoğunlaştırın. Görüntülemek istediğiniz şey ne ise önce ona odaklanarak işe başlayın.

2— Mesajınızı netleştirin

Ana konunuzu belirledikten sonra, konuyu tamamlayacak ve kadrajınıza girebilecek diğer şeyler için sahnenize (ortama) bakmaya başlayın.

Lady in Dreamland... by Sina Pezeshki on 500px.com

Lady in Dreamland… by Sina Pezeshki on 500px.com

Fotoğrafınızla aktarmak istediğiniz mesajı veya hikâyeyi netleştirin. Hikâyenize anlamlı bir şekilde katkıda bulunmayan şeyleri belirleyin ve ona göre bir düzenleme yapın.

3— En güçlü bakış açısını bulun

Mesajınızı istediğiniz gibi aktarmanızda konunuzu ne yönden fotoğraflayacağınız önem taşır. Bakış açınızı değiştirin, farklı bakış açılarıyla farklı görüntüler keşfedin! Bunun için konunuzun etrafında ve aşağı, yukarı hareket edin. En iyi görüntü hangisi ise onu bulun!

Konunun çevresinde çok fazla dikkat dağıtıcı öge varsa ve bunlar çekeceğiniz fotoğrafla istediğiniz mesajı aktarmak açısından uygun değilse, o zaman farklı bakış açıları ve başka seçenekler arayın. Örneğin, güzel bir çiçeğe rastladıysanız, onu nasıl fotoğraflayacağınıza karar vermek için farklı açılardan bakmaya başlayın. Etrafında dolaşın. Nereden bakmak onun güzelliğini en iyi şekilde gözler önüne sermenizi sağlıyor? Ayrıca, aydınlatma gibi diğer ortam koşullarını da hesaba katın. Aradığınız görüntüyü yakalamak için her şey uygun mu? Eğer evetse, yolunuza devam edin. Değilse, başka seçenekler arayın.

4— Daha az öge içeren yalın bir görüntü bulun

Bir fotoğrafta mümkün olduğunca çok fazla ögeye yer vermeye çalışmak, sadeliği ortadan kaldıran sorunlardan biridir. Bu tür kalabalık görüntüler, izleyicinin konunun ne olduğunu ve bakışını nasıl yönlendirileceğini anlamasını zorlaştırır. Sade bir kompozisyonda ögeler daha derli toplu halde olur, dolayısıyla görüntüde nokta ve çizgi gibi unsurlar daha az bulunur.

Simplicity by Tobias Ryser on 500px.com

Simplicity by Tobias Ryser on 500px.com

Kompozisyonunuzu sadeleştirmek için yapabileceğiniz bir diğer şey de destek elemanlarınız dışında çerçevede başka öge olmayacak şekilde kameranızı konumlandırmaktır.

5— Konunuza yaklaşın

Sade bir görüntü elde etmenin çaresi bazen konuya yalnızca “yaklaşmak” kadar basit olabilir. Konuya yaklaşın demek yerine, belki yakınına gidin demek daha doğru; çünkü bunun için gerçekten biraz hareket etmek gerekiyor.

Özellikle karmaşık veya kaotik ortamlarda, büyük resim yerine ayrıntılara odaklanın. Öncelikle konuyu ve fotoğrafa dahil edeceğiniz ortamı iyi belirleyin. Çevreye zarar vermeyecekseniz konu etrafında dolaşın ve mümkün olan yerde yaklaşın. Dikkati dağıtan ögeleri çerçevenizde en aza indirerek konuyu fotoğraflamak için en iyi açıyı arayın.

6— Konuyu sıkışıklıktan kurtarın

Bazen konuya gereğinden fazla yaklaşırsınız görüntüde hiç boşluk kalmaz. Tıkış tıkış bir görüntü sadelikten uzaktır.

Stranded in a Dream by Lizzy Gadd on 500px.com

Stranded in a Dream by Lizzy Gadd on 500px.com

Konunun sıkışmaması, nefes alması için biraz geri çekilin. Arka planda açık bir gökyüzü, boydan boya yeşil alanlar veya mavi bir deniz gibi geniş ufuklar olduğunda, bu yöntem özellikle etkili olabilir.

7— Alan derinliğini en aza indirin

Alan derinliğini en aza indirmekle istenmeyen ya da gözü rahatsız eden ön ve arka planı bulanıklaştırmış olursunuz. Kompozisyonunuzu sadeleştirmenin en basit yollarından biri, her şey odak dışı iken konuyu keskin bir şekilde odaklamak için az alan derinliği kullanmaktır.
Ancak konu dışında her şeyin her zaman tamamen odak dışı olması gerekmez, çoğu zaman birkaç destekleyici öge konuyu tamamlamaya yardımcı olabilir.

Daha az alan derinliği vererek fotoğraflarınızı sadeleştirmenin ve onlara sanat eseri havası vermenin en kolay ve kısa yolu bokeh etkisi yaratmaktır.

8— Renk paletinizi sadeleştirin

Yumuşak renklerin ahengi sade bir görüntü oluşmasına yardımcı olabilir. Ayrıca nötr ve doğal bir ortamda renkli bir konu veya çarpıcı bir renk kontrastı, izleyicide gökkuşağı görmüş kadar çarpıcı bir etki yaratabilir.

9— Siyah beyaz çekin

Çok renklilik bazen dikkati dağıtmaya neden olabilir. Bu gibi durumlarda siyah beyaz fotoğrafı tercih etmek çözüm olabilir.

Splashes in glass by Andrey Mikhaylov on 500px.com

Splashes in glass by Andrey Mikhaylov on 500px.com

Siyah beyaz, dikkat dağıtıcı bir etmen olarak rengi ortadan kaldırır ve onun yerine formların, gölgelerin, güçlü çizgilerin veya tonların kendini göstermesine olanak tanır.

10— Çerçeveyi temizleyin

Deklanşöre basmadan önce son bir kez daha görüntünüzü nasıl çerçevelediğinizi gözden geçirin. Kenarlarda dikkati dağıtabilecek bir şey kalmış mı? Bakışınızı görüntünün dışına yönlendirebilecek bir şey varsa, ondan kurtulmanın yollarını arayın. Ayrıca, netlemeyi en önemli noktaya yaptığınızdan emin olun.

Sizin yöntemleriniz neler?

Bugünlük benden bu kadar. Atladığım bir şey var mı? Fotoğrafta kompozisyonu sadeleştirmenin sizin bildiğiniz başka yolları da olabilir. Varsa, lütfen aşağıdaki yorum kutucuklarına yazarak paylaşın.

Tekrar görüşünceye dek: Fotoğraf çekmeye devam edin!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

2 yorum