Kameranızı Kullanmayı Öğrenin

Fotoğraf Makinenizi Kullanmayı Adım Adım Öğrenin

Fotoğraf Makinesi Kamera Kullanımı

Fotoğraf makinenizi etkin biçimde kullanmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri, Temel Fotoğrafçılık Bilgileri serisinin bu bölümünde adım adım öğrenebilir, istediğiniz güzellikte fotoğraflar çekmeye hemen başlayabilirsiniz.

Fotoğraf makineleri (DSLR ve aynasız gibi gelişmiş kameralar) başlangıçta çok karmaşık görünürler. Minicik puntolu ve sembollerle dolu kılavuzları durumu daha da göz korkutucu hale getirir. Bir sürü ayrıntı çıkar karşımıza. Akıllı telefonumuzla veya küçük dijital kameramıza bir dokunuşla çektiğimiz güzelim fotoğrafları çekme şansımızı artık kaybettiğimizi düşündürürler.

Bu duyguyu birçoğumuz yaşadık. İlk zamanlar ben de hayli zorlanmıştım; ama sonra adım adım her ayrıntıyı çözmeye başladım. İşin püf noktasının “her defasında bir adım” ilerlemek olduğunu anladım. Sizin de aynı yolu izleyerek fotoğrafçılık becerilerinizi kolayca geliştirebileceğinizden eminim.

Otomatik modda şipşak fotoğraflar çekmenin ötesine geçip fotoğraf değeri olan daha özel çekimler yapmak için hiç olmazsa kameranızın sunduğu temel özellikleri bilmek lazım. Neden sizin çektiğiniz kareler de hayranlıkla baktığımız o nefes kesen fotoğraflar gibi olmasın? Bu hiç de uzak bir ihtimal değil. Yeter ki öğrenin. Çünkü ilerlemenin yolu “öğrenmekten” geçiyor.

Kameranızı etkin biçimde kullanarak istediğiniz güzellikte fotoğraflar çekmek için ihtiyaç duyacağınız tüm bilgileri bu bölümde bir araya topladım. İstediğiniz yazıdan başlayabilir veya aşağı kaydırarak konuları sırayla okuyabilirsiniz.

Kameranızın özelliklerini tanıyın

Gelişmiş kameraya sahip birçok fotoğraf tutkununun kameralarını nasıl kullanmaları gerektiğini bilmeyişleri gerçekten şaşırtıcıdır. Bunun tek bir nedeni vardır: Kamera kullanımı konusunu öğrenmeye zaman ayırmamış olmaları.

Gelişmiş DSLR ve aynasız kameralardaki “otomatik” ayarlar bir taraftan fotoğraf çekmemize yardımcı olurken diğer taraftan kameramızın özelliklerini öğrenip kullanmamıza engel teşkil ederler. Zaman kısıtı olduğunda, anında zahmetsizce çekim yapmak için otomatik ayarlar harika olabilir, ancak daha ayrıntılı kontrole sahip olmak istediğimizde otomatik ayarları bırakmamız gerekir.

Sleggveien by Øystein Engan on 500px.com

Kameralarda bulunan ve fotoğraflardaki nesnelerin ve fotoğrafın genel görünümünü değiştiren fonksiyonların ne anlama geldiğini, nasıl çalıştıklarını ve ihtiyacınıza göre nasıl kullanılabileceklerini bu bölümde göreceğiz.

Kamera kullanımı konu başlıkları

Kamera kullanımını aşağıdaki konu başlıkları altında göreceğiz:

  1. Fotoğraf Makinesi (Kamera) Kullanımını Adım Adım Öğrenin (buradasınız)
  2. Fotoğraf Makinelerinin Yapısı, Objektif, Işık ve Fotoğrafın Oluşumu
  3. Pozlama Nedir? Pozlama Üçgeni ve Elemanları Nasıl Çalışır?
  4. Diyafram, Enstantane ve ISO Fotoğrafta Hangi Etkileri Yaratır?
  5. Diyafram Nedir? Nasıl Ayarlanır? Fotoğrafta Hangi Etkileri Yaratır?
  6. Enstantane (Perde Hızı) Nedir? Nasıl Ayarlanır? Fotoğrafta Hangi Etkileri Yaratır?
  7. ISO Nedir? Fotoğrafa Etkileri Nelerdir? Nasıl Ayarlanır?
  8. Çekim Modları — Fotoğraf Çekiminde Hangi Mod Ne Zaman Kullanılır?
  9. Pozlama Telafisi / Poz Düzeltmesi (+/-) Nedir? Nasıl Yapılır?
  10. Otomatik Netleme (Odaklama) Modları: Hangisi, Ne Zaman, Nasıl Kullanılır?
  11. Kamera Simülatörü ile Fotoğraf Çekim Denemeleri Yapın

Eklenecek konular:
1. Kamera Kullanmayı Öğrenmeyle İlgili Temel Bilgiler (Fotoğrafçılık Derslerinden En İyi Şekilde Nasıl Yararlanabilirsiniz?)
3. Kameralar ve Objektif Türleri, Özellikleri ve Seçimi

Her yazının başlangıcında (üst bölümde) önerilen önceki yazının, bitiminde (alt bölümünde) ise önerilen bir sonraki yazının bağlantısını bulacaksınız.

Bu bölümünü tamamladığınızda, DSLR fotoğraf makinenizin özelliklerini güvenle kullanmaya başlayarak daha etkileyici fotoğraflar çekebileceksiniz.

İhtiyaç duyacağınız ekipman

Bu bölümdeki bilgilerden yararlanmak için ihtiyaç duyacağınız cihaz ve ekipmanlara kısa bir göz atmamızda yarar var.

Kamera

Gelişmiş bir DSLR veya aynasız kamera satın almayı düşündüğünüzde, mutlaka değiştirilebilir lensli bir kamera seçin. Bu, ileride ilgi duyacağınız farklı her tür fotoğrafçılığa rahatlıkla geçebilmenize ve uyum sağlamanıza olanak tanır. Satın alımlar öncesinde mutlaka incelemeleri okuyun, ancak çok da takıntı etmeyin. Çünkü artık günümüzde piyasada tutunabilmiş her ürün rekabet edebilecek kadar iyi özelliklere sahip demektir.

Kameralarla ilgili birkaç önemli ayrıntıyı başlangıçta bilmenin yararı var.

Different by Turgut Kirkgoz on 500px.com

Megapixel

Bir kameranın çektiği fotoğrafta görüntüyü oluşturan noktacıkların sayısı megapixel olarak ifade edilir. Görüntüde çözünürlük birimi olan noktacıklara pixel denir ve 1 megapiksel bir milyon piksele karşılık gelir. Megapiksel sayısı arttıkça genellikle kalitenin arttığı düşünülür. Bu yaklaşım elbette yanlış değil, ancak gerçeğin yalnızca bir kısmını ifade ettiğini bilmekte yarar var.

Megapiksel arttıkça, doğal olarak çözünürlük artar ve bu da görüntü (özellikle baskı) kalitesinde artış anlamına gelir. Ancak megapiksel başlı başına görüntü veya kameranın kalitesini temsil etmez. Çünkü görüntü kalitesini etkileyen lens ve sensör gibi çok önemli hem başka faktörler var ve hem de bu faktörlerin kendi içlerindeki farklılıkları ve birbirleriyle etkileşiminin (veya bileşiminin) sonuçlarını da hesaba katmak gerekir.

Kırpma (Crop) Faktörü

DSLR kamera satın alırken birçoğumuzun başlangıçta farkına varmadığı, ancak fotoğrafçılığını ilerletirken daha sonradan görüntü kalitesi ve özellikle lens seçimlerinde önemli olduğunu fark ettiği inceliklerden biri sensörlerde kırpma faktörüdür.

Kırpma (kırpılmış) sensör, 35mm film çerçevesinden daha küçük olan sensörü ifade eder. Kırpma sensörün dezavantajı, “lensin” algıladığı görüntünün boyutunu gerçekten kırpması ve sonuçta daha dar bir görüş alanını fotoğrafa kaydetmesidir. Bu, aynı lensle tam kare (full-frame) kameralara göre görüntü kaybı anlamına gelir ve kameranız için satın alacağınız lensleri etkiler.

Kırpma sensörlü kameralar tam karelerden daha ekonomiktir (bir kameranın fiyatı 2 bin Doların üzerinde değilse, kırpma sensör olasılığı yüksektir). Ayrıca daha küçük sensörler için tasarlanan lensler genellikle tam kare (full-frame) kameraların lenslerinden daha küçük ve daha ucuzdur. O nedenle, alacağınız kamera gövdesi (fotoğraf makinesi) ile hangi lensleri kullanabileceğinizi öncelikle araştırmalısınız.

Tam kare sensör daha geniş bir açı sağlar. Daha yüksek kaliteli görüntüler elde etmenizi ve düşük ışıkta daha iyi sonuç almanızı sağlar. Bu nedenlerden dolayı birçok profesyonel fotoğrafçı full-frame sensörlü kameraları kullanmayı tercih eder.

Ancak tam kare sensörlerin avantajları herkes tarafından fark edilmez. O nedenle, büyük baskılar için kullanılmayacaksa ve çözünürlüğün nadiren önemli olduğu alanlarda (belgesel, seyahat, sokak ve düğün fotoğrafçılığı gibi), oluşturduğu daha küçük dosyalar daha kolay ve daha hızlı işlemler dolayısıyla kırpma sensörlü kameralar rahatlıkla tercih edilebilir.

Tinsmith masters by Turgut Kirkgoz on 500px.com

Lensler (objektifler)

Lensler diğer tüm ekipmanlardan daha önemlidir, çünkü ilk etapta hangi tür fotoğrafları çekebileceğinizi belirlerler. Gündelik fotoğrafçılık için 24-70 mm veya 18-55 mm gibi standart bir zum (zoom) lens ile başlayabilirsiniz. Krop sensörlü bir kamerada 18-135 mm gibi standart bir lens veya benzer kit lensler de her tür fotoğrafçılık için başlangıçta işinizi kolaylaştırır, ancak zum aralığı genişledikçe standart lens kalitesinin düşeceğini akılda tutun.

Eğer ilgi duyduğunuz fotoğrafçılılık türünde kararlıysanız, örneğin portre fotoğrafçılığı için 50 mm veya 85 mm prime (birinci sınıf ve yakınlaştırma yapamayan) bir lens seçin. Manzara fotoğrafçılığı için mümkün olduğunca geniş açılı bir lens sizi daha çok memnun edecektir. Spor veya vahşi yaşam fotoğrafçılığı için 300mm gibi bir telefoto lens seçin. Makro fotoğrafçılığı için özel bir makro lens alın.

Kamera ve lens konusunda en iyi tavsiye şu olabilir:

Başlangıçta, fotoğraflarınızla ne yapmak istediğinizi dikkatlice düşünün. Eğer hedefiniz belliyse ve ciddi olarak ilginizi sürdürebileceğinizden eminseniz, bütçenizin elverdiği en iyiyle başlamak avantajlı olabilir. Henüz net bir karar vermiş değilseniz, ileride yükseltebileceğinizi düşünerek daha ekonomik seçeneklerle başlayabilirsiniz.

Fotoğraf işleme programı

Fotoğraf düzenleme konusunu bir sonraki bölümde etraflıca göreceğiz. Eğer mükemmel fotoğraflarınız olsun istiyorsanız, eninde sonunda fotoğraflarınızı düzenlemeniz gerekiyor. Bilgisayarınızda bulunan yazılımla veya kameranızla birlikte gelen yazılımla başlamakta sorun yoktur. Ancak uzun vadede, günümüzün en güçlü ve en yaygın programları olarak bilinen Lightroom ve Photoshop‘u kullanmanız kaçınılmaz. Bu programları Adobe firmasının resmi web sitesinden Fotoğrafçılık Planı altında aylık ücret ödeyerek indirebiliyorsunuz. Ayrıca bunları belirli süre ÜCRETSİZ olarak kullanma imkanınız da var.

Diğer bir seçenek yapay zekâ ile güçlendirilmiş Luminar programı. Satın almak isterseniz, buraya tıklayarak gideceğiniz sitede 10 $ indirim için LUMINAR-FRIEND kodunu kullanabilirsiniz.

Bu programlar için indirim ve promosyonlardan yararlanmak için, bu sitenin ana menüsünde Yardımcı Araçlar‘a tıklayarak her zaman ulaşabileceğiniz Yardımcı Araçlar ve Yararlı Kaynaklar sayfasını takip etmenizi öneririm.

Hangi programı seçerseniz seçin, bir süre ona bağlı kalın ve oldukça iyi sonuçlar elde edeceğinizi göreceksiniz.

Cappadocia-winter-journey-by-Zeki-Seferoglu

Yardımcı ekipman

Burada göreceğimiz tüm ekipman isteğe bağlıdır, ancak daha iyi sonuçlar elde etmenize ve fotoğrafçılığınızı ilerletmenize çok yardımcı olabilirler:

Tripod (üçayak)

Bir manzara fotoğrafçısının en iyi yardımcısıdır. Ucuz ve pratik olsun diye, rüzgarda bile sarsılacak kadar hafif olanlar pek işinize yaramayacaktır.

Çanta

Manzara fotoğrafçılığı için teknik bir sırt çantasına, sokak fotoğrafçılığı yapacaksanız bir omuz çantasına, stüdyo fotoğrafçılığı için bir tekerlekli çantaya ihtiyacınız olacaktır.

Hafıza kartları

Başlamak için 16-32 GB aralığında bir hafıza kartı seçebilirsiniz. Düşük kapasiteli hafıza kartlarını daha sık temizlemek zorunda kalırsınız. Her durumda hızlı kartların avantajları vardır. Eğer kartın yazma hızı çok düşükse, seri çekim modunda çalışmaz. Hafıza kartı hızları MB / saniye olarak ölçülür. Kart üzerinde bulunan hız sınıfı simgelerinden kartın performansını anlayabilirsiniz.

Ekstra piller

En az bir yedek piliniz olsun. Bunun gerekliliğini yeni başlayanlar genellikle acı bir tecrübeyle öğrenirler. Markasız piller genellikle daha ucuzdur, ancak uzun süre dayanmayabilir veya kamerayla uyumluluğu uzun süre koruyamayabilirler.

Polarize filtre

Özellikle manzara fotoğrafçılığına polarize filtreler çok şey katar. Işığın su, cam, metal gibi yüzeyler üzerinde yaptığı yansımaları giderir. Polarize filtre kullanıldığında, örneğin suyun üzerindeki güneşin yansımasını giderip su altındaki yapıyı görmek mümkündür. Veya polarize filtre kullanarak bir arabanın dışından camdaki yansımaları giderip arabanın içindekileri görünütüleyebiliriz.

Ucuz polarize filtreleri tercih etmeyin; görüntü kalitenize zarar verirler. İyi filtreler için incelemeri okuyun. Polarize filtrenin lensinizin diş boyutuna uyumluluğuna dikkat edin (her zaman aynı olmayabilir).

Flaş

Flaşlar pahalı olabilir ve flaşınızı fotoğraf makinesinden ayırarak kullanmak istiyorsanız ayrı bir verici ve alıcı satın almanız gerekebilir.

Uzaktan kumanda

Net görüntüler elde etmek için kamera sarsıntısını en aza indirici önlemler almak gerekir. Uzun pozlama veya makro çekimi yapıyorsanız bir uzaktan kumanda çok işe yarayacaktır.

Kaliteli bilgisayar monitörü

Fotoğrafları düzenlemek için, ideal olarak bir IPS monitör kullanmanız önerilir. IPS monitörler, diğer ekranlardaki gibi tam karşıdan bakma gereği, yansıma kayıpları, açıya göre renk değişimi gibi kayıpları sıfıra indirir.

Temizleme kiti

En çok ihtiyaç duyacağınız şeylerden biri, lensinizin ön kısmını temiz tutmak için kullanılan mikrofiber bir bezdir. Ayrıca kamera sensörünüzdeki tozu daha kolay çıkarmak için bir roket üfleyici de alabilirsiniz.

Diğer ekipmanlar

Bunlar dışında, GPS cihazlarından, yazıcılara kadar sayısız farklı fotoğraf aksesuarlarından bahsetmek mümkün. Ancak başlangıçta bunları düşünmeye pek grek yoktur. Farklı bir şeye ihtiyacınız olursa zamanla fark edeceğinizden emin olun.

Öğrenmeye hemen başlayın

Kameranızı kullanmayı öğrenmek için ilk konumuz olan Kamera, Işık ve Fotoğrafın Oluşumu ile hemen başlayabilirsiniz.

Fotoğrafa Başlangıç Rehberinin Kameranızı Kullanmayı Öğrenin başlıklı bu bölümünü tamamladığınızda, DSLR fotoğraf makineleri ve özellikleri konusunda temel bilgilere sahip olacak ve kameranızın sunduğu özellikleri güvenle kullanmaya başlayarak daha etkileyici fotoğraflar çekebileceksiniz.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

2 yorum

  • Baki Bey merhaba, emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Bir amatör için önereceğiniz başlangıç seviyesi makine nedir? Teşekkür ederim.