Çektiğimiz fotoğraflarda hiçbir zaman karşılaşmak istemediğimiz şeylerin başında belki de netlik ve keskinlik sorunları gelir. Günümüz modern dijital kameraların hemen hepsi, manuel seçeneği yanısıra bir otomatik netleme veya diğer adıyla otomatik odaklama (AF / Auto Focus) sistemine sahiptir. Ancak biraz karmaşık göründüğü için bazı fotoğrafseverler kullandıkları kameranın sunduğu farklı netleme seçeneklerini kullanmayıp fotoğraflarında odaklama veya netlik sorununu ile daha sık karşılaşırlar.
Birçok fotoğrafçı gibi siz de kameranızı tek çekim netleme (odaklama) modunda bırakmayı alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz. Bu durum, özellikle hareketli konuları netlemede sorun yaşamanıza ve çekim sırasında zaman kaybetmenize sebep olabilir.
Kameranızın sunduğu farklı netleme modu seçeneklerini hangi durumlarda nasıl kullanabileceğinizi bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Konu başlıkları
- Neden farklı netleme modları?
- Netleme modları nasıl kullanılır?
- Sabit konular için ONE SHOT (Tek Çekim AF)
- Hareketli konular için Al SERVO
- Harekete geçebilecek sabit konular için Al FOCUS
Not: Başlıklarda Canon fotoğraf makinelerinde kullanılan terimler yer almakta, hemen altında Nikon kameralarda kullanılan terimler verilmektedir.
Neden farklı netleme modları?
DSLR fotoğraf makinelerinin sunduğu 3 farklı otomatik netleme (AF) modu tamamen fotoğraflayacağınız konunun sabit veya hareketli oluşuyla ilgili seçeneklerdir. Konunun sabit, hareketli ve hem sabit, hem hareketli olması durumlarına karşı 3 farklı netleme modundan uygun olanı seçebilirsiniz.
Netleme modları nasıl kullanılır?
Otomatik netleme (AF) modlarını kullanabilmeniz için kameranızın bu özelliğe sahip olması, yani gövdesinde AF motoru bulunması gerekir. Kamera gövdesinde bu özellik bulunmaması durumunda, AF motoruna sahip objektif kullanarak da otomatik netleme özelliğinden yaralanabiliriniz.
Otomatik netleme modlarını kullanabilmek için öncelikle lensinizin üzerinde odak modunu AF (Auto Focus / Otomatik Odaklama) konumuna ayarlamayı unutmamalısınız. Manuel konumunda kalması durumunda otomatik netleme modları çalışmayacaktır.
Şimdi sırasıyla bu 3 otomatik netleme modunun hangi durumlarda işe yaradığını, ne zaman, nasıl kullanabileceğinizi görelim.
Sabit konular için ONE SHOT (Tek Çekim AF)
Nikon kameralarda: AF-S (Single-servo AF)
Manzara, mimari, portre gibi hareket halinde olmayan sabit konuları fotoğraflarken tek çekim AF modunu kullanın.
Tek çekim AF modunda deklanşöre yarım bastığınızda odak kilitlenir. Çekimden önce isterseniz deklanşörü bırakmadan kameranın bakış açısını değiştirerek yeni kompozisyonlar oluşturabilirsiniz (Bunu adım adım nasıl yapabileceğinizi “Konunun Netliğini Kaybetmeden Yeni Bir Kompozisyonu Nasıl Oluşturabilirim?” başlıklı yazımda ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz).
ONE SHOT (Tek Çekim AF) modunda netleme gerçekleştiği anda pozlama ayarı da yapılır. Bu modda odaklanma gerçekleştiğinde çoğu kamerada bip sesi duyulur ve odak doğrulama ışığı yanar.
Hareketli konular için Al SERVO
Nikon kameralarda: AF-A (Auto-servo AF)
Hareket halindeki araç, kuş veya sporcu gibi konuların çekimi için Al SERVO modunu kullanın.
Konunuzu netledikten sonra deklanşörü yarım basılı tutun. Deklanşör yarım basılı tutulduğu süre boyunca konu sürekli odakta kalır. Hareket eden konu bir AF noktasından uzaklaşıp bir başka AF noktasına yaklaştığı sürece odak takibi devam eder —mesafe değiştiğinde tekrar yarım deklanşör yapmanıza gerek kalmaz.
Bu modda poz ayarı çekim anında gerçekleşir (bu ayrıntıya dikkat!). Al Servo AF modunda odaklanma gerçekleştiğinde çoğu kamerada bip sesi duyulmaz ve odak doğrulama ışığı yanmaz.
Harekete geçebilecek sabit konular için Al FOCUS
Nikon kameralarda: AF-C (Continuous-servo AF)
Duran fakat hareket edebilecek konuları fotoğraflarken AF modunun otomatik değişimi için AI FOCUS modunu kullanın.
Bu modun özelliği odaklanan sabit konu hareket etmeye başladığında otomatik olarak kameranın Tek Çekim AF modundan Al Servo AF moduna geçmesini sağlamasıdır. Deklanşöre yarım basmak suretiyle konu odağa alındıktan sonra deklanşör yarım basılı tutulduğu sürece kamera hareketi tespit eder ve kamerayı otomatik olarak Al Servo AF moduna geçirir. Al Focus modunda odaklanma gerçekleştiğinde hafif bip sesi duyulabilir ancak odak doğrulama ışığı yanmaz.
Netlediğiniz duran bir cismin veya canlının (otomobil, kuş veya sporcu gibi) hareket etmeye başlamasıyla netliği kaybetmek istemiyorsanız Al FOCUS doğru seçimdir.
Gördüğünüz üzere, hareketli konular için Servo modu seçerek zaman kaybetmeden kolayca daha net çekimler yapabilirsiniz. Ancak eğer One Shot ve Al Servo arasında seçim yapmayla uğraşmak istemiyorsanız, bir kez Al Focus (AF-C) modunu seçin ve böylece sabit ve hareketli her durumda netlemeyi garanti altına alın.
Yeni yazılarda görüşünceye dek, “fotoğraf çekmeye devam edin”!
—Bu bilgileri yararlı bulduysanız daha çok fotoğrafseverin yararlanması için aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak paylaşabilirsiniz.
Baki hocam başlıklarda bazı karışıklıklar olmuş. Sabit konu çekimleri için; One shot / AF-S (Single-servo AF), Harekete geçebilecek konular için; AI SERVO / AF-A (Auto-servo AF), Hareketli konular için; Al FOCUS / AF-C (Continuous-servo AF) olmalıydı.
Düzelttim. Teşekkür ederim.