Çekim Teknikleri & İpuçları

Dolunay Fotoğrafı En Net Nasıl Çekilir? Mükemmel Netlik İçin İpuçları

Ay Fotoğrafı Nasıl Net Çekilir

Ay fotoğrafı çekmek istiyorsunuz fakat bunu nasıl yapacağınızdan emin değilsiniz. Ya da çektiğiniz fotoğraflarda Ay yüzeyindeki ayrıntılar istediğiniz netlikte ve güzellikte çıkmıyor. Daha net ve daha güzel Ay fotoğrafları nasıl çekilir diye merak ediyorsunuz.

Daha keskin ve etkileyici Ay fotoğrafları çekmek için aşağıdaki ipuçlarını takip edin. Özellikle dolunay zamanlarında açık bir gecede yapacağınız çekimlerde harika sonuçlar elde ettiğinizi göreceksiniz.

Daha net Ay fotoğrafı nasıl çekilir

Ayı net görüntüleyebilmek için uygulayabileceğiniz etkili birkaç yöntem var. Bunları aşağıda sıraladım. Bu yöntemleri uygulamak hem görüntülerinizde pozlama değerlerinden kaynaklanabilecek sorunları önleyecek, hem kameranızın olası sarsıntı ve titreşimlerden etkilenerek görüntünüzde netlik kaybı veya bulanıklık oluşma riskini ortadan kaldıracak ve hem de en doğru şekilde odaklama yapmanıza yardımcı olacaktır.

Bu yazıda ayrıca Ay fotoğrafı çekimlerinde Mooney 11 adıyla eskiden beri fotoğrafçıların bildiği ve uyguladığı, hatırda kalıcı bir kuraldan da bahsedeceğim.

Konu başlıkları

Daha net Ay fotoğrafı çekmek için uygulayabileceğimiz teknikler şunlar:

Şimdi bunların ayrıntılarını sırasıyla görelim.

Doğru zaman ve yer seçimi

Açık bir havada çekim yapmak, Ay’ın net görüntülenebilmesi için en temel koşuldur. Ayrıca kalabalık ve ışıklı yerleşim yerlerinde havada bulunan küçük partiküller ile ışık yansımaları da görüntünün netliğini olumsuz etkileyebilir. O nedenle Ay fotoğrafı çekmek istediğinizde bulutlu gecelerden kaçının ve ışık kirliliği olmayan yüksek ve yerleşim yerlerinden uzak noktaları tercih edin.

Pozlama sorunlarını önleme

Pozlamadan kaynaklanabilecek sorunları önlemek için şu 3 konuya dikkat edin.

1. Manuel modda çekim yapın

Öncelikle, otomatik veya yarı otomatik modları kullanarak doğru bir Ay çekimi yapamayacağınızı hatırlayın. Fotoğraf makinelerimizin sensörleri tamamen karanlık bir gecede uygun şekilde ölçüm yapmada ve gökyüzünde beyaz bir nesneyi doğru pozlamada yetersiz kalırlar. O nedenle, öncelikle kameranızı tam manuel moda ayarlamanız gerekir.

Şimdi, Ay fotoğrafı çekimlerinde uygulanabilecek doğru pozlama değerlerini görelim. Bunun için akılda kalıcı kolay bir formülden bahsedeceğim.

2. En düşük ISO değerini kullanın

ISO değerini yüksek tuttuğunuz oranda elde edeceğiniz görüntüde kumlanma dediğimiz parazit olasılığı artar. O nedenle parazitlenme riskini ortadan kaldırmak için kameranızın verdiği ve mümkün olan en düşük ISO değerini seçin.

Bununla birlikte, son model gelişmiş DSLR ve aynasız fotoğraf makinelerinden birçoğunun, parazitlenmeye meydan vermeden ISO değerini 400 veya 800 durağına kadar artırmamıza imkan verdiklerini göz önünde bulundurun. Doğru seçim yapmak için farklı ISO duraklarında çekim denemeleri yaparak görüntülerinizi inceleyip karar verebilirsiniz.

3. Moony 11 kuralını uygulayın

Moony 11 (okunuşu: muni ılevın) kuralı nedir diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen açıklayayım. Öncelikle Moony’nin İngilizce Moon sözcüğünden türetildiğini ve Ay anlamına geldiğini not edelim.

Looney 11 olarak da adlandırılan Moony 11 kuralı, gece dolunay fotoğraflarında doğru pozlama değerlerinin hatırda kalması için fotoğrafçıların eski zamanlardan beri kullandığı bir formül.

Analog fotoğraf makineleri dönemlerinden beri bilinen bu kuralın kolay formülü şu iki aşamadan ibarettir:

  1. Diyafram değeri dolunay çekimlerinde f /11 olarak ayarlanmalıdır.
  2. Bununla birlikte, uygun pozlama için deklanşör (enstantane) hızı 1 / ISO değeri ile aynı tutulmalıdır.

Moony 11 verya Moony f/11 olarak bilinen kurala göre, doğru pozlama için diyafram açıklığı f/11 olarak sabitlenmek koşuluyla, örneğin ISO değeri 100 ise enstantane değeri 1/100 saniye, benzer şekilde ISO değeri 200 ise enstantane değeri 1/200 saniye olarak ayarlanıp çekim yapılmalıdır.

ISO değeri arttıkça, enstantane hızının da artmasına dayanan bu basit kural, uygulandığı zaman çoğunlukla doğru pozlama elde etmemize yarar.

Manuel çekim modunda diyafram açıklığını f/11 değerine sabitleyerek, Moony 11 kuralına göre ISO ve enstantane hızı için aşağıdaki alternatif aralıkları kullanabilirsiniz.

  • ISO 100, 1/100 – 1/125 s.
  • ISO 200, 1/200 – 1/250 s.
  • ISO 400, 1/400 – 1/500 s.
DİKKAT! Enstantane hızını çok düşürmeyin

Moony 11 kuralını uygularken önemli bir inceliği hatırlamakta yarar var.

f/11 ve f/16 aralığındaki diyafram durakları en net Ay görüntülerini verecektir, ancak bu sırada enstantane hızını çok düşürmemek gerekir. Bunun nedeni Dünyanın hareketinden dolayı Ay’ın gökyüzünde sanılandan daha hızlı hareket etmesidir.

Gözümüzle Ay’ın bu hareketini göremeyiz ancak genellikle perde hızı çok yavaşladığında Ay’ın hareketi fotoğrafta netlik kaybı olarak sonuçlanır. Farklı değerlerle denemeler yaparak doğru enstantane değerini belirleyebilirsiniz. 

Sonuç olarak, Ay fotoğraflarında netlik sorunuyla karşılaşmamak için düşük enstantane hızlarından kaçınmak gerekir.

Sarsıntı bulanıklığını önleme

Kamera sarsıntısı ve titreşimden kaynaklanabilecek bulanıklık sorununun önüne geçmek için dikkat edebileceğimiz bazı prensipler var.

1- Tripod kullanın

Ay fotoğraflarında kamera sarsıntısının yaratabileceği bulanıklıktan korunmak için her şeyden önce sağlam bir tripod (üçayak) kullanmalısınız. Tripod olmadığı zamanlarda mümkünse fotoğraf makinenizi hareket edemeyeceği şekilde bir zemine sabitlemeyi düşünebilirsiniz.

Böylece sarsıntı bulanıklığı riskini önemli düzeyde ortadan kaldırmış oluruz. Ancak sarsıntıdan kaynaklanabilecek netlik sorununu tamamen ortadan kaldırmak için yapabileceklerimiz bu kadarla bitmiyor.

2- Uzaktan kumanda kullanın

Sarsıntı bulanıklığı riskini tamamen ortadan kaldırmaya yaklaştıracak diğer bir adım, uzaktan kumanda kullanmaktır. Kablolu veya kablosuz bir uzaktan kumanda kullanarak, parmağımızla deklanşöre bastığımız sırada oluşacak baskının yaratacağı titreşimi engellemiş oluruz.

3- Otomatik zamanlama işlevini kullanın

Eğer uzaktan kumanda kullanma imkanımız yoksa, alternatif olarak kameramızın otomatik zamanlama işlevini kullanabiliriz. Çekimimizi 2 veya 10 saniyelik gecikmeye ayarlayarak deklanşör titreşiminin önüne geçmemiz mümkün.

4- Ayna kilidini açın

Eğer DSLR fotoğraf makinesi kullanıyorsanız, sarsıntı ve titreşim bulanıklığının önüne geçmek için alabileceğimiz son bir önlem, ayna kilidini açmaktır. Böylece çekim anından önce aynanın açılmasını sağlayarak çekim sırasında titreşim oluşturmasına izin vermemiş oluruz. Ayna kilidinin açık veya kapalı oluşu, fotoğraf makinemizin menüsünden yapabileceğimiz bir seçimdir. Nasıl yapılabileceğini öğrenmek için fotoğraf makinenizin kullanım kılavuzuna bakmalısınız.

Netleme (odaklama) sorunlarını önleme

Yukarıda sıralanan önlemlerle netsizlik riskini önemli düzeyde ortadan kaldırmış oluruz. Ancak onların tamamını eksiksiz uygulasak bile fotoğraflarımızda Ay’ın istediğimiz netlikte çıkacağını henüz garanti altına almış olmayız. Çünkü şimdi önümüzde en önemli aşama var: Netleme.

1- Kaliteli objektif kullanın

Net bir Ay fotoğrafı elde etmede objektif ve lens kalitesi önemli bir belirleyici unsurdur. Ayrıca fotoğraf çerçevemizi doldurması için görüntümüzü kırpmayı düşünüyorsak, daha fazla ayrıntı yakalayabilmek için sahip olduğumuz en uzun zoom lensini kullanmalıyız. Temiz Ay görüntüleri için tavsiye edilen minimum odak uzaklıkları 200 mm ve 300 mm aralığıdır. Objektifin daha dar açılı olması daha iyidir.

2- Manuel netleme yapın

Ay fotoğraflarında otomatik netlemeyle her çekimde iyi sonuç alma ihtimaliniz düşüktür. Objektifinizi manuel odaklamaya ayarlayın ve ardından netleme halkasını çevirerek odaklamayı sonsuzun bir adım gerisine getirin.

3- Canlı görünümle ince ayar yapın

Manuel netlemede gözle karar vermek zor olabilir. O nedenle, varsa fotoğraf makinenizin LCD ekranını ve canlı görünümünü kullanın. Canlı modda yapacağınız büyütmeler odağın tam olarak doğru olmasına yardımcı olacaktır.

Canlı görünümle ince netlik ayarı yapılması, daha net Ay fotoğrafları çekmek için bu yazıda önerebileceğim son teknik. Ancak daha güzel ve ilgi çekici sonuçlar için çekim sonrası fotoğraf düzenlemeyi de ihmal etmemenizi öneririm. Bu olasılığı göz önünde bulundurarak her zaman RAW çekim yapmayı unutmamak gerek. (Fotoğraf düzenlemeyi öğrenmek için Fotoğraf Düzenlemenin 20 Temel Adımı konulu ÜCRETSİZ email kursumdan yararlanabilirsiniz.)

Daha fazla bilgi için Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Kamera Ayarları, Ekipman ve Çekim Teknikleri başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “fotoğraf çekmeye devam edin”.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz