Sosyal / Kültürel

Yurt Dışından Telefon Getirmeyle İlgili 8 Önemli Hatırlatma

Yurt Dışından Cep Telefonu Getirme

Eğer siz de yurt dışına çıkıyorsanız, dönüşte gümrük vergisinden muaf olarak bir adet akıllı telefon getirebilirsiniz. Ancak başlangıçta çok kazançlı görünen bu fırsattan yararlanırken daha sonra hayal kırıklıklarıyla karşılaşmamak için bilinmesi gereken ayrıntılar var. Yurt dışından telefon satın alırken ve getirirken ihtiyaç duyacağınız ve doğru adımlar atmanıza yardımcı olacak önemli bilgileri bu yazıda bulacaksınız.

Türkiye’deki cep telefonu satış fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yurt dışına seyahat edenlerin dönüşte beraberlerinde getirmeyi düşündükleri ürünlerin başında akıllı telefonlar geliyor. Ancak birçok kişi, önceden yeterli bilgi edinmediğinden dolayı, yurt dışından telefon satın alırken veya yurda dönüşten sonra getirdiği telefonla ilgili karmaşa ve hatta hayal kırıklıkları ile karşılaşabiliyor.

Web sitemde daha önce “Yurt Dışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıda aktardığım bilgilerden sonra yurt dışından telefon getirme konusunda çok sayıda soru almaya başladım.

Yurt dışına çıkmayı ve dönüşte bu haktan yararlanmayı düşünüyorsanız, bu konuda sizin de aklınızda aşağıdakilere benzer birçok soru olabilir.

Sorular ve yanıtlar

Akıllı telefon fiyatları yurt dışında gerçekten ucuz mu? Yurt dışından telefon satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Yurt dışından satın aldığımız telefon için vergi iadesi (tax free) alabilir miyiz? Yurt dışından alacağımız telefonun yurt içinde garantisi devam eder mi? Yurt dışı seyahatten dönüşte yanımızda getireceğimiz cep telefonları için gümrük vergisi ödememiz gerekiyor mu? Ödenmesi gereken yasal başka hangi ücretler söz konusu? Bir kişinin yurt dışından en fazla kaç telefon getirebilme hakkı var? Kaç yılda bir telefon getirebiliriz? Başkasının getirdiği telefonu kendi SIM kartımızla kullanabilir miyiz? Yurt dışından getirilen akıllı telefonu Türkiye’de kullanabilmek için gereken işlemleri nerede yapabiliriz?

Soruları çoğaltmak mümkün. Yurt dışından cep telefonu getirmeyi düşünen herkesin bu konuda ihtiyaç duyacağı bilgileri bu yazıda bir araya topladım. Aşağıdaki başlıklar altında, yurt dışından telefon satın alma aşamasında bilinmesi gerekenlere, yurt içinde kullanıma açmak için yapılması gereken işlemler ve ödemelere, ayrıca yurt dışından getirilen telefonlar konusundaki yasal haklar ve sınırlamaların neler olduğu konularına yer veriyorum.

Yurt dışından telefon getirme

Bilinmesi gereken konular

Yurt dışından telefon getirme konusunda önceden bilinmesi gereken konuları bu yazıda 3 başlık altında okuyabilirsiniz:

Yazıyı tamamladığınızda, aklınıza gelebilecek ve yukarıda değindiğim soruların yanıtlarını öğrenmenin yanısıra yurt dışından alacağınız bir akıllı telefonun size toplam maliyetinin ne olacağını ve gerçekten kazançlı olup olmayacağını da önceden hesaplayabileceksiniz.

Yurt dışına çıkmak üzereyseniz ve dönüşte beraberinizde bir akıllı telefon getirmeyi düşünüyorsanız, —ya da ilerisi için böyle bir ihtimal varsa— bir gün mutlaka işinize yarayacağını varsayarak bu sayfanın adresini favorilere eklemenizde veya aktardıklarımı bir kenara not etmenizde yarar var.

Asıl konu başlıklarımıza geçmeden önce isterseniz yurt dışında telefon fiyatlarının Türkiye’den neden daha ucuz olduğu konusuna değinerek başlayalım.

Türkiye’de akıllı telefon fiyatları neden yüksek?

Bu sorunun yanıtı, aynı zamanda yurt dışında telefon fiyatlarının neden daha ucuz olduğu konusunda fikir verecektir.

ABD, Kanada, Japonya, Hong Kong, Singapur, İsviçre ve İngiltere telefon fiyatlarının genellikle en düşük olduğu ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Buna karşılık Türkiye (2020), halen akıllı telefon satış fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında Rusya, Macaristan, Brezilya, Meksika, Arjantin ile birlikte dünyada ilk sıralarda yer alıyor.

Bunun nedeni, ithal edilerek yurt içinde satışı yapılan akıllı telefonlara uygulanan vergi oranlarının ve mali yükümlülüklerin yüksek oluşu.

Türkiye’de satışı yapılan akıllı telefonlar için halen (Ocak 2020 itibariyle) %25 – %40 – %50 oranlarında (telefon fiyatına göre değişiyor) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) ve %10 oranında TRT Bandrol Ücreti uygulanmaktadır. Bu uygulama, yurt içinde satışı yapılan akıllı telefon fiyatlarının, ürün fiyatının neredeyse iki katına kadar artmasına neden olmaktadır.

Yurt içinden satın aldığımız akıllı telefonlar için ne kadar vergi ödediğimizi, bu vergilerin türlerini ve oranlarını “Akıllı Telefonlar İçin Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?” başlıklı yazımdan ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz!

Şimdi gelelim yurt dışından telefon getirme konusunda mutlaka bilinmesi gereken konulara…

— Satın alma işlemleri

Yurt dışından telefon satın alırken dikkat etmeniz gereken 3 önemli nokta var:

Yalnızca seyahat için bulunduğunuz ve vatandaşı olmadığınız bir ülkede, satın alacağınız belirli ürünler için Katma Değer Vergi (KDV) iadesi alma hakkına sahipsiniz. Bunun için birçok ülkede “tax-free” olarak bilinen vergisiz alışveriş (veya vergi iadesi) mekanizması işletilmektedir.

Bunun yanısıra, yurt dışından satın alacağınız akıllı telefonunun sizi daha sonra gereksiz masrafa sokmaması için garanti konusunu ihmal etmemekte yarar var.

1. Vergi muafiyeti (tax-free)

Yurt dışından satın aldığınız akıllı telefonlar için vergi muafiyeti (tax-free) hakkınızı kullanabilir, ürünü satın aldığınız ülkeden çıkıştan önce vergi iadesi talebinde bulunabilirsiniz.

Yurt dışından telefon getirme

Ancak bu uygulama, her ülkede ve her durumda geçerli değil. Çünkü her ülkenin kendi yasalarıyla belirlenmiş bir vergilendirme sistemi sözkonusu. Örneğin ABD’de satın aldığınız bir iPhone için vergi iadesi talebinde bulunamıyorsunuz. Ancak Avrupa Birliği ülkelerinden çıkış yaparken gümrükte ürün fiyatı üzerinden genellikle %12-13 gibi oranlarda vergi iadesi alabiliyorsunuz.

Tax-free alışverişten yararlanmak için satın alma işlemi sırasında ödemenizi yaparken yetkililere “Tax Refund Form” (Vergi İadesi Formu) doldurmak istediğinizi belirtmeniz gerekli. Daha sonra bu form ile varsa şehir içindeki veya ülkeden çıkışınız sırasında hava limanında bulunan “Tax-free” ofislerine başvurarak telefonu satın alırken ödediğiniz KDV miktarının iadesini alabilirsiniz.

Akıllı telefonu satın aldığınız ülkeye, alışveriş yaptığınız firmaya ve çıkış yapacağınız hava limanına göre bu durum değişiklik gösterebileceği için “tax-free” konusuyla ilgili önceden iyi araştırma yapmanın mutlaka yararını görürsünüz.

2. Uluslararası garanti

Yurt dışından satın alacağınız akıllı telefonun uluslararası garantiye sahip olduğundan emin olmalısınız. Zira, Türkiye’deki fiyatıyla karşılaştırıldığında satış fiyatı hayli hesaplı görünen bir akıllı telefonun daha sonra sorun çıkarması veya arızalanması durumunda garantisinin olmaması sizi daha büyük bir masrafa sokabilir.

O nedenle, Türkiye’de kullanmak üzere yurt dışından satın almak istediğiniz, fiyat bakımından kazançlı görünen bir telefon eğer uluslararası garantiye sahip değilse iki kez düşünmekte yarar var.

3. Kilit açtırma (unlocked)

Yurt dışındaki GSM operatörlerinin satışa sunduğu telefon modelleri genellikle kilitlidir. Kilitli telefonla başka bir operatörün hizmetinden yararlanamazsınız. Eğer telefonunuzu Türkiye’deki operatörlerle kullanacaksanız, kilidi açık telefonları tercih etmeli veya kilidini açtırmalısınız.

Yurt dışından cep telefonu getirme

— Telefonun size maliyeti

Yurt dışından telefon alma eğiliminin en önde gelen nedeni, satış fiyatının Türkiye’den daha ucuz olması. Ancak telefon fiyatının ucuz olması, telefonu Türkiye’de kullanabilmeniz için size maliyetinin her zaman daha düşük olacağı anlamına gelmiyor. Çünkü yurt dışından getirilen telefonun Türkiye’de kullanılabilmesi için uyulması gereken yasal zorunluluklar ve beraberinde yapılması gereken ödemeler sözkonusu.

Bu 2 ödemeyi aşağıda ayrıntılarıyla açıklıyorum. Buna göre, yurt dışından alacağınız akıllı telefonun Türkiye’de kullanmak için size toplam maliyetini kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Böylece bu maliyeti Türkiye’de aynı telefon için yapacağınız ödemeyle karşılaştırarak yurt dışından alacağınız telefonun sizin için gerçekten kazançlı olup olmadığını önceden belirleyebilirsiniz.

4. Yurt dışı telefon kayıt harcı

Yurt dışı seyahatten dönüşte yanınızda getireceğiniz bir cep telefonu için gümrük vergisi ödemeniz gerekmiyor. Ancak yurt dışından gelen bir telefonu Türkiye’de kullanabilmek için öncelikle pasaportunuza kaydettirmek zorundasınız. Bunun için “yurt dışı telefon harcı”, “kayıt harcı” veya “yurt dışı telefon IMEI kayıt ücreti” gibi adlarla bilinen bedeli süresi içinde ödeyerek IMEI kaydını yaptırmanız gerekli.

Özellikle son yıllarda yeni düzenlemeler ve artışlarla sıkça gündeme gelen yurt dışı telefon harç bedelinin yüksek oluşu, dışarıdan telefon getirmenin gerçekten kazançlı olup olmadığı konusunda haklı olarak tereddütlere neden oluyor.

Daha önce paylaştığım, “Yurt Dışı Telefon Harcı Konusunda Merak Edilenler” başlıklı yazımda, yolcu beraberinde yurt dışından getirilen akıllı telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken kayıt ücreti ve artışlar konusunda aklınıza gelebilecek soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Yürürlükteki mevzuata göre, yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yurda giriş yapıldığı tarihten itibaren belirlenen süre içinde kayıt ettirmek zorunlu. 2020 yılı Ocak ayı itibariyle, bu işlem için 1.838 lira IMEI kayıt harcı ödenmek zorundaydı. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren bu harç miktarı %9,11 oranında artırılarak 2.006 liraya yükseltildi. (Bu işlemleri tek seferde e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.)

“Yurt dışı telefon kayıt harcı (yurt dışı telefon IMEI kayıt ücreti) ödemesi nereye yapılır? Telefon kaydı için hangi işlemleri yapmak gerekiyor? Yurt dışından gelen telefon kaydı için verilen süre kaç gün? Kaydı yapılmayan telefon kaç günde kapanır?” Bunlar ve benzeri tüm sorularınızın yanıtlarını “Yurt Dışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımda aktarmıştım.

5. Bir defaya mahsus bandrol ücreti

Yurt dışından Türkiye’ye getirilen cep telefonları için ayrıca 2020 yılı için bir defaya mahsus olmak üzere 20 Euro bandrol ücreti ödenmesi gerekiyor.

Türkiye’de kullanabilmek için ödenmesi gereken vergi ve mali yükümlülükleri hesaba kattığınızda yurt dışından telefon getirmenin kazançlı olup olmadığını konusunu “Yurt Dışından Telefon Getirmek Kazançlı Mı?” başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

— Haklar ve sınırlamalar

Merak edilen diğer konular arasında, “yurt dışından en fazla kaç telefon getirebilirim?”, “IMEI kaydını ne kdar sürede yaptırmam gerekir?”, “başkasının getirdiği telefonu kendi SIM kartımla kullanabilir miyim?” gibi sorular da yer alıyor.

Bu konularda bilinmesi gerekenleri 3 başlıkta görelim:

  • Her 3 yılda yalnızca 1 telefon getirebilirsiniz
  • Yasal süresi içinde pasaport kaydını yaptırmanız gerekir
  • Pasaport ve SIM kart sahibi aynı kişi olmak zorunda

6. Üç yılda yalnızca bir telefon

Yasaya göre, IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son 3 yıl içerisinde başka herhangi bir akıllı telefon kaydında kullanılmamış olması gerekiyor. Buna göre her 3 yılda yalnızca bir telefon getirme hakkına sahipsiniz.

7. Kayıt süresi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan ve 20 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yolcu beraberinde getirilen elektronik cihazlar için kayıt süresi Kovid-19 nedeniyle 365 güne çıkarıldı.

Daha önce söz konusu süre 120 gün olarak uygulanıyordu. Buna göre, IMEI kaydı için kişinin son 4 ay (120 gün) içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması gerekiyordu ve ülkeye girişi bu süreyi geçmiş pasaportlara telefon kaydı yapılamıyordu.

Abone kayıt merkezlerinde yurt dışı telefon kayıt yapılacaksa pasaportun üzerinde ülkeye giriş mührünün bulunması ve mührün okunaklı olması gerekiyor.

8. Pasaport ve SIM kart sahibi

Akıllı telefonun IMEI kaydının yapıldığı pasaport sahibinin kimlik bilgisiyle, telefonda kullanılacak SIM kart sahibinin bilgilerinin aynı olması gerekiyor.

Buna göre, yurt dışından getirilip başkasının adına kaydedilen bir telefonu siz, kendi SIM kartınızla kullanamıyorsunuz. Benzer şekilde, yurt dışından getirilen ve sizin adınıza kaydedilen bir akıllı telefonun, başkasının adına kayıtlı bir SIM kartla kullanılması mümkün değil.

Size ait bir SIM kartla kullanabilmek için yurt dışından gelen telefonu T.C. kimlik numaranızla kendi pasaportunuza kaydettirmeniz zorunlu.

Yurtdışından telefon getirme

Son söz

Bu yazıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye’de kullanmak üzere yurt dışından telefon getirme konusunda hatırlanması gereken konuları bir araya getirmeye çalıştım. Konuları toparlayarak yeniden hatırlayacak olursak, şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yurt dışından her 3 yılda yalnızca 1 telefon getirme hakkına sahipsiniz.
  • Satın alacağınız telefonun uluslararası garantiye sahip olduğundan emin olun.
  • Yurt dışından akıllı telefon satın alırken vergi iadesi (tax-free) hakkınızı kullanın.
  • Yurt dışı telefon kullanım izni için belirlenen yasal süre içinde ücretini ödeyerek IMEI kaydı yaptırmanız gerekiyor.
  • Telefonun kaydedileceği pasaport sahibi ile SIM kart sahibi aynı kişi olmak zorunda. Pasaport sahibi ve SIM kart sahibi, farklı iki kişi olamıyor.

Sizin de bu bilgilere eklemek istedikleriniz varsa, aşağıdaki yorum kutucuklarını kullanarak katkınızı paylaşabilirsiniz.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin!”


NOT: Burada yazılanlar dışındaki konu ve işlemlerle ilgili gönderilen soruları yanıtlamadığımı bilmenizi isterim. Yurt dışından cep telefonu getirme, kaydı ve kullanımı konusunda sorularınızın yanıtlarını, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun “Sık Sorulan Sorular” başlıklı sayfasında bulabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

18 yorum

  • Peki ben aldığım telefonu bir süre sonra satmak istedim o konu hakkında bilgi alabilir miyim ?

  • Makale için çok teşekkürler.
    Peki tam tersi mümkün mü?
    Örneğin yurt dışında yaşayan birisi Türkiye’den telefon alıp bunu tax-free konusu yapabilir mi yurt dışına çıkarken?
    Eğer vergi iadesi alır ise, daha sonra tekrar Türkiye’ye geldiğinde bu telefonu kullanabilir mi?

  • Telefonu yurt dışından internetten satın alırsak ötv trt payı kdv ödeyecek miyiz? Ödeme süreci nasıl gerçekleşiyor?

  • Merhaba. Yurt dışından gelen telefonu kullanmak isteyen bir kişinin pasaportuna son 3 yılda kayıt işlemi yapılmamış, ancak aynı zamanda bu kişi son 120 günde de yurt dışına çıkmamışsa hala kendi üstüne kayıt yaptırabilir mi? Yani pasaporta kayıt işleminde 120 gün içinde yurt dışına çıkmış olmak bir zorunluluk mudur?

    • Bu sorunun yanıtı “7. Kayıt süresi 120 gün” başlığı altında var: IMEI kaydı için kişinin son 4 ay içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması gerekiyor.

  • Telefonu pasaport sahibi açtırdı ve pasaport sahibi kullanıyor.Bu telefonu kaç yıl sonra başka biri kullanabilir yani nezaman başkası kartını takıp kullanabilir ?

  • kaydetigimiz telphon u sadece 3 yil kulana biliyormuyuz ? edevlet de oyle bir cumle yazilmis.

  • Merhaba,
    Şu an yurtdışındayım ve aldığım telefonda benimle. Alırken tax free formu almıştım. Bugün harca gelen zamdan dolayı telefonu başka birinin üstüne kaydettim. IMEI numarasını dönmeden kaydetmem, dönerken havaalanında vergi iadesi almamı engeller mi? Tax free belgemde kendi pasaport numaram gözüküyor. Bu sadece fatura teyiti amaçlı mı ? Yoksa bir etkisi olur mu telefonu türkiyeye getirirken? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim