Sosyal / Kültürel Web / Bilgisayar / Cep Telefonu

Yurt Dışı Telefon Kayıt Harcı (2021) Kaç Lira ve Nasıl Hesaplanır

Yurt Dışı Akıllı Telefon Harç Miktarı

Yurt dışından getirilen akıllı telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken harç bedeli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre 2021 yılı için yeniden artırıldı. Yolcu beraberinde getirilen akıllı telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken kayıt ücreti ve artışlar konusunda merak edilenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Yurt dışına gidiş gelişleriniz oluyorsa, yolcu beraberinde getirilen akıllı telefonlar için ödenen harç bedeli konusunda son yıllardaki artışlar ilginizi çekmiş olmalı. Zira yurt dışından getirilen sözkonusu cihazların Türkiye’de kullanılabilmesi için yasal olarak belirlenen kayıt ücretinin, pasaport sahibinin yurda giriş tarihinden itibaren, yasal süresi içerisinde ödenmesi ve IMEI numarası kaydının yapılması gerekiyor. Aksi halde telefonun kullanıma kapatılması ve zamanında ödenmeyen harcın %50 gecikme zammıyla birlikte ödenmesi zorunluluğuyla karşılaşmak sözkonusu.

Peki, yurt dışından getirilen telefon kayıt ücretinde neye göre artış yapılıyor ve bu artışlar nasıl hesaplanıyor? Halen ödenmesi gereken kayıt harç miktarı ne kadar? Kayıt harcı dışında başka hangi ödemelerin yapılması gerekiyor? Bu ve benzeri merak edilen konulardaki açıklamaları aşağıda ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz.

Yurt dışından getirilen telefon kaydı

Yurt dışından getirilen akıllı telefonlar için ödenen harç miktarı her yıl yeniden belirleniyor. 2020 yılına girerken yapılan düzenlemeyle 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yolcu beraberinde yurt dışından getirilen telefonlar için ödenen harç bedeli 1.838 liraya yükseltilirken, ayrıca 2020 yılı için bir defaya mahsus olmak üzere 20 Euro bandrol ücreti eklenmişti. 2021 yılı için ise, sözkonusu harç bedeli yüzde 9,11 oranında artırıldı.

Yurt dışından gelen cep telefonunu Türkiye’de kullanabilmeniz için ne kadar sürede hangi vergi ve kayıt işlemlerinin yapılması gerektiğini, bunların nasıl yapılacağını ve güncel mevzuat ışığında izlenmesi gereken adımları “Yurt Dışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Yurt dışından getirilen telefon harç bedeli

Yolcu beraberinde getirilen telefonların yurt içinde kullanılabilmesi için yurt dışı telefon kayıt ücretinin ödenmesi yasal bir zorunluluk. Söz konusu yurt dışı telefon kullanım izin harcı tutarı her yıl artırılıyor.

1 Ocak 2021 tarihinden sonra yolcuların kendi kullanımları için beraberlerinde yurt dışından getirecekleri akıllı telefonlar için uygulanan harç tutarı 2.006 liraya yükseltildi.

24 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlan Karar ile yurt dışı telefon kayıt harçlarında 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %22,58 oranında artış yapılmıştı. Karara göre, 2020 yılından itibaren yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için 1.838 lira kayıt ücreti ödenmesi gerekiyordu. Ayrıca, söz konusu yolcu beraberinde yurt dışından getirilecek akıllı telefonlara 1 Ocak 2020 tarihinden sonra bir defaya mahsus olmak üzere 20 Euro “TRT Bandrol Ücreti” ödenmesi zorunluydu.

Yurt Dışı Akıllı Telefon Harcı

Yurt dışından getirilen telefon harç bedeli nasıl belirleniyor?

Yurt dışından getirilen telefon harç bedelinin yasal olarak her yıl “yeniden değerleme oranında” artırılması öngörülüyor.

Not: Yeniden değerleme, enflasyon etkisinin giderilmesi için, sabit kıymetlerin gerçek değerine yükseltilmesi işlemidir. Yeniden değerleme oranı, her yılın ekim ayında açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamına göre belirleniyor. Artışlar, yasaya göre Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra devreye giriyor.

23 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ uyarınca yeniden değerleme oranı, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) mükerrer 298. maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı, yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçmemek ve yüzde 20’sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit etme yetkisine sahip bulunuyor.

Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranı 2019 yılı için % 22,58 olarak belirlenmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2020 için yeniden değerleme oranı % 9,11 olarak belirlendi.

Geçmiş yıllara göre yeniden değerleme oranları:

Yıllar Yeniden Değerleme Oranları
2020%9,1
2019% 22,58
2018 % 23,73
2017 %14,47
2016%3,83
2015%5,58

Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi

2015 – 2021 yılları yurt dışı telefon harç bedelleri

Yurt dışından getirilen cep telefonları için 2015 yılında 131,50 TL olan harç bedeli 2018 yılı Kasım ayına kadar 170,70 TL olarak uygulanmaktaydı. Bu tarihten sonra sözkonusu harç bedeli hızlı bir şekilde artmaya başladı.

İlk olarak, 8 Kasım 2018 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yurt dışı cep telefonları için uygulanan harç bedeli 170,70 liradan 500 liraya yükseltilerek yeniden belirlendi.

Yurt Dışı Akıllı Telefon Harç Bedeli

2019 yılı harç bedeli

IMEI kayıt harcı olarak da bilinen söz konusu tutar, 1 Ocak 2019 tarihinde yeniden değerleme oranında artırılarak 618,65 liraya yükseltildi.

Ancak, 19 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 1314 sayılı “Yolcu Beraberinde Getirilen Telefon Kullanım İzin Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararı” gereğince  yurt dışından getirilen telefonlar için kararın yayım tarihini izleyen günden itibaren kayıt harç bedeli 1.500 TL olarak yeniden belirlendi. (Zamanında ödenmeyen harç, %50 gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.)

2020 yılı harç bedeli

2019 yılı için % 22,58 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılarak, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken kayıt ücreti 1.838 liraya yükseltildi. Buna ek olarak sözkonusu telefonlar için 2020 yılında bir defaya mahsus olmak üzere 20 Euro “TRT Bandrol Ücreti” ödenmesi şartı da getirildi.

2021 yılı harç bedeli

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanımı için ödenmesi gereken kayıt ücreti, 2020 yılı için % 9,11 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılarak, 2.006 liraya yükseltildi.

Yurt dışından yolcu beraberinde akıllı telefon getirme

Türkiye’deki satış fiyatlarıyla karşılaştırıldığında, yurt dışında telefon fiyatlarının daha düşük olmasından dolayı yolcu beraberinde yurt dışından telefon getirme eğilimi 2019 yılı ve öncesinde oldukça artış göstermişti.

Yurt dışı telefon harcı ile ülke dışından getirilen telefonların kayıt altına alınması ve çok sayıda telefonun vergisiz satılmak üzere ülkeye sokulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte, yolcu beraberinde getirilen telefonların kayıt ücretinde yapılan artışlar nedeniyle yurt dışından satın alınarak yolcu beraberinde akıllı telefon getirilip kullanılması eğiliminin önceki yıllara göre azalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca 2020 yılında yaşanan pandemi önlemleri kapsamında yurt dışı seyahatlerin azalması nedeniyle yurt dışından getirilen telefon sayısında önemli bir düşüş gerçekleşti.

Yurt içinden satın alınan akıllı telefonlar için ne kadar vergi ödediğimizi, bu vergilerin türlerini ve oranlarını merak ediyorsanız, “Akıllı Telefonlar İçin Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?” başlıklı yazımı okumanızı öneririm.

Yurt dışından getirilen telefonun maliyeti arttı

24 Aralık 2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararına göre kayıt harç bedeli yanı sıra 2020 yılında yurt dışından getirilen akıllı telefonlar için ek olarak 20 Euro bandrol ücreti ödenmesi gerekiyordu. Bu bedel, Kararın yayımlandığı 24 Aralık 2009 tarihindeki güncel kurla yaklaşık 132 TL’ye karşılık geliyordu.

Buna göre, yeniden değerleme sonrasında yurt dışından getirilen cep telefonları için 2020 yılında ödenmesi gereken harç miktarı 1.838 TL’ye 132 TL eklendiğinde toplam maliyet 1.970 TL’ye yükselmiş oluyordu. 2021 yılı için yapılan artışla 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren ödenmesi gereken harç miktarı 2.006 liraya yükseldi.

Bu durumda, daha ucuza mal etmek için yurt dışından yolcu beraberinde akıllı telefon getirme seçeneği giderek tükenmeye başlıyor.

Yurt dışından telefon getirmenin Türkiye’den satın almaktan daha kazançlı olup olmadığı konusunda ihtiyaç duyacağınız bilgileri “Yurt Dışından Telefon Getirmek Kazançlı Mı?” başlıkla yazımda okuyabilirsiniz.

Yurt dışı telefonların kullanımı konusundaki kurallar

Yurt dışından getirilen telefonun IMEI kaydının, yurda giriş tarihinden itibaren yasal süresi içerisinde yapılması gerekiyor. Kayıt işlemi, e-devlet portalı üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için kayıt harcının ödenmesi yeterli değil. Bu konuda dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus daha var:

  • Akıllı telefonun IMEI kaydının yapıldığı pasaport sahibinin kimlik bilgisiyle, telefonda kullanılacak SIM kart sahibinin bilgilerinin aynı olması gerekiyor.
  • Ayrıca, bir başka akıllı telefonun aynı pasaportla IMEI kaydının yapılabilmesi için 3 yıl geçmesi gerekiyor. Buna göre, yurt dışı telefon kaydı her pasaport için 3 yılda yalnızca bir kez yapılabiliyor.

Yurt dışından telefon getirme konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini, “Yurt Dışından Telefon Getirirken Bilinmesi Gereken 8 Önemli Konu” başlıklı yazımda ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz.


Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin!”

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz