Kameranızı Kullanmayı Öğrenin

Fotoğraf Makinesi Simülatörü ile Ekran Başında Çekim Denemeleri Yapın

Fotoğraf Makinesi Kamera Simulator Çekim Fotoğrafçılık

Online fotoğraf makinesi simülatörünü kullanarak kameranızın özelliklerini kullanmayı öğrenin ve çekim becerinizi ekran başında kısa sürede geliştirin. Diyafram, Enstantene, ISO ve odak uzaklığı gibi ayarları değiştirerek çektiğiniz fotoğraflarda elde edeceğiniz farklılıkları bilgisayar ekranınızda izleyin ve karşılaştırın.

Daha iyi fotoğraflar çekmenin yolu kameranızın özelliklerini bilmek ve onu iyi kullanmaktan geçer. Temel Fotoğrafçılık Bilgileri‘nin “Fotoğraf Makinenizi (Kamera) Kullanmayı Adım Adım Öğrenin” isimli 2. bölümünde yer alan yazı dizisinde gördüğümüz bilgiler ışığında aşağıdaki simülatörü kullanarak bilgisayar ekranı başında kamera (fotoğraf makinesi) kullanma becerinizi geliştirebilirsiniz.

Yapacağınız denemelerde diyafram, enstantene, ISO ve odak uzaklığı gibi ayarları değiştirerek elde edeceğiniz fotoğrafları görebilir, bu ayarların neden olduğu farklılıkları karşılaştırabilirsiniz.

DİKKAT! Simülatörü göremiyorsanız

Simülatörü göremiyorsanız, nedeni tarayıcınızda flash’ın engellenmesi olabilir. Çözümü kolay ve hemen yapabiliriniz.

Simulator Flash İzin Ver

Bunun için tarayıcınızın adres çubuğunda site adresinin solundaki (https’den önce) kilit işaretine tıklayın. Görseldeki gibi bir pencere açılacaktır. Burada ilk sıradaki Flash seçeneği karşısında “izin ver’i” seçtikten sonra bu sayfayı yeniden yükleyin.

Kalıcı olması için aynı işlemi en alttaki site ayarlarını seçip açılan listedeki “flash” satırında “izin ver’i” seçtikten sonra sayfayı yeniden yükleyerek de yapabilirsiniz.

Simülatör nasıl kullanılır? —Beyaz butona tıkla!

Ekranınızdaki fotoğraf makinesi simülatöründe gördüğünüz renkli görüntüyü kameranızın vizörü veya LCD ekranı gibi kabul edin. Fotoğrafınızı çekmek için alt kısımdaki sürgüleri kullanarak ayarlarınızı yapın ve “Snap photo” yazısı ile işaret edilen, sağ alttaki yuvarlak deklanşör butonuna basın.

Yaptığınız her bir ayarın nasıl sonuç verdiğini anlamak için elde edeceğiniz fotoğrafın genel görünümü yanısıra, çocuk, elindeki pervane ve arka planın görüntüsüne özellikle dikkat edin.

Ayar yaparken seçimlerinizin karşılığını yeşil renkli göstergelerde takip edebilir, çekim sonrası fotoğrafınızın sağ alt kısmında bu değerleri (EXIF) görebilirsiniz. Yeni denemenize başlamak için aynı butona tekrar basarak geri dönün. Simülatör üzerindeki İngilizce ifadelerin çevirilerini, ayrıca ayarlarla ilgili açıklamaları aşağıda bulabilirsiniz.

Fotoğraf çekim denemeleri

Diyafram, enstantene, ISO ve odak uzaklığı gibi ayarları değiştirerek farklı çekimler yapmaya ve elde ettiğiniz sonuçları karşılaştırmaya başlayın.

Simülatördeki ayarlar gördüğünüz üzere, solda dış koşullar ve objektif ile ilgili seçenekler, ortada çekim modu seçenekleri ve sağda pozlama üçgeni elemanları olmak üzere 3 sütunda yeralıyor.

— 1. sütun

Koşullar ve ekipman

Soldaki 1. sütunda havanın aydınlanma durumunu (Lighting), konuya uzaklığınızı (Distance) ve kullandığınız lensin odak uzaklığını (Focal Length) seçin.

Lighting (Ortamdaki ışık durumu)

Soldan sağa doğru seçenekleriniz şunlar:

Dim indoors: Karanlık iç mekân
Brigth indoors: Aydınlık iç mekan
Overcast: Çok bulutlu, kapalı
Partly cloudy: Parçalı bulutlu
Mostly Sunny: Büyük oranda güneşli açık
Sunny: Güneşli açık hava

Distance (Konuya uzaklık)

Konuya uzaklığınızı 3 ile 10 feet (ft) arasında değiştirebilirsiniz. (1 ft = 30,48 cm)

Focal length (Odak uzaklığı)

Kullanacağınız lens için 18mm ile 55mm arasında odak uzaklığı seçebilirsiniz.

— 2. sütun

Çekim modu

Ortadaki sütunda yapacağınız seçimlerle 3 farklı modda çekim yapabilirsiniz. Çekim modları konusunu etraflıca öğrenmek için “Çekim Modları — Fotoğraf Çekiminde Hangi Mod Ne Zaman Kullanılır?” başlıklı yazımı okuyun.

Aperture Priority (Diyafram öncelikli – A / Av)

Kameranızda “Av” veya “A” olarak yeralır. Bu modda siz diyafram ayarını kontrol ederken, enstanteneyi kameranız seçtiğiniz diyafram değerine göre otomatik belirler.

Shutter Priority (Enstantane öncelikli – Tv / S)

Kameranızda “Tv” (Canon) veya “S” (Nikon) olarak yeralır: Bu modda siz enstantene süresini (perde hızını) kontrol ederken, seçtiğiniz enstantane değerine göre kameranız diyafram ayarını otomatik belirler.

Manuel (El ile ayar – M)

Diyafram ve enstantene, her ikisinin kontrolü de sizde olsun istiyorsanız, Manuel’i seçin. Denemekten çekinmeyin: “go for it!”

Bu sütunda yeralan “Tripod” seçeneğini tıklayarak, belirli perde hızlarında elle çekimde karşılaşacağınız titreşim ve sarsıntı bulanıklığını önleyebilirsiniz.

— 3. sütun

Pozlama Üçgeni

2. sütunda seçeceğiniz çekim moduna göre bu sütunda pozlama üçgeni elemanlarını kontrol edebilirsiniz. Pozlama üçgeni elemanlarını ve nasıl çalıştıklarını etraflıca öğrenmek için “Diyafram, Enstantane ve ISO Fotoğrafta Hangi Etkileri Yaratır?” başlıklı yazımı okuyun.

ISO

İlk sırada seçeceğiniz ISO değerinin fotoğrafınızın pozlanması yanısıra fotoğraf kalitesini nasıl etkilediğini dikkatli izleyin. ISO değerini hangi durumlarda nasıl kullanmanız gerektiğini etraflıca öğrenmek için “ISO Nedir? Fotoğrafa Etkileri Nelerdir? Nasıl Ayarlanır?” başlıklı yazımı okuyun.

Aperture (Diyafram açıklığı)

Seçeceğiniz diyafram açıklıklarının pozlama yanısıra, net alan derinliğini nasıl etkilediğini iyi izleyin. Diyafram açıklığını hangi durumlarda nasıl kullanmanız gerektiğini etraflıca öğrenmek için “Diyafram Nedir? Nasıl Ayarlanır? Fotoğrafta Hangi Etkileri Yaratır?” başlıklı yazımı okuyun.

Shutter speed (Enstantane / Perde hızı)

Enstantane ile seçeceğiniz pozlama sürelerinin, fotoğraflarınızın aydınlık durumu yanısıra hareketin dondurulmasını nasıl etkilediğini dikkatli izleyin. Pozlama süresini hangi durumlarda nasıl kullanmanız gerektiğinin açıklandığı ders için için “Enstantane (Perde Hızı) Nedir? Nasıl Ayarlanır? Fotoğrafta Hangi Etkileri Yaratır?” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

— Bolca deneme yapın!

DSLR ve MILC (aynasız) gibi gelişmiş bir fotoğraf makinesi kullanmaya yeni başlıyor iseniz, bu simulatörü kullanarak ekran başında denemeler yapmanın faydasını mutlaka göreceksiniz. Yapacağınız denemelerin kameranızın özelliklerini kullanma becerinizi kısa sürede geliştireceğinden emin olabilirsiniz.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “fotoğraf çekmeye devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

2 yorum

  • Baki Bey, fotoğraf makinesi simülatörünü çalıştıramıyorum. Adobe Flash 2020 yılında kaldırılmış. Bunu kullanabilmem için bir tavsiyeniz var mıdır?