Yurt dışından gelişte hangi eşyaların vergiden muaf tutulduğu konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan birçok kişi, dönüşte getirdikleri bazı eşyalar nedeniyle gümrük kontrolünde sıkıntı yaşayabiliyor. Öte yandan birçok kişi de, televizyondan, kayak takımına kadar bir çok eşyayı yurt dışından vergi ödemeden getirme hakkı bulunduğunu bilmiyor.
Yurt dışından Türkiye’ye giriş yapan yolcular, Gümrük Kanununun ilgili maddeleri ve 2009 yılında çıkan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş liste kapsamında, beraberinde getirdiği kişisel eşya ile değeri belirlenen sınırı geçmeyen hediyelik eşyayı vergiden muaf olarak yurda sokabilmektedir.
Yurt dışından Türkiye’ye girişte gümrük muafiyetinden yararlanma konusunda iki terimi bilmekte yarar var:
—Yolcu beraberi eşya: Yurt dışından gelen yolcunun yanında getirdiği, ticari miktarda olmayan ve ticari içerik taşımayan eşya.
—Yolcu muafiyetleri: Yurt dışından getirilen, kişisel kullanıma mahsus veya hediye niteliğindeki eşyaya tanınan ayrıcalıklar.
Bu konuda en çok merak edilen soruları ve yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz. (Not: Verilen bilgiler bu yazının hazırlandığı 2017 yılı için geçerlidir.)
Yolcu muafiyetinden kimler yararlanabilir? Kimler yararlanamaz?
Yabancı bir ülkeden Türkiye’ye yasal yollarla giriş yapan yerleşik Türkler ve yabancılar yolcu kabul edilirler ve yolcu muafiyetinden yararlanabilirler. Nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri yolcu sayılmazlar ve yolcu beraberi eşya muafiyetinden yararlanamazlar.
Yolcu beraberi kişisel eşya muafiyeti nedir?
İlgili yasa kapsamında, yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden 1 ay önce veya 3 ay sonra getirilebileceği belirlenen, vergi ödeme zorunluluğu bulunmayan eşyaya tanınan ayrıcalıktır.
Ülkeye giriş tarihinden 1 ay öncesinden 3 ay sonrasına kadarki sürenin aşılması halinde süre uzatımı mümkün mü?
Süre aşımına neden olan durumun zorunlu sebep ve beklenmeyen halden kaynaklandığının, ilgili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünce tespit edilmesi halinde bir defayla sınırlı olmak üzere en fazla 3 aya kadar süre uzatımı yapılması mümkündür.
Ülkeye giriş tarihinden 1 ay öncesinden 3 ay sonrasına kadarki süre içerisinde posta ile gönderilen kişisel eşyanın gümrük işlemleri nasıldır?
Yolcunun yanında getiremeyip kargo veya posta ile gönderilen kişisel eşyasından herhangi bir vergi tahsil edilmemektedir. Türkiye’ye giriş yapılan tarihin ispatlanması amacıyla pasaportu ile birlikte kişinin ilgili gümrük idaresine başvurması gerekmektedir.
Yurt dışından getirilebilecek elektronik/dijital eşyalar hangileridir?
Muafiyet kapsamına giren elektronik/dijital eşyalar şu şekildedir:
- LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (maksimum 55 ekran)
- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)
- Bir adet GPS yön bulma cihazı
- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)
- Bir adet radyo veya radyo-teyp
- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD
- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti
- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu
Yurt dışından getirilen elektronik cihazlar için bir ödeme yapmak gerekir mi?
Evet. Yurt dışından getirilen elektronik cihazlardan bir defaya mahsus olmak üzere TRT adına “Bandrol ücreti” gümrük idarelerince tahsil edilmektedir. Söz konusu bandrol ücreti, cihazın türüne göre 1 ile 21 Euro arasında değişmektedir.
Yurt dışından cep telefonu hangi şartlarla getirilebilir?
15 Mayıs 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak, yayım tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı’nın “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı” ile yolcular, 3 yılda 1 adet ile sınırlı olmak üzere, kişisel eşya statüsünde cep telefonu getirebilirler. Yurt dışından getirilen telefonun, yolcunun Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 120 gün içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na kaydının yapılması gerekir.
Yurt dışından getirilen cep telefonları vergiden muaf mıdır?
Evet, vergiden muaftır. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından bu tür cihazlarının kullanım izni harç kapsamına alınmıştır. Buna göre, kaydının yapılabilmesi için yurt dışından getirilen cep telefonları için belirlenen tutarda “Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcının” ödenmesi gerekmektedir.
Yurtdışından getirilen cep telefonlarından alınan harçlar nereye ödenir?
Yurt dışından getirilen cep telefonları için belirlenen harcın, vergi dairelerine veya yetki verilmiş bankalara ödenmesi gerekmektedir. Ardından İnternet üzerinden veya mobil iletişim sunan GSM şirketleri aracılığıyla telefonun elektronik kimlik bilgisinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna kaydının yaptırılması gerekir. Bu konuda merak edilen tüm soruların yanıtlarını “Yurt Dışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Yurt dışından getirilebilecek müzik, spor ve oyun aletleri hangileridir?
Yurt dışından elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet getirilebilir.
Spor ve oyun aletleri kapsamında yurt dışından, 1 adet kamp çadırı, 1 adet dalgıç takımı, bir adet motorsuz şişirme bot, bir adet yelken tertibatlı sörf, bir çift yüzme paleti, golf malzemesi (golf aracı hariç), kişisel kullanım için birer adet diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç) getirilebilir.
Yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyeti nedir?
Yurt dışından, kişisel/ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen ve ticari nitelik taşımayan eşyaya muafiyet tanınmaktadır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Euro’yu geçmeyen eşya için uygulanır. 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Euro olarak belirlenmiştir.
Yurt dışından getirilen eşyanın kıymeti nasıl belirlenir?
Yurt dışından getirilen eşyanın değeri, faturasına veya bedelinin ödendiğini gösterir belgeye göre belirlenir. Bu tür bir belge sunulmaması veya belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti gümrük idaresince belirlenir.
430 Euro’luk hediyelik eşya limiti dâhilinde veya posta yoluyla yurt dışından cep telefonu getirebilir mi?
Hayır. Cep telefonu, kişisel eşya olarak yolcu beraberinde ülkemize getirilebilmektedir. Hediyelik eşya statüsünde vergiden muaf veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, bu yolla cep telefonu getirilmiş olsa dahi hiçbir surette sahibine teslim edilmemektedir.
Yurt dışından hediyelik eşya statüsünde gıda ürünleri getirilebilir mi?
Hediyelik eşya kapsamında, tüketim amacıyla getirilen bitkisel ürünlerden taze ve kuru meyve ve sebzelerin 3 kilogramına, diğer bitkisel ürünlerin ise 1 kilogramına kadar muafiyet tanınmaktadır. Bunun dışında kalan her tür ve miktardaki bitkisel ürünün ticari amaçla getirildiği kabul edilip buna göre işlem yapılmaktadır. Yasal mevzuat gereğince, et ve süt ürünlerinin kişisel sevkiyat olarak Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’ye gönderilmesi mümkün değildir.
Yurt dışından getirilen sigara ve alkol gibi diğer “tüketim maddeleri” için muafiyet nasıl uygulanır?
Yurda giriş yapan yolcu beraberinde olmak kaydıyla, muafiyet tanınan “tüketim maddeleri” ve miktarları mevzuatla belirlenmiştir. Buna göre, tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı, belirlenen miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı kullanılabilir. Bu ürünlere tanınan muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamazlar.
Yurt dışından hangi miktarda tütün ve tütün ürünleri getirilebilir?
Muafiyet kapsamındaki tütün ve tütün ürünleri ile miktarları şu şekildedir:
- Sigaralar — 600 adet
- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) — 100 adet
- Puro — 50 adet
- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) — 250 gr.
- Pipo tütünü — 250 gr.
Yurt dışından hangi miktarda alkollü içki getirilebilir?
Muafiyet kapsamına giren alkollü içki miktarları şu şekildedir:
- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler — 1 lt.
- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler — 2 lt.
Yurt dışından hangi miktarda kozmetik ürün getirilebilir?
- 600 ml’yi aşmamak kaydıyla yurt dışından kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi muafiyet kapsamında getirilebilir.
Yurt dışından hangi gıda ürünleri, ne miktarda getirilebilir?
Muafiyet kapsamına aşağıdaki gıda ürünleri belirlenen miktarlarda yurt dışından getirilebilir:
- Çay — 1 kg.
- Çözülebilir hazır kahve — 1 kg.
- Kahve — 1 kg.
- Çikolata — 1 kg.
- Şekerden mamul yiyecek — 1 kg.
İsteyen yolcular 1 kg çikolata veya 1 kg şekerden mamul yiyecek haklarının tamamını —yani 2 kg’lık hakkı— bunlardan sadece birisi için kullanabilirler.
Yolcu kullandığı ilaçlarını beraberinde getirebilir mi?
Ülkeye giriş tarihinden 1 ay öncesinden 3 ay sonrasına kadarki süre içerisinde, tedavi amaçlı kullanılmak üzere mevzuat kapsamında makul miktardaki ilacın girişine izin verilmektedir. Bu miktar, ilaçların, yolcuların seyahatleri süresince kullanmaları gerektiğine ilişkin gümrük idaresine belge (sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete vb.) sunulması koşuluna bağlı olarak, ülkemizde kalınacak süre göz önünde bulundurularak belirlenmektedir.
Yolcu beraberinde yurt dışından hangi evcil hayvanlar getirilebilir?
Evcil hayvanlar “kedi, köpek ve kuş” ile sınırlı tutulmaktadır. Veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi sunulması ve veteriner kontrolü kaydıyla işlem yapılmaktadır.
Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde yurda sokulacak eşyaya ilişkin şartlar nelerdir?
Yukarıda da belirtildiği üzere, yolcu beraberi hediyelik eşyaya ilişkin muafiyet yolcuların yaşına göre, 150 ve 430 Euro değerindeki eşya için geçerlidir. Yolcu beraberinde getirilen eşyanın bu değerleri aşması halinde, 1.500 Euro’yu geçmemesi kaydıyla eşyanın vergilendirilmesinde muafiyet miktarına [150 veya 430 Euro] tekabül eden vergi düşüldükten sonra kalan kısım için aşağıda belirtilen tek ve maktu vergi uygulanır. Eşyanın geldiği ülkeye göre değişen söz konusu vergi oranları şu şekildedir:
- AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda — %18
- Diğer ülkelerden gelmesi durumunda — %20
Söz konusu eşyanın aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir:
- Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
- Yolcu beraberinde ya da yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,
- Diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi.
Yolcu beraberinde getirilen eşyanın tek başına kıymetinin 1.500 Euro’yu aşması halinde ne işlem yapılır?
Söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanmaktadır.
Yurt dışından başka neler getirebileceğim vb. konularda diğer sorularıma nerede yanıt bulabilirim?
Bu ve benzeri sorularınızın resmi yanıtlarına Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün “Yolcu Muafiyetleri” başlıklı sayfasında ulaşabilirsiniz.
Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Yazının sonunda verilen link de ayrı güzel olmuş. Elinize sağlık.
Merhaba, çok açıklayıcı, faydalı bilgiler, kaleminize sağlık. Ancak farklı bir sorum olacak, yıllardır annem Amerika da yaşıyor ve Ocak ayında nasip ise kesin dönüş yapacak ve ev eşyalarını gemi ile gönderecek benim ise tereddütüm gümrükte ev eşyası İçin sorun olur mu bu konuda bilginiz var ise çok rica ediyorum bilgilendirirseniz çok sevinirim. Saygılar
Bu yazıda aktardığım konu dışındaki sorularınız için en son paragrafta verdiğim bağlantıya tıklayarak gideceğiniz sayfada ilgili başlık altında cevap bulabilirsiniz.
Merhabalar.,teşekkür ederiz güzel bilgiler için, merak ettiğim, yurt dışından gelirken yanımızda araba için yedek parça getirebilir miyiz, çok büyük olmayan, fiyatı 100 euro civarında…
Merhaba , yurtdışından arkadaşımla playstation 5 oyun konsolu getirtmek istiyorum. Fiyat 399 euro. Kutulu ve ya kutusuz herhangi bir sıkıntı çıkıyor mu. Tam bir bilgi yok, şu an gündemde olan popüler bir konu. Birçok kişi yurtdışından getirmeye çalışacaktır.
Yazıda ve verdiğim bağlantılarda sorularınıza yanıt bulamıyorsanız, doğrudan konunuzla ilgili yetkili kuruluşlardan bilgi alma yolunu izlemenizi öneririm.