Sosyal / Kültürel

Eğitim Gerçekten Önemli mi? Neden?

Eğitim Neden Önemli

Neden herkes eğitimin çok önemli olduğuna inanıyor? Eğitimin sağladığı en önemli kazanç nedir? Eğitim almadan da belirli bir konuda gerçekten çok iyi ve etkili biri olma şansına sahip olabilir miyiz? Veya eğitim almazsak ne tür kayıplarımız olur? Bu yazıda bu soruların yanıtları ve daha fazlası hakkında bilgiler bulacaksınız.

Dünyanın her yerinde insanlar eğitimin öneminin farkındalar. Çok küçük yaşlardan itibaren çocukların eğitim alması gerektiğini biliyorlar. Şartlar zor olsa dahi bunun için ellerinden geleni yapıyorlar. En temel konulardan, belirli bir alanda gerçek anlamda profesyonel olmaya kadar her düzeyde eğitim almak için çabalıyor, yarışıyorlar.

Akademisyenleri ve bilim insanlarını düşünün. Yaşam boyu eğitim ve öğrenmeyle iç içeler ve bir bilim insanı olmak her zaman çok prestijli bir iş. Genellikle böyle olmuş ve böyle olmaya devam ediyor.

Peki, neden herkes eğitimin bu kadar önemli olduğuna inanıyor?

Öncelikle biliyoruz ki eğitim almak bizi asla karşılıksız bırakmayacak en önemli kişisel yatırımdır. Eğitim, bir insanın kendine ve geleceğine yapabileceği en kazançlı yatırımların başında geliyor.

Bununla birlikte, etrafımıza baktığımızda, eğitimli olmasa da çeşitli işler yapabilen birçok insan olduğunu görüyoruz. Hayatlarını böyle de sürdürebiliyorlar. Ancak gözden kaçırmamamız gereken çok önemli bir gerçek var: Eğitimini almadığımız konuda gerçek potansiyelimizi asla bilemeyiz ve de kullanamayız!

Eğitim ne kazandırır?

Eğitim, öğrenmenin en kısa ve güvenilir yoludur. Eğitiminiz olmasa da, belirli bir konuda gerçekten çok iyi ve önemli biri olma şansına sahip olabilirsiniz. Kendi çabası ve yeteneğiyle bir yerlere gelmiş olmak gerçekten saygı duyulacak bir başarıdır.

Ancak, eğitim almadığınızda şu iki temel noktada kaybınızın önüne geçemezsiniz:

  1. O alanda gerçek potansiyelinizi asla bilemezsiniz.
  2. İnsanların size gerçekten güven duymasını sağlayamazsınız.

Belirli bir alanda veya yaptığınız bir işte gerçek potansiyelinizi görmek istiyorsanız, bunun tek bir anahtarı var: Eğitim.

Bilgi ve birikiminize değer verildiğini görmek ve insanların o alanda size güven duymasını istiyorsanız, bunun da tek bir anahtarı var. O da eğitim.

Sıfırdan başlayarak el yordamıyla yolumuzu bulmak yerine, eğitim, bizden öncekilerin aktardıkları miras üzerine yeni kazanımlar bina etmemizi ve böylece daha kısa sürede ilerlememizi mümkün kılar.

Eğitimden amaç, o güne dek gelinebilmiş düzey bilgi ile bireyi aydınlatmak ve onu, kapasitesinin sınırlarına kadar geliştirmektir.

Potansiyelimizi ortaya çıkarmak

Potansiyelimizi ortaya çıkarmak ifadesiyle neyi kast ettiğimi bir örnekle açıklamak istiyorum.

Bu yazının okurları arasında eminim, örneğin müzikle ilgilenen ve benim gibi enstrüman çalabilen birçok kişi var. Ancak aynı zamanda bir enstrümanı belki eline dahi almamış olanlarımız büyük ihtimalle çoğunlukta.

Peki, enstrüman çalabilenlerin, çalamayanlardan farkı ne?

Tek bir farkı var: Eğitimini almış olmak!

itim Gerçekten Önemli

Yapılana kadar imkansız gibi görünen birçok şeyin başarılması, eğitim sayesindedir. Eğitim, hayalleri gerçeğe dönüştüren araçtır.

Eğitimini aldığımız için o enstrümanı çalabiliyoruz. Belki bizden çok daha iyi kulağı ya da performans yeteneği olan milyonlarca kişi hiçbir eğitim almadığı için bir enstrüman çalamıyor. Belki de enstrüman çalmanın nasıl bir şey olduğunu hiç bilemeden, onun yaşamına katacağı şeyleri deneyimlemeden geçip gidecek dünyadan.

Şundan emin olun: Eğer eğitimini almış olsaydınız, bugün siz de istediğiniz enstrümanı çalıyor olacaktınız. Aldığınız eğitim sayesinde müzik konusunda potansiyelinizin ne olduğunu, neler yapabileceğinizi böylece görebilecektiniz. Hangi düzeye erişeceğiniz çalışmanıza bağlı olacaktı, ancak eğitimini aldığınız enstrümanı çalmayı öğrenmiş olacaktınız. Hatta belki de onun kattıkları dolayısıyla şimdikinden çok daha farklı bir yaşamınız olacaktı.

Bu konudaki yeteneğinizi, eğitim almadığınız sürece ne yazık ki hiçbir zaman bilemeyeceksiniz ve onu kullanmadan yaşamak durumunda kalacaksınız.

Bunun gibi sayısız başka konuyu düşünebilirsiniz. Bilim, sanat, spor vb. sayısız alanda; yalnızca eğitimini almış olmakla büyük fark yaratabileceğiniz sayısız konuyu.

Yeni şeyler öğrenmenin bazen hiç farkına varmadığımız temel bir yararı “kural algımızı” geliştirmesidir. Bu konudaki yazımı ayrı bir başlıkta aşağıdaki bağlantıdan hemen okuyabilirsiniz.

Eğitimsiz kalmanın sonucu

Eğitim, insanların gelişim potansiyellerine ulaşmalarına ve yaşamda başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına yardımcı olur.

Eğitimsiz her insan, öncelikle hayat boyu kullanabileceği becerileri kazanamamış, olabileceğinin daha azıyla yetinmek zorunda kalmış bir insandır. Sahip olduğu özellikleri yeterince bilemez. Sonuçta, kendindeki potansiyeli kullanamaması nedeniyle, başta kendi için, sonra ailesi, çevresi ve hatta ülkesi ve insanlık için yeterince fayda üretmekten yoksun kalır.

Eğitimli bir insan ise sahip olduğu özellikleri ve onlarla neler yapabileceğini bilir. Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak kendi yaşamını iyileştirir; ailesinin, bulunduğu yerin, ülkesinin ve hatta insanlığın yaşamına katkı sağlar.

Bir eğitim alma fırsatını bulamayan veya yeterli eğitimi alma imkânına ulaşamayan dünya yüzündeki milyarlarca insanı düşünün! Sırf eğitim alamamaları yüzünden, neler yapabileceğini bilemeyen, sahip olduğu özellikleri kullanamayan, kazanca dönüştürebileceği bilgi ve beceriler edinemediği için bir iş sahibi olamayan, kendi geçimi için faaliyette bulunamayan, ailelerine ve ülkelerine faydası dokunamayan milyarlarca insanı düşünün! Bugün milyarlarca insanın yoksul olmasının tek nedeni, iyi bir eğitim alamamış olmaları.

Diğer yandan, sırf daha iyi eğitim alma şansına ulaşmayı başardığı için, geride bıraktığı akranlarının, yakınlarının, arkadaşlarının hayal bile edemedikleri başarılara imza atan insanları düşünün! Nobel ödülüne uzanan yolculukları hatırlayın! İyi eğitim almış bu insanların, kendileri, çevreleri ve insanlığın iyiliği için neler yapabildiklerini ve daha neler yapabileceklerini hayal edin!

Bu gözle baktığımızda, eğitimin yalnızca yeni kazanımlar sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda sorunların ortadan kaldırılmasına da yardımcı olduğunu görebiliriz. Örneğin, yoksulluk vb. birçok olumsuzluğun, değişmez bir yazgı olmaktan çok, eğitimle ortadan kaldırılabilecek bir durum olduğunu görürüz.

Gelişim için eğitim

Bilimin büyük katkısıyla eğitim sistemleri sürekli gelişme gösteriyor ve bireylerin daha iyi bir hayat yaşamasına olanak sağlıyor. Günümüzde eğitim, uygarlığın ve kalkınmanın en önemli parametrelerinden biri. Meslek edinmenin ötesinde eğitim, refahın, özgürlüğün, mutluluğun ve yaşamla bağ kurmanın en etkili aracı.

Gelişim için eğitim (tıkla ve daha fazlasını oku)

Eğitim, fiziksel ve zihinsel güç ve becerilerimizi öğrenme yoluyla geliştirme ve potansiyelimizi ortaya çıkarma süreci olarak tanımlanabilir. Bu bakımdan eğitimin gerekliliğini ne kadar anlatsak yeterli olmaz. Düşünsenize, nefes almaya başladığımız andan itibaren her şeyi eğitimle kazanırız. Sesleri çıkarmayı, sözcükleri tanımayı, tekrar etmeyi, söyleneni anlamayı, konuşmayı, okuma ve yazmayı, bunlar aracılığıyla birbirimizle iletişime geçmeyi, her şeyi. Eğitim olmadan sahip olabileceğimiz bu özelliklerin hiçbirini bilemez ve kullanamayız.

İnsan zihni tüm gerçekleri birden değerlendirebilecek kapasiteye sahip değildir ve bu yüzden en büyük problemlerinden biri dar görüşlülüktür. Eğitim farkındalığı artırarak bakış açımızı genişletir. Doğru ile yanlış arasındaki farkı ayırt etmemize, düşünüp doğru kararlar vermemize ve doğru davranabilmemize yardımcı olur. Eğitim karşılıklı anlayışı geliştirir. Zekayı geliştirerek çok yönlü düşünceyi destekler. Başkalarının özgürlüklerine saygı duymayı eğitimle öğreniriz. Eğitim, değerler edinmemizi, bilgi ve pratik beceri kazanmamızı, sosyal görevlerimizi uygun şekilde yapabilmemizi sağlar.

Eğitim insana belirli konularda bilgi sağlar, değer sistemlerini ve inançlarını etkiler ve her açıdan hayata bakışını belirler. Olayların nedenlerini bilememek ve kavrayamamaktan doğan batıl inançların ortadan kalkmasını da eğitim sağlar. O nedenle, eğitim cehaletin karanlığını ortadan kaldıran ışıkla özdeşleştirilir. Cehaletin kökeninde eğitimsizlik yatar. Eğitimsizlik, iyi ve kötü şeyleri anlayabilmeyi ve ayırt edebilmeyi zorlaştırır. Hatta gelişme çalışmalarını engeller. Tüm insanların genel gelişim için uygun şekilde eğitim almaları bu nedenle önemlidir.

Eğitim, daha iyiye doğru değişime katkıda bulunur. Kendimizi, çevremizi ve dünyayı anlamamızı kolaylaştırır. Sorunları ortadan kaldırır ve daha uygar bir yaşamı teşvik eder.

Öğrenmenin yaşı yoktur

Eğitim yalnızca okulla, ders kitaplarıyla veya bir alanla sınırlı değil, elbette. Üniversiteye gitmek ve belirli bir konuyu okumak, mutlaka başarılı olacağımız anlamına da gelmiyor. Yaşam boyu, ortaya çıkan yeni şeyler üzerinde sürekli olarak kendinizi eğitmeniz, böylece günün gerisinde kalmamanız büyük olasılıkla geleceğinizi garanti altına almanızı da sağlayacaktır.

Ne yazık ki birçok insan, belli bir yaştan sonra artık eğitim almaya gerek olmadığına ve yeni bir şey öğrenemeyeceğine inanıyor. Oysa üniversiteden mezun olduktan sonra eğitim bitmiyor ve öğrenme durmuyor. Eğitim, her yaştan insan için önemlidir ve sınırı yoktur. Bilginin paylaşımı amacıyla geliştirilmiş günümüz elektronik öğrenme araçlarını kullanmaya başlarsanız çok daha fazla şey öğrenebilir, birçok konuda bilgi okuryazarı olabilirsiniz.

Bu tür öğrenme araçlarına istediğiniz her yerde, istediğiniz zaman ulaşabiliyorsunuz. Hangi yaşta olursanız olun, elektronik öğrenme platformları, yeni beceriler ve yetkinlikler edinmeniz için çeşitli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlar, uzmanlaşmak istediğiniz alanlarda aranan kişi olmanızı ve kariyerinizde daha avantajlı duruma gelmenizi sağlayabiliyor.

Bunun için iyi bir araştırma yapmanız gerekebilir. Ancak, aradığınız şeyin ne olduğunu biliyorsanız ve sonuçta size ne kazandıracağını öngörebiliyorsanız, uygun bilgi ve beceriyi elde etmenize yarayacak mükemmel öğrenme platformları bulabileceğinizden emin olabilirsiniz.

Bir zamanlar çoğumuzun en çok yapabilmeyi istediği şey, herkese eğitim fırsatı sağlanmasıydı. Bu belki beklediğimiz şekilde gerçekleşmedi, ancak bugün her yaştan neredeyse herkesin “elinde” sınırsız bir “öğrenme” (kendini eğitme) fırsatı var.

Eğitim Önemli

Bu yazdıklarımın, elimizdeki güncel “öğrenme” fırsatlarını daha iyi değerlendirmemiz için motivasyon kaynağı olmasını diliyorum. Eğer daha güçlü bir şey duymak istiyorsanız, işte herkese istediği motivasyonu sağlayacak gerçek:

“Hepimiz öğrenmek için doğmuşuz ve bir şeyi öğrenmek istediğimizde hiçbir şey bize engel olamaz!”

Yeni yazılarda buluşuncaya dek, “öğrenmeye devam edin!”

Katkı ve yorumlarınızı aşağıdaki kutucuklarda paylaşarak bu yazıyı zenginleştirebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

2 yorum