Çekim Teknikleri & İpuçları

Arka Planı Bulanık Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Arka Planı Bulanık Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Arka planı bulanık fotoğrafları daha hoş ve ilgi çekici buluruz. Bu tür görüntülerde konumuz öne çıkar ve daha çok dikkat çeker. İstediğiniz zaman arka planı bulanık fotoğraflar çekmek sizin elinizde. Üç kolay adımda bulanık arka plana sahip bir fotoğrafı nasıl çekebileceğinizi bu yazıda öğrenebilirsiniz!

Arka planı bulanıklaştırmak, fotoğraflarımızda konunun kendini daha iyi göstermesi için sıkça kullanılan ve güzel sonuçlar veren bir yöntemdir. Bu tür görüntüler, güzel ve dikkat çekici olmanın yanı sıra, çekimi yapan fotoğrafçı hakkında da iyi bir izlenim bırakırlar. Bunun da etkisiyle, fotoğrafa yeni başlayan hemen herkesin en çok yapmak istediği şeylerden biri arka planı bulanık görüntüler elde etmektir. Bu yazıyı okuduğunuzda, bulanık bir arka plan nasıl çekilir, öğrenmiş olacaksınız.

(Arka planı bulanık yapma veya bulanıklaştırmak ifadeleri yerine, arka planı flu yapmak ve arka planı öldürmek tabirleri de fotoğrafçılar arasında sıkça kullanılır.)

Fotoğraflarınızı İnternet’te satmaya hemen başlayın

Arka planın neredeyse tamamen öldürüldüğü bir ortamda iyi netlenmiş bir konu her zaman göz alıcıdır. Portre çekimlerinde modelin arka plandan ayrıştırılması için bu teknik özellikle tercih edilir. Böylece fotoğraftaki kişinin netliği ile bulanık arka planın birleşimi görsel olarak çarpıcı bir sonuç yaratır ve ayrıca izleyenlerin dikkatini model üzerine çeker.

Desert Jewel by Lisa Holloway on 500px.com
Desert Jewel by Lisa Holloway on 500px.com

Makro çekimlerde ve doğa çekimlerinde de bu teknikten yararlanarak daha dikkat çekici fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Bu yazıda sadece 3 kolay adımda arka planı bulanık fotoğraf çekim tekniğini öğrenecek ve fotoğraflarınızla fark yaratabileceksiniz.

Arka plan nasıl bulanıklaştırılır?

Arka planı bulanıklaştırmak için yapılması gereken şey, fotoğrafta “alan derinliğini” kontrol etmektir. Alan derinliğini kontrol etmek fotoğrafçının elindedir. Aşağıda verdiğim bilgilerle bunu kolayca yapabilirsiniz.

Uygulama adımlarına geçmeden önce isterseniz alan derinliğinin ne olduğunu kısaca hatırlayalım.

Fotoğrafta alan derinliği nedir?

Alan derinliği ifadesi ile kast edilen şey, netlenen, yani üzerine odaklama yapılan kişinin veya objenin (konunun), fotoğrafta oluşan netlik sahasıdır.

Alan derinliğinin az olması, fotoğrafta netliğin yalnızca odaklanan konu üzerinde sınırlı kalmış olmasıdır. Alan derinliğinin az olduğu bir görüntüde konunun önünde ve arkasında net görünen saha daha azdır.

(İngilizce orijinali Depth of Field (DOF) olan “alan derinliği” yerine Türkçede yaygın olarak “net alan derinliği” tabiri kullanılmaktadır.)

Bu tanımdan yola çıkarak, arka planı bulanık görüntüler elde etmek için “alan derinliği az” olan fotoğraflar çekmemiz gerektiği sonucuna hemen varabiliriz. O halde, şimdi alan derinliği az fotoğrafları nasıl çekebileceğimizi görelim.

Geniş Diyafram

Arka planı bulanık (alan derinliği az) fotoğraf nasıl çekilir?

Öncelikle, kullanacağınız lensle ilgili olarak şunu hatırlayın: Elinizde birden fazla objektif (lens) varsa, bu tür çekimler için en dar açılı olanı tercih edin! Örneğin, 18 veya 24mm yerine 200, 300mm çalışabileceğiniz lensi kullanın. Yalnızca bir lensiniz varsa, sorun yok, onunla çalışabilirsiniz.

Lenslerin odak uzaklığının (yani geniş veya dar açılı oluşunun) alan derinliği üzerine etkisi söz konusudur. Kullandığınız lensin odak uzaklığı ne kadar fazlaysa alan derinliği o kadar azalır. Örneğin 18mm geniş açılı bir lens ile çekilen bir fotoğrafta tüm görüntü oldukça net gözükürken, 200mm gibi odak uzaklığı fazla bir lens ile yapılan çekimde alan derinliği azalacaktır. Portre çekimlerinde genellikle 200-300mm (yani dar açılı) lenslerin tercih edilmesinin sebeplerinden biri budur.

Alan derinliği üzerine etkisi olan tüm unsurları etraflıca öğrenmek isterseniz, Fotoğrafta Net Alan Derinliğini Belirleyen Unsurlar başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Arka planı bulanık fotoğraf çekimi

Arka planı bulanık fotoğraf çekimi için aşağıdaki 3 kolay adımı izleyin.

1. adım:

Diyafram öncelikli mod

Diyafram öncelikli modu kullanın

Mod tekerleğini Av (veya A) konumuna çevirerek önce kameranızı “Diyafram Öncelikli” moda getirin. Böylece pozlamayı değiştirmeden diyaframı siz kontrol edebileceksiniz.

(Diyafram ve Esntantane kontrolünü birlikte yapmak istiyorsanız, Manuel modu kullanabilirsiniz.)

2. adım:

Diyafram değerini düşürün

Diyafram (f/) değerini objektifinizin verdiği en düşük değere kadar küçültün! Bunun anlamı, diyafram açıklığını mümkün olduğunca artırmaktır.

Diyaframı ne kadar çok açarsanız (f/ değerini düşürürseniz) alan derinliği o nispette azalır. Buna göre, f/1.8 veya f/2.8 gibi düşük diyafram değerlerinde görüntüde çok az alan derinliği elde edersiniz.

Düşük diyafram değeri (yani geniş diyafram açıklığı) fotoğrafınızda odak noktasının netliğini korurken, arka planı hoş bir şekilde flu hale getirir. Böylece görüntüye bakan kişi kolaylıkla fotoğrafını çektiğiniz objeye veya kişiye odaklanabilir.

(Diyafram ve alan derinliği arasındaki ilişkiyi ayrıntılarıyla öğrenmek isterseniz, Diyafram ve Alan Derinliği Arasındaki İlişkiyi 2 Dakikada Kavrayın başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.)

Leana by Lods Franck on 500px.com
Leana by Lods Franck on 500px.com

Not: f değeri, kameranıza değil, objektifinize (lensinize) ait bir değerdir. Lenslerin özelliklerine göre minimum ve maksimum f/ değerleri değişiklik gösterir. Objektifinizin özelliğine bağlı olarak belirli bir değere kadar küçülebilir ve bu da yakınlaştırma (zoom) yaptığınız zaman değişebilir. Ancak objektifiniz f değerinin ne kadar düşürülmesine izin veriyorsa, arka planı bulanıklaştırma etkisi o derece güçlü olur —fotoğrafınızdaki net alan derinliği o nispette azalır.

(Diyafram konusunu en geniş biçimde Diyaframı 6 kolay Adımda Etraflıca Öğrenin başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.)

3. adım:

Konunuza mümkün olduğunca yaklaşın ve doğru netleyin

Deklanşöre yarım basarak konunuzu netlediğinizden ve odaklamayı kilitlediğinizden emin olun ve ardından fotoğrafınızı çekin! (Netleme noktasını değiştirmeden nasıl farklı kompozisyonlar oluşturabileceğinizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.)

Fotoğraflamak istediğiniz konuya ne kadar yaklaşırsanız alan derinliği o nispette azalır —konunuz net, ön ve arka plan bulanık (flu) çıkar. Ancak unutulmaması gereken bir koşul var: Konunuz ile arka plan çok yakın olmamalı ve birbirinden uzak olmalı.

Eğer konunuz ile arka plan birbirine çok yakın mesafede olursa fotoğrafınızda arka plan  bulanıklığının pek belirgin düzeyde olmadığını görürsünüz. Konunuz ile arka plan arasındaki mesafe ne kadar fazla olursa, fotoğrafınızdaki net alan, bulanık arka plandan o nispette ayrışacaktır. Bu nedenle portre çekimlerinde arka plan ve fotoğrafını çektiğiniz kişi arasındaki uzaklığı artırmanız önerilir.

Bu adımları ve ipuçlarını kullanarak, konunuzu ön plana çıkaran arka planı bulanık çarpıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.

Hemen deneyin ve bu bilginin kalıcı olmasını sağlayın.

~~*~~ by Juliana Nan on 500px.com
~~*~~ by Juliana Nan on 500px.com

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “fotoğraf çekmeye devam edin”!

Bu bilgileri yararlı bulduysanız daha çok fotoğrafseverin yararlanması için aşağıdaki renkli ikonları kullanarak sosyal medya çevrelerinizle paylaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz