Chamonix adını ilk kez yıllar önce izlediğim “Steep” filminde duymuştum. Kayakçıların Mekkesi deniyordu filmde ve hemen bütün maceraperest kayakçılar Chamonix’den (okunuşu Şamoni) kayağın dünyadaki eşsiz üssü gibi bahsediyorlardı.
Kayakçıların bol karlı yamaçlardan inişlerini yaparken arkalarında bıraktıkları beyaz dağların ve dik kayalık zirvelerin görüntüsü gerçekten nefes kesiciydi.
Mont Blanc: Avrupa’nın Zirvesi
Bu blog yazısını 2016 kışında Chamonix’den dönüşümde Courmayeur’de (okunuşu Kormayör) otobüs beklerken yazıyorum. İzlenimlerimi sıcağı sıcağına not etmek ve sizlerle paylaşmak istedim.
Chamonix ve Courmayeur, Alpler’in en yüksek zirvesi olan Mont Blanc’ın (okunuşu Mon Blon, İtalyancadaki adı Monte Bianco) altından Fransa ve İtalya’yı birbirlerine bağlayan tünelin iki yanındaki kasabalar. Her ikisi de kış aylarında kaykçılarla dolup taşan dünyaca ünlü kayak merkezleri.
11,7 km uzunluğundaki tünel 1950 yılında yapılmış. Bu arada, ilk kış olimpiyatlarının da 1924’de Chamonix’de gerçekleştirilmiş olduğunu da not edelim.
Chamonix ve Büyük Dağlar
Chamonix, her yanı ormanlık ve kayalık dev dağlarla çevrelenmiş uzun bir vadi. Batı yönü nispeten açık ve güneşin batışında buradan vuran ışıklarının kayalık zirveleri altın rengine boyaması alaca karanlıkta muhteşem bir görsel şölene dönüşüyor. Geceleri tepenizde parlarken yıldızdan başka bir şey olmasına ihtimal vermediğiniz ışıkların, gündüzleri şaşırtıcı derecede yakınınızdaymış gibi duran zirveler olduğuna tanık oluyorsunuz. Aranızda dikey olarak 3 bin metre var.
Üzerinde türkuaz renkli dev buzulları hayretle seyredeceğiniz bu büyük dağlar bütün kudretleriyle şehri kucaklamış gibi duruyorlar. Eminim varlıklarıyla burada yetişen insanlara muazzam bir özgüven duygusu kazandırıyorlar. Sadece onlarda değil, buraya kayak yapmaya gelen herkeste bu sıradışı özgüveni görebiliyorsunuz. Zira gözükara katıldıkları aktiviteler cesaret istiyor. Sadece cesaretle bitmiyor tabi, teknik ve donanımın da yeterli düzeyde olması gerekir.
Kayak pistlerinin çoğu siyah ve kırmızı, yani zorluk derecesi yüksek. Kolay pistler bulmak da mümkün elbette.
Şehirdeki farklı kayak bölgelerinden ellişer kişilik teleferiklerle çıktığınız tepelerin ardında kendinizi rüyadaymışçasına hissettiren uçsuz bucaksız beyaz yamaçlarla karşılaşıyorsunuz.
Telesiyejler ve pistler bir ağ gibi yamaçların üstüne örülmüşler. 73 tesis, 150 pistten bahsediliyor. Belli zamanlarda İsviçre ile birlikte Mont Blanc’a ortak sınırı olan üç ülkede (İtalya, Fransa, İsviçre) birden kayak yapabiliyorsunuz.
Aiguille du Midi ile Vallée Blanche
Bir Chamonix seyahati geleneği olarak çıkılan Aiguille du Midi zirvesi ile maceraperest kayakçılar için eşsiz bir serüvenin başlangıcı olan Vallée Blanche’i fotoğraflarım eşliğinde ayrı bir yazıda anlattım. “Boşluğa Adım: Aiguille du Midi (Vallée Blanche)” başlıklı yazımı hemen okuyabilirsiniz.
Boşluğa Adım: Aiguille du Midi (Vallée Blanche)
Chamonix’de Fiyatlar
Türkiye ve hatta Avrupa’ya göre pahalı bir yer Chamonix. 2016 kış sezonunda günlük skipass fiyatları 50 Euro’dan aşağı değil. 4 saatlik skipass’ler 43 Euro. Sınırsız biletle (60 Euro) yirmi dakikada 3.842 m yükseklikte Aiguille du Midi zirvesine çıkıp, aynı gün Glacier treniyle (Montenvers Mer de Glace) buzullara seyahat edebiliyorsunuz.
Chamonix’ye Ulaşım
Chamonix’ye en kolay geliş Cenevre’den, ancak Torino’ya ucuz bilet bulup, oradan Aosta ve Courmayer üzerinden otobüsle de ulaşabilirsiniz. Bu durumda erken davranmanız ya da yolculuk için bir günü gözden çıkarmanız gerekecek. (Torino’da Porto Susa tren istasyonundan Savda otobüs biletinizi alıp karşıda 13 numaradan binebiliyorsunuz. Toplam 30 Euro.)
Chamonix’de Kayak Kiralama
Bu yıl dikkatimi çeken, hemen herkesin ayağında artık rocker kayakların olması. Karving kayaklar yok denecek kadar az. Şehir adım başı kayak mağazası ile dolu ve bu yeni tarz kayakların fiyatı 450 Euro’dan aşağı değil. Ancak Chamonix’de Intersport dahil hemen her mağaza bu kayakları günlük 30 Euro’dan başlayan fiyatlarla kiraya veriyor. Yüzlerce kayak arasından seçebiliyorsunuz. Ayrıca sezon sonunda kayakları 200 Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunacaklarını belirttiler; uygulamaya geçen yıl başlamışlar.
Güncel Kayak Tipleri ve En Uygun Kayak Takımı Seçimi
Chamonix’de Tesisler ve Pistler
Kayak yapmak için şehir merkezinden ulaşmanız gereken birkaç kayak bölgesi var. Bir harita edinip önceden bunları incelemekte fayda var. Merkez durak Chamonix Sub’a vardıktan sonra her bir kayak bölgesine ücretsiz otobüslerle 10- 20 dakika sürelerde gidebiliyorsunuz. Önde gelen dört kayak bölgesinin adları: Brevent- Flegere, Balme Vallorcine, Les Houches, Grand Montets.
- 56 km toplam pist uzunluğuyla birbirine bağlı Le Brévent ve La Flégère (2.525 m) güneye bakan yamaçlardaki iki bölge. Gün boyu güneş alıyorlar.
- La Balme – Le Tour – Vallorcine (2.270 m), kuzey doğu tarafında vadiyi yukarından görebileceğiniz pistlere ve tesislere sahip. İsviçre sınırında.
- Les Houches – Saint Gervais (1.900 m). Muhteşem manzarası ve orman içinden giden çoğunlukla kırmızı ve mavi, 55 km toplam pist uzunluğuyla biliniyor.
- Argentière buzulları olarak da anılan Les Grands Montets (3.275 m) vadinin doğu tarafında. Çok yükseklerde off-pist kaymak isteyenler için.
- Aiguille du Midi (3.842 m), şehir merkezinden iki aşamalı teleferikle çıkabileceğiniz Vallée Blanche’in başlangıcı; off-pist meraklıları için.
Başlangıç için önerilecek pistler La Balme ve La Flerege. Her iki bölgede de tercihinize göre mavi, kırmızı ve siyah pistlerde kayabilirsiniz. Buzullar ise pist dışı heyecan arayanlar için.
Yöreye Özgü Bir Lezzet: Fondü
Chamonix’de yemeden dönmemem gereken ne var diye merak edenlere önerilenlerin başında fondü geliyor. Hafif bir ateş üstünde dökme kap içinde servis edilen erimiş gravyer, emmental türü İsviçre spesiyalitesi peynire uzun çatallarla ekmek ve haşlanmış patatesler bandırılıp yeniyor.
Bilmek isteyenler için yazdıklarım bir ön bilgi olmuştur umarım. Gitmek isteyenlere ise üşenmeden etraflıca bir araştırma yapmalarını öneririm.
Yeniden görüşünceye dek, “yeni yerler keşfetmeye devam edin”!
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz