Chamonix izlenimlerimden “Chamonix Kayak Merkezi ve Mont Blanc Gezi Notları” başlıklı bir önceki yazımda bahsetmiştim. Eşsiz birer deneyim olan Aiguille du Midi ile Vallee Balanche’ten ise bu yazıda bahsedeceğim.
Chamonix Kayak Merkezi ve Mont Blanc (Beyaz Dağ) Gezi Notları
Aiguille du Midi
Tesisle çıkabileceğiniz bu yükseklikte yeryüzünde kaç zirve var bilmiyorum. 3.842 m yükseklikteki Aiguille du Midi zirvesine şehir içinden teleferikle çıkmak bir Chamonix seyahati geleneği olmuş. Yapım yılı olan 1955’ten beri gruplar halinde ziyaret edilen bu zirve Avrupa’da görebileceğiniz en ilginç yerlerden biri. Zirveye vardığınızda, Fransız, İtalyan ve İsviçre Alpleri’nin 360° muhteşem görüntüsü ayaklarınızın altına seriliyor.
Aiguille du Midi’nin terasından siz aşağıdaki Alpleri seyrederken bir kilometre daha yukarınızda duran Mont Blanc’ın (4.808 m) sert rüzgârlar ve tipi altındaki zirvesi, “bundan öte bana yaklaşman imkansız” dercesine karşıdan izliyor sizi. Ancak yine de bulunduğunuz noktadan izleyebildiğiniz Alpler sizden daha aşağıda görünüyor. Uçsuz bucaksız kaya kütlelerini izlerken ayaklarınızın hâlâ yere basıyor olması, eşine başka yerde pek rastlayamayacağınız garip bir durum.
Boşluğa adım
Aiguille du Midi zirvesinde sivri bir kaya üzerine dikili kule, kolay unutulmayacak masalsı bir görünüme sahip. Asansörle kuleye çıktığınızda büyüleyici bir görüntü ile karşılaşıyorsunuz.
Hatıralarınızda yer edecek bir diğer görüntü, cam kabinde çektireceğiniz, dağların üzerinde boşluktaymışsınız görüntüsü veren fotoğrafınız olacak.
“Boşluğa Adım” (Step Into the Void) adı verilen ve Chamonix vadisinin üstünde asılı gibi duran cam kabin 2014 yılında yapılmış.
Karving Kayaklar Üzerindeki Rakamlardan Kayak Seçiminde Nasıl Yararlanabilirsiniz?
Aiguille du Midi zirvesindeki gözlem teraslarında dolaşırken etrafınızda ötüp uçuşan turuncu gagalı siyah kargalar buranın maskotu. Açık teras yanısıra isterseniz içerideki sıcacık kafe ve reastaurant’ın keyfini sürebilirsiniz.
Aiguille du Midi zirvesinden görebileceğiniz bir sürpriz de, Güneydoğu yönüne baktığınızda yaklaşık 100 km uzakta duran İsviçre’nin ünlü Zermatt dağının 4.478 m yükseklikteki ikonik Matterhorn zirvesi. Bu iki dağ arasında yaz aylarında Haute Route diye bilinen 12 günlük muhteşem doğa yürüyüşleri yapılıyor.
Görüntü demişken, ilk fotografi dersi videomu, kardeşim Elif ile Aiguille du Midi’nin terasındaki nefes kesen manzarasında kaydettik. (“Sunny sixteen” diye bilinen doğru tonda kar manzarası fotoğraflama tekniğini anlattığım videoyu yakında bu platformda izleyebileceksiniz.)
Vallée Blanche
Aiguille du Midi zirvesine sadece ziyaretçiler çıkmıyor. Burası aynı zamanda kayak tutkunları ve maceraperestler için eşsiz bir serüvenin başlangıcı.
3.842 m yükseklikte olmanın ne demek olduğunu aşağıdaki fotoğraftan hayal etmeye çalışın. Palandökenin Ejder zirvesi 3 bin metre, buna göre düşünün. Soğuk ve sert rüzgârlar dolayısıyla kış aylarının büyük bölümünde çıkılması imkânsız.
Bu noktadan sonra önünüzde ezilmiş bir pist yok, Vallée Blanche diye bilinen ünlü off-pist inişinin başlangıcındasınız. Kayaklar dışında yeterli donanım ve rehber hazırlığım olmadığı için bu serüvene katılamadım ama önümden ardı ardına vadiye akan kayakçıların başka bir gezegene gidiyormuşçasına yaşadıkları coşku ve heyecanları gözlerinden okunuyordu.

Vallée Blanche’tan inş, büyük dağların arkasında ıssız yamaçların bol karı içerisinde ve tehlikeli buzullar üzerinde saatlerce süren bir serüven. Torino’da kaldığımız otelin resepsiyonisti Claudia, buradan inişte bazı yamaçların her dönüşte yanıbaşınızdaki kara dokunacak kadar dik olduğunu anlatmıştı.
Bu serüven için gelen bütün kayakçılar emniyet kemerleri, karabinleri, ekspres bantları, perlon ve tırmanış ipleriyle yola koyuluyorlar. Krevase denen derin buzul yarıkları ve çığlar en büyük riskler. Youtube’da Vallée Blanche diye aratıp bir iki video izlemeniz fikir verecektir. Kesinlikle hafife alınmaması gereken yerler.
Alpler’in en büyük dördüncü buzulu Mer de Glace burada. Buzulun uzunluğu 12, bazı bölgelerde genişliği 2 km.
2015 kışında Alplerde yaşanan yüze yakın can kaybının üçte birinin Fransa Alplerinde olduğunu internetten okumuştum. Bu yüzden Cahamonix’nin adı “death sports capital of the world”, yani dünyanın ölüm sporları başkentine de çıkmış!
Bilmek isteyenler için yazdıklarım bir ön bilgi olmuştur umarım. Gitmek isteyenlere ise üşenmeden etraflıca bir araştırma yapmalarını öneririm.
Yeni yazılarda görüşünceye dek “seyahat etmeye devam edin”!
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz