Kayak / Spor

Kayak Tipleri ve En Uygun Kayak Seçimi

Kayak Tipi Seçimi

Uygun kayak seçimi yapabilmek için, günümüzde yaygın olan, yüksek manevra kabiliyetine sahip Camber (bombeli), Rocker (çöken) ve Flat (yassı) adlarıyla bilinen kayak profili türlerini ve bunların kombinasyonlarını tanıyın.

Doğru kayak boyu seçimi yapmanız için yardımcı olacak bilgileri “Kayak Boyunuz Kaç cm Olmalı? Uygun Kayak Boyu Nasıl Belirlenir?” başlıklı önceki yazımda paylaşmıştım. Sözkonusu yazıda değindiğim, kayak düzeyinize ve kayak tipine göre seçiminizi belirleyebilmek için ihtiyaç duyabileceğiniz güncel bilgileri bu yazıda aktaracağım.

Yeni bir kayak takımı alırken veya kayak seçimi yaparken, uygun kayak boyunu belirlemek yanısıra güncel kayak tiplerini tanımak ve hangisinin ne tür pist, ortam ve durumlar için uygun olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Bu yazıyı okumayı tamamladığınızda kayak tiplerinin neler olduğu ve hangi durumlar için uygun oldukları konusunda ihtiyaç duyacağınız güncel bilgileri kolaylıkla öğrenmiş olacaksınız.

Powder Skiing in the Alps by Christoph Oberschneider on 500px.com

Güncel kayak tiplerini tanıyalım

Günümüzde yaygın olan, yüksek manevra kabiliyetine sahip kayak profilinin temelde 3 ana türü vardır:

  1. Camber (bombeli)
  2. Rocker (çöken)
  3. Flat (yassı)

Modern kayaklarda bunların farklı kombinasyonlarına da artık sıkça rastlıyoruz. Şimdi sırasıyla bunları görelim. (Karving kayak profilini tanımak ve kayakların üzerindeki rakamların ne anlama geldiğini öğrenmek için “Karving Kayaklar Üzerindeki Rakamlardan Kayak Seçiminde Nasıl Yararlanabiliriz?” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.)

Karving Kayaklar Üzerindeki Rakamlardan Kayak Seçiminde Nasıl Yararlanabiliriz?

Camber (ortası bombeli) kayaklar

Eskiden beri en yaygın olan kayak tipidir. Camber (okunuşu: kembır) kayakları düz bir yere koyduğunuzda kayakların burun (ön) ve kuyruk (arka) kısmının zemine temas ettiğini, bağlamaların altında kalan kayağın orta kısmının (göbeğinin) ise bombeli şekilde hafifçe yukarı kalktığını görürsünüz.

Kayakta bu bombeli kısım ne kadar uzunsa ve bombe ne kadar yüksekse, üzerine baskı uygulandığında kayağın yer tutuşu da o kadar güçlü olur. Bu bombe ne kadar alçaksa, kayak o kadar toleranslı ve kontrol edilebilir yapıdadır.

Camber kayaklar ezilmiş pistler için uygundur. Burun ve kuyruk kısımları ile kar üzerinde daha fazla baskı oluşturdukları için camber kayaklar daha keskin dönüşler yapabilir, sert kar üzerinde üstün performans sağlar. Bunun için yarışçılar camber kayakları tercih ederler.

Yakın zamana kadar modern kayaklar çoğunlukla sırf camber formasyona sahiptiler, ancak günümüzde aşağıda değindiğim kombine kayaklar daha popüler hale gelmiştir.

Last turn of the day with Adrien Coirier by Tristan Shu on 500px.com

Rocker (ortası çöken) kayaklar

Rocker (okunuşu: rakır), ters camber olarak da bilinir. Rocker kayaklarda kayağın burnu (bazen kuyruk kısmı) camber kayaklara göre daha önce havaya kalkar ve bu da yere temas noktasının kayağın ortasına doğru kaymasına neden olur. Kayağın karla temas eden yüzeyinin kısa oluşu, kayağın bol karda kolayca ilerleyebilmesini ve kolay yönlendirilebilmesini sağlar.

Rocker kayaklar, kenarlarına baskı uygulamadan dönüş yapma kolaylığı sunarlar. Rocker ne kadar uzunsa kayak o kadar stabil olur ve kolay kontrol edilebilir. Ayrıca rocker kayak genişliği arttıkça manevra kabiliyetleri de artar. Rocker ne kadar kısaysa kayak o kadar yer tutuşu sağlar.

Bol kar için tasarlanmış geniş kayaklar genellikle rocker formasyona sahiptirler. Taze ve yumuşak kar kaplı pistler için rocker kayakları tercih edebilirsiniz. Camber kayakların sağladığı süspansiyonvari etki rockerlarda çok az olduğundan dolayı rocker kayaklarla sert bir pistte kaydığınızda zemini daha fazla hissedersiniz.

Paralel Kayağa 3 Adımda Nasıl Geçilir?

Flat (ortası düz) kayaklar

Flat (okunuşu: flet) kayaklarda düz (yassı) kısım genellikle kayağın burnu ile kuyruğu arasında yeralır.

Bu kayakları düz bir zemin üzerine koyarsanız, zemin ile kayak arasında bir boşluk kalmadığını görürsünüz. Genellikle bağlamaların altındaki orta kısım (göbek) tamamen düz olurken, kayakların burun ve bazen kuyruk kısmı rocker olur.

Flat kayaklar, hareketlerde geçiş kolaylığı sağlar; rocker kayaklardan daha iyi kenar tutuşuna ve camber kayaklardan daha iyi manevra kabiliyetine sahiptirler.

Powder turn with Adrien Coirier by Tristan Shu on 500px.com

Rocker / Camber (kombine) kayaklar

Spor malzemesi satan mağazalarda sıkça rastladığınız günümüzün en popüler kayakları rocker / camber kombine kayaklardır.

Bu tip kayaklarda bağlamalar, kuyruk kısmına daha yakın yerleştirilmiştir ve dolayısıyla ön kısım daha uzundur. Böylece, bol karda daha iyi flotasyon (yüzerlik, daha az batma) ve sert karda daha hafif yer tutuşu hissettirirler.

Rocker burun kısmı her tür karda kolaylıkla ilerlemeyi, kamber kuyruk tarafı ise baskıyı zemine daha kolay aktarmayı sağlar. Tüm dağ (all-mountain), büyük dağ (big mountain) ve hatta karving kayaklarda bu profil gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

Yeni kayaklar arasında %15 rocker, %85 camber türünden açıklamalarla satış yerlerinde artık en çok bu tipe rastlıyoruz. (Planlanan içerik: Sevdiğiniz yerlere ve kar koşullarına göre kayak türleri hakkındaki yazımı okumak için buraya tıklayın.)

Hem bol kar hem de ezilmiş pistlerde kayıyorsanız, agresif kaymıyor ve devamlı sert kar performansı istemiyorsanız, bu popüler kayaklar sizin için uygun seçimdir.

Rocker / Camber / Rocker kayaklar

Aşağıdaki şekilde de görüldüğü üzere Rocker / Camber / Rocker kayakların orta kısmı camber, burun ve kuyruk kısmı rocker formundadır.

Bu profil ile kayaklar üzerindeki temas noktaları tamamen kayak ortasına doğru kaymıştır. Orta kısım kenarları yer tutuşu sağlarken, burun ve kuyruk kısımları derin karda flotasyon sağlar, böylece serbest harekete izin verir.

Bu profil snow park kayakçıları ve toz kar sevenler için rahatlık ve çok yönlülük sağlar.

Sunset powder turn with Layla Jean Kerley by Tristan Shu on 500px.com

Rocker / Flat / Rocker kayaklar

Rocker / Flat / Rocker kayaklar da modern kayakların bir diğer varyasyonudur. Bol, taze ve toz kar koşulları için tasarlanmıştır. Flotasyon kolaylığını korurken, hareketlerde geçiş kolaylığı sağlarlar.

Bir sonraki yazıda kayak yapmayı sevdiğiniz yerlere ve kar koşullarına göre seçebileceğiniz kayak türlerine değineceğim. Kayak seçiminizde size yardımcı bilgileri öğrenebileceğiniz daha önceki iki yazımı bu yazıdaki bağlantılara giderek okuyabilirsiniz.

Bol karlı ve güneşli günleriniz olsun.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “kayak yapmaya devam edin”!

Facebook Kayak sayfamı ziyaret etmek isterseniz buraya tıklayın.

Bu bilgilerden sosyal medya çevrelerinizi haberdar etmek isterseniz aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak paylaşabilirsiniz!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz