Web / Bilgisayar / Cep Telefonu Web Sitesi / Blog Açma

Blog Nedir? Blog ile Diğer Web Siteleri Arasında Ne Fark Var?

Blog Nedir? Web Sitesi ile Blog Arasında Ne Fark Var?

Blog açma fikri kafanızı uzun süredir meşgul ediyor ancak bu konuda henüz yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, blog nedir, blogun özellikleri nelerdir, bloglar ile diğer web sitelerinin ne farkı var gibi soruların yanıtlarını hemen öğrenerek, İnternet’te kendi yerinizi edinme yolunda ilk adımı atabilirsiniz.

Blog nedir? Blogun diğer web sitelerinden ne farkı var? Blog aynı zamanda bir web sitesi değil midir? Blogu diğer web sitelerinden ayıran özellikler nelerdir? Blog nasıl yazılır? Yeni başlayanların yanıtlarını en çok merak ettikleri sorulardan bazıları bunlar. Ayrıca en çok merak edilen konulardan bir diğeri blog ve site farkı. Daha doğrusu blogun diğer sitelerden farkı.

Yazılıp çizilenlere baktığımızda bu konuda bazı kafa karışıklıkları olduğunu görüyoruz. Hemen netleştirelim: Bloglar elbette diğer İnternet sitelerinden bazı farklara sahiptir, ancak sonuçta blog da bir web sitesi türüdür.

Bu yazıyı, bir blog sahibi olmaya ilgi duyan, düşüncelerini, deneyimlerini veya uzmanlıklarını yayınlamak üzere İnternet’te kendine bir yer açmak isteyen herkese yardımcı olması için hazırladım. Yazıda, bir blogun özellikleri ve onu diğer İnternet sitelerinden ayıran farkların neler olduğu konularında aklınızdaki soru işaretlerini tamamen giderecek ayrıntılı ve kolay anlaşılır bilgiler veriyorum. Yazıyı tamamladığınızda kendinizi blog, blog açma ve blog yazarlığı gibi konularda temel bilgilere hakim hissedeceksiniz.

Blog, bloglama ve blogger

Blog, bloglama ve blogger ne demek? Önce bunlarla başlayalım.

Blog sözcüğü, “web log” (web kaydı) sözcüklerinin bir arada kullanılmasıyla türetilmiştir. Log, tarih sırasıyla arşivlenen kayıtların deposudur.

İngilizcede isim olan blog “web günlüğü” anlamına gelirken, fiil olan blog sözcüğü de “blog yazmak”, “bloglamak” (blogging – web’de günce tutmak) anlamlarına gelir.

Blogger veya blogcu, blog yazan kişi, yani blog yazarı demektir.

Blog yazarlığı, web uzmanı olmayı gerektirmez. Bilgisayarda Word gibi bir kelime işlemcide yazı yazabilen, isteyen herkes dakikalar içerisinde bir blog açarak blog yazarlığına hemen başlayabilir. Kendi adresinizde hemen blog yazmaya başlamak için, daha önce hazırladığım Yeni Başlayanlar İçin Adım Adım Blog Açma Rehberi‘nden yararlanabilirsiniz.

Blog nedir? Diğer sitelerden ne farkı var?

İnternet sitesi sahibi olmak isteyen kullanıcıların merak ettikleri ilk konulardan biri blog ile web sitesi arasındaki farkın ne olduğudur. Yaygın bir yanlış anlamayı düzeltmek için öncelikle bir noktanın altını çizelim: Web sitesi genel bir terimdir: Web, “ağ” demektir, İnternet’teki her site bir web sitesidir.

Biliyorsunuz, web siteleri, İnternet’in temel yapı taşlarından birini oluşturuyor. İnternet dünyasında kullandığımız hemen her şey web siteleri üzerinden bizlere ulaşıyor.

İnternet kullanıcıları olarak bilgisayar veya diğer cihazlarımızdan bir siteye ulaştıktan sonra, o sitenin sunmuş olduğu içerikleri görüntüleyebilir ve seçenekler dahilinde işlemler yapabiliriz.

Web ortamında belirli bir adreste metinler ve görsel materyaller yoluyla ziyaretçilerine çeşitli bilgilerin aktarıldığı İnternet sayfalarını web sitesi veya İnternet sitesi olarak tanımlıyoruz.

Blog bir web sitesi türüdür

Blog siteleri (bloglar), web sitelerinin bir türüdür. Tıpkı portal veya forum başlıkları altında toplayabileceğimiz web sitesi türleri gibi.

Konuları daha iyi kavramak için isterseniz önce İnternet sitesi türlerine kısaca göz atalım ve ardından blogları ayrıntılarıyla görelim.

Bloglar Blogger Web Sitesi

Web sitesi türleri

Web siteleri, yapılanmaları, sundukları içerikler ve işlevler gibi unsurlar bakımından kendi içinde türlere ayrılmıştır. Aslında site türlerinin birçoğunu hepimiz biliyoruz, çünkü hemen her gün bu sitelerde geziniyoruz.

Örneğin, Google, bir arama motoru web sitesidir.

Örneğin, haber siteleri, anlık, günlük, güncel olayların aktarıldığı ve bu amaca uygun şekilde tasarlanmış sitelerdir. En çok girdiğiniz haber sitelerini hatırlayın!

E-ticaret siteleri, online satış siteleri, satış yapmak için tasarlanmışlardır; ziyaretçilerine alış veriş yapma imkânı sunarlar. Hepsiburada, Çiçeksepeti gibi.

Kurumlar, işletmeler, firmalar, yapılarının, faaliyetlerinin, sundukları ürün veya hizmetlerin tanıtımı için kurumsal web siteleri kullanırlar. Örnek olarak, Bakanlıkların, belediyelerin veya dernek, vakıf gibi bildiğiniz kuruluşların sitelerini ya da Apple gibi bir firmanın çevrimiçi varlığını hatırlayın!

Ürün pazarlama siteleri bir başka türdür. Örnek olarak son model tüm araçları tüm özellikleriyle tanıtan otomobil markalarını hatırlayın.

Hotel, restoran gibi işletmelerin kullandıkları rezervasyon siteleri vardır. Tatil veya yemek planları yaparken işimize yararlar.

Kişilerin tanıtımı için kullandıkları kişisel web siteleri yine bir başka site türüdür. Sevdiğiniz ünlülerin biyografisini okuyup foto galerisini gezdiğiniz siteleri hatırlayın.

Facebook gibi sosyal medya siteleri, YouTube gibi video siteleri, portal ve forum siteleri gibi çok daha çeşitli web sitesi türleri sayabiliriz.

Bunların her birinin yapısı ve içeriği diğerinden farklıdır. Bunun için özellikle, sitedeki bilgilerin nasıl ve ne amaçla sunulduğuna bakmak gerekir. Örneğin elektronik ürünlerin pazarlandığı bir e-ticaret sitesi ile bir gazetenin günlük haber sitesinde aynı şeylerle karşılaşmayı beklemeyiz. Birinde ürünlerin çekici görsellerini, fiyatlarını ve “hemen satınal” butonunu, diğerinde kocaman puntolarla haber başlıklarını ve uzun metinleri görürüz. Görünüm ve işlevler bakımından bu sitelerden hangisine girdiğimizi ilk görüşte hemen fark ederiz.

Blog Bloglama Blogger

Bloglar

Bloglar da benzer şekilde bir web sitesi türüdür. Diğer İnternet sitesi türleri veya seçenekleri arasında blog sitesini ayıran, kendine özgü tarzı, sahip olduğu farklı konsepti ve yapısıdır.

Bloglar değişik görünümlere sahip olabilirler ancak bir blogun en temel özelliği, arkasındaki yayıncılar (bloggerlar, blog yazarları) sayesinde, sürekli güncellenen ve okuyucularıyla etkileşime giren dinamik yapısıdır. Blog yayıncısı, okuyucusuyla etkileşimde kalmak için yeni içeriklerle düzenli bilgi akışı sağlar.

Blogları bir bakıma haber sitelerine benzeterek düşünebilirsiniz, fakat onlar gibi her dakika yeni haberler yayınlamaya değil, daha az sıklıkta makale türü bilgilendirici gönderilere odaklanmışlardır. Ve tabi içerik ve yazım tarzları çok farklıdır.

Blog yazılarının içerikleri konusunda Okuyucu Dostu Blog Yazısı Nasıl Yazılır — Etkili 10 Teknik başlıklı yazımdan ilginç bilgiler edinebilirsiniz.

Blog yazarları, uygun aralıklarla yeni içerikler yayınlar, kendi alanında güncel, yararlı, yardımcı bilgiler paylaşır, okuyucularını bu paylaşımlara yönlendirir, email grubu veya sosyal medya yoluyla güncel içerikleri duyurur, bu yazılara yorumlar alır, sorulara cevap verir, okuyucusunun ilgisi doğrultusunda yeni içerikler geliştirir, gerektiğinde ihtiyaçlarını giderebilecekleri kaynaklara yönlendirirler. Bütün bunlar sayesinde artan ziyaretçi trafiği, bloglar için para kazanmaya varan yeni fırsatlar yaratır.

Blogun diğer web sitelerinden farkı

Blogun diğer web sitelerinden farkını sorguladığımızda, aslında dinamik yapılı bir blogun, statik (durağan, değişmez) web sitelerinden farkını kast ediyoruz.

Akılda kalıcı bir yanıt olması için şu örnek üzerinden gidelim.

Turist olarak gittiğiniz bir şehirde bir enformasyon bürosu düşünün. Veya ziyaret etmek istediğiniz bir firma ya da fabrikanın girişinde bir tanıtım ofisi.

İçeri girdiğinizde, masalar üzerinde veya raflarda sıra sıra sergilenmiş o şehirle veya firmayla ilgili bir dolu broşür, kitapçık, tarife, etkinlik afişi, liflet gibi çeşit çeşit dokümanlar buluyorsunuz. Bunlardan ilginizi çekeni, istediğinizi açıp okuyabiliyor, tanımak istediğiniz bu yer hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.

Bu tür bir büroyu statik bir web sitesi gibi düşünebilirsiniz. Sabit bir kütüphane gibi karşınızda hazır duran, bir zamanlar üretilmiş, değişmez yayınlarla hizmet sunan bir tanıtım, bilgilendirme ofisi.

Alışveriş siteleri gibi interaktif siteleri bir yana bırakırsak, web sitesi dediğimizde genellikle bu tanıtım ofisinin dijital dünyadaki karşılığı gibi işlev gören siteleri kast ederiz.

Peki, bu sitede aynı zamanda bir blog olsaydı nasıl olurdu?

Şimdi içeri girdiğinizde bütün bu sunulan dokümanlar yanısıra masanın gerisinde gönüllü bir uzmanın hazır bulunduğunu düşünün. Şehri ya da firmayı tanıyan, bilen, araştıran, öğrenen, güncel konu ve gelişmelerden haberdar, sizinle iletişim kurmaya ve size taze bilgiler vermeye hazır bir uzman. Size ön bilgiler veriyor, sorularınız varsa yanıtlıyor, isteğinize veya ihtiyacınıza göre sizi diğer ayrıntılara ve kaynaklara yönlendiriyor. Daha etkin bir bilgilendirme ve hizmet için sizinle etkileşime girmek üzere hazır bulunan bir gönüllü.

Bloglar Özellikleri

Ziyaretçilere bu aktif desteği sunan tanıtım ofisinde, yalnızca bir zamanlar yazılıp basılmış ve oraya bırakılmış broşürler veya kitapçıklarla yetinmek zorunda değilsiniz.

İşte blogların statik web sitelerinden temel farkı bu. Durağan değil, dinamik bir platform, ziyaretçisinin ilgisine göre, alanında sürekli araştıran, öğrenen, güncel, taze içerikler sunmaya çalışan blog yazarlarının düzenli paylaşım yaptıkları siteler. Sürekli yeni içerikler sunarak okuyucularına belirli konu(lar)da bilgi akışı sağlayan, onları güncel tutan, düşündüren, yönlendiren ve ihtiyaçlarına göre harekete geçiren gönüllü blogcular. Gönüllü tabirini burada özellikle kullanıyorum, dikkat ettiyseniz “görevli” demiyorum. Çünkü blog yazarlığı tamamen gönüllülükle yapılan bir aktivitedir.

Bu örneği akılda tutarak şimdi hemen bir blogun özelliklerine göz atalım.

Blogun özellikleri

Bloglar ne tür özelliklere sahiptir? Yukarıdaki açıklamalar ışığında blogların birçok özelliğini hemen sıralamamız mümkün.

  • Bloglar güncel ve dinamik yapılıdırlar, sürekli eklenen yeni içerikler sayesinde taze bilgiler sunarlar.
  • Blog içeriklerinin gerisinde bloggerların varlığını hissedersiniz. (Kurumsal bir site gibi formal bir dille yazılmış genel tanımlar blogların tarzı değildir.) Blog yazarları genellikle yorumlar, geri bildirimler, linkler vasıtasıyla okuyucular ile sıkı bir iletişim içindedir.
  • Blog yazılarının altındaki kutucuklara okuyucular yorum yapabilirler. Bu yorumlar içeriklere önemli ortak katkılar sağlayabilir.
  • Bloglarda içerikler kronolojik sırayla (en son yayınlanan en üstte olacak şekilde) ve konularına göre belirli kategori başlıkları altında sunulur.
  • Okuyucuların ilgilendikleri konuları daha kolay bulmaları ve takip edebilmeleri için ayrıca her yazı kategorilendirme ve etiketleme özelliği sayesinde sınıflandırılarak yayınlanır.

Blog yazarları için burada işin en güzel yanı, yazmak dışında, tüm bu özelliklerin, kullandığımız blog oluşturma yazılımı tarafından bizim adımıza otomatik olarak sağlanmasıdır. Dolayısıyla, bir blog açmak için web veya tasarım uzmanlığı gibi teknik donanım gerekmez. Şimdi birkaç cümleyle hemen bu önemli ayrıntıdan bahsedelim.

Blog açmak

Blog açmak için teknik bilgi gerekmez

Merak edilen konulardan biri blog açmak için kod veya tasarım bilgisinin gerekli olup olmadığıdır. Çoğu zaman bu konuda yanlış bir algı söz konusudur.

Blog kurmak ve blog yazarlığına başlamak için kodlama veya başka bir teknik bilgi sahibi olmak gerekmez. Çünkü blogların önemli bir özelliği, kurulum ve yönetimlerinin kolaylığıdır.

Çok daha önceleri kodlama ve tasarım bilgisine gerek duyulurdu ancak günümüz kullanıcı dostu blog oluşturma araçlarının (platformlarının / programlarının) harika teknolojisi sayesinde, tıpkı bir sosyal medya hesabı açar gibi kaydınızı yaparak blogunuzu başlatabilir ve hazır tasarım şablonları sunan binlerce blog seçeneği arasından beğeninize göre blog tercihi yapabilirsiniz.

Blogunuzu bir kez başlattıktan sonra, web tarayıcınızdan (Chrome veya Safari gibi) girerek blogunuzun her tür ayarını ve içeriklerinizi kontrol edebilirsiniz. Ziyaretçileriniz blogunuza ulaştıklarında görüntülenen içerikleri, arka planda siz, herkese açık olmayan (ziyaretçilerin göremediği) MS Word gibi çalışan online bir platform üzerinden düzenler ve yönetirsiniz. Bu alanda, blogcuların akla gelebilecek her ihtiyacı düşünülerek hazırlanmış, inanılmaz kolaylıklar sunan ve sürekli geliştirilen WordPress adlı yazılım (İçerik Yönetim Sitemi de denir), günümüzün en yaygın ve başarılı blog oluşturma platformudur.

WordPress

Kısaca WordPress’e değinelim. WordPress ile içeriğine göre kişisel bir web sitesi oluşturabileceğiniz gibi, kurumsal bir web sitesi de oluşturabilirsiniz, bir haber sitesi, bir forum, bir blog veya bir e-ticaret veya e-öğrenme sitesi de oluşturabilirsiniz. Bu sitedeki Blog Açma Rehberi‘nde anlattığım üzere günümüz teknolojisiyle istediğiniz her türlü web sitesini aynı platformda yapabilirsiniz. Bir blog oluşturabilir, e-ticaret yapabilirsiniz, abonelik sitesi, ne isterseniz.

Tüm bu sitelerin kurulumları ve yönetimleri arasında temelde bir fark yoktur. Örneğin Microsoft Word ile bir “rapor” da hazırlayabilirsiniz, bir “özgeçmiş” veya bir “broşür” de. Benzer şekilde WordPress ile bir web sitesine blog da oluşturabilirsiniz, bir kurumsal site de, bir e-ticaret sitesi de yapabilirsiniz. Hepsi için gereken ortak temel adımlar izlenmektedir.

Bloglar neden daha çok ilgi çeker?

Bloglar son yıllarda diğer web sitesi türleri arasından kendi tarzı ve işlevi ile ön plana çıkmayı başarmıştır.

Blogların neden daha çok ziyaret edildiğinin kolay yanıtını hemen bulduğunuz tahmin ediyorum. Yukarıdaki tanıtım ofisi ve anlık hizmet veren gönüllü uzman örneğini hatırlayalım. Aynı şehirde yan yana iki tanıtım ofisi olduğunu ve yalnızca birinde gönüllü bir uzmanın güncel bilgilendirmeler yaptığını hayal edelim. İhtiyacınız olduğunda bunlardan hangisini tercih edersiniz?

Nedenleri çok açık. Hepimiz zamanımızı verimli kullanmayı ve ihtiyacımıza doğrudan cevap veren, güncel taze bilgilere hızlı bir şekilde ulaşmayı isteriz. İşte blog yazıları bu işlevi yerine getirir; okuyucularına taze, güncel hızlı bilgi sunarlar.

Blog yazıları

WordPress, bir blogdaki tüm düzenleme işlemelerini blog yazarı adına otomatik olarak yapar. Görünüm ve işlevlerle ilgili başlangıçta yapılan tercihler dışında blog yazarlarının tek yapması gereken, düzenli yeni blog yazıları eklemektir.

Blog yazıları, bir siteye blog niteliği kazandıran ana unsurdur. Blogları içerik bakımından diğer İnternet sitelerinden ayıran temel fark, yayıncının (blog yazarının) planlı olarak geliştirdiği, kendine özgü, farklı başlıkları olan ve belirli aralıklarla yayınladığı makale türü blog yazılarıdır.

Yeni blog yazıları eklendikçe, otomatik olarak güncellenen bir blog sayfasında bu yazılar tarihlerine göre sıralanarak sergilenir. Bir blog sayfası her zaman en son blog yazısı en üste gelecek şekilde düzenlenmiştir.

Blog yazıları, blog sayfası, kategorilendirme ve etiketleme gibi blogların yapısı hakkında daha geniş bilgi için, bu yazının devamı niteliğindeki Bir Blogun Yapısı Nasıldır? Blog Yazıları ve Blog Sayfası başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Web sitesinde blog yazma

Yayıncının seçimine göre, blog sayfası bir sitenin ana sayfası olabilir. Tarayıcımıza bir web sitesinin adresini (“benimsitem.com” gibi) yazarak ana sayfasına girdiğimizde doğrudan blog yazılarının listelendiği blog sayfası açılıyorsa, bu tür siteler için basitçe blog tanımı kullanılır. Bir blogun, blog sayfasından başka bir ana sayfası yoktur.

Öte yandan, blog sayfası, ana sayfa dışında bir sayfa da olabilir. Yani, kapsamlı bir siteye bir blog da (veya blog bölümü) eklenebilir. Çoğunlukla sitenin ana menüsünden erişilen bu blog sayfasında, yine birbiri ardına sıralanmış içeriklerle (blog yazılarıyla) karşılaşırız.

Web’de yeni içerikler ziyaretçi trafiğini artırmada önemli bir etken olduğu için günümüzde her tür web sitesinin bir blog bölümüne (sayfasına) sahip olması tavsiye edilir. Bu nedenle, birçok kişisel veya kurumsal sitede blog bölümüne rastlayabilirsiniz.

Bloglar, özellikle işletmelerin İnternet’teki görünürlüğünü artırmak ve itibarını güçlendirmek açısından etkin araçlardır. Günümüzde pek çok firmanın müşterileriyle etkileşimde kalmak için web sitelerine bir blog entegre ettiğini görüyoruz. Blog yazıları, bir işletmeye, web sitesinin sabit içeriğiyle elde edilemeyeceği avantajlar kazandırır. Web sitesinde aynı zamanda blog içerikleri yayınlayan kişi veya kuruluşlar zamanla konusunda uzman olarak görülmeye ve aranan olmaya başlarlar.

Blog nasıl kurulu

Şimdi sıra sizde

Artık blog yazısı nedir, blog sayfası, ana sayfa, iletişim, hakkımda gibi diğer sayfalar ne anlama geliyor, biliyorsunuz.

Blogların yapısı ve özellikleri hakkında buraya kadar yaptığım açıklamaları akıldan çıkarmazsanız, asla karmaşa yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Artık, gönül rahatlığıyla bir blog açarak blog yazmaya başlayabilirsiniz.

Peki blog nasıl açılır?

Blog nasıl açılır?

Tasarım ve kodlama gibi teknik uzmanlıklara gerek olmadan isteyen herkes güncel araçlarla kolayca bir blog açıp ilgi duyduğu konu veya konularda içerikler yazıp paylaşabilir.

WordPress blog oluşturma platformu, blog yazmak isteyen herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak otomatikleştirilmiş özelliklere sahiptir. Üstelik birinci sınıf bir blog sahibi olmak son derece düşük maliyetli bir işlemdir.

Blogunuza 7/24 ev sahipliği yapacak sunucu hizmetini ve blogunuz için bir web adresi (bakikaracay.com gibi) seçimini yaptığınızda WordPress yazılımının bir tıkla sunucunuza kurulmasını sağlayabilir ve hemen blog yazıları oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Blog Açma Rehberi

Blog açmanın şimdi tam zamanı diyorsanız, bu hayalinizi dakikalar içerisinde gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Yeni başlayanlar için hazırladığım “Blog Açma Rehberi” ile ekran görüntüleri eşliğinde adım adım, profesyonel görünümlü şık bir bloga bugün sahip olabilirsiniz.

Rehberde blogunuz için ücretsiz hazır görünüm şablonu seçiminden, blog yazılarını nasıl oluşturacağınıza, görselleri nasıl ekleyeceğinize, metin içerisinde linkleri nasıl vereceğinize kadar bilmek isteyeceğiniz her türlü ayrıntıyı ekran görüntüleri eşliğinde açıklıyorum.

Blog yazmaya başlamak için izlenecek adımlar çok kolay:

  1. Blog sunucunu (ev sahipliği hizmeti) seç
  2. Blog adresini (domain) belirle
  3. Bilgilerini girerek bir hesap aç
  4. Blog şablonunu (tema) seç
  5. Bloglamaya başla

Blog açma nedenleri

Birçok farklı nedenle blog açmayı düşünebilirsiniz. Blogunuzda, ilgi duyduğunuz, aklınıza gelen herhangi bir konu veya konular üzerine yazabilir, sesli ve görüntülü içeriklerinizi paylaşabilirsiniz. İlle de konunun uzmanı olmanız gerekmez; tutkulu olduğunuz bir konuda blog yazmaya başlayarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Felsefi düşüncelerden, günlük etkinliklere, toplumsal meselelere ve siyasete kadar her konuda bloglar olabilir.

Bir blog çeşitli amaçlara hizmet edebilir; sırf hobi amacıyla ya da yazmaktan keyif almak için de kullanılabilir, para kazanmak amacıyla da kullanılabilir. İsterseniz birden çok yazar içerik yazabilir, katkı verebilir. Her yazarın blog gönderisi kendi adıyla görüntülenir. Güçlü blog oluşturma platformu WordPress’te bu tür bütün seçeneklerin daha önceden düşünülmüş olduğundan emin olun.

Blog açma konusunda daha fazla bilgi

Blog açma konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, blog açma konusunda bilinmesi gerekenler konusuna yer verdiğim yazımla devam etmenizi öneririm.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye (ve sağlığınıza dikkat etmeye) devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

7 yorum