Blog açmak, fikirlerinizi ve uzmanlığınızı İnternet’te paylaşmanın günümüzde en iyi yoludur. Kişisel markanızı veya işinizi ön plana çıkarmak için de blog harika bir araçtır. İsterseniz bir blog oluşturup geliştirebilir ve online bir işe dönüştürebilirsiniz. Blog açmak suretiyle para kazanabilirsiniz.
“Blog açmak istiyorum; blog yazmak, blogger olmak, hatta blogumdan para kazanmak istiyorum; ancak blog açmak için ne gerekir, blog açma işine nereden başlanır, blog nasıl kurulur, içerik nasıl oluşturulur, blog yazarlığı nasıl yapılır, başarılı blog yazarı olmanın kuralı ne, blogdan nasıl para kazanılır” vb. konularda yeterli bilgim yok ve hepsini öğrenmek istiyorum diyorsanız, ihtiyacınız olan bilgi kaynağını buldunuz. Hem de en güncelini.
Eğer blog açmak için bu yazıdaki bilgileri öğrenmeye ihtiyaç duymuyorum, doğrudan adım adım blog açmak istiyorum diyorsanız, hemen Yeni Başlayanlar İçin Blog Açma Rehberine geçip dakikalar içerisinde en kolay şekilde, istediğiniz görünüme sahip, birinci sınıf bir blog sahibi olabilir ve ilk yazınızı dünya ile paylaşabilirsiniz.
Blog açmak şimdi çok kolay
Bir blog sahibi olmak, günümüz teknolojisi ve araçları sayesinde bir sosyal medya hesabı açmak kadar kolay! İhtiyacınız olan tek şey, en güncel ve kaliteli araçlara ulaşmanız konusunda size yol gösterecek doğru bir rehber.
Bu rehberde blog açmak için ihtiyaç duyacağınız en güncel bilgileri ve doğru kararlar vermenize yardımcı olacak açıklamaları bulacak, verilen adımları izleyerek birinci sınıf, kaliteli bir blog sahibi olma hayalinizi en kolay ve en hızlı şekilde gerçeğe dönüştürebileceksiniz —günümüzün en iyi araçlarıyla ve başka kimseye ihtiyaç duymadan.
Eğer blog açma fikri kafanızı uzun süredir meşgul ediyor ancak bu konuda henüz yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, blog nedir, blogun özellikleri nelerdir, bloglar ile diğer web sitelerinin ne farkı var gibi soruların yanıtlarını “Blog Nedir? Blog ile Diğer Web Siteleri Arasında Ne Fark Var?” başlıklı yazımdan hemen öğrenebilirsiniz.
Bu rehberin avantajları
Bu ÜCRETSİZ güncel rehberin size sağlayacağı önemli avantajlar var:
- YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN kolay anlaşılır bir dille hazırladım.
- İhtiyaç duyacağınız her ayrıntıya yer verdim ve takip etmesi ÇOK KOLAY —hiç teknik bilginiz olmasa bile.
- GÜNCEL —Diğer kılavuzların günü geçmiş olabilir veya yanıltıcı olabilirler. Bu rehberi her ay güncelliyorum.
- İhtiyacınız olan her şey için günümüzün EN İYİ (ikinci iyi değil :) ve EN KULLANICI DOSTU araçlarını tanıtıyorum —kurulum, kodlama vb. hiçbir işlem gerekmiyor.
- Kendi işinizi kendiniz kolayca yaparak blogunuzu geliştirmeniz için ADIM ADIM ÖĞRETİCİ —yalnızca blogunuzu kuruncaya dek gerekenleri değil, içerikler hazırlamanız için görseller eşliğinde takip eden adımları da anlatıyorum.
- ÜCRETSİZ DESTEK —Yine de yardıma ihtiyaç duyarsanız rehberin sonundaki başvuru formunu doldurarak kaydınızı yaptığınızda sizin için blogunuzun kurulumunu yapıyorum.
Ayrıca, rehberde WordPress blog açmak isteyenlere öneriler ve ipuçları yer alıyor.
Blog Açmak İçin Bilinmesi Gerekenler
Blog açma işlemine başlarken bilmeye ihtiyaç duyacağınız tüm açıklamaları bu yazıda aşağıdaki başlıklar altında topladım. Sırayla ilerleyebilir veya istediğiniz konuya hemen geçebilirsiniz.
- Neden Blog Açmalısınız?
- Blog Nasıl Açılır?
- Blog kurmak ne kadar zaman alır?
- Ücretsiz blog açmak mümkün mü?
- Blog açmak kaça mal olur?
- Blogdan para kazanmak mümkün mü?
- Blog oluşturma platformunun seçimi
- Blogunuz için bir web adresi seçimi
- Blogunuza ev sahibi (hosting) seçimi
- Blog Açmak İçin Adım Adım Rehber
Şimdi sırasıyla bu ayrıntıları görelim.
Neden blog açmalısınız?
Blog yazmanın, ilk akla gelen yazılı iletişim becerimizi güçlendirmeye yardımcı olmasının yanı sıra pek çok faydası bulunur.
Öncelikle bir blog, kendinizi ifade etmenin ve sahip olduğunuz bilgi ve birikimi başkalarıyla kalıcı olarak paylaşmanın mükemmel bir platformudur. Görüş ve fikirlerinizi sosyal medyanın akıp giden sayfalarında kaybolması yerine, bir blogda yazılarınızı, podcast veya videolarınızı bir düzen içinde tutabilir, arama motorlarında bulunmalarını sağlayabilir ve dünyanın her yanından düzenli bir okur kitlesi kazanabilirsiniz.
Blog açarak, sevdiğiniz ve üzerinde uzmanlaşmak istediğiniz bir alanda kendinizi geliştirmenin en güncel ve disiplinli bir yolunu açmış olursunuz. Böylece blogunuz, hem kendiniz hem de okuyucularınız için dijital dünyada adeta bir okul işlevi görür. Üreteceğiniz içerikleri nitelikli hale getirmek için araştırmalar yaparken güncel gelişmeleri takip eder ve eksiklerinizi tamamlarsınız. Böylece, sevdiğiniz blog konusunda uzmanlaşmaya başlarsınız. Siz uzmanlaşırken sizinle ortak ilgi alanına sahip okurlarınızın bu bilgiye daha kolay erişip adım adım ilerlemelerine yardımcı olursunuz.
Blogunuza işiniz gibi davranarak zaman verir, disiplinli çalışır ve yeterince okura ulaşırsanız çok çeşitli yollarla blogunuzdan para kazanabilirsiniz. Dijital dünyayı günün birinde gelir kaynağı olarak değerlendirmeyi düşünüyorsanız, bir blog açarak ilk adımınızı atabilirsiniz.
Uzun lafın kısası, eğer sevdiğiniz bir konuda kendinizi gerçekten geliştirmeyi ve günün gerisinde kalmamayı istiyorsanız… Yeni şeyler öğrenmeyi seviyor, yaşadıklarını birer öğrenme fırsatı olarak görüyor, aynı zamanda başkalarının yaşamına da bir şeyler katarım düşüncesi ile öğrendiklerinizi paylaşmaktan mutluluk duyuyorsanız… Sahip olduğunuz bilgi ve birikimden başkalarının yararlanmasına yardımcı olmak ve fikirlerinizin yeni insanlara ulaşması fikri size heyecan veriyorsa… Zaman kaybetmeden bir blog sahibi olmalısınız.
Bir blog açarak, bugün siz de yepyeni ufuklara yelken açmaya başlayın!
Dijital dünyada yerinizi alın
Blogunuzu başlattığınız günün, yaşamınızda önemli bir kilometre taşı olacağından emin olun. Dijital dünya büyüyor (nasıl?) ve sıkı çalışmaya hazır olan herkes için blog dünyasında gelecek var. Kendi blogumu 2016 yılı başında açtım ve bu yolda öğrendiklerimi paylaşarak sizin de yaşamınıza yeni şeyler katmanıza yardımcı olmak istiyorum. Bu siteyi açmadan önce keşke bilseydim dediğim konular ile diğer kişisel blog yazarlarından veya okuyuculardan aldığım sorular hakkında sürekli bir şeyler yazmaktaydım. Ve şimdi hepsini bu rehber ile yeni başlayanlar için kapsamlı bir kaynak haline getirdim.
Blog nasıl açılır?
Blog açmak (veya bir İnternet sitesi kurmak) başlangıçta birçok kodlama ve tasarım becerisi gerektiriyordu. Bunları bilseniz dahi, sunucuya bağlanarak hazırladığınız dosyaları doğru dizinlere aktarmaya ve her bir değişiklik için her defasında ilgili sayfalarda birer birer düzenleme yapmaya kadar bir sürü karmaşık, zahmetli ve uzun zaman alan işleri yapmanız zorunluydu.
Günümüzde bunların hiçbirine ihtiyaç kalmadı. Güncel araçlar sayesinde bir blog açmak adeta Word’de online bir belge oluşturmak kadar basit. Tarayıcınızda blog içeriğini oluşturabiliyor, görünümünü düzenleyebiliyor ve bir tıkla yayımlayabiliyorsunuz (dosya transferine vs. hiç ihtiyaç yok). Oluşturduğunuz içeriği “görüntüleyip” istediğiniz değişikliği tek komutla (tıkla) anında tüm sayfalarınızda birden yaparak güncelleyebiliyorsunuz. Hazır tasarım şablonlarını (temaları) kullanırken sürükle – bırak yöntemiyle blogunuza istediğiniz görünümü verebiliyor, seçeceğiniz özellik ve işlevleri bir tıkla ekleyip kaldırabiliyorsunuz.
Günümüzün en mükemmel araçlarıyla blog sitesi kurmayı adım adım öğrenip en üst kalitede bir bloga bugün sahip olabilmeniz ve blog yazmaya başlamanız için ihtiyaç duyduğunuz tüm açıklamaları devam eden paragraflarda bulacaksınız. Bunun için sıkıcı metinler okumaya veya bir uzmanlığa ihtiyacınız yok. Ne kodlama bilmeniz, ne de web tasarım tecrübenizin olması gerekmiyor.
Güncel araçlardan haberdar olmadıklarından dolayı, blog açmanın zor olduğunu söyleyenler olabilir, ancak onlar sizi yanıltmasın! Dijital teknoloji her geçen gün daha kullanıcı dostu hale geliyor ve isteyen herkesin kendi işini kendisinin yapmasını kolaylaştırıyor.
Blog açmak ne kadar zaman alır?
Bu rehberdeki adımları izleyerek blogunuzu 15 dakikada başlatabilir ve ilk blog yazınızı yayımlayabilirsiniz. Eğer web adresinizin ne olacağı konusunda henüz bir karar vermediyseniz, bunun için biraz daha zamana ihtiyacınız olabilir.
Not: Eğer blogunuz için aklınızda bir web adresi varsa ve bu adresin daha önce başkaları tarafından alınıp alınmadığını merak ediyorsanız, bunu hemen öğrenebilirsiniz. Bu konuyu aşağıda Blog İçin Adres Seçimi başlıklı 2. adımda Favori alan adınızı kontrol edin bölümünde anlatıyorum. İsterseniz buraya tıklayıp şimdi o adıma gidin ve oradaki kutucuğu kullanarak istediğiniz web adresinin (örneğin: benimblogum.com) daha önce başkası tarafından alınıp alınmadığını kontrol edin. (Buraya tekrar geri gelmek için tarayıcınızın sol üst kısmındaki geri git okuna tıklayın.)
Web adresinizi belirledikten sonra blog açma işlemlerini dakikalar içerisinde tamamlayabileceksiniz. Blog açtıktan sonra, eğer ziyaretçilerinizin ilgisini çekecek kaliteli içerikler oluşturmak isterseniz, tabi buna da uygun bir zaman ayırmanız gerekecektir. Örneğin, okuduğunuz bu içeriği hazırlamak ve görselleri eklemek benim saatlerce hatta günlerce zamanımı aldı.
Ücretsiz blog açmak mümkün mü?
Ücretsiz blog açmak mümkün mü diye sorabilirsiniz. Bu soruya kısa cevabım “evet”. İsterseniz tamamen ücretsiz blog oluşturabilirsiniz. Ancak ücretsiz seçeneklerle, başlangıç düzeyinde, deneme amaçlı gibi duran basit bir blogunuz olabilir. Birinci sınıf bir blog sahibi olmazsınız. Bu konuyu “Ücretsiz bloglar neden tercih edilmiyor?” başlığı altında aşağıda daha ayrıntılı açıklıyorum. Blogunuzu, İnternet ağında trafiğe çıkacağınız aracınız gibi düşünün. Kendinize ait son model bir araçla yola çıkma seçeneğiniz varken neden size ait olmayan ve çok sayıda yolcusu olan bir toplu taşıma aracıyla yolculuk yapmak zorunda kalasınız?
Eğer blog açma konusunda ciddiyseniz, en iyiyle başlamalı ve blogunuza birinci sınıf kalite kazandıracak önemli bir iki şey için küçük bir ödeme yapmaktan geri durmamalısınız. Bir alan adının (web adresi) aylık maliyeti yaklaşık 1 Dolar (nasıl ÜCRETSİZ alan adı alacağınızı daha sonra göstereceğim). Blogunuza ev sahipliği, yani “hosting” hizmetinin (web barındırma) maliyeti, genellikle aylık 4-5 Dolar civarındadır. (Bu rehberde size daha UCUZ hosting hizmeti almanın yolunu göstereceğim.)
Açıkçası, günümüzde blog açmak, ayda bir dışarıda bir kahve içmekten daha maliyetli ve zaman alıcı değil. Buna karşılık size veya işinize kazandıracaklarını düşünün. Dahası, isterseniz blogunuzdan bundan çok daha fazla parayı sadece Google reklamlarını yayınlayarak bile kazanabilirsiniz.
Blog açmak kaça mal olur?
Birinci sınıf bir blog kurmanın maliyetini şu şekilde özetleyebiliriz:
- Blogunuzun web adresi —Yıllık 10 $ civarında (İlk yıl ÜCRETSİZ almanın yolunu göstereceğim).
- Blogunuza ev sahipliği hizmeti —Aylık 5 $ civarında (nasıl daha UCUZ alabileceğinizi göstereceğim.)
- İçerik Yönetim Sistemi (WordPress) kurulumu ve kullanımı —ÜCRETSİZ
- Hazır tasarım şablonu (tema) seçimi —ÜCRETSİZ
- Eklenti kurulumu ile yeni işlevler ekleme—ÜCRETSİZ
- Blog içeriklerinin oluşturulması —ÜCRETSİZ
Gördüğünüz üzere, günümüzün kullanıcı dostu araçları, blog sahibi olmak için binlerce lira harcayıp başkalarına bağımlı hale gelmenize gerek bırakmıyor. Açıkçası, bir İnternet sitesi sahibi olmak daha önce hiç bu kadar kolay, ucuz ve kazançlı olmamıştı. Küçük bir bütçe ile artık kendi işinizi kendiniz yapabilir, hatta İnternet sitenizi bir kazanca dönüştürebilirsiniz.
Blogdan para kazanmak mümkün mü?
Bu çok merak edilen sorunun yanıtı “evet”, blog yazarak para kazanmak mümkün. Hatta bazı başarılı kişiler bloglarından çılgın kazançlar elde etmektedirler. Bu tür kazançlara “pasif gelir” (pasif income) denmektedir. Pasif kazanç veya gelir, otomasyon yoluyla bir blogun kendi başına ziyaretçileriyle etkileşime girip gelir getirmesidir.
Online bir platform sayesinde bir kişi veya işletme günümüzde hayal edemeyeceğiniz başarılara imza atabilir, hatta sıfır sermaye ile tahmin edilemeyecek kazançlara ulaşabilir. (Örnek bir blog için buraya tıklayın ve blog yazarlığı ile nasıl para kazanılır ve blog yazarak ne kadar kazanç elde edilebilir, görün.)
Peki, blogdan nasıl para kazanılır? Blog yazarlığı ile para kazanmanın sayısız yolu var: İsterseniz hizmet sunabilirsiniz, isterseniz Google Adsense reklamlarını blogunuzda yayınlayarak gelir elde edebilirsiniz. Ortaklık bağlantıları paylaşarak, güvendiğiniz ürün ve hizmetleri tavsiye eden tanıtım yazıları yazabilirsiniz. Firmaların bu tür tanıtım yazılarını ücretiyle blogunuzda yayınlayabilirsiniz. Kitap, CD vb. fiziksel veya dijital ürünlerinizi pazarlayarak para kazanabilirsiniz. Vizyonunuza ve yaratıcılığınıza kalmış.
Blog yazarlığını muhteşem bir kariyer fırsatı olarak da düşünebilirsiniz: Minimum başlangıç yatırımı ile sınırsız gelir potansiyeline ulaşabilirsiniz. Seyahat, yemek, teknoloji, moda ve yaşam, aklınıza gelen ilgi çekici her konuda blog yazabilirsiniz. Kendi patronunuz olursunuz; istediğiniz yerde, istediğiniz zaman çalışırsınız. Daha önce herhangi bir deneyim gerektirmez ve hepsinden önemlisi sevdiğiniz işi yaparsınız.
Hobi amaçlı blog açma
İsterseniz bir hobiniz veya sırf eğlence olsun diye de blog açabilirsiniz. Hali hazırda birçok blogcu (blogger) hobi ve eğlence amaçlı blog yazarlığı (blogging) yapmaktadır. Günümüzde, örneğin, tamamen daha iyi bir yazar olmak için blog kullanan birçok yazar var; sırf fotoğraflarını sergilemek için blog kullanan birçok fotoğrafçı var. Para kazanmak gibi bir niyeti olmadan blog açıp, sonuçta sevdiği işi kazanca dönüştüren milyonlarca insan var. Blogların yapısı sayısız fırsatlara imkan vermektedir.
Blogların yapısını daha yakından tanımak için kimseye ihtiyaç duymadan bir blogu rahatlıkla yönetebilecek düzeyde konuya hakim olmanızı sağlayacak Bir Blogun Yapısı Nasıldır? Blog Yazıları ve Blog Sayfası başlıklı yazımı hemen okuyabilirsiniz.
Dijital dünyayı siz de önemseyin ve günün gerisinde kalmayın! (Neden?) Bireylerin, işletmelerin ve kurumların her gün giderek artan oranda dijital içerik ürettiği ve aynı zamanda tükettiği günümüzde, dijital dünya artık yadsınamaz bir öneme sahip. 2016 yılından bu yana Dünya pazarından en büyük payı alan firmalar sırlamasında en başta artık dijital teknoloji firmaları yer alıyor: Apple, Google, Microsoft, Amazon ve Facebook ilk 5 sırada (2018).
Adım adım elde edeceğiniz kazanımlar
Buraya kadar öğrendikleriniz ışığında şimdi adım adım blog açma işlemlerine başlayabiliriz. Ancak önce isterseniz bu rehberi tamamladığınızda hangi kazanımları elde etmiş olacağınıza göz atalım.
- Blogunuza birinci sınıf ev sahipliği yapacak hizmete ve ziyaretçileri blogunuza götürecek kişisel bir web adresine sahip olacaksınız.
- Blogunuzun görünümü ve içeriğini hazırlamak için kullanacağınız dünyanın en iyi platformu (WordPress) otomatik olarak sitenize kurulacak.
- Blogunuzu özelleştirebilecek ve bir tema (hazır tasarım şablonu) seçerek şık ve profesyonel görünüm verebilecek, yazılarınızı ve sayfalarınızı oluşturarak içeriklerinizi eklemeye başlayabileceksiniz.
- Blogunuza ziyaretçi çekmek ve kazanç elde etmek isterseniz bunun yollarını keşfetmeye başlayabileceksiniz.
Gördüğünüz üzere, bu rehberle, blog adresi alma, blog kurma, blog yazısı oluşturma, blog sayfası yayımlama, blog yazarlığı yapma, blogunuza ziyaretçi çekme gibi tüm ihtiyaç duyacağınız bilgileri edinmiş olacaksınız. Rehberdeki adımları izlediğinizde hiç bir sorun yaşamamanız gerekir —eğer sorun yaşarsanız, benimle iletişim kurmaktan çekinmeyin, size yardım edeceğimden emin olabilirsiniz.
Şimdi tam zamanı
Adımlara geçmeden önce şunu da söylemek isterim:
Blog açmak ve blog yazmak istiyorsanız, ne zaman diye düşünmeyin: Şimdi tam zamanı!
Blog açmaya ne kadar erken erken adım atarsanız, öğrenmeye o kadar çabuk başlar ve hedefinize doğru o nispette erken yol almaya başlarsınız. Direksiyona oturup trafiğe çıkmadan otomobil kullanmayı öğrenemeyeceğiniz gibi blog açmak suretiyle web’de yolculuğunuz başlamadan da iyi bir blog yazarı olmayı öğrenemezsiniz. O nedenle, “önce her şeyi iyice öğreneyim, tamamen öğrendikten sonra blog kurmaya başlarım” diye zaman kaybetmeyin! Niyetiniz varsa, kararsızlığı ve çekingenliği üzerinizden atın ve dijital dünyada kendi yerinizi hemen alın!
Hazırsanız şimdi blog açmayı adım adım öğrenmeye başlayalım!
1. Adım: Blog Oluşturma Platformu Seçimi
Blog oluşturmak için seçebileceğiniz birkaç platform söz konusu (tumbir, blogger, wix vb). Ancak 1. sınıf blog denince günümüzde akla ilk sırada gelen platform WordPress’tir. WordPress tamamen ücretsizdir, son derece kullanıcı dostudur ve ilk kez blog kurmak isteyenler için mükemmeldir.
WordPress, dünya çapında standart hale gelmiş bir blog kurma programıdır. Özel bir teknik bilgi gerektirmeden kolayca profesyonel görünümlü bir blog oluşturmanızı sağlayan, kullanımı kolay, eksiksiz bir içerik yönetim sistemidir. Online çalışır. Kişisel bir blogdan yüzlerce sayfa içeren büyük bir alışveriş mağazasına kadar her türde web siteleri kurmak için harika bir araçtır.
DİKKAT! Burada bahsettiğim WordPress platformu, isim benzerliğinden dolayı wordpress.com sitesi ile karıştırılmamalıdır. WordPress platformu, blogunuzu yönetmek için sunucuya kurulan programdır. Bu program hakkında WordPress.org sitesinden bilgi edinebilirsiniz.
WordPress neden en çok tercih edilen platform?
Günümüzde İnternet’te mevcut blogların yarıdan fazlası WordPress ile oluşturulmuştur. BakiKaracay.com sitesini de WordPress ile oluşturdum. Kolaylığı nedeniyle yeni başlayanların, kesinlikle WordPress’ten şaşmamalarını öneririm.
WordPress’in tüm dünyada en fazla tercih edilen içerik yönetim sistemi olmasının haklı nedenleri var:
- Açık kodludur, tamamen ÜCRETSİZDİR ve binlerce gönüllü kişi tarafından sürekli güncellenerek iyileştirilmektedir.
- Sitenize en ÜST KALİTEDE istediğiniz her tür tasarımı verebilmeniz için binlerce ücretsiz WordPress TEMASI (hazır tasarım şablonu) mevcut.
- Onbinlerce ücretsiz EKLENTİ ile blogunuza istediğiniz özelliği ekleyebilirsiniz.
- Son derece yardımcı DESTEK forumlarına katılarak her sorunuza yanıt alabilirsiniz.
Güvenilir bir platformdur. CNN’den NASA’ya, eBay’dan Reuters’e, tüm büyük firmalar WordPress kullanmaktadır. WordPress, özellikle fotoğraf gibi tutkuları olanlar, yaratıcı sanatçılar ve blogcular için kendilerini ve tarzlarını en güçlü şekilde ifade edebilecekleri, ayrıca çalışmalarını arzuladıkları gibi sergileyebilecekleri dünyanın en kullanışlı online platformudur.
Uzun sözün kısası, WordPress varken başka bir platform aramaya ihtiyacınız yok!
Not: Lütfen şimdi WordPress’i indirip kurmak için bir şey yapmayın; bunu daha sonraki adımlarda bir tıkla yapacağız.
Ücretsiz bloglar neden tercih edilmiyor?
Tamamen ücretsiz bir blog açmak ilk duyduğunuzda kulağa hoş gelebilir, doğru. Ancak ücretsiz platformlar işlevsel olarak son derece kısıtlıdır. Ücretsiz blog platformlarıyla başladığınızda, yapabilecekleriniz konusunda kendi potansiyelinizi daha başlangıçta sınırlandırmış olursunuz. Sonuçta, sıkıcı ve diğer ücretsiz bloglara çok benzer bir görüntüye sahip olursunuz. Ayrıca, uzunca ve karmaşık (http://sizinblogunuz.blogspot.com gibi) bir adrese mecbur kalırsınız. Bu gibi detaylar, hakkınızdaki izlenimi zayıflatır, sizi tecrübesiz acemi blog heveslisi gibi gösterir ve sonuçta blogunuz pek ciddiye alınmaz.
Ücretsiz seçeneğin bilmeniz gereken birkaç ciddi sorunu sözkonusu:
1- Kontrol sizde olamaz —Blogunuza başka bir web sitesi ev sahipliği yapmaktadır (wordpress.com, blogspot.com, blogger.com gibi). Genellikle bedava blog açmak için bir siteye kayıt olurken kimse hizmet politikasını okumaz. Ancak eğer kazayla dahi olsa kullanım koşullarına ters bir şey yaparsanız blogunuz erişime kapatılabilir, daha da kötüsü ansızın silinebilir, tüm emeğinizi kaybedebilirsiniz.
2- Her istediğiniz özelliği kullanamazsınız —Ücretsiz temaları kullanamaz ve blogunuza farklı görünümler veremezsiniz. Ücretsiz eklentileri kullanamaz ve blogunuza istediğiniz işlevi, özelliği ekleyemezsiniz. Birçok ücretsiz blog sitesi sağlayıcısı kendi reklamlarını blogunuza yerleştirir.
3- Sınırlamalarla karşılaşırsınız —Sınırlı bir kullanım alanınız olur. Her şeyi, yazılarınız, görselleriniz veya belki videolarınızı bu alanla sınırlamak zorunda kalırsınız. Premium tema ve eklenti yükleyemezsiniz, sitenizi özelleştiremezsiniz.
Google aramalarında asla ön sıralarda görünmezsiniz ve sizin davet ettikleriniz dışında pek ziyaretçiniz olmaz, blogunuzdan para kazanamazsınız, alan adınızı kullanarak akılda kalıcı email adresleri oluşturamazsınız gibi birçok önemli dezavantajı daha ekleyerek bu listeyi uzatmam mümkün.
Başlangıçta ücretsiz site açmanıza izin veren bazı platformların bir süre sonra hizmetlerini ücretli sisteme dönüştürdüğünü de hatırlamakta yarar var. Üstelik ücretli versiyonlarında dahi premium tema ve eklenti yükleyebilme, sitenizi özelleştirebilme, otomatik yedekleme ve 7/24 canlı destek gibi konularda kısıtlamalarla karşılaşırsınız.
Blog açma konusunda niyetiniz ciddiyse, işi bilen kimse size ücretsiz başlangıç seviye sitelerde başlamanızı tavsiye etmez. Ciddi blogların tamamı kendi alan adı ve sunucusuna sahiptir. Eğer sizin de niyetiniz ciddiyse, bir gün mutlaka kendi sitenize sahip olmak isteyeceğinizden emin olun. Eğer şimdi ücretsiz bir platformda başlayıp daha sonra ücretli bloga geçmenin iyi bir fikir olduğunu düşünüyorsanız, bu kararınızı tekrar gözden geçirmenizi öneririm! Neden “en iyi” ile başlamak varken daha az iyilerle geriden başlayasınız? Emeğiniz bir yana, bunun için çok zaman kaybeder ve bir sürü kayıp yaşarsınız. Onun yerine, kendinize özgü bir alan adı ile hiçbir sınırlamaya tabi olmadan 1. sınıf, kaliteli bir WordPress blog kurun, bütün emeğinizi ve zamanınızı ona verin. Eğer henüz okumadıysanız yukarıdaki “Ücretsiz blog açmak mümkün mü?” başlıklı bölümü de okumanızı öneririm.
WordPress blog açmak için şimdi bir sonraki adıma geçip, alan adınızı belirleyelim.
2. Adım: Blogunuz İçin Adres Seçimi
Alan adı (domain name), blogunuza gitmek için tarayıcı penceresine yazdığımız “www.”den sonra gelen her şeydir. “http://” kısmını da dahil edersek diğer adıyla: URL. Örneğin, “bakikaracay.com” bu rehberin yeraldığı sitenin alan adıdır. Sonraki adımlara geçmeden (blog açma işlemine başlamadan) önce, kuracağınız blog için bir alan adı seçmeniz gerekir. Seçeceğiniz alan adı önemlidir, çünkü:
- Ziyaretçilerinize ilk izlenimi verir.
- Arama motorlarında blog sıralamanızı etkiler.
- Markanızı belirler.
Bunları aklınızda tutarak blog alan adının ne olmasını istediğiniz konusuna biraz kafa yormanızı öneririm, ancak aşırıya gitmeye gerek yok. Kendinize beş dakika zaman verin, bu sürede sizi memnun edecek bir alan adı bulursanız onunla başlayın. İsterseniz daha sonra yeni bir alan adı satın alabilirsiniz.
Alan adı belirleme konusunda başlangıçta size yardımcı olabilecek birkaç ipucu:
- Akılda kalıcı bir alan adı seçin. Size özgü ve benzerleri arasından kendini öne çıkaran bir alan adı bulun. Yaygın kullanılan sözcüklerden oluşan alan adları genellikle hatırda kalmazlar. Blog adresiniz, mümkünse tanımlayıcı olmalı, amacınızı çağrıştırabilmeli ve kolay hatırlanmalıdır.
- Kısa tutun. Kısa bir alan adını hatırlamak daha kolaydır. Blog adresinizin kartvizit veya ürünlerinize basıldığında nasıl görüneceğini hayal edin. İnternet’in en çok ziyaret edilen 100 web sitesinin alan adı yaklaşık altı karakterden oluşuyor.
- Yazımı ve telaffuzu kolay olsun. Alan adınız tuşlandığında parmaklarınızdan rahatça dökülebilmeli. Telaffuzunda sorun yaşanmamalı.
- Rakam ve tire kullanmayın. Blogunuzun alan adı, kafa karışıklıklarına neden olacak karakterler içermemeli.
- Doğru uzantı seçin. En yaygın uzantıları, öncelikle “.com” ardından “.net” ve son çare olarak “.org” uzantılarını tercih edin.
Bir sonraki adımda en kolay şekilde nasıl alan adı sahibi olabileceğinizi göreceğiz. Ancak eğer isterseniz, aklınızdaki alan adının daha önce başkaları tarafından alınıp alınmadığını görmek için aşağıdaki kutucuğu kullanabilirsiniz.
Favori alan adınızı kontrol edin
İstediğiniz alan adını (web adresini) boşluğa yazıp .com veya diğer uzantısını seçin ve yeşil renkli “check availability” butonuna tıklayın!
Tıkladığınızda eğer yeşil butonda “check another domain” (başka bir adres deneyin) yazısı çıkarsa, bu, sorduğunuz adresin sizden önce alındığı anlamına gelir. Bu durumda aklınıza gelen diğer adresleri deneyin!
Eğer “next” (devam et) yazısı çıkarsa, bu adresin sizin için mevcut olduğu anlamına gelir. Next’e tıklarsanız, gideceğiniz sayfada Bluehost, barındırma (hosting) hizmeti almanız halinde bu adresi ÜCRETSİZ olarak sizin adınıza kaydetmeyi önerecektir.
Şimdi barındırma (hosting) hizmetinin ayrıntılarını görelim.
3. Adım: Blogunuza Ev Sahibi (hosting) Seçimi ve WordPress Kurulumu
Her blog için onu barındıracak bir ev sahibine (web hosting) ve içeriğini yönetecek bir programa (içerik yönetim sistemi) ihtiyaç vardır.
Web hosting nedir ve ne için gereklidir?
Blogunuza ev sahipliği yapmak için İnternet’e 7 gün, 24 saat bağlı olan büyük bilgisayarlara sunucu (server) denir. Hosting, bu sunucular ile sağlanan ev sahipliği (barındırma) hizmetine verilen addır. Web hosting firmaları, blogunuzun kesintisiz dünyanın her yerinden erişilebilir olması için size bu sunucularda yer (alan / domain) verirler.
Bütün dosyalarınız, görselleriniz ve içerikleriniz, ev sahipliği hizmetini aldığınız bilgisayarda saklanır ve ziyaretçilerinize gösterilir. Eğer bir ev sahibiniz yoksa blogunuzu kuracak ve kaydedecek yeriniz yok demektir; alan adınızın kullanıcıları götüreceği bir yeriniz olmaz ve başkaları da blogunuzu göremez.
İyi hosting hizmeti ve kötüsü
Blogunuza ev sahipliği yapacak firmayı seçiminiz blog oluşturmanın en önemli adımlarından biridir. İnsanların bloglarıyla ilgili yaşadığı problemlerin nedeni çoğu zaman kötü web barındırma hizmetleridir. Örneğin, yeterli desteği veremeyen müşteri servisleri ve gizli bazı ücretlendirmeler oldukça yaygındır. Fiyatı düşük tutan birçok servis sağlayıcı, başlangıç ücretine dahil olmayan ancak daha sonra ihtiyaç duyacağınız temel hizmetler için ilave ücretler uygularlar. Sunucularını aşırı düzeyde kullanarak masrafları azaltmaya çalışırken blogunuzun iş görmez hale gelmesine neden olabilirler —çünkü aynı anda çok sayıda diğer kullanıcı o sunucudaki başka siteleri ziyaret ediyor olurlar.
Kalitesiz sunucuların yanıt süreleri uzundur. Oysa yapılan analizler örneğin, bir sayfanın açılma süresinin 3 saniyeyi geçmesi durumunda ziyaretçilerin beklemeden siteyi terkettiğini göstermektedir. O nedenle Google, sunucu yanıt süresinin 2 saniye ve altında olmasını önerir. Ucuz sunuculardan yalnızca birkaçı kaynaklarını iyi şekilde kontrol eder ve sizin blogunuz da böylece devamlı olarak iyi çalışır.
Web hosting hizmeti seçerken ürün açıklamalarını dikkatli okumak önemli. Bu arada birkaç şeyi göz önünde bulundurmalı ve sürpriz maliyetlerden uzak durmalısınız. Bazı hosting hizmeti sağlayıcıları için dikkat edilmesi gereken noktalar var:
- Aylık ziyaretçi trafiğini aşmanız durumunda sizi ekstra ücrete tabi tutabilirler.
- Alan adınızı başka bir web hosting sağlayıcısına taşımak istediğinizde gizli maliyetler çıkarabilirler.
- Alan adını sizin adınıza değil, kendi şirketleri adına kaydedebilirler.
- Yeterli teknik destek sağlayamayabilirler.
Hizmet sağlayıcınızın iyi bir teknik destek ekibi olması çok önemli. İletişime geçtiğinizde size uygun sürede ihtiyacınız olan cevapları verebilmeleri gerekir. Dolayısıyla, öncelikle farklı sağlayıcıların sundukları hizmetin teknik özelliklerini inceleyin ve size uygun olmayanları eledikten sonra uygun bulduklarınız arasında fiyat karşılaştırması yapın.
Bir numaralı hosting Bluehost
Bu site (bakikaracay.com) için WordPress resmi sitesi tarafından 1. sırada önerilen web hosting firması Bluehost‘u kullanıyorum. Size de ve özellikle WordPress blog kurmak isteyenlere, halen 2 milyondan fazla siteye ev sahipliği yapan, dünyanın 1 numaralı web sunucusunu öneriyorum. Nedenlerini açıklayacağım. Eğer barındırma konusunda kötü tecrübeler yaşamak istemiyorsanız ve hosting derdi olmadan kafanız rahat olsun istiyorsanız, Bluehost’tan şaşmayın derim!
Bluehost, 2005 yılından beri WordPress tarafından resmen tavsiye edilen Dünya’daki tek sunucudur ve halen 2 milyondan fazla blog ile Dünya’nın 1 numaralı hizmet sağlayıcısıdır. Bluehost’un genel merkezi ve sunucuları ABD’nin Utah eyaletindedir. Bluehost, kuruluşundan beri WordPress sitelere ideal bir barındırma platformu oluşturmak için WordPress ile yakın çalışma içerisinde olan tek hizmet sağlayıcıdır.
Blog açmaya yeni başlayanlar için Bluehost’u kullanmanın birçok avantajı var. Bunlardan bazıları:
- İADE GARANTİSİ —Hilesiz, kontratsız, 60 günlük sürede para iade garantisi ile istediğiniz zaman iptal edebilme rahatlığı var.
- Otomatik WORDPRESS KURULUMU —WordPress kurulumunun otomatik olarak tamamlanması başlangıç için büyük kolaylık sağlıyor. Kurulumla uğraşmıyor ve asla karmaşa yaşamıyorsunuz. (Başka hiçbir hosting bu kadar kolay ve çabuk değil.)
- BAŞLANGIÇ İÇİN PROMOSYON FİYATI —Satın alımınıza 36 aya varan süreler için indirimli tanıtım fiyatı ile başlıyorsunuz (indirimli fiyattan sürekli nasıl yararlanabileceğinizi açıklayacağım).
- ÜCRETSİZ ALAN ADI —Alan adınızı ücretsiz hediye ediyor ve tüm ödemeler tek kalemde bitiyor; karşınıza beklenmedik sürpriz ücretler çıkarmıyor.
- ÜCRETSİZ KURUMSAL E-POSTA HESAPLARI —En ucuz planla dahi kendi alan adınızın uzantısıyla 5 email hesabını (bilgi@alanadınız.com gibi) ücretsiz sağlıyor.
- ÜCRETSİZ GÜVENLİK SERTİFİKASI SSL —SSL Güvenlik Sertifikası, bir web sitesinin doğrudan ödeme alabilmesine olanak tanır ve alan adınızın “https: //” olarak çıkmasını sağlar. Google artık “https: //” ile başlayan siteleri destekliyor. Bu yüzden sitenizde SSL olması, Google’daki aramalarda sitenizin öne çıkmasını sağlar. SSL için ayrıca bir ödeme yapmanız gerekmiyor.
- ÜCRETSİZ SSD —SSD, veri depolama ve web sitesi performansını artırmak için harika bir yoldur. SSD barındırma ile daha hızlı sunucu, daha iyi veri güvenliği ve daha güvenilir performansın keyfini çıkarabilirsiniz.
İlk maddeyi önemseyin! Müşteri memnuniyeti bu firmanın 1. önceliği. İade garantisinden emin olarak Bluehost’u 60 gün boyunca deneyebilir, memnun kalmazsanız iptal edip geri ödemenizi alabilirsiniz. Bu 60 günlük süre aynı zamanda hem WordPress’i tanımanız ve hem de blog yazarlığını deneyimlemeniz açısından yadsınamayacak bir fırsat.
Elbette istemezseniz Bluehost’u kullanmak zorunda değilsiniz; WordPress ile uyumlu çalışan, kullanımı kolay, istediğiniz, güvenilir farklı bir web hosting firması da seçebilirsiniz. Eğer hedef kitleniz, yani blog okuyucunuz yalnızca Türkiye üzerinde olacaksa (alan adınız com.tr gibi ülkeye özgü bir uzantıyla sonlanacaksa) Türkiye lokasyonunda bir hosting firmasını tercih edebilirsiniz; ancak eğer hedeflediğiniz okuyucu kitlesi dünyanın her yerinde ise, o zaman Bluehost en doğru tercih olacaktır.
Fiyat karşılaştırması yapın —mutlaka!
Eğer hizmet alacağınız sunucular arasında fiyat karşılaştırması yapmak isterseniz, öncelikle karşılaştırmaları WordPress hosting planları arasında yaptığınızdan emin olun ve sunulan paketlerin içeriğine dikkat edin! Özellikle premium tema ve eklenti yükleyebilme, özelleştirme ve otomatik yedekleme ile 7/24 canlı destek önemli konular. Hosting firmasının müşteri portföyü, memnuniyet oranı, tavsiyeler ve fiyat/performans değerlerine göz atın. Eğer iyi incelerseniz, ucuz gibi görünen hizmet sağlayıcılarının, daha sonra ilave ücretler ödemeniz halinde almanız gereken hizmetlerini de dahil ettiğinizde Bluehost’un daha hesaplı olduğunu göreceksiniz (ayrıntıları yukarıda açıkladım). Paket içeriğinin ardından, indirim süresi bittikten sonraki aylar/yıllar için yenileme yaptığınızda ödemeniz gerekecek ücreti öğrenin. Sunulan ucuz hosting fiyatları genellikle ilk yıl geçerlidir ve ardından ücretler katlanarak artar.
Blog Açmak İçin Adım Adım Rehber
Şimdi yapmanız gereken şey, aşağıdaki bağlantıya tıklayıp blog açma hayalinizi 3 kolay adımda hemen gerçeğe dönüştürmek.
Burada blog açmak için gereken en önemli kararlarınızı verdiniz. Gideceğiniz sayfada sıraladığım adımlardan birçoğu yalnızca seçiminizi yapmaktan ibaret. Bu bilgiler ışığında Bluehost ile (veya benzer şekilde başka bir web sağlayıcıda) hemen bir blog oluşturabilirsiniz.
Disclosure: We may get a commission for purchases made through some of the links in this post at no cost to you (Bu yazıdaki bağlantılara tıklayarak yapacağınız satınalımlarla, masraflarını karşılamak üzere web sitemizin komisyon kazanmasını sağlayabilirsiniz).
Blog açmak için ne gerekir?
Blog açmak için başlıca 3 şeye ihtiyacınız var.
- Alan adı (bakikaracay.com gibi size ait bir site adresi)
- Hosting (blogunuza 7/24 ev sahipliği hizmeti)
- Blog yazma platformu (WordPress)
Bunlara sahip olduktan sonra bir hazır tasarım şablonu (tema) seçip blog yazmaya başlayabilirsiniz.
İYİ HABER! Günümüz teknolojisiyle artık bu üçü için ayrı ayrı işlem yapmanıza gerek kalmadı; tek oturumda tümüne, yani alan adı, ev sahipliği ve WordPress kurulumuna sahip olabilirsiniz. Bunun için bir hesap açma işlemi (hizmet paketi seçimi, alan adı ve şifre belirleme) yapmanız yeterli. Hesabınızı açtıktan sonra tema seçimini yapıp ilk blog yazınızı yayınlayabilirsiniz (WordPress otomatik olarak sitenize kurulur). Eğer bu işlemleri 3 adım olarak yazmak gerekirse:
- Hesap açma (Hizmet paketi, alan adı ve şifre belirleme)
- Tema seçimi
- İlk blog yazınızı ekleme
Son söz: Bugünü değerlendirin, İnternet dünyasında hemen yerinizi alın! Ertelemeyin, çok geç oluncaya kadar “beklediğiniz yarınlar” asla gelmeyebilir.
Aydınlatıcı yardımsever izahınız ilgimi çekti, okudum. Blogum da yok ama merak ettim, kurmak için düşünce oluştu. Teşekkürler. : )
İlginiz için teşekkürler. Blog açmaya karar verirseniz yararlanmak için sayfayı not etmeyi unutmayın. :)
Gayet bilgilendirici bir yazı olmuş Baki Bey. Ben de WordPress’e geçiş yapmayı düşünüyorum.
Emeğinize karşılık, en iyilerle çalışmak doğrusu. Kolay ve eğlenceli olduğunu göreceksiniz. Başarılar…
Hocam çok detaylı bilgilendirme olmuş. Bende dilim döndüğünce blog konusunda sitemde bilgi vermeye çalıştım. Ama sizin yazınız bir derya olmuş
Tebrikler. Başarılar…
kalıcı olarak silinen blogger hesabını sildikten sonra aynı isimde hesap açılamıyor var mıdır bir yöntemi?
“Neden ücretsiz blog oluşturmamalısınız?” başlığı altında yukarıda açıklıyorum. “sizinblogunuz.blogspot.com” gibi bir alt alan adı (subdomain) altında ücretsiz blog oluşturduysanız, kalıcı olarak sildiğinizde tüm dosyalarınızla birlikte alt alan adınız da süresiz silinir, tekrar geri alamazsınız.
Başlangıç olarak ücretli blogta çok masraf olmuyor zaten kontrol site sahibinde olmalı yazı için teşekkürler
bloggerda bir sitem var bunu wordprese aktarabilirmiyim
Domain ve hosting alıp yeni bir WordPress blog kurarak bu yeni blogunuza blogger blogunuzu taşıyabiliyorsunuz. “Blogger Importer Extended” isimli eklenti bu aktarmayı yapmanıza yarıyor. Ben doğrudan WordPress ile başladığımdan bu işleme ihtiyaç duymadım.
aktardığınız değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum, bahtınız açık olsun.