Web / Bilgisayar / Cep Telefonu Web Sitesi / Blog Açma

Google Arama Konsolu Nedir? Site Kaydı Nasıl Yapılır?

Google Arama Konsolu’nu (Search Console) kullanmanız, web sitenizin Google tarafından doğru bir şekilde tarandığından emin olmanıza ve sitenizin performansını kolayca izleyebilmenize yarar. Bu yazıda, Google Arama Konsoluna kayıt yanısıra, kayıt için gereken site doğrulama ve site haritası oluşturma işlemlerini en kolay şekilde nasıl yapabileceğinizi göreceğiz.

Google Arama Konsolu’na (Google Search Console) web sitesi kayıt işlemleri başlangıçta karmaşık gibi gelebilir, ancak bu yazıda anlatacağım yöntem ve araçları kullanarak çok kısa sürede, kimseye ihtiyaç duymadan sitenizin Google Arama Konsolu’na kaydını kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz.

Web sitesi kurmak veya blog açmak suretiyle online bir platforma sahip olduktan sonra diğer İnternet kullanıcılarının yayınlarınıza olan ilgisini merak edecek ve site performansını izlemek isteyeceksiniz. Bunun için, web sitenizi başlattıktan sonra yapmanız gereken ilk işlerden biri, sitenizin performansını iyileştirmek adına gerekli izlemeleri yapmak olmalıdır.

Site / blog sahipleri ve web yöneticileri için Google’ın sunduğu ücretsiz araçlardan biri olan Google Arama Konsolu (Search Console), bu işlemleri yönetebilmeniz için yararlanabileceğiniz araçların başında gelir. O nedenle, işe, sitenizi Google Arama Konsoluna kaydederek başlayabilirsiniz.

Eğer henüz bir web siteniz yoksa veya mevcut sitenizi 1.sınıf bir platforma taşımak istiyorsanız YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN hazırladığım, ÜCRETSİZ, günümüzün bir numaralı araçları ile Adım Adım Blog Açma Rehberinden yararlanabilirsiniz.

Google Arama Konsolu (Google Search Console) nedir? Google Arama Konsolu ne işe yarar? Google Arama Konsoluna nasıl kayıt yapılır ve bir web sitesi Google Arama Konsoluna nasıl eklenir gibi sorulara karşılık ihtiyacınız olan tüm çözümleri ve açıklamaları bu yazıda bulabileceksiniz. Ayrıca, Arama Konsoluna kayıt işlemini tamamlayabilmek için gereken, site adresi doğrulama ve site haritası oluşturma işlemlerini de kolayca tamamlayabilmenize yardımcı olacak bilgileri bu yazıda bulabileceksiniz.

Google Arama Konsolu nedir?

Arama Konsolu (Search Console), Google tarafından sunulan ve Google arama sonuçlarında sitenizin nasıl yer aldığını izlemenize ve yönetmenize yardımcı olan ücretsiz bir Google hizmetidir.

Google Arama Konsolu (Search Console), 2015’ten önce “Google Webmaster Tools” adıyla hizmet vermekteydi.

Arama motoru üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterilebilmesi için Google’un öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi Google Arama Konsoluna eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte Google’ın sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, güvenli bir yoldur.

Arama Konsolu, hem web sitelerini hem de uygulamaları destekler. O nedenle, Arama Konsolu’na eklenen her bir site bir mülk olarak adlandırılır. Arama Konsolu hesabınıza yüzlerce mülk, yani web sitesi ve mobil uygulama ekleyebilir ve izleyebilirsiniz. Bu hizmeti mükemmel şekilde yürütebilmesi için Google Arama Konsolu, web sitenizin site haritasını Google’a göndermenize imkân verir.

Google Arama Konsolu ne işe yarar?

Google Arama Konsoluna sitenizi kaydetmeniz, Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü anlamanıza ve arama sonuçlarındaki performansını optimize etmenize yardımcı olur. Arama Konsoluna sitenizi ekleyerek, öncelikle, Google’ın sitenizi bulacağından ve onu doğru arama sorguları için göstereceğinden emin olabilirsiniz.

Arama Konsolu hangi sitelerin web sitenize bağlantı verdiğinden, Google’ın sitenizi okurken bulduğu hatalara kadar çeşitli verileri gösterir. Siteniz ile ilgili olağandışı bir hareket —web sitenizin saldırıya uğramış olduğuna dair belirti veya arama ve dizinlere eklemede benzer sorunlar— ile karşılaşırsa size email gönderir. Ayrıca, sitenizin Google arama kalitesi yönergelerinden birini ihlal ettiğini belirlediğinde de size email gönderir. Sayfalarınızın arama sonuçlarında görünebilmesi için bu hataları kontrol edip düzeltebilir ve sitenizle ilgili her şeyin yolunda olduğundan emin olabilirsiniz.

SEO (Search Engine Optimisation / Arama Motoru Optimizasyonu), web sitenizin arama sonuçlarındaki performansını optimize etme (uygun hale getirme) işlemlerine verilen addır.

Arama Konsolu, web sitenizin aramalardaki sıralamasını görmeniz ve kullanıcı deneyimine zarar verebilecek sorunlar olduğunda bunları fark etmeniz için size yol gösterir. Bu verileri, başarılı sayfalarınızı veya varsa performansı iyi ürünlerinizi belirlemede kullanabilir, böylece sitenize gelen trafiği artırmak üzere, SEO (Search Engine Optimisation / Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmalarını daha sağlıklı bir şekilde yürütebilirsiniz.

Arama Konsolu hizmetlerinden yararlanabilmeniz için yapmanız gerekenleri iki aşamada özetleyebiliriz:

  1. Web sitenizi Google Arama Konsolu’na ekleme işlemlerini tamamlama
  2. Arama Konsolunun nasıl kullanılacağını (ve onunla nasıl çalışacağınızı) öğrenme

Aşağıda verdiğim adımları izleyerek Google Arama Konsoluna sitenizin kaydını birkaç dakika içerisinde, en kolay şekilde ve hiç bir sorun yaşamadan yapabileceksiniz.

Sitenizi Google Arama Konsoluna ekleme


Google aramalarında site performansınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacak bu ücretsiz hizmetten en iyi şekilde yararlanmanız için izlemeniz gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Sitenizi Arama Konsoluna ekleme
  2. Sitenizi doğrulama
  3. Sitenizin www veya www olmayan standart (kanonik) sürümünü seçme
  4. Verilerinizi görebilecek kullanıcılar ekleme veya kaldırma
  5. Hedef ülke (varsa) seçimi
  6. Site haritası ve robots.txt dosyalarını Google’a gönderme

Şimdi bu adımları sırasıyla görelim.

1. adım:

Google Arama Konsoluna site kaydı yapma

Google Arama Konsolu aracını kullanabilmeniz için önce sitenizi eklemeniz ve sonrasında önerilen doğrulama adımlarından birini kullanarak, öncelikle sitenizi doğrulamanız gerekir.

Site kaydı için www.google.com/webmasters adresine gidin ve giriş yapmak için SEARCH CONSOLE butonuna tıklayın. Bu işlemi yapabilmek için, Google Arama Konsoluna bir gmail hesabı kullanarak giriş yapmak zorunludur. O nedenle, Google hesabınız yoksa, bir hesap oluşturmanız gerekir.

Hesap oluşturmak için uyarıları takip edin ve girişinizi yapın. Google arama konsolunda sizi Search Console’a Hoş Geldiniz ekranı karşılayacaktır.

Google Search Console Giriş

Açılan sayfada boş alana web sitenizin adresini yazın ve kırmızı ÖZELLİK EKLE butonuna tıklayın. Yönetmek istediğiniz site adresinizi (mülkünüzü) buraya girin. “Özellik ekle” butonuna tıklamadan önce, site adresini doğru yazdığınızdan emin olun.

Eğer web siteniz birden çok protokolü (http:// ve https://) destekliyorsa bunların her birini ayrı bir site olarak eklemelisiniz. Benzer şekilde, siteniz www ile ve www olmadan farklı alan adlarını destekliyorsa her birini ayrı bir site olarak eklemelisiniz.

Bir sonraki adımda doğrulama aşaması yeralıyor.

2. Web sitenizi doğrulama

Google, şimdi kaydettiğiniz bu web sitesinin gerçek sahibi olduğunuzu doğrulamanızı isteyecektir. Bunun için sunulan seçeneklerinden birini uygulamanız gerekir. WordPress kullanıcısı olarak bu aşamayı en kolay ve hızlı yöntemle geçmeniz için Jetpack eklentisini veya Yoast SEO eklentisini kullanmanızı öneririm.

Kaydettiğiniz web sitesinin sahibi olduğunuz doğrulanıncaya kadar, Google Arama Konsolu o siteye ilişkin verilere erişmenize izin vermez.

HTML etiketi ile site doğrulama

Sitenizin kod satırına ekleyeceğiniz HTML etiketi ile site doğrulama işlemini başarılı bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun için, Search Console site ekleme sayfasında bulunan “Alternatif Yöntemler” sekmesine tıklayın. Açılan seçeneklerden HTML etiketi ile site doğrulama’yı seçin. Google aşağıdaki görseldeki gibi size bir meta etiketi verecektir.

Burada size verilen HTML kodunu sağ klikle veya Ctrl+C klavye kısayolu ile kopyalayıp, bu meta etiketi (HTML etiketini) sitenizin anasayfasında <head> </head> etiketlerinin arasına yapıştırmanız istenir. Bunu nasıl yapabileceğinizin birkaç yolunu göstereceğim.

Google Arama Konsolunun verdiği HTML etiketi web sitenize ekleme yollarından ilki, WordPress Yönetim Panelinden siteye doğrudan meta tag ekleme yöntemi. Ancak deneyimli olmayan kullanıcılar için bu işlem karmaşık gelebilir veya risk oluşturabilir. Bu durumda WordPress sitenizde Jetpack eklentisi veya Yoast SEO eklentisini kullanarak burada istenen site doğrulama işlemini sayfa kodlarıyla uğraşmadan kolayca yapabilirsiniz. Şimdi bunların her birinin nasıl yapıldığını görelim.

1) WordPress Yönetim Panelinden siteye meta tag ekleme

WordPress Başlanıç Menüsünde “Görünüm > Düzenleyici” yolunun izleyin. “Temaları düzenle” başlığıyla açılacak sayfada sağ tarafta “Şablonlar” başlığı altında sıralanan dosya adlarını göreceksiniz. Bunlardan “Tema üst bölümü” (header.php) yazan dosyayı bularak açın. Seçilen dosya içeriğini göreceğiniz yeni ekranın başlığında (header.php) yazdığından emin olun. Kodları aşağı doğru kaydırdığınızda <head> etiketinin başlangıcını göreceksiniz. <head> tag’ının hemen altına size verilen meta etiketi (HTML kodunu) Ctrl+V klavye kısayolunu kullanarak yapıştırın. Son olarak alt kısımdan “dosyayı güncelle” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın ve “Dosya başarılı bir şekilde düzenlendi” mesajını görün.

2) Jetpack eklentisi ile siteye meta tag ekleme

Bu işlemi yapabilmek için Jetpack eklentisinin sitenize kurulu olduğundan emin olun.

Arama konsolunun verdiği meta kodunu kopyaladıktan sonra yeni bir tarayıcı sekmesinde sitenizin WordPress Yönetim Paneline giriş yapın ve “Jetpack > Ayarlar” yolunu izleyerek “Traffic” sekmesine tıklayın. Ekranda aşağı doğru indiğinizde “Site doğrulaması” başlıklı kutucuğu göreceksiniz.

Jetpack Eklentisi ile HTML Etiket Doğrulama

Kodu, burada Google seçeneği önündeki alana yapıştırıp sağ üstteki mavi “SAVE SETTINGS” butonuna tıklayarak kaydedin.

3) Yoast SEO eklentisi ile siteye meta tag ekleme

Öncelikle Yoast SEO eklentisinin sitenize kurulu olduğundan emin olun.

Google Search Console tarfından size verilen meta kodunu kopyaladıktan sonra yeni bir tarayıcı sekmesinde sitenizin WordPress Yönetim Paneline gidin ve menüde “SEO > Genel” yolunu izleyerek “Genel – Yoast SEO” sayfasında gidin. Kodu, Yoast SEO eklentisi içindeki “Web Yöneticisi Araçları” (Webmaster tools) sekmesinde “Google verification code” yazan satır karşısındaki alana yapıştırıp kaydedin.

Yoast Google Arama Konsolu HTML Etiket Doğrulama

4) Insert Header and Footer eklentisi ile siteye meta tag ekleme

Insert Headers and Footers eklentisini kullanmak bir diğer yol. Sözkonusu eklentiyi WordPress sitenize kurup aktif hale getirdiğinizde, Ayarlar sekmesi altında “Insert Headers and Footers” seçeneği çıkacak. Insert Headers and Footers sayfasına giderek, daha önce kopyaladığınız kodu “Scripts in Header” kutucuğuna yapıştırarak kaydetmeniz yeterli.

Doğrulamayı unutmayın!

Site doğrulama kodunu yukarıdaki yöntemlerden biriyle kaydettikten sonra, Google Arama Konsoluna geri dönün ve onaylamak için “Doğrula” butonuna tıklayın. Doğrulama işlemi gerçekleşirse bir başarı mesajı alırsınız ve Google Arama Konsolu web siteniz için veri toplamaya başlar. (Aslında, bir mülke ait verilerin toplanması işlemine, mülk herhangi bir Search Console hesabına eklenir eklenmez, doğrulama beklenmeden başlanır; ancak doğrulama sonuçlanmadan siz göremezsiniz.) Doğrulama işleminiz başarılı olmazsa birkaç dakika bekledikten sonra tekrar deneyin.

3. adım:

Tercih ettiğiniz alan adını seçme

Tercih edilen alan adı, arama sonuçlarında siteniz için kullanılmasını istediğiniz biçimdir. Bu işlem, hem www hem de www olmayan kök alan adları için doğrulama yapılan siteler için geçerlidir.

Bir alan adı seçerek, sitenizde yer alan sayfaların Google dizinlerine eklenmesi için kullanılmasını istediğiniz alan adını belirlemiş olursunuz. Eğer örneğin, http://AlanAdiniz.com adresinin dizine eklenmediğini söyleyen bir ileti alırsanız, http://www.AlanAdiniz.com adresini de hesabınıza eklediğinizden (veya tam tersi) emin olmak için söz konusu sitenin verilerini kontrol edin. Seçiminize göre Google, URL’leri www.AlanAdiniz.com olarak veya AlanAdiniz.com olarak görüntüler.

Tercih edilen alan adını belirlemek için şu adımları izleyin:

  1. Search Console Ana sayfasında tercih etmeye karar verdiğiniz site adresini tıklayın.
  2. Sağ üst kısımda göreceğiniz dişli çark simgesini ve ardından Site Ayarları’nı tıklayın.
  3. Tercih edilen alan adı bölümünde istediğiniz seçeneği belirtin.

Web siteniz için tercih ettiğiniz alan adını belirledikten sonra, Google bu bilgiyi sitenizin tüm taramalarında kullanmaya başlar ve URL’leri görüntülerken tercihinizi dikkate alır. Tercih edilen bir alan adı belirtmezseniz, Google alan adının www ve www olmayan biçimlerini sayfaları ayırmak için ayrı referanslar olarak sayar.

Yaptığınız değişikliğin Google dizinlerine yansıması bir süre alabilir.

4. adım:

Hedef ülke seçimi

Eğer web sitenizle veya sitenizin herhangi bir bölümüyle belirli bir ülkedeki kullanıcıları hedeflemek istiyorsanız, içeriğinizin doğru kitleye ulaşmasını sağlamak için coğrafi bir tercih belirleyerek bunu Google’a bildirebilirsiniz. Pek kullanılmayan bu özellik için, “Arama trafiği > Uluslararası hedefleme” yolunu izleyerek Ülke sekmesi altında hedeflemek istediğiniz ülkeyi seçmelisiniz.

5 adım:

Site kullanıcılarını ve izinlerini yönetme

Sizin dışınızda başka kişilerin web sitenizin Search Console verilerini okumasına veya Google Arama site ayarlarını değiştirmesine izin vermek istiyorsanız bu kişileri uygun erişim düzeyleriyle ekleyebilirsiniz. Bu fonksiyon, uzman kişilerin hata raporlarınıza ve arama analizlerine erişmesini ve size yardımcı olmasını sağlamada kullanılabilir. Bu kişileri site sahipleri ve kullanıcılar olarak farklı erişim düzeylerinde ekleyebilirsiniz. Sahip konumundaki kişiler, Search Console’daki mülkler üzerinde tam denetime sahiptirler. Kullanıcılar ise tüm verileri görüntüleyebilirken, belirli işlemleri yapabilirler, ancak başka kullanıcı ekleyemezler. Mülk başına izin verilen maksimum kullanıcı sayısına dikkat edilmesi gerekir.

6. adım:

Site haritası oluşturma ve Arama Konsoluna ekleme

Site haritası nedir diye merak edebilirsiniz: Site haritası, site içeriğinin (sitenizde yer verdiğiniz sayfaların —dosyaların) düzenlemesiyle ilgili Google’a bilgi vermek üzere, sitenizin içerdiği web sayfalarının listelendiği bir dosyadır. Endeksleme (dizine ekleme) için arama motorlarına gönderilen site haritaları, Google’ın bir siteyi nasıl tarayacağını daha iyi anlamasına yardımcı olur. Googlebot gibi arama motoru web tarayıcıları, sitenizi daha akıllı bir şekilde taramak ve dizinlerine eklemek için bu dosyayı okurlar.

Site haritası gönderme işlemini gerçekleştirmek için önce web siteniz için site haritası dosyasını oluşturmanız gerekir.

Jetpack eklentisi veya Yoast SEO eklentisi sayesinde bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Şimdi bunları görelim.

1) Jatpack eklentisi ile site haritası oluşturma

Jetpack eklentisi ile XML site haritası oluşturmak için WordPress Yönetim Panelinde “Jetpack > Ayarlar” yolunu izleyerek “Traffic” sekmesine tıklayın. Ekranda aşağı doğru indiğinizde “Site haritaları” başlıklı kutucuğu göreceksiniz. Burada “XML site haritalarını oluştur” seçeneğini aktif hale getirdiğinizde, site haritalarınız oluşturulacak ve hemen altında site haritalarını görebileceğiniz URL, http://AlanAdiniz.com/sitemap.xml şeklinde listelenecektir.

2) Yoast SEO eklentisi ile site haritası oluşturma

Yoast SEO eklentisi, web siteniz için otomatik olarak XML site haritası oluşturur. WordPress Yönetim Panelinde “SEO > Genel” yolunu izleyerek Features (Özellikler) sekmesinde XML sitemap başlığı altında (ON durumda olması gerekir) bunu görebilirsiniz. Burada “XML sitemaps” önündeki soru işaretine (?) tıkladığınızda açılan satırda “See the XML sitemap” bağlantısı sizi site haritası dosyalarınızın bulunduğu https://AlanAdiniz.com/sitemap_index.xml adresindeki sayfaya götürecektir. Buradaki bağlantılara tıklayarak Google’ın okuduğu site haritanızı son okunma tarihleriyle birlikte görebilirsiniz.

Site haritasını Arama Konsoluna ekleme

Google Arama Konsoluna site haritanızı eklemek için web sitenizde site haritanızın bulunduğu sayfanın adresini bilmeniz gerekir. Yukarıda açıkladığım üzere:

  1. Jetpack eklentisi ile otomatik olarak oluşturduğunuz site harita(lar)ınızı görmek için verilen adresteki http://AlanAdiniz.com/sitemap.xml adresine gitmelisiniz.
  2. Yoast SEO eklentisi ile site haritasını otomatik olarak oluşturduktan sonra ise, site harita(ları)nızı görmek için http://AlanAdiniz.com/sitemap_index.xml adresine gitmelisiniz.

Görüntülenen site haritası dosyalarını Google Arama Konsoluna eklemek için önce Arama Konsolu sayfası soldaki menüsünde “Tarama > Site Haritaları” yolunu izleyin. Aşağıdakine benzer bir ekrana geleceksiniz.

Google Search Console Site Haritasi Ekle

Kırmızı renkli “Site Haritası Ekleme/Test Etme” butonuna tıklayarak site kök URL’nizden sonraki boş kutucuğa sırasıyla site haritası dosyalarınızın adını yapıştırın ve “Gönder” butonuna tıklayın. Site haritası eklerken URL’nin tamamının değil dosya adı ve uzantısının girileceğine dikkat edin.

7. adım:

Robots.txt dosyası oluşturma ve Arama Konsoluna ekleme

Google Arama Konsolu, sitenizde Google botları tarafından taranmasını ve taranmamasını istediğiniz sayfaların belirlenmesine yardımcı olmak üzere bir site haritası ve robots.txt dosyası göndermenize imkân verir. Site haritası arama motorlarına taranmasını istediğiniz dosyaları listelerken, robots.txt dosyası da arama motorları tarafından taranmasını istemediğiniz dosyalarınızla ilgili yol gösterir.

Robots.txt dosyası da site haritası gibi sitenizin kök dizinine eklenir. Dolayısıyla alan adınız www.AlanAdiniz.com ise, bu dosyanız http://www.AlanAdiniz.com/robots.txt adresinde bulunmalıdır. robots.txt dosyanızda engellenen içerikler, Arama Konsolu’nda Google’ın tarayamadığı URL’ler olarak yer alır.

Google Arama Konsolu’nun sunduğu Robots.txt Test Aracı’na giderek, robots.txt dosyanızın içeriğini ve Google web tarayıcılarının sitenizdeki belirli URL’leri engelleyip engellemediğini görebilirsiniz.

Yoast SEO eklentisini kullanarak siteniz için robot.txt dosyasını nasıl oluşturacağınızı ve nasıl değişiklik yapacağınızı aşağıda açıklıyorum.

Robot.txt dosyası kuralları

Robots.txt dosyası, bir veya daha fazla kural grubundan oluşur. Aşağıda, iki kural içeren basit iki örnek robots.txt dosyasının içeriğini görmektesiniz.

  • User-agent —Taramayı yapacak Google Botu’nun adı
  • Allow —Tarama yapmasına izin verilen
  • Disallow —Tarama yapmasına izin verilmeyen

Örnek:

User-agent: Googlebot
Disallow: /nogooglebot/

User-agent: *
Allow: /

Sitemap: http://www.AlanAdi.com/sitemap.xml

İlk satırdaki kod tarama izninin Google Bot’a verildiğini gösteriyor. Altındaki satır “Googlebot” tarayıcısı, http://AlanAdi.com/nogooglebot/ klasörünü veya herhangi bir alt dizinini taramamalıdır, komutunu veriyor.

User-agent satırında yeralan asterix (*) işaretinin anlamı ise tüm diğer botların bu web sitesini indexlenmesine izin verildiğidir.

robots.txt dosyalarının tam söz dizimini Google Arama Konsolu Yardım sayfalarından okuyabilirsiniz.

Yoast SEO ile robots.txt nasıl oluşturulur ve düzenlenir?

Siteniz için robot.txt dosyası oluşturmak için Yoast SEO eklentisini kullanabilirsiniz. Bunun için WordPress web sitenizin Gösterge (Başlangıç) Panosu’na giriş yapın. Sol taraftaki menüde SEO’ya ve ardından Araçlar’a tıklayın. Böylece “Araçlar – Yoast SEO” ekranına geleceksiniz. Burada 2. sırada yeralan Dosya düzenleyicisi seçeneğini tıklayın.

robots.txt başlığı altında “Create your robots.txt:” (robots.txt dosyanızı oluşturun) yazısını göreceksiniz. Buraya tıkladığınızda açılan kutucuğa robots.txt dosyanızın içeriğini girin ve “save” ile kaydedin.

Peki ya robots.txt dosyasında değişiklik yapmak isterseniz?

Yoast SEO Eklentisi ile robots.txt Düzenleme - Değiştirme

Yoast SEO eklentisi sayesinde robots.txt dosyasında istediğiniz değişiklikleri kolayca yapabilirsiniz. Bunun için yukarıdaki robots.txt dosyasını oluşturma yolunu izleyin. “Araçlar – Yoast SEO” ekranında yeralan Dosya düzenleyicisi seçeneğini tıkladığınızda robots.txt başlığı altında bu kez “Edit the content of your robots.txt:” (robots.txt dosyanızın içeriğini düzenleyin) yazısını ve altındaki kutucukta robots.txt dosyanızın içeriğini göreceksiniz.

Öngördüğünüz değişiklikleri yapın ve kaydedin.

Tebrikler, sitenizi başarıyla eklediniz

Google arama konsoluna sitenizi başarıyla ekledikten sonra, Google’ın web sitenizi bildiğinden ve web sitenizde yer verdiğiniz sayfaları tarayacağından emin olabilirsiniz. Siteniz iyi bir şekilde tasarlanmışsa Search Console verilerini çok sık kontrol etmeniz gerekmez. Çoğu zaman, bir sorunla karşılaşıldığında Arama Konsolu durumu bir emaille size bildirir.

Şimdi Arama Konsolu’nda sitenizi ve arama sonuçlarını nasıl izleyeceğinizi öğrenme zamanı. Arama Konsolu ile nasıl çalışabileceğinizi ve onu nasıl kullanacağınızı öğrendiğinizde, Google’ın sayfalarınızı taramasına (bulmasına), dizine eklemesine (anlamasına) ve uygun şekilde sıralamasına yardımcı olmak için gereken tüm işlemleri yapabileceksiniz. Bunun için Arama Konsolu’nun nasıl kullanılacağını öğrenme başlıklı yazımı mutlaka okumanızı öneririm.

  • Google Arama Konsolu Nasıl Kullanılır?
  • Google Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

3 yorum