Web / Bilgisayar / Cep Telefonu Web Sitesi / Blog Açma

Çok Okunan Blog Yazıları Yazmak İçin Temel Stratejiler

Blog Yazısı Nasıl Yazılır

Blog yazma ve blog yazarlığı, hayli yeni ve daha önce bildiklerimizden farklı bir süreçtir. İlgi çekici ve çok okunan bir blog yazısı geliştirebilmek için yalnızca içerik yazmaktan fazlasına ihtiyacınız var. Bunun için göz önünde bulundurulması gereken temel stratejileri bu yazıda hemen öğrenebilirsiniz.

Kullandığınız her bir kelimeyi dikkatlice seçtiniz. İyi bir blog yazısı olsun diye paylaşmak istediğiniz bilgileri, aklınızdaki sözleri, üzerinde hayli zaman harcayarak yazıya döktünüz. Ve nihayet “Yayımla” düğmesine bastınız. Düşüncelerinizi artık tüm dünyayla paylaştığınızı, yazdıklarınızın artık birçok İnternet kullanıcısı tarafından okunacağını düşünüyorsunuz.

Fakat bir süre sonra onca emek verdiğiniz yazının beklediğiniz ilgiyi görmediğini fark ediyorsunuz. Yeterince okuyucusu yok. Yorum almıyorsunuz, yazınızı kimse twit’lemiyor, Facebook’ta paylaşan yok. Verilen onca emek sonrasında bu bazen bir blog yazarını depresyona bile itebilecek bir durum. En azından motivasyonunuzu kırabilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir.

Blog Yazısı Yazma Tekniği

Bu tür bir durumla karşılaştıysanız, eksik olan ne diye merak etmiş olmalısınız. Eksik veya değil, fakat ihtiyacınız olan şeyin blog yazısı yazma tekniğini iyi öğrenmek olduğunu söyleyebilirim.

Blog yazmanın hayli yeni ve daha önce bildiklerinizden farklı bir süreç olduğundan emin olun!

İlgi çekici ve devamlılığı olan bir blog için yalnızca içerik yazmaktan fazlasına ihtiyacınız var. Kaliteli ve çok okunan blog yazıları, format ve stil olarak akademik veya gündelik diğer yazı türlerinden hayli farklıdır.

Çözüm

Sorunun çözümü, blog yazma becerimizi nasıl geliştirebileceğimizi öğrenmekten ve belli stratejileri uygulamaktan geçiyor. Burada sitenizi arama motorları için optimize etmekten ve SEO tekniklerinden bahsetmiyorum. Konumuz, daha çok içerik ve tasarım yapısıyla ilgili. Ziyaretçilerin sitenizi veya yazılarınızı arama motorlarında bulmasından çok, sitenize gelen okuyucuların blog yazılarınızı okumaya değer bulmasından ve sitenizde kalma süresinden bahsediyorum.

Bu anlamda çok okunan bir blog yazısı oluşturmak için uygulamamız gereken teknikleri Okuyucu Dostu Blog Yazısı Nasıl Yazılır — Etkili 10 Teknik başlıklı yazımdan okuyabilirsiniz.

Ancak onlara geçmeden önce, bu yazıda aktardığım daha etkili ve daha çok okunan blog yazılarının sahip olduğu özellikleri ve ardından izleyebileceğimiz temel stratejileri okumanızı öneririm. Bunları bildikten sonra uygulayabileceğiniz önemli blog yazım tekniklerine hemen geçebilirsiniz.

İyi Blog Yazısı Nasıl Yazılır

Etkili Blog Yazılarının Özellikleri

Daha çok okunan blog yazılarını hedeflerken aslında daha kaliteli içerikler oluşturmayı hedefliyoruz.

Her şeyden önce, kaliteli bir blog yazısı, hatta başarılı bir blog için, yazmanın gerisindeki gerekçe, insanlara yardım etmek olmalıdır.

O nedenle, öncelikle kendi ilgilendiğiniz içerikleri yazmayı bırakıp, birikiminiz doğrultusunda hedef okuyucu kitlenizin ilgilendiği içerikleri yazmalısınız. Okuyucularınızın sıkıntılarını, sitenize neden gelip yazdıklarınızı okuyacaklarını, sitedeki içeriklerin onlara hangi desteği sağlayacağını anlamanız gerekir. Onların hangi konuda yardıma ihtiyaç duyduklarını bilmelisiniz.

Çok okunan içerikler ilk bakışta şu temel özelliklere sahiptirler:

  1. Bilgilendirici ve yardım edici
  2. Gereken uzunlukta
  3. Görsellerle desteklenmiş

Bu nitelikleri taşıyan yazıları doğrulayan birkaç göstergeden söz edebiliriz. Analitik sonuçlarına baktığımızda kaliteli blog yazıları için “hemen çıkma oranının” (bouncing rate) düşük olduğunu görürüz. Bu tür yazılar ayrıca sitede geçirilen süreyi artırıcı etkiye sahiptirler.

Okuyucu ile yarattıkları etkileşim blog yazılarımızın kalitesi konusunda bize fikir verir. Bu bakımdan kaliteli bir blog yazısı şu nitelikleri taşır:

  • Çok kişi tarafından okunmaya değer bulunur
  • Sıkıcı bulunmaz
  • Sonuna kadar okunur
  • Sosyal medyada paylaşılmasını sağlar
  • Okuyucuyu yorum yazmaya iter

Sıraladığım bu özellikler aynı zamanda iyi bir blog yazısı için göz önünde bulundurmamız gereken hedeflere işaret ediyor. Bu hedeflere ulaşmak için trafiği yüksek, yani daha çok okuyucu çeken ve görüldüğünde daha çok ilgi uyandıran içerikler oluşturmaya ihtiyacımız var.

Şimdi geldik, bu tür içerikler oluşturmak için bilmemiz ve izlememiz gereken temel stratejilere. Okuyucu dostu diyebileceğimiz, çok okunan bir blog yazısı yazmak için temel stratejimiz ne olmalı?

Çok Okunan Blog Yazısı

Okuyucu Dostu Blog Yazılarının Sırrı

Daha çok okunan bir blog yazısı oluşturmak istiyorsak, izlememiz gereken yöntem aslında çok basit:

Daha az ve daha uygun stilde yazmak!

  1. Daha az yazmak (mümkünse bin kelime civarında)—daha “az” yazmayı, daha kısa veya daha az sıklıkta yazmakla karıştırmayın! Burada kast etmek istediğim, daha az ve öz yazmak.
  2. Yazım stilimizi uygun hale getirmek. Bu tamamen blog yazısı yazmaya özgü bir bakış açısı gerektiriyor.

Daha çok okuyucu çekmek ve ilgi uyandırmak için bütün ihtiyacımız olan şey bunlar. Az ve öz yazmak, uygun stilde yazmak. O halde, bunları nasıl başarabileceğimizi öğrenmeye başlayalım.

İsterseniz önce kısa bir sorun analizi için blog yazılarımız neden istediğimiz kadar çok okunmuyor sorusunun yanıtını görelim.

Eskisi Kadar Sabırlı Değiliz

Blog yazılarının baştan aşağı okunmamasının temel bir nedeni var: Sabırsızız.

Yapılan son araştırmalar, her beş kullanıcıdan dördünün İnternet’te gezindiği sayfaları okumak yerine bir bakışta taradığını gösteriyor.

Bu eğilimi kendinizde test edip doğrulayabilirsiniz. Web sayfalarında nasıl gezindiğinizi, karşılaştığınız yazıları sizin nasıl kullandığınızı hatırlayın!

Web’de dolaşırken çoğu zaman istediğimiz şey aradığımız bir bilgiyi bulmaktır. Eğer aradığınız bilgiyi girdiğiniz sayfada ilk bakışta göremiyorsanız, bir tıkla o sayfadan çıkıp başka yerlere yöneliyorsunuz, değil mi? Çoğumuz böyle yapıyoruz.

Neden mi?

Çünkü web, alışık olduğumuz televizyona benzemiyor; arkanıza yaslanıp karşınızda akan görüntüleri izlemiyorsunuz. Tam aksine, web’de karşılaştığınız şeyin adeta içine girip onunla etkileşime giriyorsunuz; belli tıklamalarla katılımcı oluyorsunuz.

Daha Az ve Uygun Stilde Yazmak

Okuyucularımızın, paylaştığımız yazıları bulduktan sonra, sayfalarımızda belirli bir süre kalmalarını ve içeriğimizle etkileşime girmelerini sağlamamız gerekiyor. Bu durumda, çözüm için okuyucularımızın sitemizdeki içeriklere ilgi göstermeleri, sayfalarımızda kalmaları ve paylaştığımız bilgilerle etkileşime girmeleri için ne yapabiliriz, önce onu bulmamız gerekecek.

Öyleyse şimdi biraz daha ilerleyip daha az yazmak ve yazım stilimizi uygun hale getirmek için izleyebileceğimiz adımlara bakabiliriz.

Bunun için Okuyucu Dostu Blog Yazısı Nasıl Yazılır — Etkili 10 Teknik başlıklı yazıma geçerek canlı ve şık blog yazıları oluşturmak için öğrenmeye devam edebilirsiniz.


Tekrar görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz