Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylık statüsü kazanmasıyla birlikte ülkemizde başlayan önemli bir yenilik, “Avrupa Birliği projeleri” adıyla yerel düzeydeki aktörlerce uygulanan çok uluslu projelerdir.
Geçen sürede Avrupa Birliği (AB) algımız veya Birlik içinde Türkiye algısı dönemsel olarak değişimler gösterse de halen aday ülke statüsüyle Avrupa Birliği’nin parçası durumunda olan ülkemizin Birlik ile bağını sürdüren en önemli araçlardan biri, adaylık sürecinin başlamasından beri uygulanmaya devam eden Avrupa Birliği projeleridir.
Avrupa Birliği projeleri
Avrupa Birliği projeleri sayesinde son yirmi yılda yalnızca genç, yetişkin yarım milyondan çok vatandaşımız Avrupa’da ve on binlerce Avrupalı ülkemizde eğitim, deneyim, staj, gönüllülük gibi birçok programa ve etkinliğe katılmakla kalmamış, aynı zamanda sosyal yaşama dair temel değerlerin iyileştirilmesi hedefiyle uygulanan program ve projelerle onlarca tematik alanda toplumda önemli farkındalıklar oluşmuş ve duyarlılığın artması sağlanmıştır. “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi”, “çevrenin ve doğa varlıklarının korunması”, “engellilerin sosyal yaşama kazandırılması”, “sivil toplumun güçlendirilmesi” gibi birçok program önceliğini buna örnek verebiliriz.
Politikaları yaşama geçirme araçları
Avrupa Birliği projeleri, aslında Birliğin 7 yıllık dönemleri kapsayan Çok Yıllı Mali Çerçeve adı verilen yöntemle hazırlanan “bütçesi ve programları” aracılığıyla “politikalarını” yaşama geçirme araçlarıdır. O nedenle bu projeler, Avrupa gündeminde ve dolayısıyla küresel gündemde yaşanan gelişmeleri takip etmede ve bu süreçlere ülkemizin katılım ve uyum sağlamasında dikkate değer bir katkı sunmaktadır.
Avrupa Birliği’nin 2021-2027 dönemi bütçesinin üye ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılasının yaklaşık %1’i ve toplam boyutu 1 trilyon 87 milyar Euro düzeyinde gerçekleşmesi planlanmıştır. 2021-2027 Çok Yıllı Mali Çerçevesinde yer alan ve Birlik politikalarını ve hedeflerini destekleyen 7 ana başlık bulunmaktadır:
- Tek pazar, inovasyon ve dijitalleşme
- Uyum, dayanıklılık ve değerler
- Doğal kaynaklar ve çevre
- Göç ve sınır yönetimi
- Güvenlik ve savunma
- Komşuluk ve Dünya
- Avrupa kamu yönetimi
Bu yeni bütçe yapısında “programlar”, her bir başlığa karşılık gelen tematik harcama önceliklerinin altında sıralanmıştır. Böylece her bir programın hangi politika hedeflerine nasıl katkıda bulunacağı konusunda net ve kolay anlaşılır bir sistem sunulmaktadır.
Bu programlar arasında ülkemizin yararlandığı Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Asistance – IPA) yanı sıra 2021 yılında katılım sağladığımız Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Birlikleri (ESC) gibi Birlik Programları yer almaktadır.
(Birlik programları hakkında geniş bilgiyi “AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ” kitabında okuyabilirsiniz.)
2021-2027 Avrupa Birliği programlarını, ülkemize sunulan proje fırsatlarını ve bu fırsatlardan yararlanmak için Avrupa Komisyonunun benimsediği proje tasarım ve yönetim araçlarını kullanarak proje oluşturmayı öğrenmek isteyenler için kapsamlı kaynak kitap.
Ülkemize sunulan proje fırsatları
Avrupa Birliği’nin 2021-2027 bütçe ve programlarını üzerine yapılandırdığı yukarıda sıralanan alanlar, ülkemizin de yararlanabileceği Birlik programlarının tematik öncelikleri ve proje fırsatları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yönde yürütülen ve yürütülecek projelerde güçlü roller üstlenerek yer almamız daha iyi bir gelecek için vazgeçilmez bir önem taşıyor.
Ülkemize sunulan fırsatlardan yararlanabilmek için, büyük resmin farkında olarak Avrupa düzeyinde rekabet ortamında başarılı sonuçlar elde edeceğimiz projeler geliştirmek zorundayız. Bunun için kurumlarımızın insan kaynağı kapasitesinin Avrupa Komisyonunun benimsediği proje tasarım ve yönetim araçlarını doğru biçimde kullanarak bu programlara başvuru sunabilecek ve belirlenen hedeflere ulaşmamızı sağlayacak yönde güçlendirilmesi en önde gelen ihtiyaçlarımızdan biri.
Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen standartlara göre projeler oluşturmayı öğrenmek, şüphesiz Komisyonun benimsediği proje kavramları, teknikleri ve araçları hakkında iyi bir bilgi birikimini gerektiriyor. “Avrupa Birliği Projeleri” adlı kitabımı, deneyimlerim ışığında bugüne dek elde ettiğim birikimi insan kaynağımızın genel kalite standartlarına ve uluslararası ölçütlere uygun proje hazırlama ve uygulama bilgi ve becerisi kazanmasına yardımcı olmak gayesiyle hazırladım. Başlangıçta zor ve karmaşık gibi görünen süreçleri birbirini izleyen sistematik ve akıcı bir yaklaşımla kolay anlaşılır şekilde açıklamaya çalıştım. Kitapta ayrıca geniş bir bölüm halinde 2021-2027 dönemi Avrupa Birliği programlarına ve ülkemize sunulan proje fırsatları yer alıyor. Üzerinde durduğum konuların tüm okuyucularım için ufuk açıcı olmasını diliyorum.
Yeni yazılarda görüşünceye dek, iyi okumalar. Öğrenmeye devam edin.
_________________
(*Bu yazı “AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ— Nedir? Neden, Niçin, Nasıl Hazırlanır ve Uygulanır?” adlı kitaptan derlenerek yayımlanmıştır.)
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz