AB Projeleri

Avrupa Birliği Erasmus+ Programı Nasıl Yönetilir?

Avrupa Birliği Erasmus+ Programı

Yurt dışında eğitim, öğrenim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik, gönüllülük, dayanışma ve ağ kurma faaliyetleri ile topluma yarar sağlayan projelerde kurumlar arasında çok uluslu işbirliklerini destekleyen Avrupa Birliği’nin Erasmus+ programı hakkında temel bilgileri öğrenmeye başlayın.

Avrupa Birliği’nin Avrupa’da eğitim, öğrenim (deneyim), gençlik ve sporu destekleyen hibe programı Erasmus+ (Erasmus Plus) programı, 2014 – 2020 dönemi için tahsis edilen 14,7 milyar Euro bütçesi ile Avrupa Birliği üye ve program ortağı ülkelerde 4 milyondan fazla kişiye yurt dışında eğitim, öğrenim ve deneyim kazanma fırsatı sağlamayı hedeflemiştir.

Web sitemde yer verdiğim Erasmus+ programıyla ilgili yazı dizisinde değindiğim konuların daha iyi kavranabilmesi için program hakkında bazı temel bilgilere yer vermenin yararlı olacağını düşündüm. O nedenle, bu yazıda Erasmus+ programının ve dolayısıyla projelerin nasıl yönetildiğini konusunu göreceğiz.

Erasmus+ Projeleri

Erasmus+ programı kapsamında yürütülen projeler, eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında 3 Ana Eylem (Key Actions / KA) ve 3 ek eylemden oluşur.

  • KA1 – Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
  • KA2 – Stratejik Ortaklıklar (Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği)
  • KA3 – Politika Reformları İçin Destek

Bu üç Temel Eyleme ek olarak Erasmus+ programı, Jean Monnet aracılığıyla Avrupa entegrasyonu ve spor alanındaki faaliyetler de dahil olmak üzere özel eylemleri ve Avrupa Dayanışma Birlikleri Programını da kapsar.

  • Özel Eylemler (Spor Destekleri, Jean Monnet Programı)
  • Avrupa Dayanışma Programı – ESC

Erasmus+ Programı Nasıl Yönetilir?

Erasmus+ programı kapsamındaki eylemlerin (projelerin) bir kısmı, Avrupa düzeyinde Avrupa Komisyonunun Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı (Education, Audiovisual, and Culture Executive Agency / EACEA) tarafından ve bir kısmı da ulusal düzeyde program ülkelerindeki Ulusal Ajanslar ve bazı program ortağı ülkelerdeki Ulusal Erasmus+ Ofisleri tarafından yönetilmektedir.

Avrupa Komisyonu

  1. Yürütme Ajansı (EACEA)
  2. Ulusal Ajanslar
  3. Ulusal Erasmus+ Ofisleri

Avrupa Komisyonundan başlamak üzere şimdi bu yönetim ajanslarının yürütmeyi üstlendikleri görev ve sorumluluklara kısaca göz atalım.

Avrupa Komisyonu

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Erasmus+ politikalarından sorumludur ve programın genel uygulamasını denetler. Komisyon (Genel Eğitim ve Kültür Müdürlüğü), bazı eylemlerin doğrudan yönetimi de dahil olmak üzere, Erasmus+ programının genel yönetimini yürütür.

Avrupa Komisyonu

Aşağıdaki konular bu genel yönetim kapsamında yer alır:

  • Program bütçesinin yönetimi
  • Program önceliklerinin belirlenmesi
  • Programın hedefleri ve kriterlerinin belirlenmesi
  • Uygulamanın izlenmesi ve yönlendirilmesi
  • Programın takibi ve değerlendirilmesi

Avrupa Komisyonu, Erasmus+ programı kapsamında yürütülen faaliyetleri (projeleri), yönetim bakımından 2 grupta sınıflandırılmıştır:

Erasmus+ programını yürüten ajans ve ofislere geçmeden önce kısaca bu merkezi ve merkezi olmayan faaliyetlerin ne anlama geldiğine değinmekte yarar var. Çünkü sözkonusu ajansların sorumlulukları bu faaliyetlere göre paylaşılmıştır.

Buradaki açıklamaları okuduktan sonra merkezi ve ülke merkezli faaliyetler kapsamında hangi projeler olduğunu öğrenmek isterseniz, Ulusal Ajansın Teklif Çağrıları sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Merkezi (Brüksel Merkezli) Faaliyetler

Merkezi faaliyetler Avrupa düzeyinde ve Avrupa Komisyonunun Yürütme Ajansı olarak da bilinen Brüksel’deki Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültürel Yürütme Ajansı (AECEA) tarafından yönetilir.

Merkezi projeler daha büyük ve daha stratejiktir; Avrupa düzeyinde belirli sorunların üstesinden gelecek şekilde tasarlanmıştır.

Merkezi Olmayan (Ülke Merkezli) Faaliyetler

Merkezi olmayan faaliyetler doğrudan her program ülkesinde bulunan Ulusal Ajanslar ve AB dışındaki ülkelerde bulunan Ulusal Erasmus+ Ofisleri tarafından yönetilir.

Ülke merkezli projelerin çoğunluğu ulusal, bölgesel veya yerel düzeyde uygulanan faaliyetlerdir ve ülkeler arasında karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımına dayanır.

Merkezi ve ülke merkezli eylemlerin hangileri olduğunu öğrenmek için Komisyonun Erasmus+ Calls for Proposals (Erasmus+ Teklif Çağrıları) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Şimdi bu projeleri yöneten ajanslarla devam edebiliriz.

1- Yürütme Ajansı (EACEA)

Avrupa Komisyonunun Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı (EACEA), Erasmus+ programı kapsamında “merkezi” faaliyetleri yönetmekle sorumludur.

Yürütme Ajansının yönetimi kapsamında aşağıdaki konu başlıkları yer alır:

  • Programın ve fırsatların tanıtımı
  • Teklif çağrılarının başlatılması
  • Hibe taleplerinin incelenmesi
  • Taahhüt ve izleme projeleri
  • Sonuçlarla iletişim kurma

Komisyon ve Yürütme Ajansı EACEA, bunlarla birlikte, Erasmus+ programı tarafından desteklenen diğer organların ve ağların yönetim ve finans faaliyetlerini ile bunlar yanı sıra bir dizi farklı çalışmalar ve araştırmalar da yürütmektedir.

Erasmus Plus Program

Erasmus+ programının yönetimi hakkında daha ayrıntılı bilgi, Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan Yıllık Çalışma Programlarından (Annual Work Programmes) edinilebilir.

2- Ulusal Ajanslar (NAs)

Erasmus+ programının uygulanması büyük ölçüde dolaylı yönetim olarak uygulanır. Erasmus+ programını yararlanıcılara mümkün olduğunca yakınlaştırmak ve etkin biçimde yürütülmesini sağlamak amacıyla Avrupa Komisyonu, Mali Tüzüğün 62 (1) (c) Maddesinde öngörüldüğü şekilde, programın uygulanmasını ve yönetimini program ülkelerindeki Ulusal Ajanslara devreder.

Ulusal Ajanslar program ülkelerinde yerleşiktirler ve üstlendikleri görevler şu konuları içerir:

  • Erasmus+ programı ve teklif çağrıları hakkında bilgi verme
  • Bulundukları ülkelerde sunulan başvuruları inceleme ve finanse edilecek projeleri seçme
  • Bulundukları ülkelerde Erasmus+ programının uygulanmasını izleme ve değerlendirme
  • Erasmus+ programından yararlanmak üzere başvuran ve katılımcı kişi ve kuruluşları destekleme
  • Diğer Ulusal Ajanslar ve AB ile çalışmalar yürütme
  • Erasmus+ programının ve faaliyetlerinin yerel ve ulusal düzeyde tanıtımı
  • Erasmus+ programı başarı öykülerini ve en iyi uygulamaları kamuoyuyla paylaşma

Ulusal Ajanslar ayrıca program yararlanıcısı kişi ve kuruluşlara, başvuru aşamasından projenin sonlanmasına kadar geçen sürede destek verirler. Bunlarla birlikte, program tarafından desteklenen alanlarda AB politikasını desteklemek için yararlanıcılar ve diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak çalışmalar yürütürler.

Avrupa Komisyonu, Erasmus+ programının “merkezi olmayan” (Brüksel merkezli olamayıp ülke merkezli olan) faaliyetlerini yürütmeleri ve yönetmeleri için Ulusal Ajanslara fon sağlamaktadır. Bu uygulama, ajansların, programı kendi ulusal eğitim, öğrenim/deneyim ve gençlik sistemlerine uygun şekilde uyarlamalarına imkân sağlar.

Komisyon Erasmus+ yönetiminin çoğunu program ortağı ülkelerde Ulusal Ajanslara emanet etmiştir. AB dışındaki ülkelerde ise bu görev, özellikle yüksek öğrenim alanında, Ulusal Erasmus+ Ofisleri tarafından yerine getirilmektedir.

3- Ulusal Erasmus+ Ofisleri (NEOs)

Erasmus+ programına yüksek öğrenim alanında katılan AB dışındaki ortak ülkelerde, Ulusal Ajansların çalışmalarınını yürütmek üzere Ulusal Erasmus+ Ofisleri bulunur. Bu ülkelerde Erasmus+ programına katılmak isteyen herkesin irtibat kuracağı yerler olan Ulusal Erasmus+ Ofisleri aşağıdaki faaliyetlerden sorumludur:

  • Programdan kimlerin yararlanabileceği konusunda bilgi verme
  • Potansiyel başvuru sahiplerine danışmanlık ve yardım sağlama
  • Erasmus+ projelerini izleme
  • Politika diyaloğu, çalışmaları ve etkinliklerini destekleme
  • Uzmanlar ve yerel makamlarla temasların sürdürülmesi
  • Politika gelişmelerini izleme

Erasmus+ Programına Destek Veren Kuruluşlar

Yürütme Ajansı, Ulusal Ajanslar ve Ulusal Erasmus+ Ofisleri yanısıra, Erasmus+ programına destek veren başka kuruluşlar da vardır. Aşağıda, proje ortağı bulmaya varan birçok konuda yararlanabileceğiniz bu kuruluşların bazıları ile üstlendikleri işlevler hakkında kısa bilgiler ve bağlantılarını bulabilirsiniz.

AB Erasmus+ Programı
  • Eurydice Network (Eurydice Ağı) – Ulusal eğitim politikaları ve sistemleri hakkında bilgi sağlar.
  • eTwinning – Okul personeli için araçlar, destek ve hizmet sağlayan işbirliğine dayalı bir online platform.
  • EPALE (The Electronic Platform for Adult Learning in Europe) – Avrupa’da Yetişkin Eğitimi için Elektronik Platform, sektörde yer alan personel ve profesyoneller için bir topluluk.
  • Network of Higher Education Reform Experts (Yüksek Öğrenim Reformu Uzmanları Ağı) – Program ortağı ülkelerde politika geliştirme ve diyalogu desteklemek, Erasmus+ projeleri hakkında iletişim kurmak, eğitim ve danışmanlık sağlamak üzere çalışır.
  • Euroguidance  (Avrupa Rehberlik Merkezi) – Eğitim ve istihdamda aktif olan uygulayıcılar ve politika yapıcılar için ulusal kaynak ve bilgi merkezleri ağı.
  • NARIC (National Academic Recognition Information Centres) – Ulusal Akademik Tanıma Bilgi Merkezleri. Yurt dışında edinilen diplomaların ve öğrenim sürelerinin tanınması hakkında bilgi sağlamanın yanı sıra yurt dışında eğitim konusunda tavsiyelerde bulunur.
  • National Teams of ECVET Experts (ECVET Uzmanları Ulusal Takımları) – Mesleki Eğitim ve Öğretim için Avrupa Kredi Sisteminin (European Credit System for Vocational Education and Training) benimsenmesini, uygulanmasını ve kullanımını teşvik eder.
  • SALTO-Youth Resource Centres (Gençlik Kaynak Merkezleri) – Gençlik çalışmaları, eğitim/deneyim ile ağ kaynakları ve faaliyetleri sağlar, Erasmus+ projelerini destekler ve bir Erasmus+ ortak bulma aracı barındırır.
  • Eurodesk Network (Eurodesk Ağı)– Gençlere eğitim, öğrenim/deneyim ve gençlik fırsatları hakkında bilgi hizmetleri sunar.
  • Youth Wiki (Gençlik Wiki’si) – Gençleri destekleyen ulusal yapılar, politikalar ve eylemler hakkında bilgi sağlar.

Daha fazla bilgi

Erasmus+ programı hakkında daha geniş bilgiye aşağıdaki sitelerden ulaşabilirsiniz.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz