Web / Bilgisayar / Cep Telefonu Web Sitesi / Blog Açma

WordPress Tema Özelleştirme — Görünüm, Ayarlar, Eklentiler…

WordPress Blog Özelleştirme

Blog özelleştirme, seçtiğiniz WordPress tema tarafından sunulan araçları kullanarak blogunuza istediğiniz görünümü verme işlemlerini kapsar. Şık ve profesyonel görünümlü bir blog sahibi olmanız için yapmanız gereken her şeyi bu rehberde inceleyeceğiz.

WordPress tema özelleştirme nedir ve nasıl yapılır? Şimdi blogunuza, kendi seçimlerinize göre şık ve profesyonel bir görünüm verme zamanı. Eğer henüz bir blog sahibi değilseniz, Yeni Başlayanlar İçin Adım Adım Blog Açma Rehberi ile en kolay ve hızlı şekilde blog kurma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Bu rehberde, birinci sınıf bir blog sahibi olmak için dünyanın en iyi araçlarını tanıtıyorum. Kendi web sitem / blogum için de kullandığım dünyanın 1 numaralı blog oluşturma platformu WordPress‘i ve ve onunla yakın çalışma içerisinde olan 1 numaralı web barındırma hizmeti Bluehost‘u neden seçmeniz gerektiği konusundaki geniş açıklamalarımı Blog Nasıl Açılır? Blog Açma Rehberi başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Rehberdeki adımları izleyerek blogunuza 7/24 ev sahipliği (hosting) için kaydınızı tamamladığınızda, doğrudan tema seçimine geçebilecek ve ardından bu sayfadaki bilgiler ışığında sitenize istediğiniz şık bir görünümü ve ihtiyaç duyacağınız işlevleri kolayca kazandırabileceksiniz.

WordPress Tema Özelleştirme Nedir?

Seçtiğiniz tema, WordPress sitenizin görünümünü veren ve içereceği işlevlerini belirlemenize yarayan temel yapısıdır. Şık bir site oluşturmak için binlerce ücretsiz veya ücretli tema arasından uygun bulduğunuz bir temayı sitenizde kullanabilirsiniz ve istediğiniz zaman değiştirebilişrsiniz.

Özelleştirme, genel anlamda, bir şeyin orijinal yapısı üzerinde mümkün olan değişiklikleri yapmak anlamına gelir. WordPress özelleştirme, WordPress sitenizin yapısında ihtiyacınıza göre değişiklikler yapıp size özel hale getirme anlamına gelir. seçtiğiniz WordPress tema tarafından sunulan araçları kullanarak blogunuza istediğiniz görünümü verebilirsiniz. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır: Sunulan seçenekler arasından farklı seçimler yaparak değişiklikler yapabilirsiniz, yeni eklentiler yükleyerek onlar aracılığıyla değişiklikler yapabilirsiniz veya temanın CSS, JS dosyalarını değiştirebilirsiniz.

WordPress Tema Özelleştirme Nasıl Yapılır?

WordPress platformu, kullandığınız temayı kolayca isteğinize uygun şekilde düzenlemeye yarayan çeşitli özelleştirme seçenekleri sunar.

WordPress Yönetim (Başlangıç) Panelindeyken, temanızı ve dolayısıyla blogunuzu özelleştirmeye başlayabilirsiniz. İsterseniz işe WordPress Yönetim (Başlangıç) Panelini tanıyarak başlayalım.

WordPress yönetim paneli

İyi bir WordPress kullanıcısı olmak için, önce WordPress admin menüsünün görünümünü ve başlıklarını tanımalısınız. Yönetici menü ögeleri şunlardır:

WordPress Başlangıç Menü

Başlangıç (Dashboard) – Yönetim Paneli / WordPress’e giriş yaptıktan sonra ekranınıza gelen sayfadır.

Güncellemeler (Updates) – WordPress, eklentileri ve temanızın yeni sürümü yayımlandığında bu menü uyarı verir. WordPress otomatik güncelleme de yapmaktadır.

Yazılar (Posts) – Buradan yeni blog yazıları (gönderi / post) yazıp yayınlayabilir, önceki blog yazılarınızı görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bir blog yazısı nasıl hazırlanır ve yayımlanır konusu üzerinde yukarıda durduk.

Ortam (Media) – Burası, blogunuza yüklediğiniz tüm görselleri, videoları vb. diğer dosyaları içeren medya kütüphanesidir.

Sayfalar (Pages) – Buradan yeni sayfalar (page) yazabilir ve yayınlayabilir, eski sayfaları görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bir blog sayfası nasıl hazırlanır ve yayımlanır konusuna yukarıda değinmiştik.

Yorumlar (Comments) – Yorumlarla ilgili her şey buradadır. Okuyucularınız yazılarınızın altlarına yorum bıraktıklarında burayı hemen kavrayacaksınız.

Görünüm (Apperance) – Blogunuzun nasıl görüneceğini buradan değiştirebilirsiniz. Aşağıda ayrıntılı olarak ele alacağız.

Eklentiler (Plugins) – Blogunuza yeni işlevler kazandıran eklentileri buradan ekleyebilir, etkinleştirebilir ve kaldırabilirsiniz. Blogunuzu için bir WordPress tema seçimi yaptıktan sonra eklentiler nasıl kurulur ve etkinleştirilir konuları üzerinde duracağız.

Kullanıcılar (Users) – Eğer blogunuza sizden başka birileri daha içerik oluşturacaksa, onları buraya kullanıcılar olarak ekleyebilirsiniz ve böylece onlar da yazı düzenleyebilirler. Eğer başkaları içerik yazmayacaksa, şimdilik kullanıcı ekleme kısmını atlayabilirsiniz.

Araçlar (Tools) – Yazılarınızı yayınlamak için kullanabileceğiniz bazı ek araçlar buradadır. Şimdilik atlayabilirsiniz.

Ayarlar (Settings) – Burada blog ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz. Önemli blog ayarları nasıl yapılır, birazdan inceleyeceğiz.

ÜCRETSİZ bir tema seçin

Blogunuza görsel tasarımı verecek tema seçimi, işin en eğlenceli adımıdır. Blogunuzun mükemmel görünmesini sağlayan ve WordPress kurulumu ile birlikte hazır gelen istediğiniz bir temayı ÜCRETSİZ edinebilirsiniz. WordPress’in bu kadar çok tercih edilmesinin nedenlerinden biri, her türlü web sitesi için uyumlu binlerce temadan istediğinizi bir tıkla kurabilme kolaylığıdır. Temalar, sitenizin içeriklerini kaybetmeden görünümünü dilediğiniz zaman değiştirmenize yarayan hazır tasarım şablonlarıdır.

Temalar, blog görünümünü değiştirirken özelliklerini veya performansını çok fazla etkilemez, oluşturduğunuz içerikler zarar görmez.
WordPress temaları otomobillerin dış görünümü veya kaportası gibi düşünebilirsiniz. Temalar, blog görünümünü değiştirirken özelliklerini veya performansını çok fazla etkilemez, oluşturduğunuz içerikler zarar görmez. Farklı elemanlar ve bileşenlerin blogunuzda yerleşim düzenleri ile fontlar ve renkler gibi stil unsurları değişir. Temanızı istediğiniz sıklıkta değiştirebilirsiniz. WordPress, her tür ihtiyaca uyacak şekilde optimize edilmiş harika görünümlü binlerce temaya sahiptir. WordPress.org Tema dizinine giderek mevcut 5 binden fazla ücretsiz WordPress temayı inceleyebilir ve önizleme (preview) yapabilirsiniz. Bu temaları bilgisayarınıza indirmenize gerek yok, bir tıkla nasıl değiştirebileceğinizi aşağıda açıklıyorum.

Tema seçiminiz önemli bir karardır ve bazen ihtiyacınıza uygun mükemmel temayı bulmak için uzun süreler harcayabilirsiniz.

Temanızı değiştirmek için “Görünüm > Temalar” yolunu izleyin. Gelen ekranda “Yeni Ekle’yi” tıkladığınızda, karşınıza gelecek temalar arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Öne çıkan, Popüler, En son, Favoriler ve Özellik filtresi ile seçiminizi daraltabilirsiniz.

WordPress Tema Ekle

Blogunuz için uygun temaları görmek için sağdaki “Tema ara” kutucuğuna blog yazarak arama yapın. Seçtiğiniz temayı “ön izleme” yapabilir ve “kur’u” tıkladığınızda otomatik kurabilirsiniz.

Blog tasarım unsurları

Temaların işlevini kavramak için blog tasarımının farklı unsurlarına kısaca göz atmamızda yarar var:

Üst ve alt bilgi kısımları: Blogunuzda gezilecek her sayfada yer alacak unsurlardır. Üst bilgide logo, başlık ve gezinme menüleriniz yer alır. Alt bilgide ise sunulan seçeneklere göre farklı unsurlara yer verebilirsiniz. Bunların yerleşimi ve görünümü konusunda temanızın sunduğu seçenekleri kullanabilirsiniz.

Görsel ve metinler: Altbilgi ve üstbilgi arasında kalan içerikler her sayfada farklılık gösterir. Paylaşmak istediğiniz konuları ve bilgileri barındıran bu içerikleri WordPress’te “blog yazısı” veya “sayfa” olmak üzere 2 formatta oluşturabileceğiniz yukarıda açıklamıştım. Metinler içerisinde görseller ve videolar gibi medya kullanabilirsiniz. Bu metinlerin yerleşimi ve görünümü konularında temanızın sunduğu seçeneklere göre ayarlamalar yapabilirsiniz. Ayrıca yazı ve sayfalarınızın altında tercihinize göre yorumlara yer verebilirsiniz.

Kenar çubuğu: Blogunuzda kullandığınız temanın özelliklerine göre solda veya sağda bir sütun yer alabilir. Bu sütunda çeşitli özellikler sunmanıza yarayan bileşenleri kullanabilirsiniz. Kurulum ile gelen “arşivler” ve “takvim” gibi hazır bileşenlerle birlikte, WordPress eklentiler ile yeni bileşenler de ekleyebilirsiniz. Bu sütuna eklediğiniz bileşenler ile blogunuza istediğiniz işlevi kolaylıkla kazandırabilirsiniz.

WordPress Blog Açma Varsayılan Tema

Kullandığınız temanın sunduğu özelliklere göre çeşitli unsurların yerleşim ve görünümünü seçimlerinizle belirleyebilirsiniz. Çoğu zaman bir bileşen eklemek için yapmanız gereken sadece bileşeni sürükleyip bırakarak ayarlarını yapmaktan ibaret olduğu gibi, bazen de bir görünüme yer vermek “göster” veya “gizle” arasında seçim yapmak kadar basittir. Aşağıda, tüm bu ögeler ve daha fazlası hakkında bilgi vereceğim.

Blog Açma İpucu

Başlangıç için ücretsiz temaları kullanmanız ve onlarla deneyim kazanmanız doğru olmakla birlikte ücretsiz temaların premium (ücretli) temalara göre daha az işleve ve yetersiz desteğe sahip olduğunu akılda tutun. Blogunuzun yapısını ve tarzınızı zamanla netleştirdiğinizde, mutlaka ihtiyacınıza uygun, bir premium tema ile yola devam etmenizi öneririm. Premium temalar size büyük kolaylıklar sağlayacaktır ve 10 Dolardan başlayan fiyatlarla bir kez yapacağınız ödeme ile temanızı ömür boyu kullanabilecek, güncellemelerden yararlanabileceksiniz.

Tema seçimi için öneriler

Blogunuz için WordPress tema seçerken şunlara dikkat etmenizi öneririm:

  • Sadelik: Berrak bir tasarım, okuyuculara taze, temiz bir his verir ve blogunuzda gezinmelerini kolaylaştırır.
  • Uyumluluk: Temanızın, farklı ekran boyutları ve cihazlara göre yerleşim düzenini uyumlaması gerekir. Mobil cihazların son derece yoğun kullanıldığı günümüze, uyumluluk bir zorunluluktur. (Tema açıklamasında “Responsive” ifadesini görün.)
  • Hız: Temalar genellikle yavaşlatıcı değildir ancak yine de hızını test etmek iyi bir fikir olabilir. Tema hızını test etmek için Pingdom Web Sitesi Hız Testini kullanabilirsiniz. Temanın demosunun URL’sini girin ve sayfanın ne kadar süreyle yüklendiğini görün. İdeal yükleme süresi 2 saniyenin altındadır. Yükleme süresi eğer 3 saniyeyi geçiyorsa, farklı bir tema kullanmak isteyebilirsiniz.
  • Özelleştirme kolaylığı: Temanız kolaca özelleştirilebilmelidir. Aksi takdirde, her değişiklik yapmak istediğinizde zorlanırsınız. Günümüzde pek çok tema kolay özelleştirme seçenekleri sunar.
  • SEO için optimize edilmiş: SEO (Searh Engine Optimization) arama motorları için optimizasyon kısaltmasıdır. SEO gözetilerek tasarlanmış bir temayı seçmek daha doğru bir karardır. (Tema açıklamasında “Optimized for SEO” (SEO için optimize edilmiş) veya “Ready for SEO” (SEO’ya hazır) ifadelerinin yeraldığını görün.)
  • Güvenlik: Temalar genellikle güvenlik sorunları oluşturmaz, ancak yine de bazı kullanıcı incelemelerini ve yorumları kontrol etmek yararlıdır —bunu yaparken kullanıcıların temayla güvenlik sorunları yaşayıp yaşamadıklarını da kontrol edin.

Tema seçiminde bu faktörleri göz önünde bulundurun ancak en önemlisi, sevdiğiniz ve okuyucularınızın görmesini istediğiniz bir tema seçin.

Site başlık metnini ve sloganını değiştirme —Ayarlar

Site başlığı, arama yapanlara blogunuzun kısaca ne hakkında olduğunu açıklar. Başlıklar, arama motorlarının yaptıkları sıralamayı belirlemede önemli bir rol oynar; o nedenle başlıkta hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelere yer vermeniz yararlı olur. İsterseniz burada blogunuzun alan adını da kullanabilirsiniz.

Site başlığını blogunuzdaki yazı ve sayfaların özgün başlıkları ile karıştırmayın! Örneğin, bu sitenin başlığı “BakiKaracay.com.” Okuduğunuz bu yazının başlığı ise “WordPress Blog Özelleştirme: Nasıl Yapılır?”. Site başlıkları her sayfanın veya yazının başlığının sonuna eklenir. (Bunları görmek için şimdi farenizi web tarayıcınızın üst kısmındaki sekmenin üzerinde tutun).

Site başlığı, Slogan, WordPress Adresi (URL), Site lisanı ve Zaman dilimi gibi düzenlemeler için “Ayarlar > Genel” bölümüne gidin ve açılacak aşağıda gördüğünüze benzer formu doldurun.

WordPress Genel Ayarlar ÖZelleştirme

Blogunuzda yapılan yorumlar, burada belirteceğiniz e-posta adresine otomatik gelecektir.

Başlık görselini değiştirme

Blogunuza giren ziyaretçilerinizin ilk gördüğü şey genellikle başlık görselinizdir. Bu nedenle başlık görselini akıllıca seçmek ve özelleştirmek gerekir. Başlık görselini nasıl değiştirebileceğiniz kullanığınız WordPress temaya bağlıdır. Örneğin, “Twenty Fourteen” isimli temayı kullanıyorsanız, blogunuzun varsayılan başlığı, bir başlık metni ile siyah bir çubuktan ibaret olacaktır. Başlığa bir görsel eklemek isterseniz, aşağıdaki adımları uygulayın:

  • WordPress Yönetim Panelinde Görünüm > Başlık’a gidin.
  • “Dosya Seç” i tıklayın ve bilgisayarınızdan bir görsel yükleyin.
  • Alternatif olarak, Ortam Kitaplığınızdan bir görsel seçmek için “Resim Seç”i tıklayın. Ortam Kitaplığınızda bir görüntü yoksa, kullanmak istediğiniz görüntüyü sürükleyip görünen kutuya bırakın, dosyayı seçin ve “Başlık olarak ayarla”yı tıklayın.
  • “Değişiklikleri Kaydet”i tıklamadan önce gerekirse verilen ölçülere göre kırpma yapın.

“Twenty Fourteen” gibi birçok tema, başlık metnini gösterip gizlemenize veya rengini değiştirmenize imkân verir. Bunun için Ayarlar> Genel’e gidip istediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz.

Yorumları devre dışı bırakma

Ziyaretçilerinizin yorum bırakmasını istemediğiniz sayfalarda bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Yeni bir sayfa yazarken sağ üst köşedeki “Ekran Tercihleri”ni tıklayın.
  2. Açılan pencerede “Tartışma” kutusunu tıklayın. Böylece en altta “Yorumlara İzin Ver” kutucuğu görünür.
  3. “Yorumlara İzin Ver” önündeki işareti kaldırın.

Eğer varsayılan olarak her yeni sayfada yorumları devre dışı bırakmak isterseniz, “Ayarlar > Tartışma”ya gidin ve “Kişilerin yeni makaleler hakkında yorum göndermesine izin ver” önündeki işareti kaldırın.

Sabit Anasayfa ayarlama

Blogunuzun anasayfasının blog yazısı gibi görünmesi sizi hayal kırıklığına uğratmasın! En son blog yazınızın her defasında en üstte göründüğü bir görünümün aksine, istediğiniz gibi sabit bir anasayfa ayarlayarak, blogunuza her girildiğinde sizin tasarladığınız giriş sayfasının görünmesini sağlayabilirsiniz.

Bunun için önce yeni bir sayfa yaratın. Ardından, “Ayarlar > Okuma’yı” tıklayarak Okuma Ayarları bölümüne gidin. Burada “Ana sayfa görüntülenmesi” önündeki “Sabit sayfa” seçeneğini işaretleyin ve hemen altındaki açılır listeden yeni oluşturduğunuz sayfayı seçin. Son olarak “Değişiklikleri Kaydet”i tıklayın. Böylece blogunuza girildiğinde ziyaretçileriniz bu yeni oluşturduğunuz sayfayla karşılanacaktır.

WordPress Okuma Ayarlar Özelleştirme

Eğer sabit bir sayfa seçmezseniz, WordPress son gönderilerinizi anasayfanızda göstermeye başlayacaktır.

Menüler ve yeni menü ekleme

Temaların özelliğine ağlı olarak genellikle 3 menü kısmı bulunur:

  • Birincil Menü —en görünür yerde genellikle anasayfa ve kategorilere bağlantılar.
  • Üst Menü —en üstte “İletişim” ve “Hakkımızda” gibi sayfa bağlantıları.
  • Alt Menü —en altta (footer) Gizlilik Politikası, Kullanım Koşulları gibi sayfa bağlantıları.

Menü oluşturma işleminden önce menülerde yer vereceğiniz sayfa ve kategori gibi elemanların hazır olması gerekir. Menü oluşturma sayfasına Yönetim Panelinde “Görünüm > Menüler” sekmesinden gidin. Yeni menü eklemek için öncelikle menüye bir isim verip, kullandığınız temaya göre nerede yer alacağını işaretleyerek kaydedin. Menüye ekleyebileceğiniz kategoriler ve sabit sayfalar yan bölümde görünecektir. Yer almasını istediğiniz kategori veya sayfaları seçip “Menüye ekle” butonuna tıklayın. Sürükle – bırak ile menüdeki ögelerin sıralamasını değiştirebilirsiniz. Eğer menüdeki bir ögenin alt eleman olarak yeralmasını isterseniz, menüdeki o sayfa veya kategori kutusunu ana ögenin altında biraz sağa doğru sürükleyip bırakın. Son olarak “Menüyü kaydet”i seçmeyi unutmayın.

Kenar çubuğunu düzenleme

Çoğu WordPress temasının sağ tarafında bir kenar çubuğu vardır (bazı durumlarda sol taraftadır).

Kenar çubuğundan kurtulmak veya ihtiyaç duymadığınız “Kategoriler”, “Meta” ve “Arşivler” gibi ögeleri düzenlemek istiyorsanız, WordPress Yönetim Panelinde “Görünüm > Bileşenler”e gidin. Burada, sürükle ve bırak yöntemini kullanarak kenar çubuğuna farklı “kutular” ekleyebilir veya istemediğiniz ögeleri kaldırabilirsiniz.

ÜCRETSİZ eklentiler ile blogunuzu zenginleştirin

Eklentiler, WordPress’e yükleyebileceğiniz komut dosyaları, yani programlardır. Çoğu ücretsizdir. Sitenize ek işlevsellik kazandırırlar. Ürünlerinizi satmak mı istiyorsunuz, WooCommerce gibi bir e-ticaret eklentisini kurun ve hoop, satışlara başlayın. Abonelik mi başlatmak istiyorsunuz, üyelik eklentisini kurun ve grubunuzu oluşturmaya başlayın. Fotoğraf galerisi, form sayfası, anket, sayaç gibi her tür özelliği WordPress blogunuza ekleyebilirsiniz. Ne tür bir işleve ihtiyacınız varsa, onun bir eklentisinin var olduğunu garanti ederim. WordPress’in bu kadar güçlü olmasını sağlayan nedenlerden biri eklentiler ile her tür işlevi ekleyebilmenizdir. Blogunuza istediğiniz bir eklentiyi kurmak için şu adımları izleyin:

  1. WordPress Yönetim Paneline giriş yapın ve eklenti yükle sekmesine (Eklentiler > Yeni Ekle) tıklayın.
  2. Gelen ekranın sağ üst köşede eklenti arama kutucuğuna yüklemek istediğiniz eklenti ismini yazın ve enter tuşuna basın.
  3. Yüklemek istediğiniz eklenti listelendiğinde, eklenti kutucuğunda yer alan “Şimdi Kur” butonuna tıklayın.
  4. Yükleme işlemi bittiğinde “Eklentiyi Aktifleştir” seçeneğini tıklayarak işlemi tamamlayın.

İşte blogunuza öncelikle kurmak isteyeceğiniz birkaç eklenti:

Akismet: WordPress’i kurduğunuzda bu eklenti pasif halde gelmektedir. Blogunuzdaki yorumlar bölümüne gönderilen spamları tespit ederek engeller ve sizi büyük bir zaman kaybından kurtarır. Hemen aktifleştirebilirsiniz.

Contact Form 7: Ziyaretçilerinizin blogunuz üzerinden size e-mail gönderebilmelerini sağlayan iletişim formu oluşturmanıza yarayan eklenti.

Jetpack: Site istatistikleri ve analizler yanında fotoğraf galerisi ve otomatik sosyal medya paylaşım butonları gibi WordPess kullanıcılarının ihtiyaç duyacağı çok sayıda işlevi bir arada yerine getiren eklentidir.

SEO by Yoast: Blogunuzun arama motorlarında kolayca bulunabilmesi için yazı ve sayfalarınızı uygun şekilde yapılandırmanıza yarayan eklenti.

SEO (Search Engine Optimization / Arama Motoru Optimizasyonu) eklentileri konusunda bilgilerinizi artırmak için İnternet’te yayınlanmış birçok kaynaktan yararlanabilirsiniz.

“Görünüm > Özelleştir” sekmesi

Artık blog tasarımı temel bilgilerine sahip olduğunuza göre, blogunuzu beğeninize göre daha da özelleştirebilirsiniz. Bunun için, “Görünüm” sekmesine gidin, ardından “Özelleştir”i tıklayın. Bu sizi sağda blog ana sayfanızı, solda ise özelleştirme menüsünü gösteren bir ekrana getirecektir.

WordPress Blog / Site Özelleştirme
WordPress blog site tema özelleştir

Yukarıda örnek olarak Yrimi “Yirmi Ondört” ve “Yirmi Onyedi” isimli 2 farklı temanın özelleştirme seçeneklerini görüyorsunuz. Kullandığınız temaya bağlı olarak özelleştirme seçenekleri farklı olabilir. Bu ekrandan yapabileceğiniz özelleştirmelere birer birer bakalım. Bunların bazılarını yukarıdaki bilgilerden hatırlayacaksınız.

  • Site Başlığı ve Sloganı —Bu bölüm, blogunuzun üst kısmında görünen başlık ve alt başlıkları değiştirmenize olanak tanır. Ayrıca, “Başlık Metnini Göster” kutusunun işaretini kaldırarak bunları kaldırma seçeneğiniz de var.
  • Renkler —Burada başlığınızın metin rengini ve arka plan renginizi değiştirebilirsiniz.
  • Başlık görseli —Bu seçenekle, başlığınıza bir görsel ekleyebilirsiniz. Her temanın başlığı için farklı bir görsel boyutu olacağını lütfen unutmayın.
  • Arka plan görüntüsü —Arka planda düz renk yerine bir görüntü kullanmak istiyorsanız bu bölümden istediğiniz görüntüyü yükleyerek kullanabilirsiniz.
  • Navigasyon —Burada gezinme menülerinizden hangisini kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz. Burada bir menü seçebilmeniz için daha önceden oluşturulmuş olması gerekir. Menünün nasıl oluşturacağını yukarıda açıklamıştım.
  • Bileşenler —Bu bölüm, yan çubuk menülerinize bileşen eklemenizi ve kaldırmanızı sağlar. Blogunuzun “Ana Kenar Çubuğu”nda yeralan bileşenlerin listesini görmek için önce “Bileşenler”i ve ardından “Ana Kenar Çubuğu”nu tıklayın. Büyük ihtimalle, Arama, Arşivler ve Meta başlıklı bileşenleri göreceksiniz. Ayrıca, bu 3 bileşenin blogunuzda nasıl göründüğünü sağ kenar çubuğuna bakarak görebilirsiniz. Arama bileşeni bir arama kutusu oluşturur, Arşiv bileşeni blog yazılarınızın aylık arşivini ve Meta bileşeni de blogunuzla ilgili çeşitli bağlantılar gösterdiğini görebilirsiniz. İsterseniz bunları tek tek silebilirsiniz. Bunun için, bileşenin adının yanındaki oku tıkladıktan sonra “Kaldır”ı tıklayın. Yeni bileşenler eklemek isterseniz, “Bileşen Ekle” butonuna tıklayın ve istediğiniz bileşeni seçin. Örneğin, yazılarınızı yayım tarihleriyle birlikte gösteren bir “Takvim” bileşeni ekleyebilirsiniz. Eklendikten sonra, “Kaydet ve Yayımla” düğmesini tıklayın.

Kalıcı bağlantılarınızı değiştirme

Blogunuza her yeni bir paylaşım yayımladığınızda, benzersiz bir URL ile yeni bir sayfa oluşturursunuz. URL adlarınızın ayarları “Permalinks” (Kalıcı Bağlantı) olarak bilinir. Varsayılan kalıcı bağlantı ayarları genellikle bir grup rakam içeren şuna benzer URL’lerdir: https://www.bakikaracay.com/?p=123

Bu ayarı değiştirmek için Yönetim Panelinde “Ayarlar” sekmesine gidip “Kalıcı Bağlantılar”a tıklayın. Ardından listelenen seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Arama motorlarında bulunabilmesi için burada “gönderi adını” (post name) kullanmak tercih edilir. Bunun için “Özel Yapı” satırını işaretleyerek blog adresinizin önündeki boş kutuya /%postname% yazın ve kaydedin (Örnek: https://www.bakikaracay.com/%postname%).

Tebrikler —Blogunuzu özelleştirdiniz!

Blog Açmak İçin Adım Adım Rehber başlıklı yazımdaki adımları izleyerek blog kurma işlemini tamamladıysanız ve bu yazıda verdiğim blog özelleştirme çalışmalarını yaptıysanız, artık tam işlevli WordPress blogunuz hazır olmalı!

Blogunuzu özelleştirmeyi bir de canlı görmek istiyorsanız, https://youtu.be/55t-zIC42ak adresine giderek ilgili videoyu (İngilizce) izleyebilirsiniz.

İstediğiniz gibi şık ve profesyonel görünümlü bir bloga sahip olduktan sonra, şimdi Blog Trafiğini Artırma ve Para Kazanmanın yollarını keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Rehber (tüm adımlar):

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

4 yorum

  • WordPress hakkında çok şık, temiz ve düzenli bir yazı olmuş. Benim de böyle bir yazı dizim var. İnceleyip geri bildirim yapabilir misiniz Baki Bey? Şimdiden teşekkürler, bu yönde kendimi geliştirmeyi amaçlıyorum. Ellerinize sağlık, iyi çalışmalar dilerim.

  • Senelerdir Colormag temasını kullanıyorum. Bazen sıkıldığımı düşünerek değişiklik yapma konusunda hevesleniyorum. Öneri arşiviniz için teşekkür ederim.