Web / Bilgisayar / Cep Telefonu Web Sitesi / Blog Açma

Bir Blogun Yapısı Nasıldır? Blog Yazıları ve Blog Sayfası

Blog Yapısı Nasıldır

Bir blogu diğer web sitelerinden ayıran temel fark, sürekli eklenen blog yazıları ile kullanıcıların bu içeriklere kolay erişimi için blog yazılarının otomatik olarak listelendiği bir “blog sayfasına” sahip olmasıdır. Blogların nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan bu yazıyı okuduğunuzda, kimseye ihtiyaç duymadan bir blogu rahatlıkla yönetebilecek düzeyde konuya hakim olacaksınız.

Bir blogu veya blogları diğer web sitelerinden ayıran özelliklerin neler olduğunu bir önceki yazımda ayrıntılarıyla açıklamaya çalışmıştım. Eğer henüz okumadıysanız, öncelikle “Blog Nedir? Blog ile Diğer Web Siteleri Arasında Ne Fark Var?” başlıklı sözkonusu yazımı okumanızı öneririm. O yazının devamı niteliğindeki bu yazıda blogların yapısını daha yakından göreceğiz.

Her blogun yapısı aslında aynı temel esasa dayanır. Bu yazıda anlatıldığı şekilde, blogların nasıl bir yapıya sahip olduğunu öğrendiğinizde bir blogu rahatlıkla yönetebilmenize yardımcı olacak yeterli temel bilgiye sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz.

Web sitesi türleri ve yapıları

Haber siteleri, online alışveriş siteleri, kişisel web siteleri ve sosyal medya siteleri gibi çok çeşitli siteleri hemen her gün geziyoruz.

Yapısı ve içeriği birbirinden farklı olan bu sitelerin her birinde farklı türden içeriklerle ve kullanıcılara sunulan farklı işlevlerle karşılaşıyoruz. Örneğin, bir markanın kozmetik ürünlerinin satışının yapıldığı bir alışveriş sitesinde, bir sanatçının kişisel web sitesindeki gibi biyografi türünden metin veya görseller yer almaz. Online satış sitelerinde, ürün görselleri ve fiyatları, satın al, alışveriş sepeti gibi farklı işlevler sunan ikon ve butonlar bulunur. Benzer şekilde, bir haber sitesinde de, örneğin Honda marka otomobillerin tanıtıldığı sitedeki türden içeriklerle karşılaşmayı beklemeyiz. Görünüm ve işlevler bakımından ne tür bir siteye girdiğimizi genellikle ilk görüşte hemen fark ederiz.

Peki bir blogun yapısı nasıldır? Şimdi blogları görelim.

Blogun Yapısı

Blogun yapısı

Blogların günümüzde bu kadar yaygın olmasının nedenlerinden en önemlisi, WordPress diye bilinen, güçlü ve kullanımı son derece kolay blog oluşturma ve içerik yayınlama platformunun geliştirilmiş olmasıdır. Blogların yapısını konu ederken WordPress yazılımından bahsetmeden olmaz.

WordPress açık kodlu ve ÜCRETSİZ bir yazılımdır. Halen mevcut blogların neredeyse üçte ikisi WordPress ile oluşturulmuştur. İnternet’te sitemizin yaşadığı yer olan sunucumuza WordPress kurulumu genellikle otomatik olarak veya bir tıkla tamamlanır. Bu mükemmel blog oluşturma platformu, tüm düzenleme işlemelerini bizim adımıza otomatik olarak yapar. Görünüm ve işlevlere dair başlangıçta yaptığımız tercihler sonrasında bir blog için tek yapmamız gereken, düzenli yeni blog yazıları eklemektir.

Bir blogdan bahsederken, özellikle şunu hatırlamalıyız:

Bir siteye blog niteliği kazandıran ana unsur, sürekli paylaşılan blog yazılarıdır. Blog yazıları, blogların olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla, blogların yapısı da zaten sürekli üretilecek bu blog yazılarına yer verecek ve onları öne çıkaracak tarzda tasarlanmıştır.

Bir blogda blog yazılarının yer aldığı çok sayıda özgün içerik yanısıra kullanıcıların bu yazılar arasından seçim yapabilmesi için blog yazılarının liste halinde sergilendiği bir sayfaya ihtiyaç vardır.

Blogları yapı olarak diğer sitelerden ayıran da, her blogun yapısında yer alan ve yalnızca bloglara özgü bu iki tür web sayfasıdır.

  • Blog yazısı
  • Blog sayfası

Ancak bir blogun yapısını kavramaya çalışırken bu ikisini birbiriyle karıştırmamak da son derece önemlidir. Yeni başlayanların yaşadıkları sıkıntıların büyük bölümü bu ikisini ayırt edememelerinden ve blogların mantığını kavrayamamaktan kaynaklanır. Aşağıdaki açıklamaların bu ayrımı kolaylıkla yapmanıza ve bir blogun yapısı konusunda asla karmaşa yaşamamanıza yardımcı olacağından eminim.

Blog Açma Konusunda Bilgiler

Blog yazıları ve blog sayfası

Blog yazısı, yayıncının (blog yazarının) planlı olarak geliştirdiği, farklı başlıkları olan ve belirli aralıklarla yayınladığı makale türü özgün içeriklerdir.

Blog sayfası ise, ayrı ayrı başlıkları ve yayın tarihleri olan blog yazılarının (makalelerin) kronolojik sırayla sergilendiği (sunulduğu) sayfadır.

Her gün, her hafta veya ayda birkaç kez blog yazısı yazabilirsiniz; böylece bir süre sonra onlarca, yüzlerce blog yazınız olabilir. Ancak blog sayfanız tek bir sayfadır; görünüm ve yerleşimle ilgili seçimlerinizi yapıp bir kez yayınladıktan sonra başka bir şey yapmanız gerekmez. Siz sitenize yeni blog yazıları ekledikçe, blog sayfası, blog yazılarınızı tarihlerine göre sıralayacak şekilde otomatik olarak güncellenir. Blog sayfasında genellikle blog yazılarının tamamından çok giriş kısımları sergilenir.

Blog yazıları hakkında bir özelliği daha hemen burada analım. Blog yazılarının kronolojik olarak sıralanması yanısıra, onları belirleyeceğiniz kategoriler ile de sınıflandırmanız mümkün. Örneğin bu sitedeki yazılarımın Fotoğrafçılık, Seyahat, Blog Açma gibi kategoriler şeklinde sınıflandırılmış olduğunu görebilirsiniz. Okuduğunuz bu yazı Blog Açma kategorisinde yer alıyor. Kategorilerin altında daha küçük gruplandırmalar oluşturmaya ihtiyaç duyarsanız, bunun için de yazıları etiketleme fonksiyonunu kullanabilirsiniz.

Blog ana sayfası

Seçiminize bağlı olarak blog sayfanız sitenizin ana sayfası da olabilir, menüden bir bağlantıyla gidilen diğer bir sayfa da olabilir.

Yani, bir site başlı başına bir blog olacak şekilde de düzenlenebilir, daha kapsamlı bir siteye bir blog da (veya blog bölümü) eklenebilir. Böylelikle, isterseniz başlı başına sade bir blogda, isterseniz daha geniş bir sitede blog yazma (bloglama) yolunu seçebilirsiniz.

Diğer sayfalar: Hakkımda ve İletişim sayfaları

Bloglarda genellikle Hakkımda, İletişim ve Gizlilik Politikası gibi sayfalar da bulunur. WordPress, sitenize eklemek istediğiniz her türden sayfayı birkaç tıkla kolaylıkla oluşturmanıza imkân verir.

Ancak dikkat ettiyseniz, başlangıçta sitenizde yer vereceğiniz sayfalar, zamanla oluşturacağınız blog yazıları gibi otomatik olarak sergilenmezler. Sitenizdeki her bir sayfaya kullanıcıların erişimi için menüden bağlantı verilmesi gerekir. WordPress’te tut-bırak yöntemiyle menülerinizi oluşturmak birkaç tıkta sonuçlandırabileceğiniz bir işlemdir.

Blog Yazısı ve Blog Sayfaları

Blog yazma

Tarayıcınıza bir web sitesinin adresini (“benimsitem.com” gibi) yazarak ana sayfasına girdiğinizde doğrudan blog sayfası açılıyorsa, bu tür siteler için basitçe blog tanımı kullanılır. Bir blogun, blog sayfasından başka bir ana sayfası yoktur.

Blog sayfası genellikle en yeni blog yazısı en üste gelecek şekilde düzenlenmiştir. Ana sayfasında en son tarihli yazı en üstte olacak şekilde birbiri ardına sıralanmış içerikleri (blog yazılarını) gördüğümüzde, ziyaret ettiğimiz sitenin bir blog olduğunu biliriz.

Web sitesinde blog yazma

Ana sayfası blog olan siteler yanısıra, bambaşka bir ana sayfası olan kapsamlı bir sitenin bir blog sayfası da (bölümü) olabilir. Çoğunlukla sitenin ana menüsünden erişebileceğiniz bu blog sayfasında, yine birbiri ardına sıralanmış içeriklerle (blog yazılarıyla) karşılaşırsınız. Bu tür bir sitedeki blog bölümünün tarayıcımızdaki adresi genellikle “benimsitem.com/blog” veya bir alt alan adıyla “blog.benimsitem.com” şeklindedir. Örneğin, günümüzün popüler sosyal medya sitesi Twitter’in de bir blogu vardır ve blog.twitter.com adresinden ulaşabilirsiniz. Web sitesinde bloglama (blog yazma) ile kast edilen şey budur.

Bloglar, özellikle işletmelerin İnternet’teki görünürlüğünü artırmak ve itibarını güçlendirmek açısından etkin araçlardır. Blog yazmak, bir işletmeye, web sitesinin sabit içeriğiyle elde edilemeyeceği avantajlar kazandırır. Web sitesinde aynı zamanda blog içerikleri yayınlayan kişi veya kuruluşlar zamanla konusunda uzman olarak görülmeye ve aranan olmaya başlar.

Blog siteleri dinamik yapılıdırlar, içerikleri sıklıkla güncellenir ve zamanla artar. Bu özelliklerinden dolayı, Google ve diğer arama motorları durağan yapılı web siteleri yerine devamlı güncellenen hareketli yapıdaki blog sitelerini daha kolay indeksler ve arama sonuçlarında daha hızlı ve ön sayfalarda çıkmasını sağlar. Bu yüzden ve yaşadığımız baş döndürücü güncel gelişmelerin hızı nedeniyle bloglar günümüzde daha popüler durumdadır ve toplam sitelerin yarıdan fazlasını oluşturmaktadır. Web’de yeni içerikler ziyaretçi trafiğini artırmada önemli bir etken olduğu için her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği birçok kişisel veya kurumsal site, hatta online satış siteleri dahi artık bir bloga yer ayırmakta ve içeriklerini güncel tutmaya çalışmaktadır.

Nasıl Blog Açabilirim?

Nasıl blog açabilirim?

Blog yazısı nedir, blog sayfası, ana sayfa, iletişim, hakkımda gibi diğer sayfalar bir blogda ne anlama geliyor, artık biliyorsunuz. Blogların yapısı ve özellikleri hakkında buraya kadar yaptığım açıklamaları akıldan çıkarmazsanız, asla karmaşa yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Artık, gönül rahatlığıyla bir blog açarak blog yazmaya başlayabilirsiniz.

Bloglar, teknik bilgi gerektirmeden, ilgi duyduğunuz herhangi bir konuda okuyucularınızın yararlanması için içerikler paylaşabileceğiniz platformlardır.

Tasarım ve kodlama gibi hiç bir teknik bilgiye gerek olmadan isteyen herkes güncel araçlarla kolayca bir blog açabilir. WordPress gibi güçlü, gelişmiş ve kullanıcı dostu bir blog oluşturma platformu, blog yazmak isteyen herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak otomatikleştirilmiş özelliklere sahiptir. Üstelik birinci sınıf bir blog sahibi olmak son derece düşük maliyetli bir işlemdir ve aylık maliyeti dışarıda bir kahve içmekten daha fazla değildir.

Şık ve profesyonel görünümlü kişisel veya işletmenize ait bir bloga sahip olmak isterseniz iki şeye ihtiyaç duyacaksınız:

  • Blogunuza 7/24 ev sahipliği yapacak sunucu
  • Blogunuz için bir web adresi (bakikaracay.com gibi)

Uygun gördüğünüz bir hosting firmasında bu iki seçimi yaparak hesabınızı açtıktan (kaydınızı yaptıktan) sonra WordPress yazılımının bir tıkla sunucunuza kurulmasını sağlayabilir ve hemen blog yazıları oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ben tüm bu işlemler için Bluehost‘u kullanıyorum.

Yeni başlayanlara yol göstermesi için bu sitede bir de Blog Açma Rehberi paylaşıyorum. Bu rehber ile ekran görüntüleri eşliğinde adım adım, profesyonel görünümlü şık bir bloga dakikalar içerisinde sahip olabilirsiniz.

Rehberde blogunuz için ücretsiz hazır görünüm şablonu (tema) seçiminden, çeşitli eklentilerin kullanımına, blog yazılarını nasıl oluşturacağınıza, görselleri nasıl ekleyeceğinize, metin içerisinde linkleri nasıl vereceğinize kadar bilmek isteyeceğiniz her türlü ayrıntıyı ekran görüntüleri eşliğinde kolay, anlaşılır bir dille anlatıyorum.

Bir blog sahibi olmanın şimdi tam zamanı diyorsanız, bu hayalinizi bugün dakikalar içerisinde gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

İsterseniz bir blogger takımı olarak ortak bir blog da açabilirsiniz. Akılda kalıcı bir adreste yayımlayacağınız blogunuza birden çok yazar içerik yazabilir, katkı verebilir. Her yazarın blog gönderisi (yazısı) kendi adıyla görüntülenir. WordPress her bir yazarın yazılarının sergilendiği bireysel bir sayfaları bir tıkla oluşturacaktır. Güçlü blog oluşturma platformu WordPress’te aklınıza gelebilecek her tür seçeneğin daha önceden düşünülmüş olduğundan emin olun.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

6 yorum