AB Projeleri

Projeler — Değişim Yaratmanın Sistematik Yöntem ve Araçları

Proje Değişim Yaratmanın Sistematik Yöntem ve Aracı

Son elli yılda geliştirilen sistematik tasarım ve yönetim teknikleri sayesinde projeler değişim yaratmanın en etkili ve güncel aracı olmayı sürdürmektedir. Bu aracı doğru ve etkin şekilde kullanmayı öğrenerek fikirlerimizi eyleme dönüştürebilir ve bu sayede önemli değişimler yaratmayı başarabiliriz.

Ekonomik, sosyal, çevresel, teknolojik veya politik yönden bir değişim yaratmak istediğimizi düşünelim. Değişim yaratabilmek için öncelikle neye ihtiyaç duyarız? Yaratıcı bir fikre, değil mi? Yaratıcı fikirler içinse bilgiye ve vizyona ihtiyaç vardır.

Bilgi ve vizyon sahibi olmak yaratıcılık için önemli bir koşul. Ancak şunu unutmamak gerekir: Ne bilgi ne de vizyon kendi başına bir değişim yaratamaz. Değişimler, fikirlerin eyleme dönüştürülmesiyle gerçekleşir.

Eylem söz konusu olduğunda şunu da bilmek gerekir: Plansız eylemlerin başarıya ulaşma şansı son derece düşüktür. Planlı eylem için ise ‘yöntem’ bilmek zorundayız. O nedenle, bir fikri başarılı bir eyleme dönüştürmek istiyorsak bunun en etkin yöntemi, onu “projeye” dönüştürmektir.

(Instagram’da Avrupa Birligi Projeleri hesabı reels videolarından bu ve benzeri kısa bilgilendirmelerimi izleyebilirsiniz.)

Proje tasarım ve yönetim teknikleri

Projeler, insanlığın son elli yılda geliştirdiği sistematik tasarım ve yönetim teknikleri sayesinde değişim yaratmanın en etkili ve güncel araçları olmayı sürdürmektedir. Kalkınmış toplumlar, sistematik proje tasarım ve yönetim araçlarını kullanarak fikirleri eyleme dönüştürüyor ve bu sayede önemli değişimler yaratmayı başarıyorlar. Böylece projelerin yarattığı olumlu etkilerden de yüksek düzeyde yararlar elde edebiliyorlar.

Yerel düzeyde uygulanan Avrupa Birliği projeleri sayesinde Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerde son yıllarda proje tasarım ve yönetimi tekniklerinin kullanımının giderek daha çok ilgi çektiğini ve yaygınlaştığını görüyoruz. Ülkemizde de özellikle son yıllarda proje tasarım ve yönetimi konusunda ciddi aşamaların kaydedildiğini gözlüyoruz. Bu konuda her geçen gün yeni çalışmaların yayınlanması, yeni bilgisayar uygulamalarının geliştirilmesi ve gittikçe yoğunlaşan şekilde eğitimler verilmesi bunu doğruluyor. Proje tasarım ve yönetim tekniklerinin kullanımına olan bu ilgi artışının, küresel boyutta yaşanan bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmelerle paralellik içinde olması dikkat çekicidir.

Söz konusu proje tasarım ve yönetim tekniklerinin neler olduğunu ve nasıl kullanılacağını AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ adlı kitabımda tüm ayrıntılarıyla açıkladım. Dahası, bir fikri projeye dönüştürmek için atılması gereken adımları sistematik 10 aşama halinde sıraladım (Buraya tıklayarak “Bir Fikri Projeye Dönüştürmenin 10 Adımı” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.)

Bu bütüncül yaklaşımla, kapsamı, girdileri, bütçesi, aktivite ve zaman planı, çıktıları, metodolojisi, hedefi ve sonuçlarıyla birlikte bir proje için gerekli tüm bilgileri en sağlıklı şekilde ortaya koyabilirsiniz. Bu bilgiler doğrultusunda proje teklifinizi oluşturmanız ve hibe başvurusunda bulunmanız son derece kolay hale gelecektir.


2021-2027 Avrupa Birliği programlarını, ülkemize sunulan proje fırsatlarını ve bu fırsatlardan yararlanmak için Avrupa Komisyonunun benimsediği proje tasarım ve yönetim araçlarını kullanarak proje geliştirmeyi öğrenmek için kaçırılmaması gereken kaynak kitap.

Kitabı Satın Al (Ciltli)

Avrupa Birliği Projeleri Kitap Baki Karaçay

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin!”

_________________
(*Bu yazı Baki Karaçay’ın “AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ— Nedir? Neden, Niçin, Nasıl Hazırlanır ve Uygulanır?” adlı kitabından derlenerek yayımlanmıştır.)

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz