Sosyal / Kültürel

Hoş geldin 2017 — ve Sorunlarla Mücadelenin En Uygar Yolu

Geçen yıl bu zamanlar başlattığım blog serüvenimde benimle olduğunuz için özel bir paylaşımla size teşekkür etmek istedim. Ayrıca sorunlarla mücadele konusunda önerdiğim ve uyguladığım yöntemi nedenleriyle birlikte açıklamaya çalıştım.

Geçen yıl bu zamanlar başlattığım blog serüvenimde bugüne dek benimle oldunuz. Bunun için özel bir paylaşımla size teşekkür etmek istedim. Umarım halk müziğimizin güzel bir ezgisini paylaştığım bu ilk videomu beğenirsiniz.

Sevinçlerimiz yanısıra maalesef ülke olarak çok üzücü şeyler de yaşadığımız bir yılı geride bıraktık ve yeni umutlarla yeni bir yıla girdik. Her şeyin daha iyisi için her birimizin çalıştığına ve elimizden geleni yaptığımıza inanıyorum. Bu gaye doğrultusunda oluşturduğum bu sitedeki paylaşımlarımdan amacım, güzel kalpli insanlara ilgilendikleri alanlarda yardımcı, yol gösterici olmak. Bunun için bir yöntemim var; bu yazıda kısaca buna değinmek istiyorum.

Sorunlarla mücadele

Örneğin, amacımızın cehaletle mücadele etmek olduğunu düşünelim. Cehaletle mücadelenin yolunun bilgiyi yaymak olduğunu hepimiz biliyoruz. Öte taraftan cahili karşısına alıp onunla birebir mücadele etmek, onu alt etmek gibi diğer bir yöntem daha var.

  • Bilgiyi yaymak
  • Cahili alt etmek

Bunların ikisi de mücadele yöntemleri gibi görünse de, aslına bakarsanız aralarında uçurumlar var ve sonuçları da birbirinden dağlar kadar farklıdır.

“Cahil ile tartışma, sohbet dahi etme, yanında sessiz kal” gibi atasözlerimize de girmiş birçok öğüt dahi, bize ikinci yolun pek kazançlı bir yol olmadığını anlatmaya çalışır. Neden?

Çünkü eğer cehaleti karşınıza alır, onu alt etmek için siz de onun zeminine geçerseniz, onun etki alanına dahil olup ikiye katlamış, böylece onun etki alanını daha çok genişletmiş olursunuz.

Oysa bilgiye odaklanır ve bilginin zeminini yeterince yaymayı, alanını genişletmeyi başarırsanız, böylece cehaletin yaşam alanını daraltır ve sonuçta ona yaşam alanı bırakmamış olursunuz.

Bu yöntem birçok konuda hayati öneme sahiptir. Örneğin, başarısızlığa odaklanıp, başarısızlıkla mücadele ederek başarı elde edemezsiniz. Başarı elde etmenin yolu, başarıya, başarıyı getirecek şeylere odaklanmak, açıkçası doğrudan “başarı” elde etmektir. İşte o zaman başarısızlığı silip süpürürsünüz.

Kaş yapayım derken göz çıkarmak

Sonuçlarına baktığınızda, alt etmek adına sürekli olumsuzlukları gündemde tutmanın, kaş yapayım derken göz çıkarmak olduğu apaçık ortadadır. Benzer şekilde, kötülükle, kötü şeylerle mücadelenin yolu da iyiliği ve iyi şeyleri yaymak, dolayısıyla iyi şeylerin alanını genişletmek suretiyle kötülüğün yaşam alanını daraltıp ona yaşam alanı bırakmamak olmalıdır.

Bunu başarabilmek için, kötülükler yerine sürekli iyi olana odaklanmak, zamanını, enerjini, kaynaklarını hep daha çok iyilik üretmek, iyi şeyleri sevip sevdirmek için kullanmak gerektiği açıktır. Eğer denerseniz, bunu başarmanın hiç de kolay olmadığını daha ilk dakikada görebilirsiniz.

Geçen yıl attığım bu tweet ile bir anlamda blogumla katkıda bulunmaya çalıştığım bu görüşüme değinmiştim. Gelecek yıllarda da bu yöntemle amacıma sizlerle birlikte devam etmeyi umuyorum.

Teşekkür

2016’da aile ve iş hayatımda, sosyal uğraşlarımda, emaillerde, sosyal medyada, blogumda bir arada olduğum her birinize müteşekkirim. Daha iyisi için öğrenmeye ve paylaşmaya devam ediyorum ve yeni yılda bloguma bazı yenilikler katmayı planlıyorum. Umarım email grubumuza üye olup ilgiyle takip edersiniz ve yararını görürsünüz.

2017’de yüzünüzden tebessüm, gönlünüzden sevgi, dünyanızdan iyilikler eksik olmasın! Yeni yılınız kutlu olsun.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz