Kayak / Spor

Kayak Seçiminde Kayaklar Üzerindeki Rakamlardan Nasıl Yararlanılır

Karving kayaklar üzerindeki rakamlar kayağın sizin için uygunluğunu belirlemenizde önemli rol oynar. Kayak seçiminde bu rakamlardan yararlanabilmek için ihtiyaç duyacağınız açıklamaları bu yazıda okuyabilirsiniz.

Kayak seçimi yaparken ihtiyaç duyacağınız tüm ölçüler kayaklar üzerinde yeralır. Bu rakamların ne anlama geldiğini ve kayakların hangi özelliklerine işaret ettiğini bilmek, doğru seçim yapmanızı ve alacağınız kayakların özelliklerini önceden bilmenize yarar. Bu yazıda, karving kayaklar üzerindeki rakamların neler olduğuyla ilgili bilgi vereceğim.

Güncel kayak tipleriyle (camber, rocker, flat veya kombine) ilgili yazımı okumak için buraya tıklayın.

Kayak performansını etkileyen önemli faktörlerin başında, kayak boyu, taban (göbek) genişliği, dönüş yarıçapı (R) ve kayak tipi gelir. Bu unsurları bilmek, kayağın sizin için uygunluğunu belirlemede önemli rol oynar.

Kayaklarda, varsa modelleriyle ilgili rakamlar dışında normalde 5 ayrı rakam ile karşılaşırsınız. Genellikle kayakların kuyruk kısmında yeralan bu rakamlar kayak boyu, dönüş yarıçapı (R), burun, göbek ve kuyruk genişliğini veren değerlerdir. Şimdi bunların neler olduğunu ve önemini görelim.

Kayak boyu

153, 168, 177 gibi değerlerle santimetre cinsinden ifade edilirler. Alttaki görseldeki 170 rakamı gibi, kayak boyu genellikle diğer rakamlardan daha büyük puntosuyla dikkat çeker. Seçeceğiniz kayağın mutlaka fiziksel ölçülerinize uygun olması gerektiğinden bu rakama dikkat etmek önemlidir.

Kayağınızın boyu performansınızı etkilediği gibi kayak stilinizi belirlemede de önemli rol oynar.

Kayaklar üzerindeki rakamlar
122_75_105 | R 14,6 | 170

Doğru kayak boyu seçimi ile ilgili geniş bilgi için buraya tıklayın ve Kayak Boyunuz Kaç cm Olmalı? Uygun Kayak Boyu Nasıl Belirlenir? başlıklı yazımı okuyun.

Kayak Dönüş Yarıçapı (R)

Yarıçap (Radius), kayağın kenar kavisinin çizdiği dairenin yarıçap değeridir —yani, kayak, bir kenarı üzerinde ilerlediği zaman düz gitmeyip Radius değeri büyüklüğünde bir daire çizer ve böylece dönüş kolaylığı sağlar. Kayakların birçoğunda dönüş yarıçapı, yarıçapın İngilizce’de karşılığı olan Radius’un baş harfi R ile birlikte yazılıdır. Radius genellikle 14,6 veya 12,8 gibi metre cinsinden ifade edilir. Kayak dönüş yarıçapı değeri ne kadar küçükse, kayak bir kenarı üzerinde ilerlediği zaman o kadar küçük bir daire çizer. Bunun anlamı, Radius değeri ne kadar küçükse kayak o kadar daha fazla dönüş kolaylığı sağlar. Kısa dönüş yarıçapına sahip kayaklar daha hızlı ve kapalı dönüşlere imkân sağlarken uzun dönüş yarıçapına sahip kayaklar daha açık ve uzun mesafeli dönüşler sağlarlar. Genellikle kayakların boyu uzadıkça dönüş yarıçapı da uzar.

Karving kayaklar

Eski (geleneksel) düz kayaklardan farklı olarak modern kayaklar kenarları eğri bir kesime sahiptir. Dönüş yarıçapına sahip kayakların burun ve kuyrukları, bağlamaların yeraldığı göbek kısmından daha geniştir. Bu kayakların bir kenarına baskı uyguladığınız zaman, kayaklar o yönde bir daire çizecek şekilde ilerler. Bu dönüş tekniğine karving (oymacı) adı verilir. Karving dönüşe imkân veren kenarları eğri kesimli ve bir dönüş yarıçapına sahip bu tür kayaklara karving kayak denmektedir. Eski kayaklar gibi düz olmadıklarından dolayı parabolik kayaklar da denir. Karving tekniğini kullanarak C harfi şeklinde dönüşler yapmak ve bu sayede çok dik yamaçlarda bile hızı kontrol altında tutmak bu kayaklarla mümkündür.

Karving kayaklar ilk olarak 1988’de Sloven kayak firması Elan tarafından geliştirilmiş ve 1993 yılında piyasaya sunulmuştur. O zamanlardan beri kayak tipleri önemli bir dönüşüm sürecine girmiştir.

Yaygın olarak 16 m ve daha kısa dönüş yarıçapına (R) sahip kayaklar ezilmiş pistler için, 20 metreden uzun dönüş yarıçapına sahip kayaklar ise pist dışı bol kar için tasarlanmıştır.

Kayak Burun, Göbek ve Kuyruk Genişliği

Kayağın burun, göbek ve kuyruk genişliği kayaklar üzerinde genellikle milimetre (mm) cinsinden sırasıyla ardı ardına yazılıdır. Birçok markada bu rakamlara 122 / 75 / 105 örneğindeki gibi üç rakam bir arada rastlarsınız. Bu rakamlar sırasıyla kayağın burun, göbek ve kuyruk genişliğini verir.

Kayağın en geniş kısmı burun kısmıdır. Örnek görselimizde ilk sıradaki 122 rakamı, mm cinsinden kayak burun genişliğidir. Burun genişliğinin fazla olması, kayağın her tür kar koşulunda kolaylıkla ilerlemesini sağlar.

Kayakların göbek (taban) genişliği, bağlanmaların monte edildiği kayağın orta kısmındaki en dar noktasıdır. Bu örnekte ortadaki 75 rakamı kayağın göbek genişliğinin ölçüsüdür.

Burundan sonra kayağın en geniş ikinci kısmı kuyruktur. Örneğimizde 105 mm kuyruk genişliğidir. Kuyruk genişliği burun genişliği ile orantılıdır, yani daha geniş burunlu kayakların kuyrukları da daha geniş, daha dar burunlu kayakların kuyrukları da dar olur.

Kayağın burun ve kuyruk genişliğinin göbek genişliğinden farkı arttıkça, kenar kavisi artar ve dönüş yarıçapı (R) kısalır. Dönüş yarıçapı daha kısa kayaklar kenarları üzerinde ilerlendiğinde daha çok dönüş kolaylığı sağlarlar.

Orta noktası (göbeği) dar kayaklar hızlı dönüş performansı sağlarken, orta noktası geniş kayaklar, bol karlı yumuşak zeminde daha iyi performans sağlarlar.

Kayaklara üstten bakıldığında yukarıda sıraladığım tarzda genişlik farklılıklarına rastlarken, kayaklara yandan baktığınızda orta kısmın yüksekliği bakımından da farklılıklarla karşılaşabilirsiniz. Kayağın orta kısmının bombeli veya düz oluşu kayak tipini verir. Güncel kayak tipleriyle ilgili yazımı okumak için buraya tıklayın.

Karving kayaklarla paralel kayağa nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için “Paralel Kayağa 3 Adımda Nasıl Geçersiniz?” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Görüşmek üzere.

Bol karlı ve güneşli günleriniz olsun.

Facebook Kayak sayfamı ziyaret etmek isterseniz buraya tıklayın.

Bu bilgilerden sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek isterseniz, aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak paylaşın!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz