AB Projeleri

Avrupa Gönüllü Hizmetine (AGH) Nasıl Katılacağım?

AGH’yi yeni öğrenenler için katılım sürecine dair bilinmesi gereken ayrıntılar.

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) hayatınız boyunca karşınıza yalnızca bir kez çıkabilecek fırsatlardan biri. 17-30 yaş arasındayken katılabileceğiniz bu program ile yurt dışında unutamayacağınız bir gönüllülük deneyimi yaşayabilirsiniz.

AGH’yi ilk kez duyuyorsanız ve bu programa katılmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, işte size tüm sürece dair adım adım yapmanız gerekenler.

1.adım: AGH hakkında tüm ayrıntıları öğrenin

Birinci adımda yapmanız gereken, AGH programının ne olduğunu etraflıca öğrenmektir. Bu konuda size yardımcı olmak üzere hazırladığım bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Gireceğiniz sayfada yazılanlardan ve orada verdiğim bağlantılardan etraflıca bilgi edinebilirsiniz. AGH ile ilgili birçok kaynağı bir saatten daha kısa bir sürede okuyarak tüm ayrıntıları öğrenmeniz mümkün.

2. adım: Katılabileceğiniz projeleri araştırıp kararınızı verin

AGH hakkında tüm ayrıntıları öğrendikten sonra eğer kararınızı katılma yönünde verirseniz ikinci adımda gidebileceğiniz ülke ve katılabileceğiniz AGH projeleri hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Tüm araştırmalarınızı ve bilgi derlemelerinizi internet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için size yardımcı olmak üzere hazırladığım sayfaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yönlendirdiğim veri tabanında katılabileceğiniz tüm AGH projelerini ve gidebileceğiniz ülkeleri görüp inceleyebilirsiniz.

3.adım: Gereken belgeleri hazırlayın ve başvurunuzu yapın

Gideceğiniz ülke ve katılacağınız AGH projesine kararınızı verdikten sonra üçüncü aşamada kendiniz hakkında 2 belge üretmeniz gerekiyor. Bunlardan biri özgeçmişiniz (CV), diğeri motivasyon mektubunuz. Bu belgeleri ilk kez hazırlayacak olmak gözünüzü korkutmasın. Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz sayfada bunlar hakkında ihtiyacınız olan bilgileri veriyorum. AGH’ye katılmak için başvuru yapmak, bu iki belgenizi ekleyeceğiniz bir emaili size ev sahipliği yapmasını istediğiniz kuruluşa göndermenizden ibaret. Kabul edileceğiniz bir gönüllü programı bulmak için birden çok yere başvuru göndermeniz gerekebilir.

4. adım: Gönderen kuruluşunuzla vize ve sigorta işlemlerinizi tamamlayın

Başvurunuza karşılık olumlu cevap aldıktan, yani AGH projesi için kabul edildiğinizi öğrendikten sonra, ayrılış öncesinde yapmanız gerekenleri gönderen kuruluşunuz ile işbirliği içerisinde gerçekleştirmelisiniz. Daha önce bir gönderen kuruluş bulmadıysanız, buraya tıklayarak bu konuda size yardımcı olacak açıklamalarıma ulaşabilirsiniz. Gönderen kuruluşunuz, size AGH boyunca ev sahipliği yapacak kuruluş ile irtibata geçerek gerekli tüm süreçlere yönelik üzerine düşen görevleri yerine getirecektir. Bunların başında vize ve sigorta gelir. Bunlarla ilgili işlemleri gitmeden önce tamamlamanız gerekir. Bu sürede ayrıca gidiş ve dönüş tarihleriniz üzerinde her iki kuruluşla bir uzlaşıya varmalısınız.

5. adım: Ulusal Ajans’ta Ayrılış Öncesi Eğitime katılın

AGH programının Türkiye’deki yönetici kurumu, Avrupa Birliği Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Ajans’tır. Yurt dışına gitmeden önce her gönüllünün Ulusal Ajans tarafından verilen Ayrılış Öncesi Eğitimine katılması zorunludur. Bu eğitimlerde, gönüllülerin bilmesi gerekenler hakkında ayrıntılı açıklamalar yapılır. Son olarak, ev sahibi ve gönderen kuruluşların yapması gereken işlemleri öğrenin. Buraya tıklayarak bu konudaki açıklamalara ulaşabilirsiniz. Süreç boyunca bunları bilmenizde fayda var. Ayrıca güncel gelişmeleri takip etmek için Ulusal Ajans’ın AGH için hazırladığı sayfayı takip etmenizi öneririm (buraya tıklayarak sayfaya ulaşabilirsiniz).

Sonraki adım: Bavulunuzu hazırlayıp yola çıkın :)

Artık gönüllülük deneyimi için hazırsınız. Tüm bunlardan sonraki adım, bavulunuzu hazırlayıp yola çıkmak. Ama unutmayın: Buraya kadar yaptıklarınız hazırlık kısmıydı. Peşinde olduğunuz asıl deneyim ise uçağınız gideceğiniz ülkede yere indikten sonra başlıyor.

Kolaylık ve başarı dileklerimle.

AGH konusundaki yol gösterici tüm yazılarımı görmek için yukarıdaki menüden PROJE /YÖNETİM altında açılan listede AGH’yi seçin.

Bu bilgilerden Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ gibi sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek isterseniz, lütfen aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak beğenin, paylaşın ve yorumlayın!

Yeni eklenen yazılar hakkında emailinize bilgi gelsin istiyorsanız, email grubuna adresinizi kaydedin!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz