AB Projeleri

Gençler İçin Avrupa Deneyimi Fırsatı: Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH)

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) programını tanıtan bilgileri soru cevap tarzında burada okuyabilirsiniz.

Önceki yazımda bahsettiğim ve üniversiteli gençlerin büyük bölümünün haberdar olmadıklarını belirttikleri Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) programı hakkında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri soru cevap tarzında buradan aktarmak istiyorum.

Adım adım AGH başvurusu yapmanıza yardımcı olacak bilgiler için bu yazının sonunda verdiğim bağlantılara gidin! AGH konusundaki yol gösterici tüm yazılarımı görmek için yukarıdaki menüden AB Projeleri altında açılan listede Avrupa Gönüllü Hizmeti’ni seçin.

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) nedir?

Avrupa Birliği (AB) hibesiyle gençlerin yurtdışında bir sivil toplum kuruluşu ve yerel topluluk için sosyal içerikli projelerde çalışmalarda bulunması. Farklı kültürlerin buluşması, yeni bir dil öğrenme, farklı bakış açıları geliştirme ve hepsinden önemlisi gençlerin kendini keşfetmesine fırsat sağlayan bir AB programı. Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında Avrupa’ya giden gençlerimiz olduğu gibi Avrupa’dan Türkiye’ye gelen ve gelmek isteyen pek çok genç var. AGH’nin uluslararası platformlarda karşılığı olan EVS (okunuşu: İ Vi Es), İngilizce karşılığı olan European Voluntary Service’in başharflerinden oluşmuştur.

AGH bana ne kazandıracak?

Aile ve arkadaşlarınızdan uzakta uzunca bir süre yurtdışında bulunmak ciddi bir deneyimdir. Farklı kültür ve dilleri öğrenme, farklı insan ve kurumları tanıma fırsatınız olacak. Farklılıkları tanırken kendinizi ve kültürümüzü tanıtma şansınız olacak. Yeni bakış açıları geliştireceksiniz; yaşama, insanlara ve olaylara daha farklı bir perspektiften bakmayı anlayacaksınız. Gönüllü hizmet sonrasında yaygın eğitim sürecinizi belgeleyen Youthpass sertifikası alacaksınız. Bir Avrupa deneyimi yaşamış olmak CV’nize önemli bir artı kazandıracak.

Programa kimler katılabilir?

17-30 yaş arası isteyen her genç katılabilir. Eğitim ya da ekonomik koşullar engel oluşturmaz. Dil bilmek bir zorunluluk değil.

AGH süresi ne kadar?

2 ile 12 aylık süreler. İmkânları kısıtlı gençler 2 hafta ile 2 ay arası kısa dönem AGH’den yararlanabilirler. Engelli genç yalnız başına gidebilecek durumda değilse refakatçisinin masrafları da tamamen karşılanır.

Hangi ülkelere gidebiliriz?

28 AB üyesi ülke, 22 AB’ye komşu ortak ülke, üye olmayan 7 program ülkesi ve program kılavuzunda yer alan diğer ülkelere gitmeniz mümkün.

  • AB üyesi ülkeler (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, GKRY, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)
  • Norveç, Türkiye, İzlanda, İsviçre, Makedonya
  • Akdeniz ülkeleleri (Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas)
  • Balkanlar (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Sırbistan)
  • Doğu Avrupa ve Kafkaslar (Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya)

Buraya tıklayarak ülkeleri topluca görebilirsiniz.

Bir proje hazırlamam gerekiyor mu?

Hayır. Gönüllü gençler proje hazırlamaz; yürütülen projelerin planlanmış faaliyetlerinde “katılımcı” olarak yeralırlar. AGH projelerini, akredite olmuş Gönderen Kuruluş, Ev Sahibi Kuruluş ya da ayrı bir Koordinatör Kuruluş hazırlar ve uygular. Gönüllünün yalnızca bulunduğu yerde bir Gönderen Kuruluş ve gideceği yerde bir Ev Sahibi Kuruluş bulması yeterlidir.

Gönüllü arayan Ev Sahibi kuruluşları nasıl bulacağım?

Buraya tıklayarak AGH Akredite Kuruluşlar Veritabanına (EVS Database) erişebilir, burada seçeceğiniz ülkelere ve faaliyet alanlarına göre gönüllü arayan ev sahibi kuruluşların bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ev sahibi kuruluşlar listesi için arama yaparken, üzerinde “EVS accreditation type” yazan sağdaki sütunda Receiving Organisation’u seçmelisiniz. Buraya tıklayarak doğrudan Avrupa Gençlik Portalına da gidip halen yürütülmekte olan AGH projelerini aratabilirsiniz. Gönüllü arayan kuruluş ve projeleri öğrenmek için buraya tıklayarak ulaşacağınız başka bir sayfada da araştırma yapabilirsiniz.

Başvuru için ne yapmam gerekiyor?

Başvuru için gönüllü adayının tek yapması gereken, yukarıda adresini verdiğim Avrupa Gençlik Portalından seçeceği projelerin amaç ve hedeflerini inceleyerek kendisine uygun ev sahibi kuruluşu tespit etmek ve bu ev sahibi kuruluşa bir CV ve motivasyon mektubu ile kendini tanıtmak. Bulunduğunuz ilde kendinize bir Gönderen Kuruluş bularak irtibata geçebilir ve başvuru yapmadan önce yardım alabilirsiniz.

Gönderen kuruluşumu nasıl bulacağım?

Buraya tıklayarak Avrupa Gençlik Portalında AGH Akredite Kuruluşlar Veritabanından (EVS Database) Gönderen kuruluşlar listesine ulaşabilirsiniz. Gönderen kuruluşlar için arama yaparken üzerinde “EVS accreditation type” yazan sağdaki sütunda Sending Organisation’u seçmelisiniz. Eğer aynı zamanda “Organisation country” başlıklı soldaki sütunda “[TR] Turkey”i seçerseniz, alfabetik sırayla Türkiye’den gönderen kuruluşunuz olabilecek tüm akredite kuruluşların bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Başvuru ücreti var mı? AGH ile hangi masraflarım karşılanıyor?

AGH’ye başvuran gençlerden hiçbir ücret alınmaz. Gencin yol, konaklama, yemek ve dil eğitimi masrafları Ulusal Ajanslar tarafından karşılandığı gibi kendisine belirli bir miktar da cep harçlığı verilir.

Okulumu dondurmam, vize veya askerlik tecili gibi konularda yardım alabilir miyim?

AGH yapmaya kabul edilen gençlere Ulusal Ajans tarafından bu konularda destek sağlayacak resmi bir yazı verilmektedir.

12 ay süre benim için çok uzun, daha kısa süreli bir AGH projesine katılabilir miyim?

AGH süreleri akredite kuruluşların hazırladığı projelerde belirlenmiştir. Bu süreleri kuruluşlar öncelikle kendi ihtiyaç ve imkânlarını dikkate alarak belirlerler ve o sürede gönüllülerin faaliyetlere katılmasını öngörürler. Avrupa Gençlik Protralında AGH projelerini incelediğinizde çoğunlukla 10 –12 ay faaliyetler planladıklarını, 6 –10 ay arasında süreli olanların çok daha az sayıda olduğunu, 6 aydan kısa süreli neredeyse hiç AGH olmadığını görebilirsiniz. Yalnızca imkânları kısıtlı ve engelli/özel gereksinimleri olan gençler 2 –8 hafta arasında kısa süreli Avrupa Gönüllü Hizmetinden yararlanabilirler.

AGH’ye kabul edilirsem bana bir eğitim verilecek mi?

Yurtdışına çıkmadan önce Ayrılış Öncesi, gittiğiniz ülkede Varış Sonrası ve Ara Dönem Değerlendirmesi, tekrar yurda dönüşünüzde Nihai Değerlendirme Eğitimlerine davet edileceksiniz. Bu eğitimlerde ülkelerin Ulusal Ajanslarındaki uzmanlarla ve sizin gibi AGH yapan gençlerle tanışma fırsatı bulacaksınız. Bütün eğitimlere katılmak zorunludur.

AGH sırasında ihtiyacım olursa görüşebileceğim bir sorumlu olacak mı?

Gönderen kuruluşunuz ve Türk Ulusal Ajansı uzmanları dışında Avrupa Gönüllü Hizmetine başladığınızda ev sahibi kuruluşunuzda sizinle ilgilenmek üzere 3 kişi görev almış olacaktır. 1- Sizinle birebir ilgilenecek, ev sahibi kuruluş yetkilileri ile aranızda iletişimi sağlayacak  bir mentor (rehber). 2- AGH faaliyetleriniz konusunda sizi yönlendirecek ev sahibi kuruluşunuzdaki Proje Sorumlusu (Tutor). 3- Ev sahibi kuruluşun yasal temsilciliği görevini üstlenmiş yetkilisi ile gideceğiniz ülkenin ulusal ajansında görevli uzmanlar.

AGH süresince ne kadar cep harçlığı alacağım?

Cep harçlığı miktarları ülkelere göre belirlenmiştir. Ülkelere göre belirlenmiş olan cep harçlıklarını ua.gov.tr sitesinde yer alan Erasmus+ program kılavuzunda bulabilirsiniz.

AGH süresinde rahatsızlanırsam masraflarım karşılanacak mı?

AGH’ye giden bütün gençler Avrupa Komisyonu tarafından sigortalanır. Bu çok kapsamlı bir sigortadır.

AGH süresinde boş zamanlarımda ücretli olarak çalışabilir miyim?

AGH esnasında kesinlikle ücretli bir işte çalışılamaz.

AGH süresinde Yüksek Lisans yapabilir miyim?

AGH esnasında kesinlikle örgün eğitime (üniversite, yüksek lisans, doktora vs.) devam edilemez.

AGH süresince nerede konaklayacağım?

AGH esnasında standart bir konaklama şekli yoktur. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara göre değişmektedir.

AGH süresinde boş günüm olacak mı?

AGH esnasında haftada 2 gün boş gününüz olacak. Ayrıca her ay için artı 2 gün daha tatil hakkınız olacak.

AGH esnasında haftada kaç saat çalışmam gerekli?

Genel olarak haftada en fazla 35 saat çalışmanız gerekli. Bunun dışında kalan zamanlarınız size aittir.

Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında tatil için Türkiye’ye gelebilir miyim?

AGH programı yalnızca gidiş – dönüş biletinizi karşılar. Eğer tatilinizi Türkiye’de geçirmek isterseniz yol paranız dahil tatil masraflarınızı kendiniz karşılamanız gerekir.

Arkadaşımla birlikte aynı AGH projesine katılabilir miyim?

Teknik olarak mümkün, ancak ev sahibi kuruluşlar kültürler arası çeşitlilik amacıyla farklı ülkelerden gönüllüleri almayı tercih etmektedirler.

AGH’ye kaç kez gidebilirim?

AGH’ne yalnızca bir defa gidilebilir. Kısa dönem (2 hafta-2 ay) bir AGH yapmış olan gençler ikinci defa bir AGH yapabilir. İkisinin toplamı 12 ay’ı aşmamalıdır.

Diğer ayrıntıları nereden öğrenebilirim?

www.ua.gov.tr/agh adresine giderek Avrupa Gönüllü Hizmeti hakkında inceleme yapabilirsiniz.

Daha önce AGH yapmış gençlerden bilgi alabilir miyim?

Gönüllü hizmeti yapan gençlerin görüşlerini ihtiva eden sitelere buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

AGH konusunda sitenizde bilgi vermeye devam edecek misiniz?

Evet. Adım adım AGH başvurusu yapmanızı sağlayacak yazılar hazırlıyorum.

Güncelleme:

“Avrupa’ya Gitmek İsteyen Gençler İçin Adım Adım AGH Başvurusu” yazısı için buraya tıklayın.

“Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) Gönderen Kuruluşumu Nasıl Bulurum?” yazısı için buraya tıklayın.

“Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) İçin Başvurunuzu 3 Adımda Hemen Yapın” yazısı için buraya tıklayın.

Bu bilgilerden Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ gibi sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek isterseniz, lütfen aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak beğenin, paylaşın ve yorumlayın!

Yeni yayımlayacağım yazılar hakkında emailinize bilgi gelsin istiyorsanız email grubumuza hemen üye olun.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz