Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH / EVS) fırsatlarından yararlanmak ve bir süre yurtdışında bulunmak istiyorsunuz. Durumunuz buna uygun, ancak henüz başvuru yapmak için adım atmadınız.
Şimdi bu isteğinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Eğer hemen bir başvuru yapmak istiyorum diyorsanız, aşağıda sıraladığım adımları izleyerek bir saatten daha az bir sürede bu amacınızı gerçekleştirebilirsiniz.
AGH hakkında öğrenmek istedikleriniz varsa önce buraya tıklayarak soru cevap şeklindeki açıklamaların yeraldığı yazımı okuyun. AGH konusundaki yol gösterici tüm yazılarımı görmek için yukarıdaki menüden “AB Projeleri” altında açılan listede AGH’yi seçin.
AGH’ye başvuru yapmanız için gerekenleri 3 başlıkta toplayabiliriz:
- Başvuruda bulunabileceğiniz proje ve ev sahibi kuruluşu bulmak
- Başvuru için gerekli belgeleri hazırlamak
- Başvurunuzu göndermek
Şimdi bunları adım adım gerçekleştirelim.
1. adım: Gitmek istediğiniz ülkeyi ve başvurabileceğiniz kuruluşları seçin
Size bu konuda yardımcı olacak harika bir araç var: Avrupa Gençlik Portalı. Buraya tıklayarak portala girin. Sayfanın sağ tarafında (yandaki görüntüdeki gibi) bir arama paneli göreceksiniz. Gitmek istediğiniz ülkede uygun ev sahibi kuruluşları ve yürüttükleri projelerini buradan bulabilirsiniz. Bunun için ilgilendiğiniz alanda ve size uygun tarihlerde yürütülen yurtdışındaki AGH (EVS) projelerini aratmanız gerekiyor. Burada sırasıyla şu seçimleri yapın.
- satır: Ülkeniz, yani Türkiye
- satır: Gitmek istediğiniz ülke
- satır: Proje tipi olarak EVS projects
- satır: İlgilendiğiniz ve gönüllü katılmak istediğiniz faaliyetlerin konusu (ilgilendiğiniz birden fazla konu varsa seçiminizi değiştirerek her biri için tekrar arama yapın)
- satır: Projenin başlama tarihi (yurtdışına en erken gidebileceğiniz tarihi seçin)
- satır: Projenin bitiş tarihi (zaman sınırınız yoksa boş bırakın)
Seçimlerinizi yaptıktan sonra “find projects” butonuna tıkladığınızda size uygun AGH projeleri altta karşınıza gelecek. Arama sonucu yetersiz ise seçiminizi genişletmek için örneğin 2. satırı (project country) boş bırakarak arama yapabilir ve bütün ülkelerdeki projeleri veya 4. satırı (EVS project topics) boş bırakarak, bütün faaliyet konularındaki projeleri görebilirsiniz.
Şimdi karşınıza gelen projelerden başvurmak istediklerinize karar verme zamanı. Bu projeler aynı zamanda size ev sahipliği yapması için başvurabileceğiniz kuruluşları gösteriyor. Her bir projenin altındaki “daha fazla bilgi (read more)” butonuna tıklayarak ayrıntılarını inceleyin. Bu bilgiler arasında projenin tanımı (project description), konaklama, yemek ve ulaşım düzenlemeleri (accommodation, food and transport arrangements), gönüllü profili (volunteer profile), nasıl başvuru yapılabilir (how to apply), ilgili bağlantılar (related links) gibi başlıklar yeralıyor. (Ev sahibi kuruluşlar hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak isterseniz bir sonraki yazımda bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağım sayfayı okuyun.)
AGH projesinin ayrıntılarını inceleyin
Başvuru için son kararınızı vermeden önce sağdaki sütunda yer verilen bilgileri de dikkatle incelemeniz önemli. Bunlar arasında durumunuza uygun olmayan ayrıntılarla karşılaşırsanız, o projeyi eleyin, diğerlerini inceleyin. Burada şu ayrıntılar yeralmakta:
- project dates: Projenin başlangıç ve bitiş tarihleri. Kabul edilmeniz halinde hangi tarihler arasında gönüllü hizmete katılabileceğiniz.
- project location: Projeyi uygulayan kuruluşun adresi ve büyük ihtimalle projenin uygulanacağı (gideceğiniz) yer.
- looking for volunteers from: Hangi ülkelerden gönüllülerin başvurabileceği. Başvurabilmeniz için burada All countries veya Turkey yazmalıdır.
- project topics: Başvurunuzun kabul edilmesi halinde size ev sahipliği yapacak kuruluşun ve katılacağınız faaliyetlerin konuları.
- application deadline: Son başvuru tarihi.
- contact: Temas kurabileceğiniz kişinini ismi.
- hosting organisation: Projede gönüllülere ev sahipliği yapacak olan kuruluş/lar.
- sending organisation: Projeye gönüllü gönderecek kuruluş/lar.
- coordinating organisation: Projenin koordinasyonunu yöneten kuruluş.
İncelediğiniz projelerden hangilerine başvuracağınıza karar verdikten sonra 2. adıma geçebilirsiniz.
2. adım: Kendinizi tanıtacak bir CV ve Motivasyon Mektubu hazırlayın
CV hazırlama konusunda yardım alabileceğiniz harika online araçların başında europass sayfası geliyor. Buraya tıklayarak europass sayfasına girin. Burada yazılanları adım adım uygulayarak CV’nizi online oluşturabilir, güncelleyebilir, CV belgelerini (boş şablon ve talimatlar) indirebilir ve örnekleri inceleyebilirsiniz.
CV’nizi İngilizce veya gitmek istediğiniz ülkenin dilinde yazmanız gerekir. Ancak europass sayfasında sağ üstte dil seçeneğini kullanarak ‘Türkçe’yi de seçebilir ve önce Türkçe bir CV hazırlayabilirsiniz. İngilizce’den önce kendinize Türkçe bir CV hazırlamanızı özellikle tavsiye ederim. Bunun, daha sonra diğer dillerde CV hazırlamanızı önemli derecede kolaylaştırdığını göreceksiniz. Europass formatında CV hazırlamak bir zorunluluk değil, ancak bir çok avantajı var. Özellikle bu CV formatı Avrupa’da yaygın ve standart bir şablon olduğu için, size hangi bilgileri yazmanız konusunda yol gösterirken değerlendirecek olanlara da sizi tanımada, beceri ve niteliklerinizi anlamada kolaylık sağlar. Buraya tıklayarak CV hazırlamada dikkat etmeniz gereken konuları okuyabilirsiniz (İngilizce).
CV yanısıra hazırlamanız gereken ikinci belge motivasyon mektubu. Bu AGH projesine katılmaya neden ve ne kadar istekli olduğunuzu anlatmanın en önemli aracı. Temasa geçtiğiniz ev sahibi kuruluşta gönüllü hizmeti yapmak için sizin doğru kişi olup olmadığınız ve gönüllü hizmete ne kadar istekli olduğunuz CV’nizle birlikte burada yazdıklarınıza göre değerlendirecek. Motivasyon mektubunun nasıl yazılması gerektiğini anlatan yazım yayımlandığında haberdar olmak için mail grubuna kaydolmayı unutmayın!
Başvuru için gönüllü adayının tek yapması gereken, yukarıda adresini verdiğim veri tabanından projelerin amaç ve hedeflerini inceleyerek kendisine uygun ev sahibi kuruluşu tespit etmek ve bu ev sahibi kuruluşa bir CV ve motivasyon mektubu ile kendini tanıtmak.
Buraya kadar anlattıklarımı yaptıysanız sıra 3. ve son adımda. Tüm bunları yapmadan önce, tercihan bulunduğunuz ilde, kendinize bir Gönderen Kuruluş bularak irtibata geçebilir ve yardım alabilirsiniz. Size yakın akredite gönderen AGH kuruluşları nasıl bulabileceğinizi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
3. adım: Başvuru emailinizi yazarak CV ve Motivasyon Mektubunuzu gönderin
Son aşamada CV ve motivasyon mektubunuzu ekleyerek ev sahibi kuruluşa başvuru emailinizi göndereceğiz. Asla boş bir email göndermeyin, ancak çok uzun bir mail de yazmayın. Değerlendirici ilk incelemede mailinizin yalnızca ilk birkaç satırını okuyarak belki de hakkınızdaki kararını verecektir. Boş ya da uzun ve karmaşık bir email şansınızı yitirmenize sebep olabilir. Mailinizde seçtiğiniz projede AGH yapmak istediğinizi ve sizi tanımalarına yardımcı olacak belgelerin ekte olduğunu uygun bir dille ifade etmeniz yeterli. AGH başvurusu için email yazarken dikkat etmeniz gerekenler hakkında önerilerimi yakında paylaşacağım.
Bundan sonra tek yapmanız gereken emailinizin gönder butonuna basarak başvurunuzu tamamlamak. Göndermeden önce doğru belgeleri eklediğinizden emin olun.
Sonraki günler
Sonraki günlerde biraz sabırla sonucu beklemeniz gerekebilir. Değerlendirmelerden önce başvurunuzun alındığına dair bir mail alabilirsiniz. Almayabilirsiniz de. Kabul edilirseniz mutlaka bir yanıt alırsınız. Daha önce bildirmediyseniz, aldığınız yanıtta Gönderen Kuruluşunuzu bildirmeniz istenir. Bunun için yukarıda değindiğim şekilde size yakın akredite gönderen AGH kuruluşları bulup hemen irtibata geçin. AGH başvurunuzun ev sahibi kuruluş tarafından kabul edildiğini ve Gönderen Kuruluşunuzu bildirmenizin istendiğini ifade ederseniz, büyük ihtimalle gönderen kuruluşunuz olmaya hayır demeyeceklerdir. AGH’ye kabul edildiğinize dair gelen maile geç yanıt vermeniz ve Gönderen Kuruluşunuzu zamanında bildirmeyişiniz şansınızı kaybetmenize neden olabilir. Bu sebeple hemen bir teşekkür maili yazın ve kısa sürede gönderen kuruluşunuzu bildirin. Gönderen kuruluşunuzu bulunduğunuz yerden seçmeniz önemli. Çünkü sonraki işlemleriniz için yüzyüze görüşmeniz gerekebilir. Ayrıca sizi bizzat görmek isteyeceklerdir.
Son bir öğüt
Böylece başvuru için gereken her şeyi adım adım yerine getirmiş oldunuz. Bundan sonrası için sizin için yapabileceğim şey, şans dilemek. Kabul ederseniz bir de öğütte bulunabilirim: Alacağınız olumsuz yanıtlar moralinizi bozmasın ve motivasyonunuzu düşürmesin! Projelere sizin gibi yüzlerce başvuran genç olabileceğini hatırlayın. Ancak şunu da hatırınızdan çıkarmayın: Eğer AGH için kararlıysanız ve kararınızdan vazgeçmezseniz, mutlaka bir projeye katılacağınızdan emin olun. Anonim bir söz okumuştum, kulağınıza küpe olsun: “Bir boksör düştüğünde maçı kaybetmez, tekrar ayağa kalkmadığı zaman kaybeder.” Uzun sözün kısası, vazgeçmeyin!
Başarılar ve bol şans dilerim!
(Yazıyı kullanmak veya alıntı yapmak isterseniz lütfen sayfa adresini kaynak gösterin.)
—Bu bilgilerden Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ gibi sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek isterseniz, lütfen aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak paylaşın!
—Yeni eklenen yazılar hakkında emailinize bilgi gelsin istiyorsanız, email grubuna adresinizi kaydedin!
Programı incelerken birşey kafam takıldı ,arama sisteminde http://i0.wp.com/bakikaracay.com/wp-content/uploads/2016/03/evspanel..jpg?w=356 ,your countr seçeneğini doldurduğumuzda ve arama yaptığımızda sonuçlar baya azalıyor, burdan şunu mu çıkarıyoruz türkiye vatandaşı olduğumdan her projeye katılamam sadece arama motorunda çıkan projelere iş başvurusu yapabilirim.Yoksa bunlar öneri mi,kendi ülkemi seçmeden bulduğum projelerede katılabilir miyim ?
Ülkeniz Türkiye’yi seçtikten sonra çıkan projelere başvurabilirsin, Yasir. Yukarıda belirttiğim gibi ilgilendiğin bir projeyi incelerken “hangi ülkelerden gönüllülerin başvurabileceği” kısmında Turkey veya All countries (tüm ülkeler) yazmalıdır.
Ben de AGH Projelerine katılmak istiyorum ama yaşım 16 reşit olmadığım için ilgilenmiyorlar, iki yıldır araştırıyorum destek olan yok. Ben kararlıyım istiyorum ama kimse ilgilenmiyor işte. İngilizcem de gayet iyi, ama hep yaşa bakıyorlar.
AGH’ye başvurabilmen için 17 yaşını doldurman gerekiyor, Büşra. Bunun fazla zaman almayacağından emin olabilirsin :) Bu süreyi her şeyi etraflıca öğrenmen için kullanabilir ve 17 yaşını doldurduğun tarihten sonraki tarihlerde başlayan projeler varsa onları araştırabilirsin.
Teşekkürler,çok yararlı bilgiler.İzninle bu bilgileri web sayfamızda paylaşmak isterim.Yıldırım Kaya Doğal Yaşam Derneği Başkanı
Merhaba. Girişini veya bir kısmını verip devamı için bu sayfaya link vererek paylaşırsanız memnun olurum.
Merhabalar. Elinize sağlık. AGH projesinde yer almayı çok istiyorum. Umarım olur, sizlerin de desteğiyle.
Yapman gereken tek şey vazgeçmemek. Başarılar.