Web / Bilgisayar / Cep Telefonu

Tweet Zamanlama Nasıl Yapılır? Twitter’ın Yeni “Planla” Özelliği

Twitter’da hazırlayacağınız tweet’leri belirleyeceğiniz daha sonraki bir tarihte ve saatte yayınlanmak üzere planlayabilirsiniz. Bunun için tweet oluşturma penceresinin altında yer alan küçük takvim simgesini kullanmanız yeterli.

Twitter’da tarih ve saat planlaması yaparak tweet göndermek artık mümkün. Popüler sosyal medya platformu Twitter geçtiğimiz günlerde ‘tweet zamanlama’ veya ‘tweet planlama’ diye adlandırılan bu yeni özelliğini kullanıma sundu. Söz konusu özellik sayesinde kullanıcılar artık istediklerinde bir tweet oluşturup daha sonraki bir zamanda göndermek üzere tarih ve saat planlaması yapabiliyorlar. Bu özellik yanı sıra Twitter, mobil uygulamalarında mevcut olan ‘taslak tweet kaydetme’ özelliğini masaüstü sürümüne de ekledi.

BU özellik sayesinde kullanıcılar, sosyal medya aktivitesinin yoğun olduğu saatlerde veya yoğun iş günlerinde Twitter’dan yayınlanmasını istediği mesajları, hafta sonları veya akşamları daha geniş zamanları olduğunda oluşturup kaydedebilecekler. Böylece, takipçilerin genellikle okumadan geçmelerine neden olan, kısa sürede ardı ardına çok sayıda paylaşımla yapılan tweet bombardımanlarının önüne geçmek de mümkün hale geldi.

Bu yazıda, tweet planlama (zamanlama) nasıl yapılır, taslak tweet nasıl kaydedilir ve planlanmış gönderiler nasıl görüntülenir gibi Twitter’in bu yeni özellikleriyle ilgili merak edilen soruların yanıtlarını görseller eşliğinde öğrenebilirsiniz.

Tweet planlama

Tweet planlama, istediğimiz paylaşımların biz bilgisayar başında olmasak da Twitter’dan otomatik olarak yapılmasını sağlayan zamanlama özelliği. Kullanıcıların hazırladıkları bir gönderiyi ileri bir tarihte yayınlamalarına olanak tanıyor. Başta markalarla çalışan sosyal medya uzmanları ve fenomenler olmak üzere çok sayıda aktif kullanıcının ihtiyaç duyduğu, Twitter’da zaman geçiren birçok kişiyi hayli mutlu edecek bir araç.

Tweetleri zamanlayabilme özelliği aslında bir süredir mevcuttu ve planlı tweet oluşturma işlemi daha önce TweetDeck üzerinden yapılabiliyordu. Ancak web tarayıcınız üzerinden Twitter arayüzünde tweet zamanlaması yapmak mümkün değildi. Twitter’ın bu güncellemesi ile artık Twitter hesabınız TweetDeck zamanlama özelliğiyle birlikte çalışıyor. Böylece seçtiğimiz ileri bir tarihte ve saatte gönderilerimizin paylaşılmasını tarayıcımız üzerinden planlayabiliyoruz ve zamanlanmış planlı tweet’lerimizi her iki arayüzde de (Twitter ve TweetDeck) kontrol edebiliyoruz.

Söz konusu planlama seçeneği tüm masaüstü kullanıcıları için kullanılabilir durumda ve aynı özelliğin yakında mobil cihazlarda da kullanıma açılması bekleniyor. Zamanlama özelliğinden bireysel veya kurumsal tüm hesaplar yararlanabiliyor.

Twitter'ın yeni planla özelliği

Tweet zamanlama / planlama nasıl yapılır?

Twitter’ın zamanlama (veya planlama) seçeneğini nasıl kullanabiliriz?

Hazırladığınız bir tweet’i daha sonra istediğiniz farklı bir zamanda göndermek istiyorsanız, Twitter hesabınıza giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları takip edin.

Tweet planlama
  1. Twitter anasayfa zaman akışınızın üst kısmındaki Tweet oluşturma kutusunda veya gezinme çubuğundaki Tweetle butonuna tıklayın.
  2. Paylaşacağınız içeriği (en fazla 280 karakter tweet’inizi) oluşturun (tweet’inize en fazla 4 fotoğraf, bir GIF veya bir video ekleyebilirsiniz).
  3. Tweet’i göndermek yerine alttaki zamanlama ikonuna (en sağdaki takvimli saat simgesi) tıklayın.
  4. Açılacak Planla penceresinde yazdığınız tweet’in gönderilmesini istediğiniz tarih ve saati seçin.
  5. Sağ üstteki ‘Onayla‘ butonuna tıklayın.
    Not: Twitter saat diliminizi otomatik olarak algılıyor. Ancak yine de alttaki saat diliminin bulunduğunuz yer için doğru seçilmiş olduğundan (Türkiye için: Europe / Istanbul) emin olun. Aksi takdirde seçilen bölgeye göre yayınlandığı saat sizinkinden farklı olacaktır.
Tweet zamanlaması

Tweet zamanlama / planlama işlemini başarıyla tamamlamış oldunuz.

Twitter’ın söz konusu zamanlama özelliğinin nasıl çalıştığını aşağıdaki videodan da izleyebilirsiniz.

Tweet planlama özelliği ile seçeceğimiz gönderme zamanının gelecek 18 aylık süre içinde olması gerekiyor. Daha ileri bir tarihi seçmek istediğinizde ’18 aydan ileri bir tarih için Tweet planlayamazsın’ uyarısı ile karşılaşıyorsunuz.

Taslak ve planlamış tweetler

Zamanlamanın yanı sıra, Twitter’in bu yeni özelliği sayesinde artık gönderilerimizi taslak olarak da kaydedebiliyoruz. Böylece Twitter, mobil uygulamalarında hali hazırda var olan ‘Taslak Tweetler’ özelliğini web sürümüne de getirmiş oluyor.

Hazırladığımız bir mesajı göndermekten vazgeçip kutunun sol üst köşesindeki x işaretine tıkladığımızda ‘Tweet kaydedilsin mi?’ penceresiyle karşılaşıyoruz. Kaydet’i seçtiğimizde tweet ‘taslak’ klasörüne kaydediliyor.

Daha sonra ‘Tweetle’ butonuna tıkladığımızda açılan tweet oluşturma kutusunun sağ üst köşesinde yer alan ‘Gönderilmemiş Tweetler’ butonu aracılığıyla ‘taslak’ ve ‘planlanmış’ gönderiyi iki ayrı sekmede görebiliyoruz.

‘Planlanmış’ sekmesi altında zaman ayarlamasını yaptığımız ve yayınlanmak için sıra bekleyen paylaşımlarımız, ‘taslak’ sekmesi altında henüz zamanlaması yapılmamış tweet’lerimizi görebiliyoruz. Aynı zamanda bu bölümü kullanarak yayınlamaktan vazgeçtiklerimizi iptal edebiliyoruz. Bunun için ‘taslak’ penceresinde sırasıyla Düzenle > Sil yolunu izlemek gerekiyor.


Twitter’ı daha etkin kullanmak için kalvye kısayollarından yararlanabilirsiniz. Kısayolları öğrenmek için “Twitter Klavye Kısayolları ile Zaman Kazanın” başlıklı yazımı hemen okuyabilirsiniz.

Twitter hakkında merak etiğiniz diğer konularda Türkçe Twitter Yardım Merkezinden destek alabilirsiniz.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz