Fotoğrafçılık Gezi / Doğa

Antalya Suluada: Beyaz Kumsal, Türkuaz Deniz

Suluada Tekne Turu

Antalya, uzun sahil bandındaki plajları yanı sıra el değmemiş bakir koylarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Antalya’nın son yıllarda en çok ilgi gören yerlerinden biri Türkiye’nin saklı cennetleri arasında sayılan Suluada. Yazın en çok tekne turu yapılan yerlerinden olan Suluada hakkında bilmek istediklerinizi, bir gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda bulacaksınız.

Suluada, yakın zamanda yıldızı parlayan, Antalya’nın en gözde yerlerinden biri. Cam gibi berrak türkuaz denizi ve göz kamaştıran beyaz kumsalıyla görenleri büyüleyen Suluada, adeta yeryüzünde saklı bir cennet.

Suluada’yı bu kadar popüler yapan unsurların başında, kumsalı ve denizinin adeta Instagram filtreleri uygulanmışçasına görenleri hayran bırakan gerçek ötesi canlı renkleri geliyor. Bu muhteşem güzel sahillerin özellikle sosyal medyada paylaşılan fotoğrafları, Suluada’nın adından herkesi çokça söz ettirmeye ve burayı tatilcilerin en gözde uğrak noktası haline getirmeye başladı.

Suluada adını üzerinde bulunan tatlı su kaynağından alıyor. Antik çağlarda “Krambusa” adıyla bilinen bu küçük kara parçası, üzerindeki tatlı su kaynağı sebebiyle tarih boyunca denizcilerin uğrak noktası olmuş. Ziyaretçiler bugün de kayalıklardan ulaşabildikleri bu tatlı sudan içebiliyorlar.

Birkaç yıl öncesine kadar tamamen el değmemiş durumda olan adada yerleşim ya da tesis bulunmuyor.

Egzotik bir cennet

Antalya’nın en güzel koylarından olan Adrasan açıklarındaki Suluada, yakın zamana kadar Antalya’da yaşayanların bile az bildiği eşsiz bir doğa harikası.

Suluada gerçekten çok özel bir yer. Uzaktan dev bir kayalık gibi görünen ve uzunluğu 1 kilometreyi bulan bu kara parçasının çevresini dolaştıkça sürekli yeni yerler keşfediyorsunuz.

Yer yer turuncu renkli yamaçların eteklerinde yeşille mavinin renk cümbüşü içindeki beyaz kumsallar, tropikal manzaraları anımsatıyor. Güneşin tepede olduğu saatlerde Suluada’nın berrak türkuaz denizinde yüzmek deneyimlenmesi gereken eşsiz bir zevk.

Çevresi su altı mağaralarıyla dolu olan akvaryum güzelliğindeki ada özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken günübirlik popüler bir gezi rotası durumunda.

Suluada Türkuaz Deniz

Suluada nerede?

Suluada, Adrasan sahili ile Gelidonya Feneri’nin bulunduğu Taşlıkburnu arasında Akdeniz açıklarında yer alıyor. Suluada’nın Gelidonya Fenerinin bulunduğu burunla arasındaki uzaklık yaklaşık 7 kilometre. Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarında kalan fener, Suluada’dan güney batı yönüne baktığınızda dağın yamacında küçük bir beyazlık olarak görünüyor.

Suluada’nın Adrasan Sahili’ne uzaklığı ise yaklaşık 10 km. Adrasan açıklarına Güney Doğu yönünde yaklaşık bir saatlik bir tekne yolculuğuyla adaya ulaşıyorsunuz. Diğer yanda (Kuzey’de) sırt sırta duran bir diğer doğa harikası Ceneviz ve Sazak koyları yer alıyor.

Suluada’ya nasıl gidilir?

Suluada’ya ulaşım, Antalya’nın gözde tatil beldelerinden Adrasan’dan deniz yoluyla sağlanıyor. Adaya tur tekneleri, özel yatlar veya balıkçı tekneleriyle gitmek mümkün.

Antalya şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan Adrasan’a ise yaklaşık 1,5 saatlik araba yolculuğuyla ulaşabiliyorsunuz.

Adrasan sahilinden hareket eden gezi tekneleriyle yapacağınız 45 dakikalık keyifli bir yolculuk sonrasında Suluada sahiline varıyorsunuz.

Suluada Koylar Tekne

Suluada tekne turları

Adrasan’dan Suluada’ya yaz aylarında yapılan tekne turları ile eşsiz güzellikler içerisinde bir gün geçirebilirsiniz. Özellikle hafta sonlarında günde ellinin üzerinde tekne turu düzenleniyor, yüzlerce kişi tarafından Suluada’ya ziyaret gerçekleştiriliyor.

Suluada tekne turları, genellikle sabah saat 10 sularında Adrasan sahilinden başlıyor. Birbirini izleyen teknelerde bir saatten daha kısa bir deniz yolculuğuyla doğrudan Suluada sahiline ulaşıyorsunuz.

Kaptanlar, rüzgârın ve denizdeki akıntının durumuna göre Suluada’nın iki beyaz kumsalında ve adanın doğu tarafındaki koylarda denize girme molaları veriyor.

Adanın kuzey ucundaki küçük plajla başlayan tekne turu, iki saatlik yüzme molasının ardından batı tarafındaki büyük plajla devam ediyor. Burada da yaklaşık bir saatlik yüzme molasının ardından ziyaretçiler tekneyle adanın güneye doğru olan kısmına ilerliyor. Tekneler Suluada’nın etrafını tamamen dolaşıyor ve birçok noktada demir atarak tatilcilere yüzme imkanı veriliyor.

Tur sırasında teknelerde verilen öğle yemeğinde standart balık ve salata servis ediliyor. Sonrasında kaptanın uygun gördüğü birbirinden güzel koylardan birinde çay ve meyve servisi yapılıyor. Tüm bu ikramların da dahil olduğu kişi başı fiyat tekne turuyla günlük bir tatil için son derece uygun.

Tekneler dönüşte Adrasan sahillerindeki koylarda dolaştırıp tenha yerlerde demirleyerek yüzme molaları veriyorlar. Turlarının uğrak noktaları arasında Adrasan Deniz Feneri, Hacivat-Karagöz Kayaları, Amerikan Koyu ve Fosforlu Mağara diye adlandırılan yerler bulunuyor. Tur bitiminde genellikle akşam saat 17’de Adrasan iskelesine dönmüş oluyorsunuz.

Ancak, tur tekneleriyle gittiğinizde ıssız bir ada deneyimi yaşamayı beklemeyin. Ne yazık ki Suluada’ya genellikle aynı saatlerde akın ederek demirleyen teknelerin kalabalığından dolayı yaz aylarında bu sahillerde neredeyse yüzmek için bile yer kalmıyor. O nedenle yılın diğer ayları nispeten daha sakin ve keyifli olabilir.

Ayrıca, günlük tekneler haricinde Adrasan’da balıkçı tekneleri ile de anlaşıp Suluada’ya istediğiniz saatte gidip dönme şansına sahipsiniz.

Suluada Beyaz Kumsal

Suluada’nın beyaz kumsalları

Suluada’nın en göz alıcı yerleri, Doğu ve Güney sahillerinde bulunan iki beyaz kumsalı. Kıyıya tekneyle ilk yaklaştığınızda yüzmeye doyulmayacak güzellikte tropik bir havuz görüntüsü çıkıyor karşınıza.

Burada gördüğünüz denizin renkleri ve ışıltısı karşısında şaşkınlık ve hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Beyaz kum ve ince çakıldan oluşan sahili ile dünyanın ünlü tatil cenneti Maldivler’e benzetilen Suluada’da suyun berraklığına hayran kalmamak mümkün değil.

Sözünü ettiğim beyaz iki kumsal yaklaşık 50 ve 100 metrelik uzunluklara sahip. Bu kumsallar, egzotik bir havuzda yüzmeyi sevenler için eşi bulunmaz bir ortam.

Suluada’da kumun rengi neden beyaz diye merak ediyorsanız işte yanıtı: Araştırmacılar, Suluada’nın kaya yapısının kalsiyum karbonat içerdiğini, tropikal görünümlü bu harika kumsalların beyaz olmasının nedeninin kumun içinde yaşayan foraminifera adlı mikroorganizmalar olduğunu ifade ediyorlar.

Küçük koylar

Kumsallar yanısıra adanın çevresinde mağaraların bulunduğu kayalık koylardan da denize girmek mümkün.

Adanın güney tarafındaki kumsallar genellikle biraz dalgalı olduğundan dolayı kuzey tarafındaki koylarda daha sakin bir deniz keyfi yapma imkânı bulunuyor.

Sualtı mağaraları

Suluada’nın çevresinde çok sayıda su altı mağarası bulunuyor. Tekne turlarıyla görme şansınız olan bu mağaralarda Akdeniz foklarıyla yaşanmış karşılaşma hikâyeleri anlatılıyor.

Adanın uç kısmında yer alan Aşıklar Mağarasından adanın diğer tarafına yüzerek geçmek mümkündür.

Mağaraların derinliğinden dolayı bu koylarda türkuazdan maviye koyulaşan ilginç renkleri görmek mümkün. Işık hüzmeleri ve yansımalarla suyun bu ortamda oluşturduğu muazzam görüntüleri yakalayabilirsiniz.

Deniz gözlüğünüz ve paletleriniz yanınızdaysa bu koylarda rengârenk balıklarla birlikte yüzüp, belki de daha önce görmediğiniz deniz canlılarını keşfedebilirsiniz.

Suluada korunmaya muhtaç

Tertemiz denizi ve su altı mağaraları ile Suluada, Akdeniz foklarına, yunuslara, orfozlara ve su kuşlarına yuva olmuş durumda. Doğal resif bölgesi olan Suluada’nın biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin olduğu ve çevresinde Akdeniz ekosistemindeki tüm balık çeşitlerinin barındırdığı bildiriliyor.

Kaptanlar, tekne turları sırasında birçok kez caretta carettalarla karşılaştıklarını veya yol boyunca yunusların atlayışlarıyla onlara eşlik ettiğini ifade ediyorlar. Adada ayrıca martı popülasyonu bulunuyor.

Her ne kadar böyle bir bakir güzelliği kirletmeye kimsenin eli varmaz diye düşünseniz de, sahilde boş şişe ve plastik poşetler şimdiden görülmeye başlanmış bile.

Suluada, ziyaretçilerinin istenmeyen atıklarını bırakması nedeniyle kirlilik tehdidi ile karşı karşıya. Sorun baş göstermeden koruyucu önlemlerin alınması önemli ve gerekli.

Suluada’nın özel koruma sahası ilan edilmesi gerektiğini belirten araştırmacılar, adanın her türlü avcılık ve balıkçılığa da kapatılması gerektiğini savunuyorlar.


Suluada’dan paylaştığım fotoğraf ve videolara Instagram hesabımdan da ulaşabilirsiniz.


Not: Bu yazı ve fotoğrafların bir bölümü Türkçe ve Almanca yayımlanan ADVS Harmoni-e Dergisi Ekim 2019 sayısında yer almıştır. Derginin dijital versiyonunu okumak isterseniz buraya tıklayın.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz