Web / Bilgisayar / Cep Telefonu Web Sitesi / Blog Açma

Etkili Bir Meta Açıklaması 6 Adımda Nasıl Yazılır?

Etkili Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?

Meta açıklaması nedir? Neden önemlidir? Arama motoru kullanıcıları üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir? Kusursuz meta açıklamaları adım adım nasıl yazılır? Bu konularda ihtiyaç duyacağınız bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Meta açıklamaları (Meta descriptions), Google ve diğer arama motorlarında yaptığımız bir arama sonucunda karşımıza çıkan sayfa başlıklarının hemen altında yeralan ve “snippet” denen kısa pasajlardır. Bu kısımda yer verilen açıklamalar, İnternet’te arama yapan kullanıcılar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir, çünkü onların sayfanızda ne bulacakları hakkında önceden fikir edinmelerine yardımcı olur. Meta açıklamaları sizin açınızdan da önemli etkiye sahiptir, çünkü sitenizin tıklanma oranında söz sahibidir.

Bu konudaki iyi haber, arama sonuçlarında meta açıklaması kısmında çıkacak metni siz belirleyebilirsiniz —Google izin verdiği ölçüde.

Meta açıklamaların kaynağı

Meta açıklamaların asıl ve en iyi kaynağı içeriklerinizdir. Google genellikle sayfa içeriğinin geneliyle en alakalı olan bir kısmı alarak arama sonuçlarında meta açıklaması olarak gösterir. Bu nedenle, etkili içerikler hazırlamak her konuda olduğu gibi meta açıklaması açısından da büyük öneme sahip.

Ancak bir sayfanın içeriğinin meta açıklama için en iyi kaynak olmadığı durumlar da vardır. Bu durumda Google, bu alanda çıkması için gerekli nitelikleri taşıyan, sizin hazırlamış olduğunuz meta açıklamasını tercih edebilir. O nedenle, meta açıklamalarını mükemmel şekilde hazırlamak her web sitesi veya blog sahibinin öğrenmesi gereken bir beceridir.

Meta açıklamaları nereye yazılır?

Meta etiketleri, web sayfalarınızın kodunda gizli olan kelimelerdir, site ziyaretçileri tarafından görülmez. Bu açıklamalar yalnızca arama motorları ve diğer yazılımlar tarafından görülebilir. Aslında, meta etiketleri yalnızca arama motorlarının okuması için web sayfalarınızda veya blog yazılarınızda kelimeleri gizlemenin ‘yasal’ bir yoludur.

Meta açıklamaları, diğer meta etiketleri gibi, sayfanızın html kodunun <head> alanı içinde bulunurlar.

Meta etiketleri manuel olarak girmek artık pek tercih edilen bir yöntem değil. WordPress Yoast SEO veya benzer başka eklentiler kullanarak hem yazı ve sayfalarınızı optimize edebilir, hem de her bir içeriğinize ayrı bir meta açıklaması ekleyebilirsiniz.

Meta açıklamaları ile ilgili sık yapılan hatalar

Meta açıklamaları konusunda sıkça yapılan hatalardan önemlileri şunlardır:

  • Birçok site veya blog sahibi meta açıklaması yazmayı unutmakta ve meta açıklama kutusunu boş bırakmaktadır.
  • Yaygın olarak görülen bir diğer hata, bir web sitesinin birden fazla sayfasında sürekli aynı meta açıklamasının yeralmasıdır.
  • Meta açıklamalarının düşük kaliteli, içerikle ilgisiz veya spam çağrıştırır tarzda olması da yaygın karşılaşılan bir diğer hatadır.

Bu tür hatalar kullanıcıların arama deneyimini zayıflatır; o nedenle Google hatalı meta açıklamaları genellikle dikkate almaz.

Meta açıklamaları neden önemlidir?

Arama sonuçlarında kullanıcılar, ilk olarak içeriğinizin başlığı ve hemen altındaki meta açıklaması ile karşılaşırlar. Bu ikisi sayfanızda ne bulacakları hakkında onlara temel bir fikir verir. İçeriğinizin neyle ilgili olduğunu ve ne sunduğunuzu bunlarla açıklarsınız. Bu bakımdan, meta açıklaması, aslında arama sonuçlarında kullanıcıların içeriğiniz hakkında neyi görmesini istiyorsanız, onu sergilemenizin bir yöntemidir.

Meta açıklamalarının temel amacı, arama yapan kullanıcıların dikkatini çekmek ve onları ziyaretçilere dönüştürmektir. O nedenle, meta açıklamasının, önemli bir SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) bileşeni olduğunu unutmamalıyız.

Meta açıklamaları önemlidir çünkü sitenizin tıklanma oranı önemlidir. İyi bir meta açıklaması yazarak ve birkaç basit prensibi izleyerek site trafiğinizi artırabilirsiniz.

Bununla birlikte, meta açıklamalarının doğrudan bir sıralama faktörü olmadığını bilmeliyiz. Yani, meta açıklaması arama sonuçlarında sitemizin ön sıralarda çıkmasını sağlamaz. Meta açıklamaları, arama sonuçlarında kullanıcıya sayfa içeriği hakkında bilgi vermeye yarar ve bu suretle sitenin tıklanma oranını artırmaya yardımcı olur.

Etkili bir meta açıklaması nasıl yazılır?

Şimdi meta açıklamasının nasıl yazılaması gerektiğini merak ediyor olmalısınız.

Esas olarak, meta açıklamaları, sayfa veya yazılarınızın çok kısa özeti niteliğindedir. O nedenle, meta açıklamaları, web sayfasının içeriğini doğru bir şekilde tanımlayan kısa cümleler olmalıdır. Bu açıklamalar, İnternet kullanıcılarını, aradıkları doğru sayfanın sizinki olduğuna, sitenizde ihtiyaçlarına yanıt bulacaklarına ikna edici nitelikleri taşımalıdır.

Kısa yazmak her zaman kolay olmayabilir; bunun için yaratıcılığınızı devreye sokmanız gerekebilir. Biraz çalışarak bunun üstesinden gelebilirsiniz.

Etkili ve kusursuz bir meta açıklaması hazırlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1. adım: Kendiniz için değil, ziyaretçileriniz için yazın

En önemli kural, meta açıklamasını kendimiz için değil, potansiyel ziyaretçilerimiz için yazdığımızı hatırdan çıkarmamaktır. Arama yapanlar, sizin ne kadar harika olduğunuzla ilgilenmezler, içeriğinizde ihtiyaç duydukları bilgiyi, sorunlarına dair aradıkları yanıtı bulup bulamayacakları ile ilgilenirler.

O nedenle meta açıklaması, arama yapan kullanıcıya ihtiyacını burada bulabileceğine ve siteye girmeye ikna edecek yapıda olmalıdır. Bunun için kendinizi arama yapan kullanıcıların yerine koyan bir bakış açısı geliştirmeye çabalamalısınız.

Meta açıklama metninizde kullanıcının yaptığı aramaya uygun düşen kelimeler yer alıyorsa, arama motorları bunları kalın harflerle (koyu) bir biçimde gösterir.

2. adım: Sunduğunuz kazanımı eylem fiilleriyle belirtin

Meta açıklama ile içeriğinizde ne olduğuna dair net bir resim verin. Arama yapan birinin arama sonucunda çıkan içeriğinize tıklarsa neyle karşılaşacağını net şekilde açıklarsanız, içeriğinize tıklanma oranı önemli ölçüde artar. Ancak bunun için tıklamanın onlara yararının ne olacağını ana hatlarıyla belirten gerçekten özet bir metin yazmanız gerekir. Meta açıklama her şeyden çok, ikna edici olmakla ilgilidir.

Sunduğunuz faydayı veya yardımı vurgulamanın en iyi yollarından biri, kullanıcılarda bir hareket arzusu yaratacak eylem fiilleri kullanmaktır. Böylece, sayfanıza girmeleri için onları cesaretlendirebilirsiniz. Örneğin, “keşfedin”, “öğrenin” veya “başlatın” gibi kazanım çağrıştıran bir eylem fiili ile vurgu yaptığınızda, insanları harekete geçmeye teşvik edersiniz.

3. adım: İlgi ve merak uyandırın

Meta açıklamalarının, içerikleriniz için bir reklam mesajı olarak işlev gördüğünü hatırlayın. Arama yapan kullanıcıların sizinle ilk kez etkileşime gireceği yer, meta açıklamalardır. Meta açıklamalara, kullanıcıları arama motorundan sitenize çekmeye yarayan etkili unsurlardan biri olarak görün!

Meta açıklamasını hazırlarken içeriğinizin önemi hakkında da ipuçları verin. İçeriğinizin çarpıcı özelliklerine vurgu yapın. Basit bir soru ile kullanıcılara önlerinde bir fırsat olduğunu hissettirebilirsiniz. Eğer uygunsa, meta açıklamanıza fiyat, ürün ya da adım sayısı gibi bilgileri rakamlar kullanarak ekleyin. Sonuçta meta açıklamalarda ilgi ve merak uyandıran net bilgiler verebilirseniz, kullanıcıları gerçekten sitenize tıklamaya teşvik edebilirsiniz.

4. adım: 165 karakteri geçmeyin

Meta açıklamanızın 165 karakteri geçmediğinden emin olun. Bazı bilgilendirmelerde 165 rakamı yerine başka rakamlar verildiğini görebilirsiniz. 165 rakamının değişken olmasının nedeni, Google’ın bu alanı karakter sayısına göre değil, pixel olarak hesaplamasıdır.

İçeriğinizi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz ve bu ona bir değer katar, ancak meta açıklamaları yaklaşık 165 karakter ile sınırlıdır. Eğer daha uzun bir meta açıklaması yazarsanız, açıklamanızın üç nokta (…) ile yarıda kesilmesini baştan kabul etmiş olursunuz. Bunu sorun etmeyeceğiniz durumlar olabilir, ancak meta açıklamanızın bir bölümü kesildiğinde tamamen işe yaramaz hale gelebileceğini ve okuyucuya içerik hakkında doğru dürüst bir fikir vermeyeceğini hesaba katmayı unutmayın!

5. adım: Ana anahtar kelimeyi meta açıklamasına ekleyin

Google, aranan anahtar kelimeyi meta açıklamasında kalın harflerle göstereceği için, meta açıklamasında anahtar kelimeyi doğal ve tutarlı bir şekilde mutlaka kullanın. Meta açıklamanızdaki kalın harfle çıkan sözcükler diğerlerinden daha fazla dikkat çeker. Ancak, anahtar kelimeyi kullanmak uğruna eğer tutarsız bir meta açıklaması yazarsanız, bu kez açıklamanız tamamen işe yaramaz hale gelebilir.

6. Adım: Meta açıklamasının sonunda eyleme davet edin

Meta açıklamasının sonunda “Başlayın”, “Daha Fazla Bilgi Edinin” veya “Devamını okuyun” gibi eyleme çağıran ifadeler, arama yapan kullanıcıların içeriğinizi okuması için harekete geçmesinde etken olabilir. Ne tür bir eyleme davet ifadesi kullanacağınızı, meta açıklaması yazdığınız her bir içeriğin durumuna göre uyarlarsanız etkili olur. Her meta açıklaması için “Hemen başlayın” gibi devamlı aynı şeyi kullanmamalısınız. Eğer yazdığınız sayfa veya makalenin içeriği biraz daha özel bir şey gerektiriyorsa, ona uygun fiili kullanmaya çalışın.

Son söz

Meta açıklaması yazmak, gördüğünüz üzere adeta sanatsal bir beceridir. Kolay öğrenilebilen ama gerçekten önemli ve etkili net ilkeleri var.

Tıklama oranını artıran etkili meta açıklamaları, sitenizin zaman içindeki genel trafiğini büyük ölçüde iyileştirebilir. Yayınladığınız her yazı ve sayfa için yukarıdaki adımları uygularsanız, karşılığını mutlaka alırsınız.

Ancak unutmamak gerekir ki meta açıklamaları konusunda son sözü her zaman Google söyler. Şöyle ki…

Siz ne kadar meta açıklaması yazarsanız yazın, Google, arama sonuçlarında kendi seçtiği bir ifadeyi meta açıklaması olarak gösterebilir. O nedenle meta açıklamasını yeterli uzunlukta ve kusursuz hazırlamalısınız ki Google sizinkini daha çok tercih etsin.

Bu konuda yararını göreceğiniz son bir ipucu vermemi isterseniz, işte size yapılan araştırmalardan elde edilen bir bilgi:

Arama sonuçlarında çıkan meta açıklamayı eğer Google otomatik olarak içerikten almışsa, bu büyük ihtimalle yazının ilk paragrafından alınan bir metindir. Buna göre, yazınızın ilk paragrafında içeriğinizin meta açıklaması yerine geçebilecek cümlelere yer verirseniz, yararını mutlaka görürsünüz.

Blog yazılarınızı hazırlamada önemli ipuçları içeren “Daha Çok Okunan Blog Yazıları Nasıl Yazılır?” konulu 10 kolay ipucunu açıkladığım yazıma mutlaka göz atmanızı öneririm.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

1 Yorum