Fotoğraf Düzenleme Lightroom

Fotoğraflarınıza Mükemmel Görünümler Kazandırın (20 Derste Lightroom / 1)

Fotoğraflarınızı kolayca iyileştirip mükemmel görünümler kazandırmak için adım adım Lightroom kullanmayı öğrenin!

Lightroom, Photoshop programını ağır ve karmaşık bulan kullanıcılar için yine Adobe firması tarafından üretilen daha yeni bir dijital fotoğraf işleme ve düzenleme programı. Tanıdığım birçok fotoğraf tutkununun Photoshop dışına pek çıkmadığını görünce, Lightroom ile neler yapılabileceğini burada özetleme ihtiyacı duydum. Analog fotoğraflar darkroom’da yani karanlık odada işlenirdi, şimdi dijital fotoğraflar için Lightroom yani Aydınlık Oda kullanmaya başladık.

Eğer yalnızca fotoğraf işlemede kullanacaksanız ve manipülasyon gibi ayrıntılı düzenlemeler yapmayacaksanız Lightroom aslında tam size göre. Hem sizi yormadan ve çok fazla ayrıntıya boğmadan fotoğraflarınızda düzenlemeler yapmanızı kolaylaştırıyor ve hem de bir fotoğrafta yaptığınız işlemleri devamında istediğiniz her fotoğrafa bir tıkla otomatikman uygulayabilme kolaylığı veriyor. Üstelik Lightroom’un yeni versiyonları fotoğraflarınızı bilgisayarınızdan, web üzerinden, iPad’inizden ve iPhone ya da Android aygıtlarınızdan, kısacası her yerden organize etme, düzenleme ve paylaşma imkânı sunuyor.

Lightroom’un sunduğu çekim sonrası fotoğraf işlemeyi kolaylaştıran özel araçlara kısaca göz atarak bu programı tanımaya başlayalım. Programı açtığınızda sağ üstte yeralan arayüz kullanım modüllerinden Develop’u seçtiğinizde sağ sütunda bu araçlara ulaşabiliyorsunuz.

Histogram

İlk sırada Histogram yeralıyor. Histogramın altında kırpma, leke kaldırma, kırmızı göz düzeltme, kademeli filtre, radyal filtre ve düzenleme fırçası araçları var.

Basic (Temel)

Temel Ayarlar panelinde beyaz dengesi, renk sıcaklığı ve tonu, pozlama, kontrast yanısıra parlak alanlar ve gölgelere müdahale edebiliyor, berraklık, canlılık ve renk doygunluğu ayarları yapabiliyoruz.

Tone Curve (Ton Kavisi)

Burada parlak ve ışıklı alanlar ile karanlık ve gölgelere müdahale edebiliyoruz.

HSL / Color/ B&W

Bu panelde her bir renk ve siyah/beyaz için ton değişimi (Hue), doygunluk (Saturation) ve parlaklık (Luminance) ayarları yapabiliyoruz.

Split Toning (Bölünmüş Tonlama)

Bu panelde açık ve koyu ton değişimlerini ayrı ayrı kontrol edebiliyoruz.

Details (Ayrıntılar)

Keskinleştirme ve gürültü (parazit) azaltma araçları yeralıyor.

Lens Correction (Lens Düzeltme)

Lensinizin marka ve modelini seçerek distorsiyonları (bükülmeleri) kontrol edebiliyor ve vinyet düzenlemesi yapabiliyoruz. Buradan kromatik aberrasyon (frekansa bağlı renk sapması) ve fringe dediğimiz kenarlarda saçaklanma gibi görüntü bozulmalarını otomatik ve manuel düzeltebiliyoruz. Ayrıca, görüntümüzü dikey, yatay ve dairesel yönde çevirebiliyor ve ölçeklendirebiliyoruz.

Effects (Efektler)

Kırpma sonrası vinyet biçimini ayarlama olanağı sunuyor. Kenar yumuşaklığını ayarlayabiliyor, kontrollü şekilde sanatsal kumlanma etkisi verebiliyoruz.

Camera Calibration

Kamera Kalibrasyonu. En altta yeralan bu panelde gölgeleme tonunu belirleyebiliyor ve üç temel rengimiz olan kırmızı, yeşil ve mavide (RGB) renk ton ve doygunluk ayarlamaları yapabiliyoruz.

Gördüğünüz gibi Lightroom’un sunduğu araçlar listesi fotoğrafla ilgili hemen her şeyi kapsıyor. İşin güzel yanı, Adobe firması bu yıl çok uygun fiyatla fotoğrafçılar için bir Creative Cloud planı sunuyor. Son sürüm Photoshop CC ile Lightroom CC de dahil (harika mobil uygulamalar da içeriyor) fotoğrafçılığa yönelik gerekli tüm araçlara uygun fiyata sahip olmak isterseniz, buraya tıklayarak bu fırsattan yararlanabilirsiniz.

Takip eden derslerimizde arayüz kullanım modlarını ve yukarıda saydığım panellerin her birini sırasıyla kullanmayı öğreneceğiz.

Görüşmek üzere. Fotoğraf çekmeye devam edin!

Bu bilgilerden Facebook, Twitter, G+ gibi sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek isterseniz, lütfen aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak beğenin, paylaşın ve yorumlayın! Ayrıca email adresinizi yazarak email grubuna katılmaktan çekinmeyin; bilgileriniz güvence altındadır, kesinlikle paylaşılmamaktadır. Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Sonraki

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

6 yorum