AB Projeleri Danışmanlık

Kurumlarımız Avrupa Birliği Desteklerinden Etkin Biçimde Nasıl Yararlanabilir?

Avrupa Birliği programları, çevresel sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm, yenilikçi çözümler ve kapasite geliştirme gibi alanlarda kurumlarımıza önemli destekler sunmaktadır. Bu desteklerden etkin biçimde yararlanabilmek için başlıca üç alana yapılacak yatırımlar, kısa vadeli başarıları artırırken sürdürülebilirlik ve uzun vadeli gelişim için sağlam bir temel oluşturmaktadır.

Kurumlarımızın Avrupa Birliği desteklerinden en iyi şekilde yararlanması ve uluslararası aktivitelerde daha güçlü bir konuma gelmesi amacıyla uzun yıllar boyunca yaptığım çalışmalar ve bu konudaki araştırmalarım, sistematik olarak üç konu üzerine odaklanılması gerektiğini gösteriyor:

  • Analiz ve planlama
  • Ekosistem oluşturma
  • Kapasite geliştirme

Analiz ve Planlama

Analizler, kurumun özel ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun olarak detaylı bir strateji oluşturmak ve planlama sürecini başlatmak için gereken temel bilgileri sağlar. Planlama ise analiz sonuçlarına ve kurumun ihtiyaçlarına uygun bir strateji doğrultusunda izlenecek adımları belirleme çalışmasıdır. Bu sistematik çalışmalar, kurumun ihtiyaçlarını, önceliklerini ve kapasitesini doğru belirleme yanı sıra sahip olunan avantajları ve potansiyel sorunları erken aşamada fark etmeyi sağlar.

Analiz ve planlamanın eksikliği, belirsizlikler, varsayım ve tahminler üzerine hareket edilmesine, bu da sonuçta kaynakların verimsiz kullanılmasına, beklenmedik sorunların ortaya çıkmasına ve başarısızlıklara neden olur. Bu durum sunulan desteklerden etkin biçimde yararlanamamaktan, uygulanan projelerin beklenen sonuçları vermemesi ve sorunların çözümsüz kalmasına, hatta kurumsal itibarın zedelenmesine kadar bir dizi olumsuz sonuca yol açabilir.

Ekosistem Oluşturma

Ekosistem oluşturma, kurum bünyesinde oluşturulan sürdürülebilir mekanizmalar aracılığıyla işbirlikleri ve ortaklıklar kurarak kurumların proje süreçlerinde daha güçlü ve kapsayıcı hale gelmelerini sağlayan bir yaklaşımdır. Ağ oluşturma, bilgi ve deneyim paylaşımı, kaynak ve desteklere erişim, izleme ve değerlendirme gibi süreçleri kolaylaştıran ekosistemler, projelerde başarı düzeyini artırır.

Ekosistem eksikliğinde proje girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanma olasılığı artar, ortak hedeflere odaklanma, yeterli destek ve kaynak bulma zorlaşır, sürdürülebilir sonuçlara ulaşma şansı düşer ve yönetimde zayıflıklar gibi birçok sorunla karşılaşılır. Ekosistem eksikliği ayrıca, sanılanın aksine, projelerin daha yüksek maliyetlerle yürütülmesine, verimlilik ve etkinin azalmasına yol açar.

Kapasite Geliştirme

Kapasite geliştirme, kurum personelinin projelerde etkin bir şekilde yer alabilmesini sağlamak için eğitim, danışmanlık ve mentörlük programlarıyla güçlendirilmesi çalışmalarıdır. Karmaşık süreçlerin kolayca anlaşılmasını sağlayan özelleştirilmiş eğitim içerikleri ve destekler, kurumun daha donanımlı ve yetkin ekiplerle daha yüksek performans sergilemesine, daha yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretmesine, kaynak ve destek sağlamada daha başarılı olmasına olanak tanır.

Diğer taraftan, uzmanlık ve beceri eksiklikleri, deneme yanılma yoluyla zaman kayıpları yaşanmasına neden olurken hata yapma olasılığını artırır, güncel bilgi ve değişen gereksinimlere uyum sağlamakta, uluslararası standartlara uygun projelerin yazımı ve yönetiminde zorlanmalara yol açar.


Avrupa Birliği’nin 2021-2027 döneminde sunduğu programları tanımak ve ülkemize sunulan fırsatlardan yararlanmak üzere mantıksal bütünlük içinde eksiksiz proje başvuruları yapmak isteyen herkes için bilgilendirici, motivasyon kazandırıcı ve ilham verici kapsamlı rehber.

Online Satış Noktaları

Avrupa Birliği Projeleri Kitap

Bu üç alana yapılan yatırımlar, hem kısa vadeli başarıları artırır hem de uzun vadeli sürdürülebilirlik ve gelişim için sağlam bir temel oluşturur.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin!”

Yazılarımı “Avrupa Birliği Projeleri Tasarım ve Yönetimi” konulu WhatsApp kanalından da takip edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz