Web / Bilgisayar / Cep Telefonu Web Sitesi / Blog Açma

Telif Hakkı İhlali (Kopya İçerik) Google’a Nasıl Bildirilir?

Kopya İçerik (Telif Hakkı İhlali) Google'a Nasıl Bildirilir?

Size ait bir içerik kopyalanarak izniniz olmadan bir başka sitede yayınlandığında, durumu Google’a rapor edebilirsiniz. Kopya içerik şikayet etme veya yinelenen içerik kaldırma başvurusu olarak da bilinen bu servisten yararlanarak sitenizdeki içerikleri tamamen veya kısmen kopyalayarak yayınlayan başka sitelerin Google arama sonuçlarından kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Kopya içerik konusu milyonlarca web sitesini etkileyen bir sorun. Kopya veya yinelenen diye tabir edilen bu tür içerikler, kötü teknik uygulamalardan kaynaklanabildiği gibi intihal veya aşırma diye bilinen çalıntı içeriklerden de kaynaklanabiliyor. Başkasına ait bir içeriği kopyalayarak kendi işi gibi sunmak telif hakkı ihlaline giriyor.

Google, telif hakkı ihlallerine kayıtsız kalmıyor ve kullanıcıların arama sonuçlarında aynı veya birbirine benzer içeriğe sahip iki farklı URL bulmasını istemiyor. İntihal (aşırma, plejirizm) eylemlerine karşı Google çeşitli stratejiler ve araçlar geliştirmiş durumda.

İçeriklerinizin kopyalandığını (aşırıldığını / çalındığını) belirlediğinizde bu durumu Google’a rapor edebilir, yasal içerik kaldırma başvurusu ile kopya içeriğin kaldırılması için talepte bulunabilirsiniz. Google’a kopya içerik şikayet etme ya da Google içerik kaldırma servisi olarak da bilinen bu hizmetten yararlanarak sitenizdeki içerikleri tamamen veya kısmen kopyalayarak yayınlayan başka sitelerin arama sonuçlarında çıkmamasını sağlayabilirsiniz.

Ülkemizde birçok blog yazarının son zamanlarda sıkça karşılaştığı bir sorun olduğu için Google’a kopya içerik hakkında nasıl şikâyette bulunabileceğinizi bu yazıda adım adım açıklamanın yararlı olacağını düşündüm. Bunun için yaptığım bir başvurunun ekran görüntüleri eşliğinde bu rehberi hazırladım.

Yalnızca kendi yazılarımız açısından değil, bu konunun gündemde kalması, aşırmacılık, intihal veya çalıntı içerik yayınlamanın ahlaki ve etik olmadığının ve yapanların yanlarına kâr kalmayacağının anlaşılması açısından da bir farkındalık oluşturmasını umuyorum. Böylelikle, içeriklere verilen emeklerin ve harcanan vakitlerin değerinin bilinmesine ve aynı zamanda adaletin terazisinin çalışmasına katkı sunabiliriz.

Kopya (intihal / çalıntı) içerik nedir?

Yazarı tarafından yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda zaman ve emek verilerek oluşturulmuş içeriğe özgün yazı veya makale denir. Buna karşılık, kopya veya yinelenen içerik, bir başkası tarafından oluşturulmuş yazıyı kısmen veya tamamen yayınlamaktır. İnternet’te ücretsiz birçok özgünlük analiz aracı bulmak mümkündür. Bu araçlar, online olarak makale orijinallik testi yaparak bir sitedeki yazıların özgünlük durumunu denetler.

Web’de yinelenen (dublike) içerikler site içi ve site dışı olmak üzere iki türde sınıflandırılıyor.

  • Aynı web sitesinde (site içi yinelenen içerik)
  • Harici web sitelerinde (site dışı yinelenen içerik)

Bu yazıda, ikinci (harici) bir sitede yinelenen içeriğin Google’a nasıl bildirileceği konusu üzerinde duracağız.

Site içi ve dışı makale özgünlük kontrolü ile aynı sitede yinelenen içerikler başka yazıların konusu olabilir. (Siteniz hakkında rapor edilen uyarılardan yararlanmak için Google Arama Konsolunda Arama görünümü > HTML geliştirmeleri sekmesine giderek sonuçları izleyebilirsiniz.)

Google neden kopya içerik istemez?

Google arama motorunun birincil hedefi, kullanıcılara, yaptıkları aramalar karşılığında ihtiyaçlarına uygun kaliteli arama sonuçlarını en sağlam kaynaktan sunabilmektir. Kısacası Google, arama yapan kullanıcılara web’deki en iyi içerikleri göstermeyi amaçlamaktadır. Hiçbirimiz aynı içeriğe farklı adreslerden tekrar tekrar girmek istemeyiz. Bu nedenle Google, uyguladığı algoritmalarla arama sonuçlarında sunmak üzere mümkün olduğunca orijinal, sağlam ve kaliteli kaynakları belirlemeye çalışır. Birden fazla sayfanın aynı içeriğe yönlendirilmesi (duplicate content) Google’ın istemediği bir durumdur.

İçerik hırsızlığı yasal bir durum olduğu kadar Google kalite politikalarını da ihlal eden bir durumdur.

Google kopya içerik belirlerse ne yapar?

Google kopya içerikleri, otomatik algoritmalar kullanarak, crawl analizleri ile ve şikayet servisi yoluyla düzenli olarak denetler. Google’ın kopya içerik belirlemesi durumunda iki olası senaryo söz konusudur:

  • Arama sonuçlarında görüntülenebilir — Google, yinelenmesine rağmen, kullanıcıları için hâla alakalı olduğunu düşünürse, arama sonuçlarında yinelenen içerikleri gösterebilir. Buna örnek olarak çeşitli haber sitelerinde yayınlanan aynı veya çok benzer metinleri gösterebiliriz.
  • Arama sonuçlarında gösterilmez — Google, arama yapıldığında yalnızca en alakalı içeriği görüntülemeyi seçer ve benzer diğer içerikleri atlar. Bu durumlarda Google arama sonuçlarında yinelenen içeriklerin gösterilmediğine dair bir mesajla karşılaşırsınız:

Google genel yönergelerinde Yinelenen içerik oluşturmaktan kaçınma başlığı altında yer alan şu ifadeye dikkatinizi çekmek isterim:

“Ender şekilde de olsa, Google, yinelenen içeriğin sıralamalarımızı etkilemek ve kullanıcılarımızı aldatmak için kasıtlı olarak gösterildiğini saptarsa, söz konusu sitelerin dizine eklenmesi ve sıralanması konusunda da uygun düzenlemeleri yapacaktır. Sonuç olarak, sitenin sıralaması bu durumdan olumsuz şekilde etkilenebilir veya site Google dizininden bütünüyle çıkarılabilir ve artık arama sonuçlarında görünmez.”

Kopya (intihal) içeriği nasıl şikayet ederim?

Google, normal olarak, arama sonuçlarında aynı içeriği tekrar tekrar dizine eklemez veya görüntülemez. Bu nedenle bir içerik arama sonuçlarında genellikle yalnızca bir kez görünür. Google genel bir kural olarak orijinal içeriği gösterecek şekilde çalışır. Ancak Google algoritmalarının yanlışlıkla da olsa bir içeriğin orijinalı yerine kopyasını yayınlayan web sitesinin URL’sini seçmesi ve kopya içeriklerin arama sonuçlarında daha üst sıralarda listelenmesi sözkonusu olabilir. Böylelikle, kopya içeriklerin orijinal kaynağa ciddi şekilde zarar verebileceği zamanlar da olabilir.

Eğer Google herhangi bir nedenle içeriğin kopyalandığı orijinal içeriği dizine eklemeyip çalıntı içerik adresini dizine eklediyse, kopya içeriği orijinal kaynak içerik olarak tanımlayacaktır. Çünkü Google bir kez dizine kabul ettiği içeriği artık kopya olarak algılamaz.

Bu nedenle, eğer başka bir web sitesinin size ait bir içeriği kopyaladığını ve telif hakkı yasasını ihlal ettiğini tespit ederseniz, aşağıdaki yolu izlemenizi öneririm:

  • Kopyalayan site sahibinden dostane bir yaklaşımla içeriğinizi kaldırılmasını istemek ve eğer kaldırmazsa site sunucusuna (hosting firmasına) durumu bildirmek.
  • ABD Telif Hakkı Yasasına (DMCA)* dayanarak kopya içeriği arama sonuçlarından kaldırma hizmetinden yararlanmak üzere Google’a şikayette bulunmak.

* DMCA (Digital Millennium Copyright Act / Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası), Google’da kopya (çalıntı) içerikle karşılaşılması ve bu tür ihlallere ilişkin bir şikayet söz konusu olduğunda yanıt verdiği ABD telif hakkı koruma yasasıdır. Bu yasaya göre Google’ın şikayetinizi değerlendirmesi ve kopya (çalıntı) içeriğe erişimi engelleyerek, arama sonuçlarından kaldırarak veya kısıtlayarak uygun önlemleri alması gerekir.

Google’a Hak İhlali Bildirimi (Şikayeti)

Kopya içeriği Google’a nasıl bildirebilirim? Google’a kopya içerik hakkında nasıl bilgi verilir veya şikayet başvurusu yapılır?

İçeriği Google’dan Kaldırma aracını kullanarak Google’a çalıntı (kopya / intihal) içeriği bilgilendirme sürecini başlatabilirsiniz. Google’a yasal bir şikayet göndermek için aşağıdaki rehberde yer alan adımları izleyin.

Rehberde geçerli yasalar uyarınca Google’ın hizmetlerinden kaldırılması gerektiğini düşündüğünüz içeriği bildirme sürecinde yol gösterici bilgiler bulacaksınız.

Belirlediğiniz kopya içeriğin (telif hakkı ihlali) Google arama sonuçlarından kaldırılması için İçeriği Google’dan Kaldırma servisinde yapılması gereken ve ayrıntılarını aşağıda göreceğimiz işlem adımları sırasıyla şunlardır:

  1. Talebinizin hangi Google ürünleriyle ilgili olduğunu seçin.
  2. Hangi konuda yardım talebinde bulunacağınızı seçin.
  3. Telif hakkını ihlal eden içerik bulduğunuzu belirtin.
  4. Telif hakkı sahibi veya hak sahibi adına hareket etmeye yetkili olduğunuzu belirtin.
  5. Telif hakkını ihlal ettiği iddia edilen söz konusu çalışma türünü seçin.
  6. Telif Hakkı Kaldırma formunda şikayet sahibinin iletişim bilgileri doldurun.
  7. İletişim bilgilerinizi ve telif hakkı çalındığını iddia ettiğiniz size ait orijinal içerikle ilgili açıklamaları girin.
  8. Yenin beyanının onaylayın ve şikayet formunu gönderin.

Ekran görüntüleri eşliğinde bu adımların geniş açıklamasına geçmeden önce unutulmaması gereken birkaç noktaya dikkatinizi çekmek isterim.

Unutmamanız gereken birkaç nokta

  • Bildirimi göndermek için Google hesabınızla (Gmail gibi) giriş yapmalısınız.
  • Bildirimi doldururken mümkün olduğunca çok ayrıntı eklemeniz, daha hızlı yanıt almanıza yardımcı olacaktır.
  • Formu doldurmadan önce, şikayet edeceğiniz içeriğin gerçekten telif hakkınızı ihlal ettiğinden emin olmalısınız.

Şimdi sırasıyla adımları görelim:

1. adım

İlk olarak, hakkında şikayette bulunmak istediğiniz Google ürününün hangisi olduğunu seçmeniz gerekecek. Kopya bir içeriği şikayet edeceğiniz için bu adımda Google Web Arama şıkkını seçmelisiniz.

Kopya içeriği Google Web Arama sonuçlarından kaldırma

Not: Eğer şikayet etmek istediğiniz birden fazla Google ürünü varsa (talebiniz birden fazla Google ürünü içeriyorsa), bunların her biri için ayrı bir bildirim göndermeniz gerekir. Bunun için 7. adımdaki formun altındaki Yeni bir grup ekle bağlantısına tıklayarak forma yeni gruplar eklemelisiniz.

2. adım

Bildirmek istediğiniz çalıntı içerikle ilgili daha ayrıntılı bir açıklamayı seçmemiz gerekiyor. Çalıntı içerik bildireceğiniz için Yukarıda yer almayan hukuki bir sorunum var seçeneğini işaretleyin.

Yukarıda yer almayan hukuki bir sorunum var

3. adım

Bu noktada, telif hakkı ihlallerini bildirmek için birkaç farklı seçenek sunulmaktadır. İçeriğin Google’dan kaldırılması için bir neden belirtmelisiniz. Sıralanan maddeler arasından Telif hakkımı ihlal eden içerik buldum seçeneğini işaretleyin.

Telif hakkımı ihlal eden içerik buldum

4. adım

Bu adımda orijinal içeriğin telif hakkı sahibi olduğunuzu veya sahibi adına hareket etme yetkisine sahip olduğunuzu belirtmelisiniz. Bunun için Evet ile başlayan seçeneği işaretleyin.

Telif hakkı sahibi olarak yetkili olduğunuzu Google’a şikâyet gönderme

5. adım

Telif hakkı sahibi olduğunuzu belirttikten sonra, ne tür bir içerik türü (resim veya diğer) için şikayet göndermek istediğinizi belirtmeniz istenir. Eğer çalıntıya konu olan size ait bir görsel olsaydı Resim’i işaretlemeniz gerekecekti. Ancak bu yazımızın konusu olan bir içerik kopyalamaya dair şikayette bulunacağınız için, Diğer seçeneğini işaretlemelisiniz.

Şikayet edilen telif hakkı çalınmış çalışmanın türü

Bu seçimi yaptıktan sonra isteğinizi göndermek için bu formu kullanın yazısında bu formu üzerindeki bağlantıya tıklayarak içerik kaldırma bildirim formuna gidin.

Gösterilen bağlantıya tıklayarak içerik kaldırma formuna gidin

Fikri mülkiyet ihlali gerekçesiyle içerik kaldırma formu

Son olarak “Telif hakkı ihlali iddiasını bildirin” başlıklı bu formda çeşitli alanları doldurmamız istenecektir. Formu doldurmak, araştırdığınız konu ile ilgili gereken tüm bilgilere Google’ın sahip olmasına ve sorunun en kısa sürede çözülmesine yardımcı olacaktır. Bu formda sizden 3 konuda bilgi vermeniz istenecektir:

  • Sorunu bildiren kişinin (sizin) iletişim bilgileri
  • Bildirmek istediğiniz telif hakkı ile korunan içerik
  • Yeminli ifade beyanı

Google’a Hak İhlali Bildirimi formunda şu önemli uyarının yapıldığına dikkat edin:

Bildiriminizde, söz konusu malzemenin veya faaliyetin hak ihlaline neden olup olmadığıyla ilgili olarak yapılan yanlış beyanatlar, doğacak zararlardan (masraflar ve avukat giderleri de dahil olmak üzere) sorumlu tutulmanıza neden olabilir. Mahkemelerin kararlarına göre, bir bildirim göndermeden önce telif hakkı savunmalarını, sınırlamalarını veya istisnalarını göz önünde bulundurmalısınız. Çevrimiçi içerikle ilgili bir davada, ABD izinli kullanım ilkesiyle korunan çevrimiçi malzemelere yönelik iddiada bulunan bir şirket, maliyetler ve avukatlık ücretleri için 100.000 ABD Dolarından fazla bir tutar ödedi. Dolayısıyla, çevrimiçi yayınlanan malzemenin telif haklarınızı ihlal ettiğinden emin değilseniz önce bir avukata danışmanızı öneririz.

6. adım

Şikayette bulunanın iletişim bilgileri

Şikayet sahibi olarak ad, soyad, şirket adı, e-posta adresi ve ülke gibi iletişim bilgilerini bu kısımda belirtmelisiniz.

Hak İhlali Bildirimi – Şikayet sahibinin iletişim bilgileri

7. adım

Şikayete konu açıklamalar

Şimdi bildirmek istediğiniz telif hakkı çalınmış size ait içerikle ilgili açıklama yapma zamanı. Forma giriş bağlantısından önce aşağıdaki açıklamaları okumuş olabilirsiniz.

Telif hakkı alınmış çalışmayı tanımlayın ve hakkında açıklama yapın alanına, söz konusu çalışmanın ayrıntılı bir açıklamasını eklemeniz gerekir. Burada, örneğin, “Hakkında şikayette bulunduğum site orijinal yazımı aynen kopyalayarak yayımlamakta ve telif hakkını ihlal etmektedir” gibi basit bir ifade kullanabilirsiniz. Mümkünse, kopyalandığı iddia edilen çalışmanın bir örneğini ekleyebilirsiniz.

Çalışmanın gerekli izinler alınmış bir örneğini nerede bulabiliriz? kutusuna, orijinal içeriğin yer aldığı URL’yi (web adresini) girmeniz gerekir. Google bu bilgiyi, söz konusu içeriğin, kaldırılmasını istediğiniz sayfalarda göründüğünü doğrulaması için kullanacaktır.

Hak ihlalinde bulunduğu iddia edilen malzemenin konumu kutusuna Google’ın arama sonuçlarından kaldırmasını istediğiniz sitenin adresini (URL’lerini) yazmanız gerekir.

Telif hakkıyla korunan çalışma bilgileri

Aynı kategoriye (Google web araması) ait olmaları koşuluyla en fazla 10 farklı intihal içerik örneği grubu dahil edebilirsiniz.

8. adım

Yemin beyanı

Son olarak, forma dahil edilen eserlerin kullanımının ihlal edildiği iddia edildiğini ve telif hakkını ihlal ettiğini belirten yeminli bir ifade doldurmanız gerekir.

Lütfen onaylamak için işaretleyin yazan tüm kutuları işaretlemeniz, bildirim tarihi ve sorunu bildiren kişinin tam adını burada belirtmeniz gerekir. Bundan sonra, bir robot olmadığınızı kanıtlamanız için Ben robot değilim kutucuğunu işaretleyin ve Gönder butonunu tıklayarak şikayetinizi gönderin.

Google Şikayet Formu

Şikayetiniz gönderildikten sonra, aşağıdakine benzer bir onay bildirimi alırsınız.

Şikayet başvurunuz üzerine Google tarafından önce hak ihlalinde bulunduğunu iddia ettiğiniz karşı tarafa bir bildirim gönderilir. Aynı zamanda şikayetinizin içeriği, formda belirtildiği üzere, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Lumen’e gönderilir.

Şikâyetinizin değerlendirilmesi birkaç saat ile 2 – 3 hafta arasında değişen bir süreyi alabilir. Eğer bildiriminiz geçerli bulunursa, Google, şikayet ettiğiniz kopya içerikleri yayınlayan site adreslerini arama sonuçlarından kaldıracak ve size durumu bildiren bir mesaj gönderecektir.

Son söz

Başka yazarlara ait sitelerdeki içerikleri aşırarak kopya içerik yayınlamak kazanç değil zarar getirir. Google, özgün olmayan, kopya içeriklerin arama sonuçlarında başarı elde etmesine izin vermez. Ancak yine de, içeriklerinin kopyalandığını belirleyen ve bundan rahatsız olan herkese, bu yazıda açıkladığım adımları izleyerek telif hakkı ihlali formunu doldurmalarını ve Google’a şikayette bulunmalarını tavsiye ederim.

Telif hakkı nedeniyle kaldırılan içerikler ve daha fazlası hakkında Google Şeffaflık Raporu sayfalarından bilgi edinebilirsiniz.


Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

11 yorum

  • Hocam harika bir anlatım olmuş. Yazınızı okuyarak bir başvuruda bulundum. Bakalım nelerle karşılaşacağız. Yazınızı yer imlerine ekledim. Çokça gelip gideceğim. Teşekkürler.

      • Merhabalar Hocam. Bugun googleden geri bildirim geldi. Ancak isteğim red edilmiş ve açıklama kısmına da Yeterli Bilgi sağlanmadı diyor.

        Böyle bir eksikliğin oluşmaması adına, şikayette bulunurken ne tür bilgiler vermemi önerirsiniz ? Hangi açıklamalar veya detaylar yazılan yazının bana ait oldugunu (telif sahibi oldugumu) gösterir. Bu konuda bir görüş bildirirseniz, size çok minettar kalacağım.

        • Yazıdaki 5. ve 7. adımda geçen Google talimatlarını okumanız yardımcı alabilir. Orada “Mümkünse kopyalandığını iddia ettiğiniz çalışmanın bir örneğini sağlayın” önerisi yer alıyor.

          • Ekledim aslında yazıya. Ancak detaylı bilgi yazamıyoruz, çünkü maksimum 500 karakter kabul ediyor.
            Başvurumu yeniden yaptım bakalım neler çıkacak. ( zaman damgalı kopya olarak Archive.org’un bağlantısını ekledim bu sefer. Belki bir faydası olur).
            Cevap geldiği zaman tekrardan yorumu güncelleyeceğim. Faydalı bir içerik, herkesin işine yarasın istiyorum sizin aracılığınızla. teşekkürler tekrardan.

  • https://archive.org sitesi Google tarafından bir kanıt olarak görülüyor mudur acaba. Ben de merak ettim. Yani tarafımıza bir telif ihlali uyarısı gelirse kendimizi savunmak için. veya yazılarımıza online zaman mührü vurdurmak için kayıt olabileceğimiz bir site var mıdır…
    Teşekkürler.

    • Bunları incelemedim, ancak süreçle ilgili ayrıntılı açıklamaların yer aldığı Google Şeffaflık Raporunun bağlantısını yazının sonuna ekledim.

  • Formu doldurdum 2 dakika sonra, formun durumu Reddedildi oldu ama açıklama kısmında “URL ek inceleme için uygun bir ürün ekibine iletildi. İncelemeden sonra ayrı bir uyarı alacaksınız.” yazıyor. Tekrar mı form doldursam ki?

  • merhaba peki ben şimdi sizin sitenizden bir yazıyı alsam ve sitemde yayınlasam ama desem ki ana içerik yani bu yayınlanan yazı bakikaracay.com adresinden alıntılanmıştır. Bir sorun teşkil eder mi web sitem yok ama merak ediyorum

    • Alıntı yapabilirsiniz ancak Koşullar ve Uyarılar sayfasındaki açıklamaların dışına çıkarak tüm yazıyı alırsanız telif hakkı ihlali olur.