KOSGEB Antalya Müdürlüğü tarafından 29 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen özel bir eğitimde 30 katılımcımızla bir araya geldik. Eğitimde, Avrupa Birliği’nin KOBİ’lerimize sunduğu fırsatları ve uluslararası destek mekanizmalarından daha etkin biçimde yararlanabilmek için proje teklifi hazırlama süreçlerinde izlenmesi gereken strateji ve kullanılması gereken güncel araçları ele aldık.
KOBİ’lerimizin rekabet gücünü artırmak, yenilikçi projeler geliştirmek ve uluslararası pazarlarda daha etkin olabilmelerini sağlamak için gereken bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçladığımız bu eğitimde, katılımcılarımıza yeni ufuklar açacak içerikler paylaştım ve motivasyon kazandırıcı bir sunum gerçekleştirdim.
KOSGEB: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı
KOBİ: Küçük ve orta büyüklükte işletme
Eğitim İçeriği ve Başlıca Konular
KOSGEB Antalya Müdürü Dr. İbrahim Uğur Erkış’ın açılış konuşmasının ardından eğitimimize kısa bir tanışma ve programın genel hatlarını açıklayarak başladık. Yaklaşık 5 saat süren bu yoğun ve verimli eğitimde, KOBİ yönetici ve çalışanları için önemli bilgiler ve pratik ipuçları paylaştım.
Avrupa Birliği’nin KOBİ Politikaları
Avrupa Birliği’nde bulunan yaklaşık 25 milyon KOBİ, ekonomik büyüme ve istihdam yaratma açısından yaşamsal bir role sahip. Bu işletmeler, Avrupa ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor ve her üç çalışandan ikisini istihdam ediyor. Avrupa Birliği’nin katma değerinin yarıdan fazlasını (yaklaşık 3/5’ini) üreten KOBİ’ler Avrupa Birliği’nde yaratılan tüm yeni işlerin %85’ini sağlıyor. Bununla birlikte, bu işletmelerin finansman bulma konusunda, yenilik yapma ve büyüme süreçlerinde karşılaştıkları zorluklar, özel desteklerin ve dış finansman kaynaklarının önemini artırıyor. KOBİ’lerin rekabetçi kalabilmeleri, sürdürülebilir bir şekilde büyüyebilmeleri için inovasyon, dijitalleşme, uluslararasılaşma ve beceri geliştirme konularında başarılı olabilmeleri için gerekli desteklerin sağlanması, Avrupa ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için kritik bir öneme sahip.
Kalkınma Projelerine Genel Bakış
Eğitimin ilk bölümünde, kalkınmış toplumların nasıl ilerlediklerini ve politika, program ve proje esaslı çalışma biçiminin önemini ele aldık. Özellikle son elli yılda ülkemizde uygulanan projelerde karşılaştığımız sorunlar ve bunların nedenlerini irdeleyerek, yöntem bilmenin önemine dikkat çektiğim bu bölümde geleceği planlayarak şekillendirmenin önemi ve projelerin bu gücü kullanmanın en etkili araçları olduğu konusu üzerinde durduk. Ayrıca, uluslararası ölçütlere uygun bir projenin içermesi gereken bilgiler ile proje başvurularında sunulması beklenen temel bilgileri gördük.
Destek Mekanizmalarının İşleyişi
İkinci bölümde, Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Kalkınma Ajansları ve diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından sunulan destek mekanizmalarının tanıtımını yaparak, farklı hedef ve önceliklere göre yerel aktörlerin yararlanabileceği programların çağrı ve başvuru süreçlerinin nasıl işlediğine dair ayrıntılı bilgiler verdim. Avrupa Birliği’nin hibelerle ilgili ilkeleri ve bu ilkelerin proje tekliflerine nasıl yansıtılması gerektiğini ele aldık.
KOBİ’lere Sunulan Programlar
Üçüncü bölümde, KOBİ’lerin yararlanabileceği Avrupa Birliği programlarının tanıtımını yaptım. 2021-2027 Çok Yıllı Mali Çerçeve kapsamında desteklenen 7 ana başlık ve bu başlıklar altında odaklanılan 15 alanda uygulanan AB programlarını genel hatlarıyla ele aldık ve stratejik öncelikler üzerinde durduk. Yeşil ve dijital dönüşüm yanı sıra Avrupa Yeşil Anlaşması ve hedefleri ile KOBİ’ler için Ar-Ge ve yenilik projelerinin önemini anlattım. Bu kapsamda, KOBİ’ler için öne çıkan, özellikle KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı’nı (CoSME) da içeren Tek Pazar programı ve bileşenlerini, Ufuk Avrupa, Erasmus+, Dijital Avrupa, Sınır Ötesi İşbirliği ve Genç Girişimciler İçin Erasmus yanı sıra Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) gibi önemli programların genel tanıtımını yaptım.
Çok Uluslu Proje Geliştirme
Uluslararası rekabet ortamında başarılı olacak proje teklifleri hazırlama yöntem ve tekniklerinin önemini vurguladığım bu bölümde projelerin ölçülebilir sonuçlar üretmesi gerektiği konusu üzerinde durarak “değişim teorisi” ile belirlenen hedefleri gerçekleştirme mekanizmasını ele aldık. Örneklerle projelerin temel yapı taşlarına yer verdiğimiz bölümde, sonuç odaklı yaklaşım, konu ve kapsam belirleme, proje döngüsü yönetimi, mantıksal çerçeve yaklaşımı, paydaşların tanımlanması, sorun analizi ve hedefler hiyerarşisini netleştirme gibi konuları işledik. Strateji belirlemede dikkate alınması gereken unsurları ve kaçınılması gereken tuzakları değerlendirerek bu stratejilerin projeyi nasıl etkileyeceğini tartıştık. Başarı göstergeleri ve doğrulama kaynaklarının önemi üzerinde durduğumuz bu bölümde, çıktı, aktivite ve zaman planlamasının nasıl yapılacağı, proje kurgusu oluşturulması, kaynak planlaması ve bütçe hesaplanması gibi konuları işledik. Ayrıca sürdürülebilirlik planı yapmanın önemine değindik.
Hibe Programlarına Başvuru
Son bölümde, hibe programlarına nasıl başvuru yapılacağı konusunu ele aldık. Başvuru süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar, sık yapılan hatalar ve başarılı başvurular için ipuçları üzerinde durduk. Eğitim boyunca örnekler üzerinden katılımcılarımıza, hibe başvuru süreçlerinde başarılı olabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlayan içerikler paylaştım.
Etkileşim ve Geri Bildirim
Eğitim boyunca katılımcılarımızla aktif bir etkileşim kurarak sorularını yanıtladım ve onların özel gereksinimlerine yönelik önerilerde bulundum. Her zamanki gibi sunumumu güncel yaşam ve deneyimlerimden örnekler eşliğinde canlandırma ve hikayeleştirmelerle zenginleştirdim. Katılımcılarımızın uzun süreli ilgisi ve katkıları, bu etkinliğin başarısında önemli bir rol oynadı. Eğitime gösterilen yoğun ilgi ve katılımcıların geri bildirimleri beni son derece mutlu etti.
Yeni WhatsApp Kanalımız
Gelen talepler üzerine bireylerin ve kurumların uluslararası kalite ölçütlerine uygun proje tasarım ve yönetim kapasitelerini artırmaya yönelik vizyon ve motivasyon kazandırıcı bilgi ve deneyim paylaşımı için bir WhatsApp kanalı oluşturdum. Bu bağlantıyı kullanarak katılabilir, yazılarımdan yarar sağlayacağını düşündüğünüz çevrenizle veya iş arkadaşlarınızla paylaşarak onları da grubun bir parçası yapabilirsiniz.
- Avrupa Birliği Projeleri Tasarım ve Yönetimi kanalını görüntülemek ve katılmak isterseniz, işte WhatsApp davet bağlantısı: https://whatsapp.com/channel/0029VajZMGuATRSgoTjRDk1F
Avrupa Birliği’nin 2021-2027 döneminde sunduğu programları tanımak ve ülkemize sunulan fırsatlardan yararlanmak üzere mantıksal bütünlük içinde eksiksiz proje başvuruları yapmak isteyen herkes için bilgilendirici, motivasyon kazandırıcı ve ilham verici kapsamlı rehber.
Sonuç ve Teşekkürler
KOSGEB Antalya Müdürlüğü’nde gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı etkinlikte farklı sektörlerden seçkin katılımcılarla bir araya gelmek ve bilgi paylaşımında bulunmak benim için büyük bir mutluluktu. Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin, katılımcılarımıza yeni ufuklar açacağına, ülkemize sunulan fırsatlardan KOBİ’lerimizin daha etkin bir şekilde yararlanmalarına yardımcı olacağına ve uluslararası düzeyde daha güçlü bir konuma gelmelerine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.
KOSGEB Antalya Müdürlüğü’ne bu imkanı sundukları için teşekkür eder, işbirliğimizin devam etmesini dilerim.
Katılım gösteren tüm KOBİ yönetici ve çalışanlarına Avrupa Birliği ve diğer uluslararası programların sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmalarını ve başarılarının devamını dilerim.
Gelecek Eğitimler
Bu tür eğitimlerin KOBİ’lerimizin bilgi ve becerilerini geliştirerek, uluslararası pazarlarda daha fazla yer almalarına ve küresel rekabette daha başarılı olmalarına katkıda bulunacağına inanıyorum.
KOBİ’lerimizin gelişimi ve büyümesi için büyük önem taşıdığına inandığım bu tür özelleştirilmiş içeriklerle gelecekte daha çok işletmeye ulaşmayı hedefliyorum.
Avrupa Birliği ve uluslararası programlardan yararlanarak iş dünyasında birlikte daha güçlü adımlar atmamız dileğiyle!
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz