Web / Bilgisayar / Cep Telefonu

Google Gelişmiş Arama İpuçları (Kısayolları)

Google Gelişmiş Arama Teknikleri

Google’da, kelime aramanın ötesinde çok daha fazla şey yapılabildiğini biliyor musunuz? Eğlenceli Google sürprizlerini keşfetmek için aramalarınıza eklemeniz gereken küçük ama yararlı pek çok ipucunu bu yazıda bir araya getirdim. Deneyimsiz bir kullanıcı da olsanız, deneyimli bir profesyonel de, burada aktardığım gelişmiş Google arama tekniklerinin sizin de işinize yarayacağından eminim.

Google arama kısayolları—arama servisleri ya da teknikleri— pek yaygın olarak bilinmiyor. Çoğu İnternet kullanıcısı gibi siz de Google’ı yalnızca birkaç kelime yazarak en basit haliyle kullanıyorsanız, çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Google sanıldığından çok daha güçlü bir araç —hatta bazen neredeyse aklımızdan geçeni okuyabilecek kadar :)

Şaka bir yana, Google gerçekten, aradığımız bilgi ile aramızda neredeyse kesintisiz bir bağlantı oluşturacak hızlarda bize istediğimiz yanıtları ulaştırmayı amaçlıyor. Her dakika milyarlarca kez yapılan aramalar göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürelerde gerçekleşiyor. Google, web’de taradığı trilyonlarca web sayfasından bize tam olarak istediğimiz şeyi vermekteki başarısını gün geçtikçe artırıyor.

Peki ama kelime arama dışında Google’da başka neler yapılabilir? Google’dan neler öğrenebiliriz? Az bilinen Google arama ipuçları nelerdir? Google arama kısayolları ile neler yapmak mümkün? Bu hizmetlerden nasıl yararlanılır?

Google arama servislerinden çok daha etkin olarak yararlanmak için gelişmiş arama tekniklerinin neler olduğunu bilmek gerekiyor. Bazılarını ben öğrendim ve kullanmaya başladım. Bu yazıda, en çok yararlanılan Google arama ipuçları ve püf noktalarını bir araya getirdim.

Google arama kısayolları ile neler yapmak mümkün?

Google gelişmiş arama kısayolları (servisleri veya teknikleri), basit bir komut yazarak doğrudan sonuca ulaşabilmenize yarayan farklı pratik çözümler de sunuyor. Bu eğlenceli küçük Google sürprizlerini keşfetmek için aramalarınıza eklemeniz gereken küçük detaylar sözkonusu.

İşte bu yazıda göreceğimiz önce çıkan bazı Google gelişmiş özellikleri:

Ayrıca, son bölümde hızlı ve etkili arama yöntemleri başlığı altında Google aramalarını hızlandırmanıza ve daha özel aramalar yapmanıza yardımcı olacak ipuçlarını bulacaksınız. Bunları kullandığınızda bazen Google’ın sürprizleriyle  de karşılaşabileceğinizi unutmayın!

İlk ipucu: Sekmeleri kullanın

Google Arama Motoru

Google aramalarında sekmeleri uygun şekilde kullandığınızda, arama sürelerini önemli ölçüde kısaltabilirsiniz. Her arama satırıyla birlikte, Web, Görseller, Videolar, Alışveriş, Haberler ve Daha Fazla gibi birçok sekme bulunur. Görsellere ihtiyacınız varsa, Görseller sekmesini kullanın. Bir video arıyorsanız, Videolar sekmesini kullanın. Ayrıca, Araçlar sekmesi ile çeşitli kriterlere göre filtreleme yaparak daha ayrıntılı aramalar yapabilirsiniz.


Tam ifadeyi arama

Google Arama İpuçları (Tam İfade Arama)

Tırnak işareti kullanın. İfadenin tamamını doğru sırayla aramak için kelimeleri tırnak işaretleri içine alın: “aradığınız ifade”. Tırnak işaretleri ile arama yaptığınızda, tırnak içerisine dahil etmediğiniz bazı ilgili sonuçların görüntülenmeyeceğini unutmayın! Örneğin, “google arama ipuçları” ifadesi arandığında, “google ipuçları” ifadesini içeren sayfalar görüntülenmez.


Joker karakter kullanarak arama

Google Arama İpuçları (Joker Karakter)

* işaretini kullanın. Yıldız / asterisk (*) işareti, her kelimenin yerine kullanabileceğiniz joker karakterdir. Google, hatırlayamadığınız veya merak ettiğiniz eksik kelimelerin yer tutucusu olarak yıldız işaretini kullanarak arama yapmanıza yardımcı olur. Örneğin, Google’ın hangi firmaları satın aldığını öğrenmek istiyorsanız Google * satın aldı terimleriyle arama yapın.  Bir kitap ismi veya şarkı sözü aramada yıldız işaretini kullanın, Google doğru sonucu versin.


Belirli bir web sitesi içinde arama

site: ifadesini ekleyin. İstediğiniz aramanın belirli bir web sitesi içinde veya site türünde (.com, .edu) yapılmasını istiyorsanız, sorgulamanızın başına site: ifadesini ekleyin. Örneğin, yanızca eğitim kurumlarında bir arama yapmak için, önce site:edu ardından aradığınız kelimeleri yazın. bakikaracay.com sitesinde arama yapmak istediğinizde, sorgu kelimelerinden önce site:bakikaracay.com yazın.


Belirli bir dosya türünü arama

Google İpuçları (Dosya Türü Arama)

filetype:PDF gibi terimlerle filetype: ve ardından 3 harfli dosya kısaltmasını (DOC, XLS, PPT gibi) ekleyerek belirli dosya türleri için arama yapabilirsiniz. Böylece arama sonuçlarında yalnızca aradığınız dosya türleri görüntülenecektir.


Google hesap makinesi

Google Arama İpuçları (Hesap Makinesi)

Google’u bir hesap makinesi gibi kullanabilir, tüm temel matematik işlemlerini yapabilirsiniz. Arama kutusuna bir matematik denklemi girin —gerekirse = (eşittir) işaretini ekleyin— Google sonucunu anında hesaplasın.


Döviz kuru hesaplama

Google Arama İpuçları Döviz Kuru Çevirme

Google’da para birimlerini en güncel kur üzerinden kolaylıkla dönüştürebilirsiniz. Günlük döviz kurunu öğrenmek için sorguladığınız para birimini ve = TL yazın. Para biriminin önüne miktarı yazar ve = diğer para birimini yazarsanız (örneğin, 1500 Dolar = TL) Google anında miktarı dönüştürür.


Ölçü birimlerini dönüştürme

Google Arama İpuçları (Ölçü Birimi Dönüştürme)

Google’a sayı ve ölçü birimlerini yazarak faklı birimlere dönüştürebilirsiniz. Örneğin, mili kilometreye, onsu grama, galonu litreye (örneğin, 1 galon = litre) çevirebilirsiniz.


Uçuş programları ve fiyatlarını arama

Google Arama İpuçları Uçuş Programları ve Fiyatları

Bir yerden veya bir yere yapılan uçuş programlarını görmek için flights from veya flights to yazın, ardından ilgilendiğiniz şehrin veya hava limanının adını yazın. Google’ın vereceği tabloda havayolu ve uçuş saatleri yanısıra, bilet fiyatlarını da göreceksiniz.


Bir yerde saatin kaç olduğunu öğrenme

Google Arama İpuçları Saat Kaç

time: terimini kullanın. Dünyanın herhangi bir şehrinde saatin kaç olduğunu öğrenmek için başına time: terimi ekleyerek şehir veya ülkeyi yazın.


Gün doğuşu/gün batışı saatlerini öğrenme

sunrise: veya sunset: terimlerini kullanın. Herhangi bir şehirde güneşin doğuş ve batış saatlerini öğrenmek için sunrise: veya sunset: ifadesinden sonra şehrin adını yazıp arayın.


Bir yerin hava durumunu öğrenme

weather kelimesini tek başına girdiğinizde, Google bulunduğunuz bölgenin hava durumu bilgilerini verir. Eğer weather: yazıp, ardından bir şehrin adını ekleyerek arama yaparsanız, sorguladığınız şehirdeki anlık hava durumunu öğrenebilirsiniz.


Adresi haritada görüntüleme

map terimini kullanın. Herhangi bir konumu haritada görmek için şehir adını yazın, ardından map terimini girin.


İlgili sayfaları bulma

Google Arama İpuçları (İlgili Sayfaları Bulma)

related: terimini kullanın. related: yazıp ardından bir web sitesi adresini yazarak benzer içeriklere sahip sayfaları bulabilirsiniz. Örneğin, bakikaracay.com sitesine benzer başka web sitelerini bulmak için related: bakikaracay.com ifadesini kullanmayı deneyin.


Bir siteye bağlantı veren siteleri öğrenme

Google Arama İpuçları (Bağlantı Veren Siteler)

link: terimini kullanın. Google aramayı kullanarak bir web sitesine, hangi sitelerin bağlantı verdiğini öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, link: teriminden sonra sorguladığınız internet sitesinin adresini yazmaktır.


Yalnızca başlıklarda, metinler içerisinde veya web adreslerinde arama yapma

Yalnızca yazı başlıklarında, metinler içerisinde veya web adreslerinde bir terimi veya kelime öbeğini aratabilirsiniz.

Bir terimi yalnızca yazı başlıklarında bulmak için intitle: yazıp arama teriminizi ekleyin. Birden fazla kelime aratırsanız yalnızca ilk kelimeyi başlıkta arar. Arama kriterinizde yer alan kelimelerin tamamının, İnternet tarayıcısının başlık çubuğunda yer almasını istiyorsanız allintitle: terimini kullanın.

intext: terimi ardına yazacağınız kelimeyi yalnızca sayfanın metin kısmında arar. Aranan kelimelerin hepsinin metin kısmında geçmesini istiyorsanız allintext: terimini kullanın.

inurl: Aranan kelimeyi web sitesinin adres satırında bulur. Kelimelerin tümünün web sitesi adresinde aranması için allinurl: terimini kullanın. Örnek: allinurl: karacay academy

İki terimden herhangi birini bulmak istiyorsanız kelimeler arasında OR terimini kullanın. Örnek: Antalya OR Alanya


Hızlı ve etkili arama yöntemleri

Google’da hızlı ve etkili arama yapmak istiyorsanız, aşağıdaki yöntemleri uygulayın.

Web dostu kelimeler seçin

Google botları sorguladığınız kelimeleri web’deki sayfalarla eşleştirerek çalışır. Bu nedenle, arama yaparken web sitelerinde kullanılan ve sık geçen kelimeleri kullanmak en iyi sonuçları verecektir. Örneğin, “blog açıyorum” yerine, “blog açma” ifadesini kullanın, çünkü blog açmayla ilgili bir web sitesinde daha sık kullanılabilecek terim budur.

Arama çubuğunda yazım hatalarını geçin

Bir kelimeyi harf hatasıyla yazdığınızda, Google’ın yazım denetleyicisi o kelimeyi otomatik olarak en sık kullanılan yazıma dönüştürür.

Çok sayıda kelime, aramayı daraltır

Bir iki kelimelik aramalar genellikle en kapsamlı sonuçları getirir. Arama sonuçlarının kapsamını daraltmak için önce az sayıda arama terimiyle başlayın, daha sonra yeni kelimeler ekleyin.

Büyük/küçük harfi dert etmeyin

Arama işlemi büyük/küçük harfe duyarlı değildir. Antalya için yapılan bir arama antalya aramasıyla aynı sonuçları verir.

Açıklayıcı kelimeler kullanın

Aradığınız kelime ne kadar kendine özgüyse ilgili sonuçları alma olasılığınız o kadar artar. Daha spesifik terimler daha iyi sonuç getirir.


Bonus 1 – Gizliliğinizi koruyarak arama

Google’ın tüm avantajlarından yararlanmak ancak gizliliğinizi korumak istiyorsanız startpage.com’u deneyin. StartPage, IP adresinizi kaydetmeden ve tarayıcınıza izleme çerezleri yerleştirmeden Google Arama sonuçlarını sunar.


Bonus 2- Google’da en çok arananlar

google.com/insights/search/ adresine giderek dünyada ve Türkiye’de 2004 yılından beri en çok aranan kelimelerle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için:
https://www.google.com/intl/tr/insidesearch/tipstricks/

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

7 yorum