AB Projeleri

Yaşlı Dostu Acil Servis Projesi “SafeMe”

Yaşlı Dostu Acil Servis Projesi: SafeMe

Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi koordinatörlüğünde yürütülen “SafeMe: Güvenli ve Yaşlı Dostu Acil Servis Projesinin” 2020’de başlayıp günümüze uzanan kısa öyküsü.

Eğitimlerime başlarken genellikle katılımcılarımıza ilk olarak “Neden buradasınız?” sorusunu yöneltiyorum . Bu sırada yansıda kocaman bir “Neden?” sorusu yer alıyor. Kültürel olarak çok az kullandığımız bir soru sözcüğü bu. Aldığım yanıtlarla söz dönüp dolaşıp aynı yere geliyor: “Öğrenmek için”.

Öğrenmek çok büyük bir eylem. Öğrenmenin bilinen en kısa yolu “eğitim almak”. Blog yazılarımdaki şu ifade dikkatinizi çekmiş olabilir:

“İyi bir eğitimle yaşamınız tamamen değişebilir.”

Birbirimizden öğrenerek

Doğuştan sahip olmadığımız sayısız şeyi birbirimizden öğrenerek süper işler yapabiliyoruz. Öte yandan, eğitim almadığımız konularda kapasitemizi bilemiyor ve o yönde kendimiz ve çevremiz için yarar üretemeden yaşamak zorunda kalıyoruz!

Sırf eğitim alma imkânı olmadığı için gerçek kapasitesini kullanamadan, belki de muazzam bir potansiyeli olduğu halde bunun farkında bile olmadan her gününü tamamlamak zorunda kalan dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insanı düşünün. Kendine, ailesine, çevresine, ülkesine, diğer insanlara yarar üretemeden geçen ömürleri.

Diğer taraftan, hepimize Nobel ödülü gururunu yaşatan Prof. Dr. Aziz Sancar ve onun gibi bilim insanlarımızı düşünün. Daha iyi eğitim alma fırsatı yakalamayı başardığı için kendini gerçekleştirebilen ve böylece doğup büyüdüğü, çocukluğunu birlikte geçirdiği arkadaş çevresinden çok çok farklı ufuklara erişebilen insanları.

Örneğin, iyi bir müzik eğitimi almış olsaydınız belki siz de bugün iyi bir müzisyendiniz. Kim bilebilir birçok ünlü müzisyenden daha güçlü bir kulağa sahip olmadığınızı.

Eğitimin değerini bilenler

Eğitim almanın ve “öğrenmenin” önemini ve değerini bilenler daima kazanıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hekim ve sağlık çalışanı katılımcılarımızla 2020 yılı Ocak ayında hepimizde değerli izler bırakan bir eğitim süreci geçirdik. Uzman Dr. Nevgün Özen Sepin’in organizasyonunda 5 gün süren eğitim hepimize büyük katkılar sağladı. Eğitimde birkaç hekim arkadaşın proje fikri üzerinde çalıştık. Birkaç ay sonra eğitim katılımcılarımızdan Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Keşaplı’nın önderliğindeki ekibin Erasmus+ Ana Eylem 2 programına yaptığı Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi İşbirliği Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklık kapsamında başvurusu kabul edildi. Böylece 2020’de başlayan aktivitelerle ülkemizin ilk geriatrik acil servis projesi Avrupa Birliği’nden hibe almaya hak kazandı. Ülkemizde yaşlı nüfusun son yıllarda hızla artması nedeniyle 65 yaş üzeri hastaların fizyolojik ve biyolojik farklılıklarını göz önüne alan bir yaklaşımla acil serviste bakım süreçlerini ve standartlarını geliştirmeyi hedefleyen “Güvenli ve Yaşlı Dostu Acil Servis Projesi” 24 ay sürdü.

Yaşlı Dostu Acil Servis Projesi

Geçtiğimiz hafta “SafeMe” kısa adıyla bilinen “Güvenli ve Yaşlı Dostu Acil Servis Projesinin” son yaygınlaştırma konferansına katıldım. Acil servis uygulamaları için yeni bir model sunan proje başarıyla tamamlanmak üzereydi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi koordinatörlüğünde geliştirilen proje Romanya’dan bir üniversite ve İspanya’dan bir medikal grup yanı sıra Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ortaklığında yürütüldü. Ekipte yer alan arkadaşlar özellikle proje sürecinin pandemi dönemine rastlaması nedeniyle çeşitli zorluklar yaşamışlardı ancak geldikleri aşamadan memnundular. Projeleri birçok ödül kazanmıştı ve yaşam boyu unutamayacakları deneyimler yaşamışlardı.

Etkinliğe Antalya Valisi ve İl Sağlık Müdürüyle birlikte kamu ve sivil toplumdan temsilciler, çok sayıda hekim, akademisyen ve sağlık personeli katıldı. Proje koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Keşaplı, açılış konuşmasına “Her şey 2020 yılında aldığımız bir eğitimle başladı” diyerek girdi. Gurur duydum ve projede emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutladım. Bu yazıdaki paragraf aralarında, SafeMe projesi kapsamında gerçekleştirilen bu etkinlik yanı sıra 2020 yılında Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlediğimiz eğitimden kareler görüyorsunuz. Eğitimin sonunda bir plaket takdim eden Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Halil Yalçın Yüksel de konuşmacılar arasındaydı.

Sunumları birlikte izlediğimiz ve fotoğraflarda yan koltukta bulunan Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Canlı ile de sağlık alanında geçtiğimiz yıllarda BESTcare isimli başka bir Avrupa Birliği projesi gerçekleştirmiştik. Yeni bir yazıda o projeye de blogumda yer vermek istiyorum.

Buraya tıklayarak SafeMe projesi hakkında daha geniş bilgiye ve sosyal medya kanallarına ulaşabilirsiniz.

Geriatrik acil tıp

Tüm dünyada insan ömrünün uzaması ve toplumlardaki yaşlı nüfusun her geçen gün artması bu yaş grubuna ait fizyolojik, biyolojik ve psikososyal değişimleri yönetebilecek tıp disiplinlerinin ortaya çıkması ihtiyacını doğurdu ve böylece geriatrik acil tıp önemli bir gelişim sürecine girdi.

Türkiye İstatistik Kurumu 2020 yılına ilişkin “İstatistiklerle Yaşlılar” çalışmasının sonuçlarına göre Türkiye’de yaşlı nüfus popülasyonu 5 yılda %22,5 arttı ve böylece Türkiye, en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkeler sıralamasında 167 ülke arasında 66. sırada yer aldı. “Hayat Tabloları, 2017-2019” sonuçlarına göre de doğuşta beklenen yaşam süresi Türkiye geneli için 78,6 yıl (erkekler için 75,9 yıl ve kadınlar için 81,3 yıl) oldu.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık %9’unun 65 yaş ve üstü olduğu, acil servis başvurularının %20-25’den çoğunun 65 yaş ve üstü olduğu ve bu oranların  önümüzdeki yıllarda çok daha artacağı göz önüne alındığında ülkemiz koşullarına uygun geriatrik acil servislerin kurulması, işletilmesi ve geliştirilmesi önemli bir gereklilik haline gelmiş bulunuyor. 


2021-2027 Avrupa Birliği programlarını, ülkemize sunulan proje fırsatlarını ve bu fırsatlardan yararlanmak için Avrupa Komisyonunun benimsediği proje tasarım ve yönetim araçlarını kullanarak proje oluşturmayı öğrenmek isteyenler için kapsamlı kaynak kitap.

Online Satış Noktaları

Avrupa Birliği Projeleri Kitap Baki Karaçay

Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi

Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi, Avrupa Birliği (AB) hibe mekanizmaları ve yerel düzeyde uygulanan AB projelerinin tasarım ve yönetim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin yararlanabileceği uygulamalı olarak tasarlanmış bir program. Antalya Valiliği Avrupa Birliği Projeleri Koordinatörü görevim sırasında vermeye başladığım ve halen kurucusu olduğum iO Akademi bünyesinde sürdürdüğüm Proje Döngüsü Yönetimi eğitimlerine bugüne dek kamu, sivil toplum, yerel yönetim ve eğitim kurumlarımız ile özel sektör çalışanları ve yöneticilerinden binlerce kişi katıldı. Özellikle Antalya’nın Avrupa Birliği hibe desteklerinden en üst seviyede yararlanan illerimiz arasında son yıllarda ilk sıralarda yer almasında bu eğitimlerin önemli bir katkısı olduğunu uzun yıllardır gözlemliyoruz.

Yetişkin öğrenme tekniklerini uygulayarak teorik bilgilendirmeler ve pratik grup çalışmaları düzeyinde gerçekleştirdiğimiz programla, özellikle yeni bakış açıları kazandırmayı ve kurumlarımızın insan kaynağının proje hazırlama ve uygulama süreçlerini yönetme kapasitesinin artırılmasını hedefliyorum. Eğitim sonunda katılımcılarımızın elde ettikleri kazanımları, izlenen eğitim yöntemini ve bilmek isteyeceğiniz diğer ayrıntıları web sitemdeki diğer yazılarımda bulabilirsiniz.

Görüşmek üzere. Öğrenmeye devam edin!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz