Blogdan para kazanmak mümkün mü sorusuna Blog Açma Rehberi‘nde kısa bir yanıt vermiştim. Dijital pazarın popüler bir kazanç sistemi olmasıyla birlikte birçok blog yazarı, sevdiği işi yaparak, yani blog yazarak para kazanma konusunu ciddi biçimde incelemeye başladı: Blogumdan nasıl para kazanabilirim? Hatta birçok kişi para kazanmak için blog açma yoluna gitti.
Blogdan para kazanmanın birçok yolu var. Bu yazıda blogdan nasıl para kazanılır konusunda temel bilgilere değineceğim.
Eğer henüz bir blog sahibi değilseniz, Yeni Başlayanlar İçin Adım Adım Blog Açma Rehberi ile en kolay ve hızlı şekilde blog kurma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bu rehberde, birinci sınıf bir blog sahibi olmak için dünyanın en iyi araçlarını tanıtıyorum. Kendi sitem için de kullandığım dünyanın 1 numaralı blog oluşturma platformu WordPress‘i ve ve onunla yakın çalışma içerisinde olan 1 numaralı web barındırma hizmeti Bluehost‘u neden seçmeniz gerektiği konusundaki geniş açıklamalarımı Blog Nasıl Açılır? Blog Açma Rehberi başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
Rehberdeki adımları izleyerek blogunuza 7/24 ev sahipliği (hosting) için kaydınızı tamamladığınızda, doğrudan tema seçimine geçebilecek ve sitenize istediğiniz şık bir görünümü ve ihtiyaç duyacağınız işlevleri kolayca kazandırabileceksiniz.
Blog açma ve blog özelleştirme adımlarından sonra yapmak isteyeceğiniz ilk şeylerden biri, daha fazla okuyucuya ulaşmak, yani blog tafiğinizi artırmak olacaktır. Blog trafiğini artırmak beraberinde mutlaka yeni kapılar açacaktır. Elbette bunlar arasında ilk sırada gelenlerden biri bu trafiği kazanca dönüştürmek. İstediğiniz gibi bir blog sahibi olduktan sonra blog trafiğinizi artırarak para kazanmanın yollarını keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Blog Trafiğini Artırın ve Para Kazanın
Bir WordPress blog nasıl kurulur ve özelleştirilir, artık iyi biliyorsunuz. Ancak istediğiniz içerikleri hazırlayıp yayımlamadan blogunuz henüz tamamlanmış olmaz. Bu da biraz zaman alacaktır. Bunun için sabırlı olun ancak ara vermeden, “her defasında bir adım” ilkesiyle ilerleyin.
Başlangıçta, üzerine odaklanacağınız blog konusu veya konularına karar vermeniz gerekir. Ardından, bu konularda birkaç yeni yazı üretin. Bu yazıların 300 kelimeden daha kısa olmaması yararlı olacaktır. Blog yazılarınızı elinizden geldiğince bilgilendirici ve eğlendirici bir karışım haline getirin.
Ayrıca, haber / güncel olaylar gibi içerikler yanında, sizin için önemli olan ve zamanla modası geçmeyecek birkaç içerik oluşturmaya çalışın. Bu tür sürekli taze kalan içerikleriniz blog trafiğinizi zamanla artıracaktır. Örnek olarak bu tanıma uyan, dilbilgisi üzerine hazırladığım kısa blog yazıma göz atın; benim için önemli ve zaman geçse de önemini yitirmeyecek bir içerik.
Blogunuz ile dijital dünyada kendinize ait bir yer edinmiş oldunuz. Web’de, arandığınızda veya sunduğunuz içerikler arandığında blogunuzun bulunabilmesi için Google başta olmak üzere çok sayıda “arama motoru” hizmet vermektedir. Dijital dünyadaki varlığınızın görünürlüğünü artırmak için atabileceğiniz ilk adımlardan biri Google’a adresinizi eklemektir.
Bunun için yapmanız gereken “Google Adresinizi Ekleyin” sayfasına giderek http:// başlangıcı da dahil olmak üzere tam blog adresinizi girmenizden ibarettir. Ayrıca sayfanızın içeriğini tanıtan yorum veya anahtar kelimeler de ekleyebilirsiniz.
Blogunuzun Google’ın dizinine dahil edilmiş olup olmadığını belirlemek üzere sitenizin URL’si için bir site araması yapın. Örneğin, “site:bakikaracay.com” araması, şu sonuçları getirir.
Web sitenizi Google Arama Konsolu’na ekleme
Bir web sitesi / blog başlattıktan sonra yapmanız gereken ilk işlerden biri de, sitenizi Google Arama Konsoluna kaydetmektir. Arama Konsolu (Search Console), Google tarafından sunulan ve Google arama sonuçlarında sitenizin nasıl yer aldığını izlemenize ve yönetmenize yardımcı olan ücretsiz bir Google hizmetidir. Google Arama Konsoluna sitenizi kaydetmeniz, Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü anlamanıza ve arama sonuçlarındaki performansını optimize etmenize yardımcı olur. Arama Konsoluna sitenizi ekleyerek, öncelikle, Google’ın sitenizi bulacağından ve onu doğru arama sorguları için göstereceğinden emin olabilirsiniz. Arama Konsolu hangi sitelerin web sitenize bağlantı verdiğinden, Google’ın sitenizi okurken bulduğu hatalara kadar çeşitli verileri gösterir. Böylece sitenizin performansını iyileştirmek adına gerekli izlemeleri yapmanız kolaylaşır.
Google Arama Konsolu (Search Console) nedir? Arama Konsolu ne işe yarar? Arama Konsoluna nasıl kayıt yapılır ve bir web sitesi Arama Konsoluna nasıl eklenir gibi bu konuyla ilgili tüm soruların cevaplarını ve gerekli açıklamaları Google Arama Konsolu: Nasıl Kayıt Yapılır? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
İyi bir blog yazısı hazırlamanın 5 kolay adımı
Blog yazısı hazırlamada bir yöntem belirleyip takip etmeniz başarınızı artırır. İşte size bu konudaki önerilerim:
- Bir konu seçerek çerçevesini belirleyin ve biraz araştırma yaparak anlatımınızda nelere değineceğinizi planlayın.
- Okuyucularınızı konu hakkında bilgilendirecek ve de onların dikkatini çekecek bir başlık belirleyin.
- Kafanızdakileri genel hatlarıyla yazıya dökün ve bir taslak ortaya çıkarın. Bu taslağı bir defada ya da kademeli olarak geliştirebilirsiniz.
- Bazı iyileştirme çalışmaları yaparak yazınızı güçlendirin: Eksik kalmış kısımları tamamlayın. Kompleks konuları açın, küçük açıklamalar ekleyin. Eğlendirici ifadelere ve ayrıca görsellere yer verin.
- Düzenlemeler yapın. Yazınızı yüksek sesle okuyarak akıcılığını kontrol edin, güvendiğiniz birine okutarak değerlendirmesini alın. Tekrarlar olmadığından, cümle ve paragrafların kısa tutulduğundan, ifadelerin karmaşık olmadığından emin olun. Aşırı mükemmeliyetçi olmayın, son dakikada metni kırpmaktan ve değişiklik yapmaktan çekinmeyin.
Elbette yalnızca iyi yazmak yetmez; blogunuzda ziyaretçilerinizin seveceği, onların bir ihtiyacına cevap verecek içeriklere yer vermeniz önemlidir.
Güçlü içerikler oluşturmak için ipuçları
Blogunuzda sunduğunuz şeyler ve sunuş biçiminiz sıkıcı olmamalı, ziyaretçilerinizin ilgisini çekmeli, dikkatlerini canlı tutmalı ve onlarda öğrenme isteği uyandırmalıdır. Bunları başarmanın çeşitli yolları var. İşte size bu konudaki önerilerim.
- İçeriğinizi pazarlamak için bir strateji oluşturmaya başlayın. (Örneğin bir e-kitap veya rehber hazırlayarak veya ilgilendiğiniz konuyla ilgili etkinlikler düzenleyerek bunu yapabilirsiniz. Ancak bunun için kendinize zaman verin ve blog dünyasını tanımaya çalışın.)
- Blog okuma alışkanlığı edinin ve böylece başarılı blogcuların izledikleri yolu ve uyguladıkları incelikleri kavramaya çalışın.
- Prensip olarak yazılarınızda sıkça alt başlıklar kullanın, kısa paragraflar ve yüksek kaliteli resimlerle içeriklerinizi sıkıcı olmaktan çıkarın.
- Okuyucularınızın bir sorununu çözmelerine yardımcı olacak içerikler paylaşın.
- İçeriklerinizi öngörülebilir sıklıkta ve istikrarlı yayımlayın, sayıdan çok kaliteye önem verin. Daha iyi blog yazarı olmak için bu yazıyı inceleyin.
- Daha güçlü başlıklar oluşturmak için sözcüklerin gücünü ve belli formülleri kullanın (başlıklar iyi değilse, ziyaretçiler içeriğinizi okumaz).
Güçlü ve ziyaretçilerinizin seveceği içeriklere yer vermeyi başardıktan sonra sıra blogunuzu tanıtmakta.
Blogunuzu tanıtmak için ipuçları
Daha fazla blog okurunun yanı sıra blogunuzdan para kazanma imkânı istiyorsanız, blogunuzu tanıtmanız gerekir. Bir blogu kârlı bir iş haline getirmek, yeterli trafik alırsa söz konusu olabilir. Daha fazla trafik, daha fazla müşteri ve daha fazla kazanç demektir.
Blogunuzun sürekli iyi bir trafik almasını nasıl sağlayabilirsiniz? İşte tüm ihtiyacınız olan şey:
- Bir içerik planı (blogunuzun ana konusu ne olacak?)
- Sosyal medya için bir plan (hangi sosyal medya araçlarını kullanacak ve hangi içerikleri paylaşacaksınız?)
- SEO konusunda temel bilgiler (Google’dan yeterli trafik almak için nelere dikkat etmelisiniz?)
Blogunuzu tanıtmak için başka neler yapabilirsiniz?
Blogunuzu tanıtmaya başlamak için bazı ipuçları:
- Bir e-mail grubu oluşturun.
- Sosyal medyayı makul ölçülerde ve uygun içerikler için kullanın —ancak bombardıman etmeyin.
- SEO ve Google yönergeleri konusunda bilginizi artırın.
- YouTube’da SEO hakkındaki videolara göz atın.
Google Destek Hizmetlerini ve Google Adwords reklamlarını kullanmayı öğrenin.
Rehber (tüm adımlar):
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz