Avrupa Birliği projeleri konu olduğunda “nedir” ve “nasıl” yararlanılır konuları üzerine sıkça eğiliyoruz, ancak başlıktaki “neden” sözcüğü, yani Avrupa Birliği projelerinden NEDEN yararlanılır sorusu, işin pek üzerinde durulan bir yanı değil.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnova Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü bünyesinde başlatılan “Avrupa Birliği Projeleri Eğitimi” kapsamında yaptığım online bilgilendirmenin içeriğini özellikle bu sorunun yanıtına ağırlık verecek şekilde hazırladım. Avrupa Birliği projeleri nedir, bu projelerden neden ve nasıl yararlanılır?
21 Nisan 2021 Çarşamba günü Program Koordinatörü Doç. Dr. Serkan Dirlik’in açılışını yaptığı uzaktan eğitim programının içeriğinde aşağıda başlıklar yer aldı.
- Proje Kültürü
- Avrupa Birliği Hibe Programları
- Tematik Öncelikler ve Avrupalılık
- Yerel Düzeyde Proje Fırsatları
- Hibe Mekanizması Aşamaları
- Çağrılara Kolay Erişim Yolları
- Avrupa Birliği Projeleri ile İlgili Eğitimler
Avrupa Birliği projeleri
Uzun yıllar emek verdiğim ve tecrübe biriktirdiğim Avrupa Birliği projeleri alanındaki gözlemlerimden bir şu: Yerel düzeydeki aktörler tarafından yaklaşık son yirmi yıldır uygulanmakta olan Avrupa Birliği projelerine lüks gözüyle bakmaktan henüz tam anlamıyla kurtulamadık. Lüks sözcüğünü “olsa da olur, olmasa da olur” anlamında kullanıyorum.
Oysa yerel düzeydeki aktörlerin yararlanabildiği Avrupa Birliği hibeleriyle yürütülen projeler, salt mali yardım olmayıp üyelik için öngörülen öncelikli reformların desteklenmesi için geliştirilmiş araçlardır. Bu uygulamalar esas itibariyle yarattıkları değişim ve günlük hayata etkileri ile temelde uyum ve reform sürecinin bir parçası durumundadırlar.
Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen standartlara göre projeler oluşturmayı öğrenmek, Komisyonun benimsediği proje kavramları, teknikleri ve araçları hakkında iyi bir bilgi birikimini gerektirir.
Sorunlara ortak çözümler
Kamu ve sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları ve yerel yönetimlerin başvurabildiği ve yararlanıcılarının öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, bilim insanları, meslek çalışanları, yetişkinler, gençler, çiftçiler, sivil toplum, iş dünyası ve daha pek çok kesim olduğu söz konusu programlar, ülkemiz ile Avrupa Birliği arasında ilişkilerin gelişmesine, özellikle Türk ve Avrupa Birliği vatandaşlarının bir araya gelerek ortak sorunlara ortak çözümler geliştirmesi için birlikte çalışmasına yardımcı olan Avrupa Birliği araçlarıdır.
Bugüne dek ülkemizde uygulanan Avrupa Birliği hibe programlarının tematik alanlarına baktığımızda, “Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi, Engellilerin Sosyal Yaşama Kazandırılması, Tüketici Haklarının Korunması, Sivil Toplum Örgütlerinin Güçlendirilmesi” gibi konuların da aralarında yer aldığı onlarca alanda sosyal yaşama dair bu temel değerleri, evrensel ilkeleri bir yaşam ve davranış biçimi haline getirmiş olmak amaçlanmaktadır.
O nedenle, Avrupa Birliği projeleri, belirli tematik alanlarda bir değişim yaratmak, kalkınma ve iyileşme sağlamak için sahip olduğumuz en değerli fırsatlardan biridir. Konuya bu gözle bakmanın daha verimli ve daha etkin sonuçlar almaya odaklanmamıza yardımcı olacağını düşünüyorum.
“Avrupa Birliği Projeleri: Nedir, Neden ve Nasıl Yararlanılır” konulu uzaktan eğitim kaydının tamamını YouTube kanalımdan izleyebilirsiniz.
Yeniden görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”.
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz