Yalnızca bir proje önerisi hazırlayıp sunmanın parasal kaynak temini için yeterli olmadığı günümüz koşullarını gözeterek Avrupa Birliği Projeleri adlı kitabımın tüm içeriğini uluslararası standartlarda daha nitelikli projeler geliştirmenize ve daha başarılı sonuçlar almanıza yol gösterecek şekilde tasarladım. Onu bir okuma materyalinden çok bir öğrenme deneyimi olarak değerlendirebilirsiniz.
Kitapla yaşayacağınız öğrenme serüvenini isteğinize göre uzun veya kısa tutabilirsiniz ancak potansiyelinizin en iyi şekilde ortaya çıkması için tamamını atlamadan değerlendirmenizi öneririm. Eğer doğrudan proje tasarım ve yönetimine başlamak istiyorsanız kitabın 4. bölümünden başlayabilirsiniz. Ancak eğer projeler konusunda hangi eksik ve yanlış yaklaşımlarla hareket edildiği ve doğru bakış açısının nasıl olması gerektiğiyle ilgili bilgi edinmek isterseniz özellikle 2. ve 3. bölümler size bu konuda yardımcı olacaktır. Bu bölümlerde kitap boyunca katedeceğimiz yolda büyük kolaylık sağlayacak aydınlatıcı temel bilgiler bulacaksınız. Projelerin neden bu denli önemli değişim araçları olduğuna dair güçlü bir anlayış sunduğu için bu bölümlerden özellikle çok yararlanacağınızı umuyorum. Ancak eğer yalnızca belirli yöntemleri öğrenmekle ilgileniyorsanız, doğrudan ilgili bölümlerdeki açıklamalardan yararlanma yolunu izlemenize engel olan hiçbir şey yok.
Kitabın kendine özgü yapısı, üzerinde durulan bilgilerin yılların deneyimine dayanan benzersiz bir öğretim yaklaşımıyla birleştirilmesinden kaynaklanmaktadır ve her okuyucunun farklı ihtiyaçlarını karşılayacak özelliktedir. Farklı bulacağınız içerikler ve görseller öylesine veya rastgele eklenmiş değildir; her birine kitabın ana fikrini bütünleyici ve güçlendirici olduğu için yer verilmiştir. Birbiriyle ilişkili bir akış izleyerek işlenen her konu diğer konuları daha etkili kavramanıza, anımsamanıza ve öğrendiklerinize bir bütün olarak egemen olmanıza yardımcı olacaktır. O nedenle zaman zaman birbirine benzer ifadelerin karşınıza çıktığını görmek sizi şaşırtmasın. Bu tekrarlar bilerek yapılmıştır ve önemlidir. Benzer bilgilerle çeşitli yollarla ve duygularla karşılaşılması beyin aktivitemizi ve kalıcı öğrenmeyi artıran bir yöntemdir. Farklı içeriklerle ilişkili olarak ele aldığımız terimler, üzerlerinde daha etraflıca düşünmemizi sağlar ve böylece içeriğin zihnimizde birçok kez kodlanarak daha iyi yerleşmesine yardımcı olur.
Konuları tüm derinliğiyle birbirinden kopuk şekilde ele almak yerine sayfalarda ilerlerken daha ileride ayrıntılarını göreceğimiz konuların önceden satır aralarına serpiştirildiği dikkatinizi çekebilir. Eğer gözden kaçırmazsanız, ilerleyen bölümlerde bu kısa bilgilerin adeta birer tohum gibi yeşerip yaprak, çiçek açmasını gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde konuların adım adım ayrıntılandırılması ve derinleşmesi, daha iyi kavranmasını kolaylaştıran bir yöntemdir. Ayrıca, devamında kendi özgün fikirlerinizi oluşturabilmenize kapı açar.
Birçok konunun açıklamasında kılavuz sorular yer almaktadır. Kılavuz soruları sorarak, düşündüğünüz bir şeyin öğrendiğiniz tanıma uygunluğunu kolaylıkla sınayabilirsiniz.
Yeni ufuklara açılın
Bu kitapla, özellikle çalışma yaşamına yeni başlayan veya başlamak üzere olan genç arkadaşlarımın kendini yetiştirme ve ufkunu genişletme arzusuna bir katkı verebildiğimi düşünmek beni mutlu ediyor. Sizler yaşam boyu yararını göreceğiniz ve fark yaratacak bir öğrenme serüvenine adım attığınızdan emin olabilirsiniz. Heyecanınızı hissedebiliyorum ve “nasıl kullanılmalı” konusunda sizin için son birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Kitabı yalnızca okumamanızı ve acele etmemenizi öneririm. Yavaş yavaş ilerleyin. Gerektiğinde durun ve düşünün. Bildiğiniz örnekleri kafanızda canlandırın. Beynimizi ne kadar çok düşünmeye yönlendirirsek kavrama şansımız o düzeyde artar ve ne kadar iyi kavrarsak o düzeyde öğrenmiş oluruz. Eğer bir konuyu gerçekten öğrenirsek zihnimizde hep canlı kalır ve anımsamak çok daha kolay olur.
Kendimizi zorlayarak olduğundan daha hızlı öğrenmemiz mümkün değildir. O nedenle kendinize zaman tanıyın. Daha fazla işlem yapabilmesi ve yeni şeyler öğrenebilmesi için beynimiz zamana ihtiyaç duyar. Eğer öğrenmek için kendimizi çok zorlarsak, henüz öğrendiklerimizden bir kısmını kaybedebiliriz. Ayrıca edineceğiniz bilgiler ve bakış açısı, projelere yaklaşımınızda güçlü bir değişim başlatacaktır. Bu bakış açısının deneyimlerle pekiştirilmesi için de zamana ihtiyacınız olacağını hatırdan çıkarmayın.
2021-2027 Avrupa Birliği programlarını, ülkemize sunulan proje fırsatlarını ve bu fırsatlardan yararlanmak için Avrupa Komisyonunun benimsediği proje tasarım ve yönetim araçlarını kullanarak proje oluşturmayı öğrenmek isteyenler için kapsamlı kaynak kitap.
Eğer okuduğunuz yerleri yüzeysel geçmeye başladığınızı ve hatta biraz önce okuduğunuz satırları unutmaya başladığınızı fark ederseniz, bir ara verme zamanı gelmiş demektir. Böyle zamanlarda beynimizin enerjisini tazelemeye ihtiyacı olur. Konular arasında ilerlerken birkaç dakikalık kısa molalar vermekten çekinmeyin. Bulunduğunuz sayfaya ayracınızı bırakın, bir bardak çay veya kahvenizi alın, temiz havaya çıkın, yüzünüzü yıkayın, kendinizi yenileyin, tazelenip hazır olduğunuzda geri gelin.
Asıl öğrenmenin kitabı bıraktıktan sonra ve hatta üzerine gece uykumuzu aldıktan sonra gerçekleştiğini unutmayın. Bu sürede okuduklarımız uzun süreli belleğimize aktarılır ve artık bizim bilgimiz olur.
Son bir önerim, öğrendiklerinizi, varsa projelerinizle ilgili karar vermeniz gerektiğinde, eğer proje çalışmanız yoksa diğer işlerinizde uygulamaya hemen başlamanız olacaktır.
İyi okumalar. “Öğrenmeye devam edin.”
_________________
(*Bu yazı “AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ— Nedir? Neden, Niçin, Nasıl Hazırlanır ve Uygulanır?” adlı kitaptan alıntılanarak düzenlenmiştir.)
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz