Kayak / Spor

Paralel Kayağa 3 Adımda Nasıl Geçilir

Eğer kendinizden emin biçimde kar sabanı duruşlar yapabiliyorsanız, kayağınızı ilerletmek için yeni teknikler öğrenmeye başlayabilir ve sonuçta paralel kayağa geçebilirsiniz. Bu yazıda anlattığım 3 adımda paralel kayak tekniğine geçişin aşamalarını göreceğiz.

Paralel kayak tekniğine geçiş aşamalarını aşağıda anlattığım üç adımda öğrenebilirsiniz. Ancak paralel kayakta ustalık kazanmak hayli tecrübe gerektirir ve bunun için bolca pratik yapmaya ihtiyacınız var. Paralel kayağı güvenle yapabildiğinizde, kayağın gerçek tadını keşfetmeye başlarsınız.

Paralel kayak nedir?

Paralel kayak, her kayakçının özendiği, en şık ve estetik klasik kayak stilidir. Yeni başlayanlar, paralel kayağı slalom yapmak veya slalom kayak diye de tanımlarlar. Kayakların V şeklinde tutulduğu kar sabanının aksine, paralel dönüşlerde kayaklar daima birbirine paralel tutulur ve iki kayak adeta bir bütünmüş gibi ritmik hareket eder.

Paralel kaymayı bir kez kavradıktan sonra, çok daha rahat ve hızlı hareket edebilir, çabuk dönüşler yapabilirsiniz. Bu beceriyi kazandığınızda en sert siyah yamaçlarla bile başedebilirsiniz —ve hatta kayaklarınızı çıkardığınız zamanlarda da dağda biraz havalı yürümeye başlayabilirsiniz :)

Eğer kendinizden emin biçimde kar sabanı duruşlar yapabiliyorsanız, kayağınızı ilerletmek için yeni teknikler öğrenmeye başlayabilir ve sonuçta paralel dönüşlere geçebilirsiniz. Bunun için çok karmaşık dersler dinlemenize yahut Alpler’e gidip ders almanıza gerek yok; şimdi anlatacağım 3 kolay adımı uygulayarak paralel kayak tekniğine geçmeyi başarabilirsiniz.

Kar sabanı yerine paralel kayışlar

Öncelikle ayağınızdaki karving kayakların bir Dönüş Yarıçapı (R) olduğunu ve dönüşleri kayakların kenar kavisinin çizdiği daire sayesinde yapabileceğinizi hatırda tutun. Dolayısıyla kayağınızı ilerletirken eski düz kayaklarla uygulanan kayma tekniklerine başvurmanıza gerek yoktur.

Karving kayaklarla dönüşlerde kar sabanı yerine vücut ağırlığınızı doğru kayak üzerine aktarıp kayakların kenarlarına baskı yaparak kolaylıkla yapabilirsiniz. Kar sabanını hızınızı düşürmek ve güvenli duruşlar yapmak için kullanmanız yeterlidir. Ancak aniden hızlanıp kontrolü kaybetmemek ve sık sık kar sabanına başvurmak zorunda kalmamak için başlangıçta az eğimli pistleri tercih etmelisiniz. Deneyim kazandıkça adım adım daha dik pistlere yönelebilirsiniz.

Kayak tekniklerinin zirvesi olan paralel dönüşlerin nasıl yapılacağını aşağıda ayrıntılarıyla açıklıyorum. Paralel kayağa geçmek için aşağıdaki üç adımın her birinde bol bol pratik yapın.

1. adım:

Ağırlığınızı dışa aktarın

Paralel kayağa geçiş yapmanız için gereken ilk şey, vücut ağırlığınızı dönüş sırasında dıştaki kayağınıza aktarabilmeyi başarmaktır.

Bu başlangıçta kulağa çok anlamlı veya akıllıca gelmeyebilir! Dönüşleri tek kayakla yönetmek gibi bir şey. Fakat bunu bir kez başardıktan sonra paralel kayağın hakkını kolayca verebildiğinizi göreceksiniz.

Düz kayışlarda ağırlığınız her iki kayağın üzerinde büyük oranda eşit olarak kalır. Ancak paralel dönüşler için vücut ağırlığınızı dıştaki kayak üzerine aktarmanız gerekir.

Dönüşler öncesi ve sonrasında yamaca paralel giderken kayaklarınızı birbirine paralel şekilde tutun. Bu sırada çok dik durmayıp dönüşe hazırlıklı şekilde dizlerinizi biraz kırarak esnek durmaya dikkat edin. Dönüşe girdiğiniz sırada dizlerinizi biraz daha kırıp bütün ağırlığınızı dıştaki kayak üzerine verin. Acele etmeden dönüşünüzü tamamlayın.

Dönüşten çıkarken bu kez ağırlığınızı yeniden her iki kayak üzerine dengeleyin.

Aynı tekniği her iki yöne dönüşlerinize uygulayın. Bu hareketi, dönüşler sırasında içteki kayağınızı yerden tamamen kaldırabilecek düzeye gelinceye kadar tekrar edin. Böylece dönüşlerde büyük bir rahatlık kazanmış olacaksınız.

2. adım:

Her iki kayağın kenarlarını kullanın

Bir sonraki adımda yapmanız gereken pratik, ağırlığınızı dıştaki kayak üzerinden alıp bu kez her iki kayağın dönüş yönündeki kenarlarına taşımaktır.

Ağırlığınızı tek kayak üzerine aktararak dönüş yapmayı başardığınız zaman, kayağın alt yüzeyi üzerinde dümdüz gitmediğinizin ve kayağın iç kenarına baskı uyguladığınızın muhtemelen farkına varmışsınızdır. Kayağın kenarına baskı uygulayarak dönüş yapmak aslında paralel kayağın omurgasıdır.

Bu aşamada, dönüşlerde yerden kaldırabildiğiniz (boşa çıkan) ayağınızı tekrar kara nasıl koyacağınızı, aynı zamanda bu kayak üzerine ne kadar ağırlık vereceğinizi ve bu ağırlığı dönüş için nasıl kullanacağınızı öğrenmeye başlarsınız. Bununla birlikte, dönüşlerinizde içteki (yamaç) kayağınızın devamlı daha ileri çıktığını farkedersiniz.

15 derecelik eğime sahip mavi veya kolay kırmızı yamaçlar bu tekniği öğrenmeye başlamak için dağlardaki en uygun pistlerdir.

Usta bir kayakçı gibi rahat dönüşler yaptığınızı hissetmeye başlayacağınız yer burasıdır. Bu arada, elinizde taşıdığınız batonların (sopaların) önemli bir işe daha yaradığını fark etmeye başlarsınız. Sadece düştüğünüzde destek alarak kalkmanızı sağlamanın ötesinde kayarken önemli bir işe yararlar.

3. adım:

Bırakın dönüşleri kayaklar yapsın

Kayaklarınızın kenarlarını kullanmayı öğrenirken, dönüşe girişte dizlerinizi kırdığınız zaman yere doğru alçaldığınızı ve dönüşü tamamladığınızda tekrar doğrularak yükseldiğinizi ve bu iniş kalkışlarla bir tür yaylanma hareketi yaptığınızı muhtemelen fark ettiniz. Bu iniş kalkışları şimdi daha da abartılı bir şekilde yaparak dönüş pratiklerine devam edin.

Dönmek için dizlerinizi kırıp alçalın, dönüşü tamamladıktan sonra yükselin ve tekrar döneceğiniz zaman dizlerinizi yeniden kırarak alçalın.

Bu arada, kollarınızı sürekli ileri doğru ve yana açık şekilde tutun, dönüşe girmeden hemen önce içteki batonunuzu ileriye, çevresinde dönüşünüzü yapacağınız bir noktaya saplayın. Batonlarınızı doğru yere saplamak ve doğru zamanda kullanmak ritmik dönüşler yapmanıza yardımcı olur ve kendinize daha çok güven duymanızı sağlar.

Buraya kadar anlattığım adımlarda ustalaşmaya başladığınız zaman kaymanın aniden eskisinden çok daha kolay hale geldiğini görürsünüz ve hatta sizin adınıza artık kayaklarınız dönüşleri yapmaya başlar. Böylece, tamamen ağırlığınızı ve yer çekimini kullanarak kayaklarınıza istediğiniz dönüşleri yaptırmaya başlarsınız.

Daha kolay ve güvenli dönüşler yapabildiğinizde kayağınızın daha zarif hale geldiğini görürsünüz. Ağırlığınızı her iki kayağa eşit dağıtabildiğinizde bacaklarınız daha az yanar. Kayak yapmak sizin için eskisinden yüz kat daha harika ve zevkli bir eyleme dönüşür.

Kayağa yeni başladığınızda ve yan adımlarla tırmanarak kar sabanı duruşlar yaptığınızda size bahsedilmeyen şey budur: Kayak yapmak o başlangıç derslerindeki gibi yorucu ve terletici zor bir iş değildir. Paralel kayağa geçtiniz zaman çok az çaba sarf ederek yamaçlardan süzülürcesine inebildiğinizi göreceksiniz. Küçük topuk hareketleriyle istediğiniz manevraları yapabileceksiniz. Aynı zamanda muhteşem görünmeye de başlayacaksınız tabii ki.

Bol bol pratik yapın

Bu anlattıklarımın hiçbirini yapmak zor değildir ve mükemmel paralel kayışların gerisinde başka bir sır da söz konusu değildir. Yapabildiğiniz kadar ve sık sık pratik yapmaya bakın. Ta ki hiç siz düşünmek zorunda kalmadan, vücudunuz kendiliğinden paralel dönüşler yapıncaya dek.

Kusursuz paralel dönüşler için her iki kayağınız birlikte dönüşe girmeli ve eş zamanlı olarak hareket etmelidir. Bu aşamaya geçtiğinizde artık tek kayağa baskı uygulamayı tamamen geride bırakırsınız.

Bu arada, paralel dönüşler yaparken gövde ve başınızı ileriye (yokuş aşağı) bakacak şekilde tutmayı hatırdan çıkarmayın! Vücudunuzun üst kısmı rahat biçimde karşıya bakacak şekilde dururken bacaklarınız birbiri ardına hızlı dönüşler yapabilmelidir.

Kar durumuna ve pistin eğimine göre seri paralel dönüşler yaparak stilinizi daha estetik hale getirebilirsiniz.

Görüşmek üzere.

Bol karlı ve güneşli günleriniz olsun.

Aşağıdaki bağlantılara giderek kayak seçiminizde size yardımcı olacak güncel bilgileri kolaylıkla öğrenebilirsiniz:

Facebook Kayak Sayfam için buraya tıklayın.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz