Web sayfası yönetimi ile ilgili can sıkıcı sorunları çözdüğümüzde bir yerlere not etmekte fayda var. Çözümün kalıcılığı için önemli bir tedbir bu. Bu yazıda boş sayfa veya WordPress Kontrol Panelinde beyaz sayfa sorunu ile karşılaşmanız halinde uygulayabileceğiniz iki çözümden bahsedeceğim. WordPress farklı bileşenlerden oluşan bir sistem; bu sebeple önce hatamızın kaynağını bulmalıyız.
Son kurduğunuz eklentiler
WordPress her ne kadar günümüzde en iyi web içerik yönetim sistemi olsa da bazen istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliyorsunuz. Boş veya beyaz sayfa sorunu ile karşılaştığınızda ilk yapabileceğiniz şey, son günlerde kurduğunuz eklentileri hatırlamak. Bu hata büyük çoğunlukla yeni kurulan eklentilerden kaynaklanıyor. Buna eklenti uyuşmazlığı (plugin incompatibility) deniyor. Önce tarayıcınızın çerezlerini sıfırlayıp sayfaya tekrar giriş yapmayı deneyin.
Çözüm
Eğer sorun çözülmüyorsa, WordPress yönetim panelinde Eklentiler>Yüklü Eklentiler yolunu izleyerek soruna sebep olması muhtemel (son yüklediğinizden geriye doğru) eklentileri birer birer etkisizleştirin ve her defasında sayfaya yeniden giriş yapmayı deneyin. Böylece soruna neden olan eklentiyi belirleyebilirsiniz.
FTP kullanarak bağlanıyorsanız
Eğer FTP kullanarak bağlanıyorsanız, yukarıdaki işlemi yapmak için WordPress altındaki content/plugins dizinindeki sorunlu eklentiyi belirleyip eklentiye ait klasörü silmeniz gerekir. Bunun için önce wp-content klasörü altındaki plugins klasörünün adını “xplugin” gibi yeni bir adla değiştirin. Böylece tüm eklentiler etkisizleştirilmiş olacaktır. Şimdi tekrar panele erişmeyi deneyin. Eğer sorun eklentilerden birinden kaynaklanıyorsa sorunun düzeldiğini göreceksiniz. Sorun düzelirse plugin klasörünün adını eski haline getirerek eklentileri etkinleştirin ve bu kez ad değiştirme işlemini sırayla tüm eklentilerin klasörlerinde deneyin. Uyuşmazlık yaratan sorunlu eklentiyi bu şekilde bulabilirsiniz.
Kullandığınız tema
Düşük bir ihtimal de olsa boş ekran sorunu bazen kurduğunuz yeni bir temadan kaynaklanabiliyor. Tema sürümünüzü desteklemiyor veya dosyalar sorunlu olabilir. Content klasöründe themes içindeki aktif temanızın klasörünün adını değiştirerek kaynağın tema olup olmadığını belirleyebilirsiniz.
Olası diğer sebepler
Sorununuz eklenti ve temadan kaynaklanmıyorsa, hosting firmanızla görüşmeyi veya WordPress’i tekrar kurmayı düşünebilirsiniz. Ancak bunlardan önce yapabileceğiniz birkaç şey daha var. Sorun bazı dosyalarda yapılan kod değişiklikleri, wp-config.php dosyanızın karakter kodlama dili, bellek limitinin yetersizliği gibi sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Bunları da araştırmanızı öneririm.
Yazdıklarımın bilmeyenlere yardımcı olması dileğimle. Görüşmek üzere.
—Bu bilgileri yararlı bulduysanız daha çok kişinin yararlanması için lütfen beğenin, paylaşın ve yorumlayın! Zaman ayırdığınız için teşekkürler…
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz