Projelerle ilgili bilgilendirmelerle ilk kez karşılaşanlar sıklıkla “bir tek ben mi anlamıyorum” dedirten türden karmaşalar yaşarlar. Deneyimli kişiler arasında bile bilgi aktarırken sıklıkla yanlış anlama ve hatalarla karşılaşılır. Bu durum aslında pek önemli olmadığını düşündüğümüz basit bir nedenden kaynaklanır: Projelerin temel kavram ve süreçlerinin tam anlaşılamamış olması.
Projelerle ilgili yapılan bilgilendirmeleri ve üstleneceğimiz görevleri kavramak tamamen işin mantığını ve temellerini anlamaya dayanır. Projelerin yapı taşlarını ve süreçlerini anladıktan sonra diğer her şeyi takip etmek son derece basitleşir ve hızlanır —burada kastedilenin, proje terimlerinin sözlük anlamları olmadığı lütfen unutulmayalım.
Avrupa Birliği projeleriyle iki binli yıllarda ilk kez tanıştığımda ben de yeni başlayanlardan biriydim. Kısa sürede birçok başarılı projenin yöneticiliğini üstlenmenin yanı sıra hibe programlarında Bağımsız Değerlendirici olarak görev almaya başladım. Bunun nedeni, uzun süreler boyunca çalışmış olmam değil, projelerin mantığını ve temellerini anlamış olmamdı. Özellikle projelerin yapı taşlarını ve işleyiş süreçlerini anladığımızda, geriye kalan her şeyi kavramak son derece kolay hale gelir.
Binlerce insan bu yöntemleri öğrendi, uyguluyor ve başarılı sonuçlar elde ediyor. Öğreneceğiniz bilgileri uygularsanız daha önce ulaşılmış başarılara sizin de ulaşmamanıza hiçbir neden yoktur.
—Baki Karaçay
Kanıtlanmış yöntem ve formüller
Aslına bakarsanız projeler çok eğlenceli bir iştir ve daha da önemlisi, temel kavramlar ve süreçler anlaşıldıktan sonra hazırlanması ve yürütülmesi sanılandan çok daha kolaydır. Çünkü tüm süreçlerin ve yapıların birbiriyle bağlantılı, adım adım ilerleyen mantıklı bir yolu vardır. Örneğin, projelerin yapı taşları net olarak bellidir ve birbirinden türetilir:
Girdiler proje aktivitelerine, aktiviteler proje çıktılarına dönüşür. Çıktıların kullanımının yaratacağı etki orta dönemde kazanımları getirir ve bu kazanımlar uzun dönemde hedeflenen değişime katkı sağlar.
Kanıtlanmış yöntem ve formülleri içeren bu mantık modelini kullanarak yalnızca projelerde değil, yaşam boyu her konuda hedefler belirleyerek iş yapabilir ve başarılı sonuçlar elde edebiliriz.
Benzer şekilde, ele alınacak sorunun belirlenmesiyle başlayıp, analizler, tasarım ve planlamanın yapılması, finansman temini, uygulama, izleme ve değerlendirme aşamaları şeklinde ilerleyen projelerin net bir yaşam döngüsü vardır.
O nedenle, Avrupa Birliği Projeleri kitabında okuyucularıma projelerin temel kavramlarını ve yapı taşlarını etraflıca açıkladığım “Projeler” başlıklı 2. bölümün üzerinde yeterince durmalarını öneriyorum. Orada verilen sistematik yaklaşımla ilerleyerek kitabı tamamladığınızda proje geliştirme, yürütme ve değerlendirme alanlarında bütüncül bir donanıma ulaştığınızı göreceksiniz.
Öğrendiklerimizi pekiştirmek için atılması gereken en önemli adım eyleme geçmektir. Binlerce insan bu yöntemleri öğrendi, uyguluyor ve başarılı sonuçlar elde ediyor. Öğreneceğiniz şeyleri uygular ve gereken adımları atarsanız daha önce ulaşılmış başarılara sizin de ulaşmamanıza hiçbir neden yoktur.
İster yeni başlayan isterse deneyimli biri olun, projeler konusuna ilgi duyuyor ve Avrupa Birliği projeleri nedir; neden, ne için ve nasıl hazırlanır ve uygulanır konularını merak ediyorsanız, ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri tümüyle tek bir kitapta topladım. Bolca şema ve görselle anlatım yanı sıra, mizahla aktarılan mesajlar, karikatürler içeren Avrupa Birliği Projeleri kitabını okumaya başladığınızda elinizden bırakmak istemeyeceksiniz.
Not: Kitapla ilgili paylaşımlarımı @avrupabirligiprojeleri İnstagram hesabından takip edebilirsiniz.
Öğreneceklerinizden yaşam boyu yarar görmeniz ve başarılı projelerle çevrenize, ülkemize ve insanlığa fayda üretmeniz dileğimle…
(*Bu yazı Baki Karaçay’ın “AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ” adlı kitabından derlenerek yayımlanmıştır.)
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz