Fotoğraf Düzenleme Lightroom

Lightroom ile 5 Adımda Mükemmel HDR Görüntüler Nasıl Oluşturulur?

Mükemmel HDR görüntüler oluşturmak için Lightroom’un sunduğu araçları kullanmayı öğrenin.

Lightroom, farklı pozlanmış birden fazla görüntüyü birleştirerek yüksek dinamik aralıklı (HDR) görüntü oluşturmayı mükemmel şekilde yapan bir program. Sonuçta elde edeceğiniz yüksek kontrastlı ve dinamik aralığı geniş görüntüde, her bir pozlamayla elde ettiğiniz ayrıntıların tümünü bir arada görebilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için öncelikle elinizde poz dizeleme/kademeleme (exposure bracketing) ile farklı pozlama duraklarında çekilmiş aynı karenin birden fazla görüntüsünün bulunması gerekir. (Otomatik poz dizeleme ile nasıl çekim yapılacağını devam eden yazılarımda okuyabilirsiniz.)

HDR görüntü oluşturmak için Lightroom katalogda görüntülerinizi açtıktan sonra Library (Kütüphane) modülünde iken sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulayın:

1. adım:

Klavyede Ctrl/Cmd tuşu basılı iken birleştireceğiniz tüm görüntülerinizi tıklayarak seçin.

Lightroom Library modülünde HDR için birleştireceğimiz 3 dosya seçili

2. adım:

Üst menüden Photo>Photo Merge>HDR (Fotoğraf>Fotoğraf Birleştirme>HDR) yolunu izleyin veya Ctrl+H klavye kısayolunu kullanın.

3. adım:

Görüntünüz birleşmiş halde HDR Merge Preview (HDR Birleştirme Önizlemesi) penceresinde açılacaktır. Sağdaki HDR Options kusunda Auto Align (Otomatik Hizala) ve Auto Tone (Otomatik Ton) seçeneklerinin etkin (tıklı) durumda olduğunu göreceksiniz. Eğer gerek duymuyorsanız bu tıkları kaldırın. Görüntünüzün yeraldığı pencerede bu ayarların etkilerini anında önizleme ile görebilirsiniz. Bu seçenekler ve işlevleri şöyle:

Auto Tone (Otomatik Ton): Etkinleştirildiğinde birleştirilmiş görüntüde eşit bir tonlama sağlar.

Auto Align (Otomatik Hizala): Birleştireceğiniz görüntülerin eşit hizalanmasını sağlar. Sarsıntı sebebiyle çekimden çekime hafif de olsa kadrajda farklılık olabileceğini gözönünde bulundurarak otomatik hizala seçeneğini tıklı tutun. Sağlam bir tripodla tam anlamıyla sabit kareler çekmeyi başarmışsanız buna gerek duymayabilirsiniz; ancak elle veya başka türlü çekim yaptıysanız bu seçeneği mutlaka etkinleştirin.

4. adım:

Kademeli pozlanmış (exposure bracketed) görüntüler birleştirildikten sonra, HDR görüntüdeki bazı alanlar doğal olmayan biçimde yarı saydam görünebilir. Nesne veya ışık hareketlerinden kaynaklanan ve gölgelenme (ghosting) denen bu sorunu gidermek için Lightroom’da HDR Merge Preview (HDR Birleştirme Önizleme) kutusunun sağ tarafında Deghost Amount (Gölgelenmeyi Ortadan Kaldırma Miktarı) seçenekleri yeralır. Bu dört seçenek ve işlevleri şöyle:

None (Yok): Görüntüler arasında farklılık yoksa bunu seçin.

Low (Düşük): Görüntüler arasında çok az ya da küçük hareketler varsa iyileştirir.

Medium (Orta): Görüntüler arasında belirgin hareket farklılıkları varsa iyileştirir.

High (Yüksek): Görüntüler arasında önemli hareket farklılıkları varsa iyileştirir.

Bu yarı saydam alanları kaldırmak için deghost seçeneklerinden uygun olanını seçin. Önizleme ile bu ayarların etkisini anında görebilirsiniz. Gerekirse, bu seçimlerin her birinden etkilenen alanları izlemek için alttaki Show Deghost Overlay (Deghost yapılan alanları gör) seçeneğini etkinleştirin. Her bir seçiminizden etkilenecek alanları farklı boyanmış renklerde görebilirsiniz. Temiz bir görüntü elde etmek için ilk önce düşük deghosting seçeneği ile başlayın. İstediğiniz sonucu alamazsanız daha sonra orta ve en son yüksek ayarları deneyin.

5. adım:

Son olarak HDR görüntüsünü oluşturmak için Merge (Birleştir) butonuna tıklayın. Lightroom (-HDR.dng) uzantılı HDR görüntüyü oluşturur ve katalogda görüntüler. Yeni HDR görüntünüzü Develop modülünde açıp istediğiniz gibi renk ve ışık vererek işleyebilirsiniz.

HDR önizleme penceresinde, birleştirilmiş görüntü ve seçenekler

Diğer yazılımlarla karşılaştırıldığında Lightroom ile HDR oluşturmanın sağladığı bir çok avantaj sözkonusu. Bu avantajlar hakkındaki yazımı okumak için buraya tıklayın.

Lightroom ve Photoshop dahil Adobe’nin tüm fotoğrafçılık araçlarının en son versiyonlarını topluca edinmek isterseniz buraya tıklayarak uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Email grubuna kaydınızı yaparak devam edecek bilgilendirmelerden haberdar olabilirsiniz. Bu bilgileri yararlı bulduysanız, sosyal medya çevrelerinizin de haberdar olması için, lütfen aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak beğenin, paylaşın ve yorumlayın!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz