Çekim Teknikleri & İpuçları

İki Bakış Açısını Bir Arada Barındıran Görüntülerle Çevrenizdekileri Şaşırtın

Aşağıdan ve yukarından her iki bakış açısını birarada barındıran, ikinci hatta üçüncü derinliğe sahip fotoğraflar çekme tekniğini öğrenin.

Bazı konuları sırf karmaşık gelmesinden dolayı öğrenmek istemediğiniz oldu mu? Zaman zaman hepimizin karşılaştığı bir durum bu. Büz yüzden burada yapmaya çalıştığım şey, karmaşık gibi duran konuları net ve anlaşılır bir şekilde tanımlamaya çalışarak kolay öğrenmenize yardımcı olmak.

Gaillands Gölü, Chamonix, Fransa | © Baki Karaçay

Bir önceki yazımda anlattığım aşağıdan ya da yukarıdan bakış açılarıyla fotoğraf çekmeyi denediyseniz, çektiğiniz fotoğrafların farkını açıkça belli etmeye başladığını göreceksiniz. (Buraya tıklayarak sözkonusu yazıyı okuyabilirsiniz.) Şimdi işi biraz daha ileri düzeye taşıyıp her iki bakış açısını bir arada barındıran görüntüleri nasıl elde edeceğimiz üzerinde duralım. Yani aynı kare içerisinde bir konuyu aşağıdan, diğer bir konuyu ise yukarıdan bakış açısıyla fotoğraflamaktan bahsediyorum. Bunu uyguladığınızda fotoğraflarınızla çevrenizdekileri şaşırtacağınızdan emin olabilirsiniz.

İki bakış açısını bir arada barındıran bir kompozisyon oluşturmak için öncelikle önplan ve arkaplan olmak üzere fotoğraf çerçevemize alacağımız en az iki konu belirlemek zorundayız. Bunların her ikisi de çoğu zaman zaten karşımızdadır. Yapmamız gereken şey, istediğimiz fotoğraf kompozisyonunu oluşturmak için doğru duruş noktamızı ve kameramızın doğru bakış açısını belirlemek.

Bunun için iki seçenek sözkonusu. Şimdi bunları görelim.

1- Ön planı yukarıdan, arka planı aşağıdan bakış açısıyla fotoğraflamak

Yukarıdaki manzara fotoğrafında hemen bu ilkeyi görmeye çalışalım: Önplanda göl kıyısındaki taşları yukarından, arkaplandaki dağı ise aşağıdan fotoğraflamış olduğumu farkettiniz değil mi? Bahsettiğim ilke bu. Bütün mesele, zaten arkaplanda bizden çok daha yukarılara yükselen dağ görüntüsünün önplanına hemen bir adım ötemizde yerde (kamera seviyemizden aşağılarda) duran farklı bir konuyu veya nesneyi eklemek. Bu bir çiçek de olabilirdi. Veya arkaplana büyük bir ağaç alarak da bunu yapabilirdik. Dikey kadraj bu tür çekimleri kolaylaştırıcı bir tercihtir. Geniş açılı lens kullandığınızda yatay kadrajla da bu tür muhteşem görüntüler yakalayabilirsiniz.

2- Ön planı aşağıdan, arka planı yukarıdan bakış açısıyla fotoğraflamak

sss

Bu kez yandaki fotoğrafta olduğu gibi bir doğa yürüyüşünde yükseklere çıktığınızı düşünün. Arkaplan olarak görüntüleyebileceğiniz dağları yukarıdan bakış açısıyla alabiliyorsunuz. Şimdi yapmanız gereken şey, fotoğraf karenizde önplana aşağıdan bakış açısıyla çekeceğiniz konunuzu dahil etmek. Örneğin bisikletiniz, ya da bir ağaç. Arkaplanın görüntüsünü bozmadan kameranızı yere yaklaştırarak önplandaki konuyu aşağıdan fotoğrafladığınızda fark yaratan bir kompozisyon elde etmiş olacaksınız.

Her iki bakış açısını bir arada barındıran fotoğraflarınız, ikinci hatta üçüncü bir derinliğe sahip olacaktır. Bu derinlik fotoğrafa bakan kişileri biraz daha fotoğrafın içerisine çekecektir. Böylece daha önce hiç bir yerde görülmemiş bakış açıları yakalayarak fotoğraflarınızın farkını açıkça belli etmesini sağlayabilirsiniz.

Burada örnek olarak manzara fotoğrafları kullandım. Siz isterseniz bahsettiğim bu görsel ilkeleri farklı konulara da uygulayabilirsiniz. Bu türde çekilmiş çok sayıda muhteşem fotoğraf gördüm, ancak hiç bir kaynakta konunun bu şekilde ele alındığına rastlamadım. Umarım hatırda kalıcı bir anlatım olmuştur.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Fotoğraf çekmeye devam edin!

Bu bilgilerden sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek isterseniz, lütfen aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak beğenin, paylaşın ve yorumlayın!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

2 yorum