Çekim Teknikleri & İpuçları

Diyafram ile Alan Derinliği Arasındaki İlişkiyi 2 Dakikada Kavrayın

Yeni başlayanlar için diyafram ile net alan derinliği arasındaki ilişkinin formülü.

Fotoğrafa yeni başlıyorsanız, diğer konulara geçmeden önce diyafram açıklığı ile fotoğraflarda elde edeceğiniz alan derinliği arasındaki ilişkiyi iyice kavradığınızdan emin olun. Bu yazıda vereceğim formülle —yeni başlayanların fotoğraf tutkusunu artıran temel formül— bu bağlantıyı hatırlamanıza yardımcı olacağım. (Arkaplanı bulanık fotoğraflar ile konu ve arka planı net fotoğrafları nasıl çekeceğinizi anlattığım önceki yazılarımı mutlaka okumanızı öneririm.)

F/8 geleneksel olarak ortalama diyafram açıklığı olarak kabul edilir. Birçok lensin en iyi görüntü kalitesi verdiği duraktır. Bu yüzden f/8’e “etkin nokta” anlamına “sweet spot” denir. Buna göre genellikle f/8’den düşük olan f/5.6, f/4, f/2.8 durakları düşük diyafram değerleri, buna karşılık f/8’den yüksek olan f/11, f/16, f/22 durakları yüksek f durakları olarak kabul edilir. Bazı lenslerde bu duraklar yanısıra “ara” duraklara da yer verildiğini görebilirsiniz.

Diyafram açıklığı ve net alan ilişkisini 2 maddede özetleyebiliriz:

  • Düşük F değeri (f/2.8, f/4, f/5.6 gibi) > Az net alan (alan derinliği az) > Konunun öne çıktığı, arka ve ön planın bulanık kaldığı fotoğraf.
  • Yüksek F değeri (f/11, f/16, f/22 gibi) > Çok net alan (alan derinliği fazla) > Görüntüde yakın ve uzak (önplan ve arkaplan) her şeyin net olduğu fotoğraf.

Aşağıdaki görsel, bu ilişkiyi hatırlamanıza yardımcı olabilir. Formül çok net: f/ değeri arttıkça net alan miktarı da artar; f/ değeri azaldıkça net alan miktarı da azalır. f/2.8 > az net alan; f/22> çok net alan gibi. Ancak f/ değerinin büyümesi ile diyafram aralığının büyüklüğü arasındaki ters ilişki sizi şaşırtmasın. Çünkü f/ değeri arttıkça diyafram aralığı kısılır.

Diyafram açıklığı ve alan derinliği arasındaki ilişki

Çekeceğiniz konuya göre alan derinliği tercihinize karar verip diyafram açıklığını artırıp azaltarak fotoğraflarınızda fark yaratabilirsiniz. Deneyin ve elde ettiğiniz sonuçları karşılaştırın.

Fotoğraflara doğru alan derinliği vermek neden önemli sorusunu merak ediyorsanız, devam eden yazılarımda bu konuyu okuyabilirsiniz.

Görüşmek üzere! Fotoğraf çekmeye devam edin!

Bu bilgileri yararlı bulduysanız daha çok fotoğrafseverin yararlanması için lütfen beğenin, paylaşın ve yorumlayın! Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

2 yorum