USB (flash) belleği bilgisayarınıza bağladığınızda, içinde dosyalarınız yüklü olduğunu bildiğiniz halde onları bir türlü göremiyorsanız, “eyvah dosyalarım silinmiş” diye hemen paniklemeyin! Bu durum benim de başıma geldi ve çok kolay bir çözüm yolu bularak dosyalarımı kurtarmayı başardım. Şimdi bunu sizinle paylaşacağım.
Eğer taşınabilir (USB / flaş) bir belleğe girdiğinizde bütün dosyalar silinmiş ya da sadece kısayolları görünüyorsa, işte size hemen uygulayabileceğiniz en kolay çözüm yöntemi:
USB bellekteki kısayolu bir virüs oluşturuyor
Taşınabilir bellekte yer alan ve silindiğini düşündüğünüz belgeler aslında bir virüs tarafından gizleniyor. Bu virüs önce klasörlerinizin ismiyle bir kısayol oluşturuyor ve sonra da dosyalarınızın yer aldığı klasörü gizli hale getiriyor. Böylece ilk anda bütün dosyaların silindiğini düşünüyorsunuz; ancak incelediğinizde, belleğin aslında boş olmadığını farkediyorsunuz.
Uzun süredir bir çok bilgisayar kullanıcısını zor durumda bırakan bu sorundan kurtulmanın ve dosyalarınızı tekrar görünür hale getirmenin kolay yolu, bir metin belgesi içerisine vereceğim komutları yazıp küçük bir .bat dosyası oluşturmaktan ibaret. Aşağıdaki 4 adımı takip ederek bunu hemen başarabilirsiniz.
Eğer taşınabilir (USB / flaş) bir bellekteki dosyaların görüntülenmemesi sorunuyla henüz karşılaşmadıysanız —umarım hiç karşılaşmazsınız ama— yine de bu sayfayı bir yere not etmeyi unutmayın!
BakiKaracay.com
Bu yöntemi uygulayarak antivirüs veya başka bir program kurmak zorunda kalmadan ve belirli kodlara gerek olmadan sorunu çözebileceksiniz.
Gizli dosyaları görünür hale getirin
Taşınabilir belleğinizdeki dosyaları görebilmek için sırasıyla aşağıdaki 4 adımı uygulayın.
1.adım:
USB belleğinizi bilgisayarınıza takın ve belleğinizin içerisine girin.
2. adım:
Bellek içerisinde iken sağ tıklayarak açılan menüden Yeni -> Metin Belgesi’ne tıklayın.
3. adım:
Açılacak yeni boş metin belgesi içerisine şu komutları yazın (buradan kopyalayıp yapıştırabilirsiniz):
attrib -h -s /s /d
4. adım:
Son adım olarak menüden Dosya -> Farklı Kaydet‘i seçerek herhangi bir dosya ismi yazdıktan sonra dosya isminin sonuna .bat uzantısını ekleyin. Örnek: Dosya Adı = bellek.bat
Artık taşınabilir belleğinizde bat uzantılı bir Windows toplu işlem dosyası oluşmuş olacaktır. Oluşturduğunuz bat uzantılı bu dosyayı çift tıklayarak çalıştırdığınızda kısa bir süre sonra dosyalarınızın tekrar görünür hale geldiğini göreceksiniz. Bu bat dosyasını başka belleklere de kopyalayarak çoğaltabilirsiniz.
Bat dosyaları hakkında daha geniş bilgi için Bat Dosyası Ne İşe Yarar? Nasıl Oluşturulur? başlıklı yazımdan yararlanabilirsiniz.
Bat Dosyası Ne İşe Yarar? Nasıl Oluşturulur?
Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!
Bu bilgileri sosyal medya çevrenizle paylaşmak isterseniz, aşağıdaki renkli ikonları kullanabilirsiniz.
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz