4. adım:

Sensör Toz Lekelerini Temizleme

#4 Lightroom ve Photoshop’ta Sensör Toz Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Lensi değiştirilebilir bir DSLR kamera veya MILC sahibiyseniz, görüntü sensörünüz zamanla toz toplayacaktır. Bunu sizin bir hatanız olarak düşünmeyin, hemen her fotoğrafçının karşılaştığı bir sorundur.

DSLR neyin kısaltması?
DSLR (Digital Single-Lens Reflex): Dijital Tek-Lens Refleks SLR – 45 derecelik açı yardımıyla görüntüyü izlengeçe gönderen hareketli ayna sayesinde gerçek görüntü gösterebilen, çekim anında aradan çekilen (reflex) aynalı kamera.
MILC ne anlama geliyor?
MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera): Lensi Değiştirilebilir Aynasız Kamera

Sensördeki nispeten büyük toz lekeleri görüntünüzde kolayca görülür. Özellikle gökyüzü gibi daha aydınlık kısımlarda bu lekeler daha belirginleşir. Sensör tozları ayrıca daha küçük diyafram açıklığında (f/16 gibi) çekilen görüntülerde daha belirgindir. Genelde görüntü kalitesini etkilemese de, görüntüyü bozar, fotoğrafınızın gösterişsiz olmasına sebep olabilir.

Sensör lekelerinin çekim sonrasında temizlenmesi çok kolaydır.

Sensör lekeleri barındıran bir fotoğrafta görüntü bozuk olarak kabul edilir. RAW görüntüde Lightroom ve Photoshop ile bu lekeler kolayca kaldırılabilir.

Lightroom

Lightroom’da “Spot Removal” (Spot Temizleme) aracını tıklayın [klavye kısayolu: Q]. Fırça (Brush) boyutunu (Size), kenar yumuşaklığını (Feather) ve saydamlığını (Opacity) istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. İmleci görüntüdeki leke üzerine tıklayın ve açılan diğer yuvarlağı örnek alınmasını istediğiniz yere sürükleyin.

Lightroom sensör toz leke temizleme

“Clone” (Klonla) veya “Heal” (İyileştir) seçeneklerinden istediğinizi seçebilirsiniz, her ikisi de leke kaldırma işlemini yapar.

Photoshop

Photoshop Araç Menüsünde “Nokta Düzeltme Fırçası Aracını” (Spot Healing Brush) seçin. Fırça boyutunu, sensör lekesini kaplayacak ve üzerini boyayabilecek büyüklüğe ayarlayın. Gidermek istediğiniz lekelerin üzerini bu fırça ile boyayın.

Photoshop leke temizleme duzeltme araci

Photoshop’ta bu işlem için üzerinde çalıştığınız katmanı çoğaltın ve “Nokta Düzeltme Fırçası Aracını” (Spot Healing Brush) oluşturduğunuz bu yeni katmanda kullanın. Eğer sonuçtan memnun kalmazsanız, katmanı silin ve aynı işlemi tekrar deneyin.

Bu dersten maksimum faydayı elde etmeniz için şimdi uygun bir fotoğrafınızı açın ve öğrendiklerinizi kendiniz uygulayın.

Bravo! İlerliyorsunuz.Bitiş

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

Fotoğraf çekmeye devam edin!

Kurs hakkında bilgi >


Photoshop ve Lightroom’un en yeni versiyonlarını içeren Adobe’nin tüm fotoğrafçılık araçlarını (Creative Cloud) ÜCRETSİZ indirip kullanmaya başlamak için buraya tıklayın. (Açılacak sayfada önce “Fotoğrafçılar”, ardından “Ücretsiz Deneme Sürümü” bağlantılarına gidin.)