Öğrenmenize Yardımcı Olmak İçin Buradayım

Merhaba! BakiKaracay.com’a hoşgeldiniz.

Mesleğim ve işim gereği Avrupa Birliği projeleri, kamu yönetimi ve yetişkin eğitimi yanısıra, uzun yıllardan beri fotoğraf, doğa, bilgisayar, web, kayak, bağlama (halk müziği) gibi birçok konuyla ilgileniyorum. Öğrenmek ve keşfetmekten büyük keyif alıyorum ve bildiklerimi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Web sitemi gezin; ilginizi çekecek yararlı birçok şey bulacağınızdan eminim. Fotoğraf galerime göz atın, içiniz açılsın. Ufuk açıcı yazılarım yanı sıra, dergilerde yayınlanmış makalelerimi okuyabilir, radyo söyleşilerimi dinleyebilirsiniz.

Bir konuda çok iyi uzman da olsak hep aynı konuya odaklanmanın yaşamı biraz sıkıcı hale getireceği düşüncesindeyim. İnsanın işi dışında da neşesi olmalı. O nedenle ilgilendiğim farklı konular var ve bu web sitemde uzmanı olduğum konuları, hiç ilgisi olmayanların bile anlayacağı şekilde paylaşmaya çalışırken, uzmanı olmadığım ama araştırıp öğrenmekten mutlu olduğum konulara da yer veriyorum. Eğer ilgi alanlarımda aktardığım bilgilerden yararlanmak istiyorsanız, email grubumuza kaydınızı yapın ve paylaşımlarım hakkında bildirimler otomatikman emailinize gelmeye başlasın. İsterseniz doğrudan “email kurslarıma” kaydolun, bu güncel öğrenme yöntemiyle ilgilendiğiniz dersleri almaya başlayın.

Sürekli “öğrenen” ve mutluluktan çok iyiliğin peşinde olan bir yapıya sahibim. İnsanları tanımayı ve anlamayı seviyorum. İyimserim ve iyi insanların yapabileceklerine güveniyorum. Bunun için doğru iş yapma “yöntemlerinin” öğretilmesini önemsiyorum. Yaşamıma yön veren değerlerim var; anlamlı bir yaşam için her gün potansiyelimizi yeniden keşfedip insanlara yarar sağlamak üzere yılmadan çalışmak gerektiğini düşünüyorum. İnsanın potansiyelini ortaya çıkarabilmesinin ve özgürleşmesinin yolunun “öğrenmek” olduğu inancıyla bilimsel yaklaşımı izleyerek kendi alanımda elimden geldiğince ulaşabildiklerimin başarılarına ve “daha iyiye ulaşma arzularına” katkıda bulunmaya gayret ediyorum. Birilerinin yaşamına dokunmak, şimdi yaptıklarından daha iyisini yapabileceklerini düşünmelerini sağlamak kadar iyi bir yardım olmayacağına inanıyorum.

IMG_6696_1
Evimizin yiğidi Pascha’yla her günkü rutinimiz.

Sahip olduğum vizyon ve birikime uzun yıllar edindiğim bilgiler ve yaşadığım deneyimlerle ulaştım. İstediğiniz şeyleri öğrenmek ve izlemeniz gereken yolu bulmak için sizin de bir o kadar zaman harcamak zorunda kalmamanız için birikimimi kitabımda olduğu gibi bu sitede de, adım adım ilerlemenize yardımcı olacak şekilde paylaşmaya çalışıyorum. Kolay anlaşılabilir bir dille, açık yüreklilikle.

Siz de bilgilerinizi ve çalışmalarınızı kendinize ait online bir platformda paylaşmak isterseniz, yeni başlayanlar için hazırladığım Blog Açma Rehberindeki kolay adımları izleyerek 15 dakikada bunun gibi birinci sınıf bir web sitesi veya blog sahibi olabilir veya mevcut sitenizi yenileyebilirsiniz. (Bu yeni başlangıcı yaptığınız günün yaşamınızdaki en önemli kilometre taşlarından biri olacağından ve dijital dünyadaki yerinizin bir yelken gibi sizi yepyeni ufuklara taşıyacağından emin olabilirsiniz.) Bu yaşam sizin, sevdiğiniz uğraşlara zaman ayırın. Eğer ilgi alanlarımız ortaksa onları geliştirip keyifle uygulamak için birlikte yol alabiliriz. (Rehberdeki linke tıklayarak sitenizi kurmanız blogumun devamlılığına da destek sağlamaktadır.)


Daha çok ayrıntı okumak isterseniz devam edin :)

Mesleki deneyimim — 2009 yılında başladığım Antalya Valiliği Avrupa Birliği Projeleri Koordinasyon Merkezi (CEUPA) daha sonra Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu oldu Koordinatörlüğü görevini 2020 yılına dek yürüttüm. Bu sürede, aralarında Önce Yaya kısa adıyla bilinen ve yaya önceliği kültürünün ülkemiz çapında yaygınlaşmasına öncülük eden Avrupa Birliği projesinin de bulunduğu çok sayıda projenin yürütücülüğünü ve uluslararası koordinatörlüğünü yaptım. Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki AB hibe programlarında Bağımsız Değerlendirici olarak görev üstlendim; yurt içinde ve yurt dışında, yetişkin eğitimi, ekip olma, motivasyon gibi konularda birçok eğitim ve aktivitede yer aldım. TÜBİTAK tarafından yönetilen Ufuk2020 Programı Türkiye Bilgi Çoğaltıcıları (Information Multiplier) Sisteminde görev aldım. Halen uluslararası standartlarda proje tasarım ve yönetimi, Avrupa Birliği hibe ve proje fırsatlarına yönelik Türkçe ve İngilizce Proje Döngüsü Yönetimi (PCM) ile Sosyal Davranış ve Protokol Kuralları konulu eğitim ve seminerler veriyorum. Proje tasarım ve yönetim araçları yanı sıra 2021-2027 dönemi AB fırsatlarını kapsamlı biçimde içeren ‘Avrupa Birliği Projeleri — Nedir? Neden, Niçin, Nasıl Hazırlanır ve Uygulanır?‘ adlı 2021 yılında yayınlanmış bir kitabım var. Bunların öncesinde İstanbul, Ankara ve farklı iller ve kurumlarda Mühendis* olarak çalıştım. Halen kurucusu olduğum iO Akademi’de uzmanı olduğum konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyorum.

(*) Mühendis: Bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi, tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren.

Eğitimim — Kamu Yönetiminde Yüksek Lisans (Akdeniz Üniversitesi), Ziraat Mühendisliğinde Lisans (Atatürk Üniversitesi). 2008 yılında 6 ay süreyle ABD Kuzey Karolina Devlet Üniversitesinde Ziyaretçi Araştırmacı olarak sürdürülebilirlik konusunda çalışmalarda bulundum.

“Merkezi Yönetimin Avrupa Birliği’ne Uyum Çalışmalarının Yerel Düzeyde Örgütlenmesi” konulu Yüksek Lisans Tez çalışmam, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde “yerel düzeyde” kamu örgütlenmesini ele alan ilk akademik çalışma olma özelliği taşıyor. Tez çalışmamı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi web sitesinden indirebilirsiniz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Erzurum_Ataturk_Universitesi_Logo-1.png Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı NC_State_University_logo.png Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Akdeniz-Universitesi.png

Vali Hafız Paşa İlkokulu, Şair Nef’i Ortaokulu ve Erzurum Lisesinde okudum.

Memleketim — Erzurum. Henüz televizyonun, bilgisayarın, İnternet’in, cep telefonunun olmadığı yıllarda, bir yabancı dili konuşacak, bir enstrümanı çalacak ve bir dalda spor yapacak şekilde yetiştirildim.

Yaşadığım yer — 2000’den beri eşim Ebru ile birlikte Antalya’da yaşıyoruz. Öncesinde 8 yıl İstanbul’da, ondan önce de Ankara’da yaşadım. Kısa süreli çalışmalar için birçok Avrupa ülkesinde ayrıca toplamda bir yıla yakın bir süre ABD’de bulundum.

Çalışmak ve öğrenmek — Çalışmayı seviyorum ve severek çalıştığımız konularda başarılı olacağımıza inanıyorum. Eylemlerimde hemen her zaman temel amacım yeni şeyler öğrenmektir. “Öğrenmenin” yaşam boyu devam eden muhteşem bir eylem olduğunu düşünüyorum. Bir şeyi tam anlamıyla öğrendiğimizde adeta dekoderin şifresini kırarak bir anda görüntüyü elde etmek gibi yeni bir özelliğimizi ortaya çıkardığımızın ve böylece o eylemimizin kendiliğinden akış haline geldiğinin tanığıyım. Devlet okullarında okudum ve İngilizcemi kendi kendime geliştirdim.

Erzurum Çifte Minareli Medrese
Ortaokul ve Lise yıllarımda Gönüllü Turizm Rehberliği yaparak İngillizcemi geliştirmemde çevremizdeki Selçuklu eserlerinin unutulmaz bir yeri var.

Bilim ve sanat Her konuda bilimsel bulgulardan yararlanmaya ve güncel gelişmeleri izlemeye çalışırım. Bunda, Yaşamın Sırrı DNA ve Mutlu Beyin adlı iki Türkçe çok satan kitabı da olan, Amerika’daki dünyanın önde gelen bilim insanlarından genetik profesörü kardeşim Bahri Karaçay’ın da katkısı var. Çevremdeki olayların ve insan davranışlarının arka planını görmeye, örgüsünü ve gerekçesini anlamaya çalışırım. Yaşadıklarımızın orijinini, köklerini ve aslını anlamaya ve aralarındaki bağları kavramaya her zaman büyük bir ilgi duydum. Modern Psikoloji ve Sosyolojiden yararlanmayı seviyorum. Açık kafalı ve açık yürekli olmanın ilerlemeyi ve mutluluğu getirdiği, tutuculuğun ise gelişmeye engel olduğu düşüncesindeyim. Bilim ve sanatın çok değerli iki uğraş olduğunu düşünüyorum; onlardan ilham alıyorum.

Hobilerim — Her uğraş insana mutlaka bir şeyler katar. Daha güzel bir yaşam ve kendimizi yetiştirmek için hobilerimiz olması gerektiğini düşünüyorum. Ulaşabildiğim insanların da sevdiği işlere zaman ayırmaları için gönüllü faaliyetlerde bulunuyorum. Mutluluk ve güzelliğin iki önemli kaynağı olan müziğe ve ışığa olan bağımı, sazım ve fotoğraflarım ile sürdürüyorum.

Sahne ve TV programlarında ( 1976-80) – sağdan ikinci saz)

Müziğe ilgim — Ortaokul yıllarımda Erzurum Halk Oyunları, Halk Türküleri ve Turizm Derneğinde TRT sanatçısı Metin Gülebenzer’den bağlama çalmayı öğrendim. Derneğin 1976’da kurduğu, Suat Işıklı yönetimindeki Türkiye’nin ilk çocuk korosunda, ardından Erzurum Lisesi korosunda birçok sahne ve televizyon programında yer aldım.

Erzurum Lisesi Korosunda (TRT Erzurum Televizyonu, 1977)- sağdan ikinci saz

O günlerden sonra sazımla ilk kez 2019 yılında Antalya’da verdiğimiz “Ver Benim Sazım Efendim” isimli konserde Otantik Melodi Üçlüsü ile ardından 2023’te yine Antalya Kültür Sanat’ta “Kendin Ol” isimli Dinleti ve Söyleşiyle sahne aldım. Yıllar sonra 2020’de aynı TRT Erzurum stüdyolarında bir radyo programına söyleşi konuğu oldum. 2022’de TRT Türkü’de bu kez sevdiğim birkaç türküyü hem çalıp hem söyledim. Son zamanlarda bağlamam ile yaptığım dinleti kayıtlarımı YouTube ve İnstagram hesaplarımdan paylaşıyorum.

Fotoğrafa ilgim Lise yıllarımda Edebiyat dersinde “bakmak ve görmek” arasındaki farkı okuduğumdan beri çoğumuzun bakıp da göremediği güzellikleri belgeleyip sunmak gibi bir tutkum var. Fotoğrafa üniversite stajım için ilk kez yurtdışına çıktığımda aldığım Zenit TTL 35 mm SLR ile başladım. O günlerde bütün tecrübemi kendi kendime öğrenerek edindim. 2011 yılında Amerika’da kardeşim Bahri ile bir sohbetimiz ise dijital fotoğrafa yoğun olarak yönelmemde dönüm noktası oldu. O yıl Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’ne (ANFAD) üye oldum. 2012 ve 13 yıllarında katıldığım 5 yarışmada fotoğraflarım ödül aldı. Pandemi öncesinde 5 yıl boyunca Derneğimizin kurslarında Çekim Teknikleri ve Kompozisyon dersleri verdim. 2012’den beri Getty Images, iStock, Shutterstock, Adobe Stock (Fotolia), Dreamstime, 500px, Depositphotos, Redbubble gibi küresel sitelerde fotoğraflarım yayınlanıyor. Yine 2012’den beri Scott Kelby uluslararası fotoğraf yürüyüşüne Antalya’da ev sahipliği yapıyorum. Dergilerde yayınlanmış fotoğraf, makale ve çevirilerim yanısıra web sitemde online fotoğrafçılık dersleri paylaşıyorum.

Zenit TTL kameramla yirmili yaşlardan bir Chicago anısı… Yaz tatilimizde kardeşim Bahri’yle bir araba kiralayıp New York’tan Orlando’ya Amerika’nın doğu yakasını boydan boya gezmiştik.

Kayak ve doğa yürüyüşleri — Kayağı lise yıllarımda Palandöken’de babamdan öğrendim. Doğa yürüyüşlerine Antalya’da üyesi olduğum Toroslar Doğa Sporları Klübü (TODOSK) ile başladım. Dağların nefes kesen görüntüsü ve daveti yaz kış bana heyecan vermeye devam ediyor.

Seyahat Seyahati ve keşfetmeyi seviyorum; Çin’den Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’ya, doğuda ve batıda otuza yakın ülkeyi görme ve farklı kültürlerden sayısız insanla tanışma, çalışma, birlikte aktiviteler düzenleme fırsatım oldu. Uzaktaki insanları ve toplumları tanımanın ve onları anlamaya çalışmanın, ön yargılardan kurtulma ve yeni bakış açıları geliştirmede etkin bir yol olduğunu gördüm.

Sinema ve kitap Her ikisi de keşfetmenin muhteşem araçları. En etkileyici bulduğum 2 film: The Matrix (1999) ve Spartacus (1960). En etkileyici bulduğum 3 kitap, 90’ların başında okuduğum Martı Jonathan Livingston (Richard Bach) ve Hayvan Çiftliği (George Orwell) ile Kesin İnançlılar (Eric Hoffer).

Kişisel Blog — Gönüllülük, öğrenmek ve bildiklerimi paylaşarak özellikle gençlerin öğrenme isteklerine katkıda bulunmak beni her zaman mutlu ediyor. İnsanları düşünmeye sevk etmekten hoşlanıyorum. Düşünmek ve hayal kurmak en değerli hazinelerim. Tutkunun, öğrenmenin en etkin zemini olduğunu düşünüyorum. Bu web sitesinin, öğrendiklerimi paylaşmanın yararlı bir aracı olmasını umuyorum.


Teşekkür

Zaman ayırdığınız ve web yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Ben de sizi tanımaktan memnuniyet duyarım. Sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim sayfamdan bana doğrudan ulaşabilirsiniz. İsterseniz, email grubumuza kaydolabilir, alacağınız bildirimlere cevap yazarak da bir merhaba diyebilirsiniz.

Görüşmek dileğiyle.


Sosyal medya hesaplarımdan çalışmalarım hakkında güncel bilgiler paylaşıyorum. Web sitemdeki yeni yazılarımı emailinizden de takip edebilirsiniz.

Twitter | Facebook | LinkedIn | Pinterest | Instagram | Youtube | Telegram