Fotoğraf Gözünüzü Geliştirin

Fotoğraflarımızda Fark Yaratmanın 2 Temel Adımı

Fotoğraf Çekim Fark Yaratmak

İlgi çekici fotoğrafların özelliklerinden biri fotoğrafa bakan kişinin dikkatini yönlendirmeye çalışacak şekilde çerçevelenmiş olmasıdır. Neyi fotoğraflayacağımıza ve nasıl fotoğraflayacağımıza “karar verme” aşamasından sonra izleyenlerin dikkatini yönlendirmeyi ve ilgisini çekecek kareler yakalamayı önceden kurgulayabiliriz.

Fotoğrafçılık becerimizi gerçekten geliştirdiğimizi gördüğümüzde yeni teknikler öğrenmek için sabırsızlanır ve eskisinden daha yoğun denemeler yapmaya başlarız. Bu durum, önemli bir kazanıma sahip olmanın işaretidir. Öğrenmeye ihtiyacımız olan şeyin ne olduğunu netleştirdikten sonrası inanılmaz derecede kolaydır. Açıklanan çözümleri öğrenmek sadece birkaç dakikamızı alır ve bazen yeni bir aşamaya geçmek için yalnızca bir cümle veya ipucu yeterli olur.

En temel soruyla başlayalım: Fotoğraflarımın daha ilgi çekici olması için ne yapmalıyım?

Daha ilgi çekici fotoğrafların sırrı

Bütün öğrendiklerimizin sonucunda elde etmek istediğimiz şey, daha ilgi çekici fotoğraflar oluşturmak. İnsanların durup bakmadan geçemeyecekleri güzellikte, nefes kesen fotoğraflar. Bunun için kontrolü ele almamız mümkün. Bu yazıda daha ilgi çekici fotoğraflar oluşturma konusunu göreceğiz.

Daha ilgi çekici fotoğraflar için uygulamamız gereken temel prensip şu: Fotoğrafa bakan kişinin, yani izleyenlerin, dikkatini yönlendirmeye çalışmak.

Evet, iyi fotoğrafların sırrı bu! İnsanları görsel olarak olumlu etkileyen faktörleri kullanmak.

İşin güzel yanı, bunun temel ilkelerinin biliniyor olması. Bunları adım adım göreceğiz. Şimdi şu örnek fotoğrafı inceleyerek önce ne demek istediğimi daha iyi görelim.

Fotoğrafa bakan kişinin dikkatini yönlendirmeye çalışın

Bu enfes fotoğrafın konusu ve ilgi merkezinin çerçeve içerisindeki yerleşimine dikkat edin! Fotoğraf, soğuk ve yağışlı bir günün caddelerdeki hareketliliğini camın gerisinden izleyen modelimizin rahat bir ortamda pencere önünde elinde tuttuğu sıcacık içeceğin keyfini izleyicisine hemen hissettiriyor, değil mi?

*** by Alena Romanovskaya on 500px.com
*** by Alena Romanovskaya on 500px.com

Gördüğünüz gibi, öne çıkarmak istediğimiz konu fotoğrafın tam ortasında olmadığı zamanlarda daha ilginç fotoğraflar elde ediyoruz. Bunu birinci kural olarak not edelim.

İki: Eğer aynı zamanda yalnızca konumuzun keskin bir netliğe sahip olmasını sağlarsak, izleyicinin ilgisini ilk bakışta mıknatıs gibi üzerine çeker. Bunun önde gelen nedeni, beynimizin net ve belirgin olan, ayrıca merak uyandıran konulara yönelmeye hazır olmasıdır.

O halde, konumuzun fotoğrafta ilgi merkezi olmasını ve ilk bakışta dikkat çekmesini sağlamaya çalışmak elimizde. Ancak bunu başarabilmek için çerçeveleme ve netleme gibi bir dizi görsel ilkeyi anlamamız ve öğrenmemiz gerekiyor.

Alışkanlıklarınız dışında yeni yaklaşımlar geliştirmeye başlayın

Hemen her fotoğraf çekiminde iki önemli karar üzerinde durmalıyız:

1. Ortam

Konumuz ve içinde bulunduğu, görülmesini istediğimiz genel ortam.

Burada konuyu fotoğraf çerçevemizde nereye yerleştireceğimiz, bunun için onu hangi uzaklıktan ve yükseklikten fotoğraflayacağımız, etrafında ve arka planda hangi ögelerin yeralmasını sağlayacağımız gibi kararlar vermemiz gerekiyor.

Kamerayı tuttuğumuz yer ve bakış açımız her değiştiğinde, görüntüdeki konuların dizilişi, yerleşimi, büyüklüğü, görünümü de farklılaşacaktır. Konunun fotoğraf karesinin tam ortasında olmaması, etrafında görüntülenecek ögelerin neler olacağı gibi ilkeler çerçevelemeniz ve genel görüntüyü düzenlemenizle ilgili —yani kompozisyonla. Bunlar, “neyi fotoğraflayacağımızla” ilgili kararlar. Bunu en iyi şekilde başarmak için görme ve görsel ifade sanatını bilmeye ihtiyacımız var.

Serenity by İlhan Eroglu on 500px.com

2. Ögeler

Öte yandan bu çerçeve içinde kalan ögelerin özellikleri sözkonusu.

Konuyu netlememiz, bir derinlik hissi vermek için arka planın bulanık çıkmasını sağlamamız, ortamın aydınlık veya karanlık çıkması gibi kararlar da kameranızın özelliklerini kullanmanızla ilgili —yani çekim teknikleriyle. Bunlar da “nasıl fotoğraflayacağımızla” ilgili kararlar. Bunu en iyi şekilde başarmak için ise kamera kullanım tekniklerini bilmeye ihtiyacımız var.

Elde etmek istediğiniz fotoğrafı önce hayal edin

Bir manzara ya da bir portre fotoğrafı çekeceğimizi hayal edelim. Nasılsa görüntü güzel diyerek artık kameramızı kaldırıp rastgele deklanşöre basmayı istemiyoruz. (Buraya tıklayarak “Güzel Bir Konu ile İyi Bir Fotoğraf Arasındaki Fark” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.) 

Neyi fotoğraflayacağımıza ve nasıl fotoğraflayacağımıza “karar vererek” izleyenlerin dikkatini yönlendirmeyi ve ilgisini çekecek kareler yakalamayı istiyoruz. Yapmamız gerekeni, iki temel adımda özetleyebiliriz.

1. adımda, fotoğrafımızda hangi konuların, ne şekilde yeralacağını tasarlamakla başlamalıyız.

Ne anlatmak istiyoruz? Konumuz ne, fotoğrafımızı nereden çerçeveleyeğiz, ortamda (yakın plan ve arka planda) neler yeralacak, ne tür bir kompozisyon görüntüleyeceğiz?

2. adımda, fotoğrafımızın içeriğinde yeralan ögelerin nasıl görüntülenmesini istediğimize karar vermek ve kameramızı ona göre kullanmak zorundayız.

Neye dikkat çekmek istiyoruz? Kameramızın hangi mod ve özelliklerini kullanacağız, nereyi netleyeceğiz, nasıl bir pozlama istiyoruz, ne kadar aydınlık bir görüntü çıksın, ne tür çekim teknikleri uygulayacağız?

Vermemiz gereken kararları bildiğimize göre, daha iyi fotoğraflar için öğrenmeniz gereken şeyler artık sizin için bir sır değil. Bu alanlarda işin tekniğini bir kez öğrendiğinizde çekeceğiniz süper fotoğrafları hayal edin. Sonrasında birçok yaratıcı kararı kendiniz verebilecek ve tüm ayrıntılarında kendi tarzınızın gizli olduğu size özgü fotoğraflar çekebileceksiniz.

 
Snow and Red by Yusuf POYRAZ on 500px.com
Snow and Red by Yusuf POYRAZ on 500px.com

Bu iki adımı bildikleriniz ışığında uygulayarak zaman buldukça fotoğraf denemeleri yapmaya başlayın! Her geçen gün çekimlerinizin farklılaştığını ve kafanızda yeni soruların oluşmaya başladığını göreceksiniz. Örneğin, ana konuyu fotoğrafın tam ortasına koymak istemeyeceksiniz ancak, o zaman nereye koymanız gerektiği sorusuyla karşılaşacaksınız.

Bu sorunun yanıtı için “Süper Bir Kompozisyon Tekniği: Üçte Bir Kuralı” başlıklı yazımı ve ve bu tekniğin ardındaki bilimsel gerekçelerin açıkladığım  Altın Oran: Üçte Bir Kompozisyon Kuralının Ardındaki Gizem başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Ancak onlara geçmeden önce fotoğraf gözümüzü ve kompozisyon yeteneğimizi geliştirmenin en etkin yollarını ve bu yolda bize en çok katkı sağlayacak çalışmaları öğrenmek için “Fotoğraf Gözü ve Kompozisyon Yeteneği Nasıl Geliştirilir?” başlıklı yazıyı okumanızı öneririm. Söz konusu yazıda göreceğiniz gibi, kompozisyonda ustalaşmanın yolu, görme sanatını öğrenmeye başlamaktan geçiyor.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “fotoğraf çekmeye devam edin”!

—Daha çok fotoğrafseverin bu bilgilerden yararlanması için aşağıdaki ikonları kullanarak paylaşın!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz