Photoshop

Photoshop Yavaşladığında Nasıl Hızlandırılır: Bellek Kullanımı Optimizasyonu

Photoshop Bellek Kullanımı Optimizasyon

Bellek kullanımı bilgisayar performansına en çok etki eden ayarlardan biridir ve Photoshop’un harcadığı RAM (önbellek) miktarı diğer yazılımlara göre daha yüksektir. O nedenle Photoshop’ta yavaşlama sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Photoshop performansını 5 kolay adımda nasıl optimize edebileceğinizi ekran görüntüleri eşliğinde hemen öğrenin.

Photoshop’un yavaş çalışması ve performansının düşerek bilgisayarları ağırlaştırması birçok kullanıcının ortak sorunu. O nedenle birçok kişi Photoshop nasıl daha hızlı çalışır veya Photoshop’u hızlandırmak için ne yapabilirim sorusuna yanıt arıyor. Eğer sorun büyükse bilgisayarınızı yenilemek veya bellek miktarını artırmak gerekebilir, ancak yavaşlama, donma ve gecikme gibi Adobe Photoshop kasma sorunu da denen durumlarla karşı karşıya iseniz çözüm olarak ayarlar kısmından birkaç düzenleme yaparak Photoshop’un performansını yükseltmeniz mümkün. Photoshop programının yavaş çalışmasının nedeni bilgisayar donanımınız değilse, bu ayarları yapmanız gerekebilir.

Bu yazıda Photoshop’u hızlandırmak ve performansını iyileştirmek için hangi ayarlamaları yapabileceğinizi ve her birini nasıl uygulayabileceğinizi ekran görüntüleri eşliğinde göreceğiz. Aşağıda önerilen performans ayarlarını uyguladığınızda Photoshop programının gözle görülür şekilde daha hızlı çalıştığını göreceksiniz.

Photoshop bellek kullanımı optimizasyonu nasıl yapılır?

Photoshop’u daha hızlı kullanmak için bellek kullanımını optimize etmek çok kolay ve işe yarar bir yöntemdir. Performans tercihlerini ayarlama işlemini Photoshop arayüzünden birkaç tıkla hemen yapabilirsiniz.

Photoshop tercihler iletişim penceresinin sekmelerinde yer alan ayarlar, bilgisayarımızın kaynaklarının (bellek, ön bellek, grafik işlemci, ekranlar gibi) en uygun şekilde kullanımını sağlamaya yardımcı olur ve bilgisayarımızın çalışma hızını doğrudan etkiler.

Photoshop bellek kullanımı optimizasyonu
Photosop Arayüz Tercihler > Performans komutu

Photoshop arayüz tercihlerine Düzenle (Edit) üst menüsünden ulaşabilirsiniz.

Performans tercihlerini ayarlama

Bellek optimizasyonu için Düzenle > Tercihler (Edit > Preferences) komut yolunu kullanacağız. Klavyemizden “Ctrl + K” kısayolunu kullanarak da Tercihler penceresini açabiliriz.

Tercihler penceresinde solda en üstte yeralan Genel (General) ayarlar ile başlayalım ve önce Photoshop belleğini rahatlatalım. Ardından Performans sekmesinde yapılacak işlemlere geçeceğiz.

Photosop Tercihler Penceresi Genel Sekmesi Görünümü

1. adım:

Panoyu Dışa Aktar seçeneğini kapatın

Photoshop’ta çalışırken kopyalama işlemlerinin bilgisayarınızın hızını yavaşlatmasını istemiyorsanız burada “Panoyu Dışa Aktar” (Export Clipboard) seçeneğini inaktif duruma getirin, yani işaretini kaldırın.

Böylelikle, kopyaladığınız görsellerin Photoshop hafızasında tutulmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca bu önlem, görsellerin bilgisayar hafızasında tutulmasını ve diğer işlemleri engellemesini de ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.

Böylece belleği önemli düzeyde rahatlatmış olduk ve artık daha hızlı işlem yapmamız mümkün.

2. adım:

Geçmiş Günlüğü seçeneğini kapatın

Photoshop’ta bellek tüketimini etkileyen bir başka etken Geçmiş Günlüğü‘nün (History Log) tutulmasıdır.

Genel sekmesi altında Geçmiş Günlüğü eğer işaretli durumdaysa, çalışırken verileriniz, yani yaptığınız işlemler sürekli kaydediliyor anlamına gelir. Bunun bir diğer anlamı Photoshop’un yavaşlamasıdır. Çünkü komutları liste halinde kayıt altına almak çalışmalarımızı yavaşlatır. Bu seçenek de inaktif durumda kalmalıdır.

3. adım:

Bellek kullanımını optimize edin

Photoshop’a ayrılan belleği ayarlama da denen bu işlem ile bilgisayarınızda Photoshop’a ayrılan bellek (RAM) miktarını artırarak performansı iyileştirebiliriz.

Photoshop, üzerinde işlem yaptığımız görüntü dosyalarını geçici olarak depolar ve bunun için bilgisayarın belleğini, yani RAM’i kullanır. Photoshop’un kullandığı RAM miktarını artırarak, Photoshop’un performansını artırabilirsiniz.

Bu işlem için Düzenle > Tercihler > Performans (Edit > Preferences > Performance) komut yolundan performans tercihlerinizi düzenlemeniz gerekir. Varsayılan olarak Photoshop boştaki RAM miktarının %70 bellek kullanımına ayarlıdır, ancak istediğiniz zaman bunu artırıp azaltmanız buradan mümkün.

Photosop Tercihler Penceresi Performans Sekmesi Görünümü

Yukarıdaki Photosop Tercihler Penceresi Performans Sekmesi görünümünde Kullanılabilir RAM karşısında bilgisayarınızda kullanılabilir toplam RAM miktarı yer almaktadır. Photoshop bunu kullansın kutucuğundaki değeri değiştirerek RAM miktarını artırabilirsiniz. Aynı işlemi Bellek Kullanımı kaydırma çubuğundaki ibreyi kaydırarak da yapabilirsiniz.

Photoshop’u hızlandırma ayarı kaç olmalı diye sorabilirsiniz. Sisteminiz için ideal RAM ayırmayı bulmak amacıyla %60 veya %70 değerinden başlayarak %5’lik artışlar halinde değişikler yaparak Verimlilik göstergesinden performansı izleyebilirsiniz.

Diğer uygulamalar için kullanılabilir bellek bırakmayacağı ve performanslarını etkileyebileceği için Photoshop’a ayrılan RAM miktarını belirten bu değerin %85’in üzerine çıkması önerilmez. .

Photoshop ne kadar belleğe ihtiyaç duyar?

Photoshop son sürümleri için gerekli disk alanını en az 2,5 GB (Windows) veya 3,2 GB (Mac OS) olarak bildiriyor. Photoshop boş hard disk alanını (free hard disk space) RAM belleğin uzantısı olarak kullanır. Boş hard diskin tamamını “sanal bellek” olarak kullanır. Photoshop terminolojisinde buna “scratch disk” (geçici çalışma diski) denir. Eğer gerçek RAM yerine scratch disk boşluğunu yoğun olarak kullanıyorsanız, Photoshop performansında yavaşlama meydana geldiğini görürsünüz.

Photoshop kullandığımız bilgisayarın RAM belleğini mümkün olduğunca artırmamızın istenmesinin nedeni budur. Kullandığımız bilgisayar sistemine göre değişmekle birlikte, Photoshop CS2 için çoğu zaman 1 GB RAM yeterli olur. Ancak eğer imkanınız varsa 4 GB’a kadar artırabilirsiniz.

Bilgisayarınızdaki free hard disk space en azından Photoshop için tahsis edilen RAM büyüklüğünde olmalıdır. Daha az olursa, Photoshop gerçek RAM’in ancak o kadar kullanacaktır.

4. adım:

Kayıt geçmişi sayısını azaltın

Photoshop’ta yaptığımız işlemleri sıklıkla geriye alarak çalışmaya ihtiyaç duyarız. Kaç işlem geriye doğru gideceğimizi Tercihler > Performans panelinde sağ sütunda yer alan Geçmiş Durumları (History States) önündeki sayı belirler. Buradaki sayı hafızada tutulacak işlem sayısının Photoshop tarafından belirlenmiş varsayılan miktarıdır. Varsayılan sayı 20’dir ve Photoshop en fazla 1.000 geçmiş durumu kaydedebilir.

Bu sayıyı azaltarak hız kazanabilirsiniz. Geçmiş durumlar önündeki bu sayının genellikle 10-20 arasında olması tercih edilir. Çünkü hafızada tutulan veriler bilgisayar belleğinden yüksek oranda hacim tüketir ve bu nedenle işlemler yavaşlar. Geriye alma sayısı ne kadar çoksa bilgisayarınızı o kadar yavaş çalışır. Bu sayıyı düşürdüğünüzde Photoshop’un hızlandığını göreceksiniz.

5. adım:

Önbellek düzeylerini ayarlayın

Adobe’nin bilgilendirmelerine göre, Photoshop yüksek çözünürlüklü görüntülerin yeniden çizilmesi için görüntü ön belleğini (cache / keş) kullanıyor. Yani önbellek ne kadar büyükse, performans o kadar iyileşmektedir.

Photoshop kurulumunda önbellek varsayılan değeri 4 olarak gelmektedir. Düzenle > Tercihler > Performans (Edit > Preference > Performance) yolunu izleyerek sağ sütunda yer alan Önbellek Düzeyleri (Cache Levels) önündeki bu değeri artırırsanız, Photoshop’ta dosyalar daha yavaş yüklenir, ancak bununla birlikte açık bir dosyayı düzenlerken Photoshop komutlarınıza daha hızlı cevap vermeye başlar. Eğer azaltırsanız, bu kez durum tam tersi olur.

Photoshop’ son sürümlerinde performans tercihleri

Bir ölçü olması bakımından, örneğin 16 megapixel (MP) büyüklüğünde normal bir dosya için 4-6 arası önbellek düzeyi uygundur. 50 megapiksel veya daha büyük boyutlarda dosyalar kullanıyorsanız, Önbellek Düzeylerini 4’ün üzerine ayarlayın. 1 megapiksel ve daha küçük dosyalar ve çok sayıda katman (50’den fazla) kullanıyorsanız, Önbellek Düzeylerini 1 veya 2 olarak ayarlayabilirsiniz. Ancak 1 olarak ayarlarsanız, bazı Photoshop özellikleriyle yüksek kaliteli sonuçlar elde edemeyeceğinizi hatırdan çıkarmayın.Önbellek düzeylerinin artırılması Photoshop’un çalışma sırasında yanıt hızını artırır, öte yandan görüntülerin yüklenmesi daha uzun sürer.

Önbellek döşeme boyutu

Önbellek döşeme boyutu, Photoshop’un aynı anda üzerinde çalıştığı veri miktarını belirler. Döşeme boyutunun büyük olması, keskinleştirme filtreleri gibi karmaşık işlemleri hızlandırırken, döşeme boyutlarının küçük olması fırça darbeleri gibi daha küçük değişiklikleri hızlandırır.

Önbellek ayarları

Kullanım durumunuza göre Photoshop’un Performans tercihleri bölümünde üç adet önbellek ayarından sizin için uygun olanı seçebilirsiniz. Önceki ve yeni sürümlerde seçenek adları değişmekte olduğundan dolayı aşağıda her ikisini de görebilirsiniz.

  • Uzun ve İnce (Web/Kullanıcı Arayüzü Tasarımı): Küçük boyutlu dosyalarla çalışıyor ve Photoshop’u yalnızca web veya ekran tasarımları için kullanıyorsanız bu seçenek uygundur.
  • Varsayılan/Fotoğraflar: Orta boyutlu görüntü dosyalarıyla çalışıyor ve Photoshop’u genellikle cep telefonunuzdan veya dijital fotoğraf makinenizden indirdiğiniz fotoğrafları düzenleme amacıyla kullanıyorsanız bu seçenek uygundur.
  • Büyük ve Düz (Çok Büyük Piksel Boyutları): Photoshop’ta panoramalar, mat boyamalar gibi çok büyük dosyalarla yoğun şekilde çalışıyorsanız bu seçenek uygundur.

6. adım:

Grafik işlemcisi (GPU) ayarları

Tercihler penceresinin sağ alt kısmında Grafik İşlemcisi Ayarları yer alır. Harici grafik kartınız varsa, daha hızlı performans için onu kullanabilirsiniz. Photoshop onu algıladığı zaman, burada göstermesi gerekir.

Grafik kartınızın performansına ince ayar yapmak için Gelişmiş Ayarlar butonuna tıklayıp Temel, Normal veya Gelişmiş seçeneklerinden ihtiyacınıza uygun olanı seçebilirsiniz. Varsayılan ayar Normal olarak seçilidir.

Eğer GPU’yu da kullanan başka programlar çalıştırıyorsanız Temel seçeneği, GPU hızlandırmalı özelliklerle çalışıyorsanız çizim performansını artırmak için Gelişmiş seçeneği en iyi seçimdir.

İşlem ‘Tamam’

Yukarıda 6 adımda sıraladığım tüm bu ayarları yapıp Tamam (OK) dediğinizde yeni ayarlarınız kaydedilmiş olacaktır. Bu ayarların uygulandığından emin olmak için Photoshop’u mutlaka kapatıp yeniden açın. Açtığınızda yeni ayarlarla kullanmaya başlayabilirsiniz.

Varsayılan ayarlara dönme

Photoshop’ta yaptığınız yeni ayarları her zaman sıfırlayıp varsayılan ayarlara dönmeniz mümkün.

Bunun için Photoshop’u açarken Ctrl + Alt +Shift tuşlarına basarak Photoshop ikonuna tıklayın. Açıldığında Tercihler (Preferences) ayarları sıfırlanacaktır, Photoshop programı fabrika ayarlarına geri dönecektir.

Hız için ilave ipuçları

Bu yazıdaki adımları uygulayarak Photoshop tercihler penceresinde yapabileceğiniz bellek kullanımı optimizasyonu yanı sıra Photoshop’u daha hızlı kullanmak için çalışmalarınız sırasında Photoshop özelliklerinde performans artırıcı ince ayarlamalar da yapabilirsiniz. Adobe Photoshop hızlandırma için etkili olacak bu işlemleri Photoshop’un Performans ve Hızını Artırmak İçin 9 İpucu & Ayar başlıklı yazımda hemen okuyabilirsiniz.

Bonus:

ÜCRETSİZ Photoshop ve Lightroom

Photoshop ve Lightroom’un en yeni versiyonları da dahil (harika mobil uygulamalar da içeriyor) Adobe’nin fotoğrafçılığa yönelik gerekli tüm araçlarını (Creative Cloud) ÜCRETSİZ indirmek ve kullanmaya başlamak için buraya tıklayın.

Uygulamaları ücretsiz indirme işleminin nasıl yapılacağını görseller eşliğinde öğrenmek için Lightroom ve Photoshop’un ÜCRETSİZ Sürümü Nasıl İndirilir? başlıklı yazımdan yararlanabilirsiniz.

Eğer satın almayı düşünüyorsanız, Bireyler, İşletmeler, Öğrenciler ve Öğretmenler, Okullar ve Üniversiteler için sunulan aylık ve yıllık farklı fiyat ve fotoğraf planı seçeneklerini buraya tıklayarak hemen inceleyebilirsiniz.

Yeni bir yazıda görüşünceye dek, “fotoğraf çekmeye devam edin”!

Bu bilgilerden sosyal medya çevrelerinizi haberdar etmek için aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak paylaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

1 Yorum